Суроватъчен протеин
Суроватъчният протеин е най-широко използваната добавка сред любителите на фитнеса. Защо е толкова търсен и популярен? Това е бърз и лесен начин, по който можете да си набавите част от нужните белтъчини, под формата на хранителна добавка на прах. Дали обаче всички знаят какво е суроватъчен протеин? Какви са ползите от използването на Whey Protein? Какви видове има? Кой може да го използва и има ли странични ефекти и противопоказания?
Какво е Суровътъчен протеин ?
Суроватъчният протеин се получава от суроватката. Това е страничен продукт от процеса на производство на сирене. За да се получи protein whey във формата, предлагана от производителите на добавки, суроватката трябва да бъде подложена на определени физически процеси. Процесът, чрез който се елиминират мазнините и лактозата, се нарича ултрафилтрация. По този начин се получава стандартен суроватъчен протеин концентрат (WPC-80). За да се направи суроватъчен протеин изолат, приготвеният концентрат от суроватъчен протеин трябва да бъде подложен на друг процес, при който остатъците от лактоза и захари се отстраняват. За да бъде суроватъчният протеин готов, той трябва да премине през последния процес на пулверизиране (сушене чрез пулверизиране).
Разлика между суроватъчен протеин и казеин
И двата са млечни протеини. Разликата е че суроватъчния протеин се усвоява много бързо, докато казеина се разгражда бавно до 7-8 часа. Ето защо единия се нарича бърз протеин ( подходящ за прием сутрин след ставане и веднага след тренировка) а другия бавен (подходящ за прием вечер преди лягане).
Суроватъчният протеин съдържа всички основни аминокиселини в това число и най популярните разклонена верига BCAA (L-левцин, L-изолевцин и L-валин), необходими за правилната регенерация, което го прави пълноценен източник на протеин. Това е висококачествен протеин, който се среща естествено в млякото. Суроватъчният протеин е най-използваната хранителна добавка от хора практикуващи различни видове спорт (включително културизъм и фитнес), които имат по-голяма нужда от протеини.
Ползи – Топ 3 причини да приемате protein whey!
Основните ползи и Моите топ 3 причини да приемам суроватъчен протеин са: подсилва имунната система, подобрява възстановяването и изгражда мускулите. Независимо дали целта е покачване на мускулна маса или изчистване на мазнините, суроватъчния протеин изпълнява и трите ми изисквания!
Кой може да използва суроватъчен протеин?
Няма ограничение за целевата група хора, които могат да консумират суроватъчен протеин сред любителите на силовите спортове. Това е естествено вещество в млякото, така че ако се чувствате комфортно с приема на лактоза, тогава можете да го приемате спокойно. Жени, мъже, щангисти, кросфитъри, културисти, маратонци - всеки ще намери ползи от прием натази добавка в диетата си. Суроватъчният протеин се препоръчва за хора с повишена физическа активност и за хора, които имат повишена нужда от протеин.
Видове Суроватъчен протеин на прах
Има три основни вида суроватъчен протеин, които се получават от различни техники за обработка, използвани за разделяне на Whey Protein. Те са: Суроватъчен протеин концентрат (WPC), Суроватъчен протеин изолат (WPI), Суроватъчен протеин хидролизат (WPH)
Суроватъчен протеин концентрат (WPC)
За Обработката на суроватъчен концентрат се отстраняват вода, лактоза, пепел, и някои минерали. В допълнение, в сравнение със суроватъчен изолати, суроватъчен концентрат обикновено съдържа повече биологично активни компоненти и протеини, което го прави много атрактивна добавка за спортисти. Естествено и фактора протеин цена, значително по-евтин.
Суроватъчен протеин изолат (WPI)
Изолатите са най-чистия източник на протеини. Изолата от суроватъчни протеини съдържа концентрации на протеин над 90%. По време на обработката на Whey Protein isolate има значително отстраняване на мазнини и лактоза. В резултат на това хората, които са с непоносимост към лактозата, могат безопасно да вземат тези продукти. Въпреки че концентрацията на протеин в тази форма е най-висока, тя често съдържа протеини, които са станали денатурирани, което се дължи на производствения процес. При денатуриране на протеините се променя тяхната структура и се губят пептидни връзки, което намалява ефективността на протеина.
Суроватъчен протеин хидролизат (WPH)
Най-скъпият, но и най-ефективният (най-добре смилаем) вид добавки на базата на суроватъчен протеин са суроватъчните протеинови хидролизати. Те съдържат почти 100% протеинови фракции. Най висока биологична стойност и съответно усвояване. Те се препоръчват предимно на хора, които искат да се отърват от ненужните килограми чрез физически упражнения. При диети с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати.
Предимства и недостатъци между различните видове суроватъчни протеини
Кое определя качеството на суроватъчния протеин?
Непоносимост към лактоза – може ли да се пие на Whey Protein
Стандартният концентрат за хора, които имат проблеми с лактозата, не е препоръчителен. Подготвили сме полезна статия за лактозната непоносимост, може да [прочетет тук]. Въпреки нетолерантност към лактозата, суроватъчен протеин изолат може да Ви свърши работата без да имате странични ефекти като подуване, газове .... Добро качество суроватъчен протеин изолат съдържа максимум 0,5 г лактоза в 100 грама от продукта. По същия начин една доза (приблизително 30 g изолат) ще съдържа приблизително 0,1 g лактоза. Това количество трябва да бъде незабележимо за "страдащи от алергии".
Странични ефекти
Повечето хора, които приемат суроватъчен протеин, не изпитват нежелани странични ефекти. Има обаче случаи, когато стомашно-чревни разстройства като чревни разстройства, метеоризъм, болки в корема, прекомерни газове и т.н. Тези ефекти обикновено се проявяват при хора, които консумират твърде много суроватъчен протеин. Ако от друга страна изпитвате нежелани странични ефекти с много малки количества, уверете се, че нямате хранителна алергия към суроватъчен протеин. Цената на суроватъчния протеин optimum nutrition е сравнително достъпна и ниска - в зависимост от производителя на даден протеин, може да се възползвате от най-ниски цени на хранителни добавки от Fitnessdobavki.bg.