Кошницата ви е празна!
Ленено масло, известно още като flaxseed oil, се произвежда от ленени семена, които са смлени и пресовани, за да се освободи естественото им масло. Лененото масло се получава чрез студено пресоване от ленено семе. Има жълт цвят и характерен леко орехов вкус и аромат. Характеризира се с високо съдържание на ненаситени омега-3 и омега-6 мастни киселини. Поради предимството на омега-3 пред омега-6 се препоръчва като добавка към диетата. Тази статия ще изследва някои от основните предимства на лененото масло и няколко прости начина за използването му.
Подобно на ленените семена, ленено масло е заредено със здравословни за сърцето омега-3 мастни киселини. Всъщност една супена лъжица (15 мл) съдържа внушителните 7 196 мг омега-3 мастни киселини. По-специално лененото масло съдържа алфа-линоленова киселина (ALA), форма на омега-3 мастна киселина, която се преобразува само в малки количества в активни форми на омега-3, като EPA и DHA. Ако не получавате достатъчно DHA и EPA в диетата си, повечето насоки препоръчват поне 1600 mg ALA омега-3 мастни киселини дневно за мъже и 1100 mg за жени. Само една супена лъжица ленено масло може да задоволи и надвиши дневните ви нужди от ALA.
Омега-3 мастните киселини са с многобройни ползи за здравето. Ако не приемате рибено масло или получавате една до две порции тлъста риба в диетата си всяка седмица, лененото масло може да бъде добро решение, за да помогнете да допълнете диетата си с необходимите омега-3 мастни киселини. Лененото масло е толкова натоварено с Омега 3, че породи термина линоленова мастна киселина. Следователно той е ценен съюзник за здравето, особено за мозъка и сърдечно-съдовата система. Има много проучвания относно ползите, свързани с омега 3, по-специално по отношение на неговите противовъзпалителни свойства. Освен това балансираното му съотношение на Омега 6 и Омега 3 му придава реални качества по отношение на хранителния баланс, особено за предотвратяване на сърдечно-съдови, когнитивни или възпалителни разстройства. Лененото масло е предназначено да бъде приятел на кожата, мозъка и кръвоносната система!
Други активни съставки
Други съставки: стигмастерол, бета-ситостероли, кампестерол, сквалени, флавоноиди
Защо да изберете Now Foods Flax Oil OrganicЛененото масло е толкова наситено с полезни Омега 3, ..
30.00 лв. 26.40 лв. Без данък 26.40 лв.
Лененото масло подобрява външния вид на кожата, косата и ноктите. Може да се използва вътрешно за допълване на мастни киселини и витамин Е или външно. Може да се използва при мазна кожа.
Себумът, отделян от нашата кожа, се състои главно от мастни киселини линолова и линоленова, точно както лененото масло. При твърде много производство на себум, съставът му се променя, съдържанието на олеинова киселина се увеличава, което причинява акне и черни точки. Използването на ленено масло върху лицето възстановява баланса в състава на себума. Освен това, благодарение на високото съдържание на витамин Е, кожата възвръща правилната еластичност и бръчките намаляват. Лененото масло може да се използва директно чрез нанасяне върху кожата или като добавка към козметика или маски.
Лененото масло се препоръчва и за грижа за косата и скалпа. Омега-3 киселините са един от градивните елементи на косата и космените фоликули. Маслото е подходящо за всички типове коса, както къдрава, така и права. Нанесен върху косата, подобрява еластичността им и затваря кутикулите на косъма. Създава деликатно покритие върху косъма, което предпазва от външни фактори, включително UV радиация. Освен това придава блясък и регенерира косата. Маслото може да се използва преди измиване на косата като маска или след измиване като защита на краищата.
Като предпазна мярка хората с дисбаланс на щитовидната жлеза трябва да избягват консумацията на ленено масло (и неговите семена). Всъщност цианогените, присъстващи в ленените семена, инхибират метаболизма на йода от щитовидната жлеза. Същата предпазна мярка е необходима за жени на хормонална терапия. Трябва обаче да се отбележи, че на теория тези водоразтворими съединения не биха присъствали в лененото масло, а само в семената.
Според някои източници, хората, подложени на антикоагулантно лечени и тези, подложени на хипотензивно лечение, също се препоръчват да избягват консумацията на ленено масло. Предлагаме да се разделят приема на ленено масло орално и да се измерва кръвосъсирването (ниво на протромбин) чрез кръвен тест, тъй като изглежда, че маслото влияе на времето на кървене.
Освен това AFSSA препоръчва да се избягва консумацията на ленено масло за деца под 3 години, както и за хора, страдащи от чревна непроходимост.
Като се има предвид силната окислителна сила на лененото масло, то не може да се нагрява. Яде се само на студено, подправя и се съхранява в хладилник, около 3 до 9 месеца след отваряне на бутилката. Препоръчително е също да се снабдите с бутилка с малък капацитет с непрозрачно стъкло. Капачката трябва да бъде плътно затворена след всяка употреба и бутилката не трябва да се излага на светлина или топлина.
Използвани източници:
Flaxseed Oil Supplementation Augments Antioxidant Capacity and Alleviates Oxidative Stress PMC8437595
Dietary Flaxseed as a Strategy for Improving Human Health PMCID: PMC6567199
Effect of Dietary Flaxseed Oil Supplementation on the Redox Status, Haematological and Biochemical Parameters of Horses’ Blood PMCID: PMC7760300