Витамин А
Витамин А (Бета-Каротин)
Витамин А (бета-каротин) допринася по-специално за нормалното функциониране на имунната система и за поддържането на нормално зрение. Витамин А е от съществено значение за тялото и се набавя чрез храната. Той има основна роля в механизма на зрението. Той също така участва в регулирането на генната експресия и по този начин участва в много функции на организма: развитие на ембриона, растеж на клетките, обновяване на тъканите (кожа, чревна лигавица), имунна система. Освен това е много добър антиоксидант с действие срещу свободните радикали.
Ползите от Витамин А
Витамин А участва в клетъчния растеж, диференциацията и репродукцията, но основният му биологичен ефект е върху ретината. Под въздействието на светлината витамин А променя структурата си (превръща се в ретина). Комбинира се със специфични протеини, за да образува родопсин и генерира ретинален нервен сигнал. Следователно тежкият дефицит на витамин А в случаите на недохранване е основна причина за слепота в най-бедните страни.
Витамин А не е разтворим във вода и циркулира в кръвта комбиниран със специфични транспортни протеини. В клетката се трансформира в ретиноева киселина. Това ще се намеси в транскрипцията на много гени. Преди да достигнат до кръвния поток, витамин А и каротеноидите се абсорбират в червата и изискват наличието на липиди. Чревната абсорбция на ретинол е по-интензивна от тази на каротеноидите и тази чревна абсорбция също се увеличава, когато се комбинира с поглъщането на протеин. Ето защо често се препоръчва да се консумират плодове или зеленчуци, богати на бета-каротин по време на хранене: това улеснява усвояването.
Антиоксидантно действие
В структурно отношение растителните каротеноиди (лутеин, ликопен, виолаксантин, β-каротин и др.) са отлични антиоксиданти, което им дава защитна сила за клетките. Многобройни проучвания показват, че диета, богата на каротеноиди, е свързана с намален риск от рак, сърдечно-съдови заболявания и други хронични заболявания.
Витамин А за колаген – възстановява кожа, хрущял, кости, зъби, мускули и кръвоносни съдове
Витамин А участва в синтеза на колаген, протеин, необходим за изграждането и възстановяването на тъкани като кожа, хрущял, кости, зъби, мускули и кръвоносни съдове. По този начин стимулира обновяването на клетките и, като такива, важно за всички лигавици. Хранителни добавки с витамин А се приемат и при проблемите на чревната хиперпропускливост, където ще подпомогне обновяването на храносмилателната лигавица и ще защити чревната бариера.
Ретиноевата киселина за имунната система
Ретиноевата киселина, производно на витамин А, участва в имунния отговор. Той има способността да стимулира пролиферацията на имунните клетки, лимфоцитите В и Т. Поради това витамин А е силно показан за предотвратяване и ограничаване на инфекции, както и за укрепване на имунната система.
Бета-каротин за кожата
И накрая, консумацията на бета-каротин често се свързва с красотата на кожата. Всъщност кожата съдържа значителни количества ретиноиди и е доказано, че излагането на UV лъчи предизвиква дефицит на витамин А. Поради това неговият принос се препоръчва за защита на кожата по време на излагане на UV лъчи и за превенция, за ограничаване на клетъчното стареене.
Храни които съдържат витамин а
Витамин А е мастноразтворим витамин, т.е. разтворим в мазнини. Хранителният прием на витамин А се среща в 2 форми: ретинол и провитамини А (каротеноиди, главно β каротин). Ретинолът се намира предимно в храни от животински произход: рибено масло (треска, камбала) и животински черен дроб. Намира се също в масло, сметана, сирене и яйчен жълтък. Провитамините А от своя страна присъстват в растенията, особено тези с оранжев или зелен цвят: плодове, зелени зеленчуци, моркови, манго, сладки картофи, тиква. Не целият консумиран бета-каротин обаче се превръща в ретинол. Ето защо, за да се получи еквивалентна витаминна активност, са необходими 6 пъти повече бета-каротин, отколкото ретинол.
Разнообразната диета от естествени продукти е решение, което позволява да се покрият човешките нужди, като същевременно се ограничават възможните рискове от токсичност. Около 90% от запасите на витамин А се намират в черния дроб, а останалите се съхраняват в мастната тъкан, белите дробове, бъбреците и ретината. Елиминирането на витамин А е много ниско, 20% се елиминира с изпражненията и 15% с урината.
Дефицит
В случай на дефицит може да се наблюдава увреждане на очната сфера: лошо нощно виждане, промени в роговицата или дори необратима слепота . Наблюдава се също значителен спад в имунната защита (особено при малки деца) и усложненията от инфекциозни заболявания (диария, морбили, респираторни инфекции).
На нивото на кожата се наблюдава сухота, удебеляване на кожния слой предимно на долните крайници и загуба на коса. В индустриализираните страни хранителният дефицит е изключителен , вторичен и често е свързан със сериозни диетични грешки. Може да се открие при алкохолици, особено защото чернодробното съхранение на витамин А е силно намалено (стимулиране на механизмите на разграждане на витамин А от етанол). Хиповитаминоза А се среща и при чернодробни патологии, малабсорбция на мазнини и дори при продължително парентерално хранене.
При излишък може да се наблюдава повишаване на вътречерепното налягане, гадене, повръщане и болки в костите. Продължителният дневен прием от няколко месеца или години може също да причини потенциално тежки чернодробни проблеми. За бременни и кърмещи жени се препоръчва да се потърси съвет от здравен специалист относно добавките с витамин А.
Прием
Препоръчителният хранителен прием на витамин А е 800 µg за мъже, 600 µg за жени, 700 и 950 µg за бременни и кърмещи жени и 700 µg за възрастни. Границата на безопасност, дозата, над която приемът може да стане токсичен, е определен на 1000 µg на ден в допълнение към препоръчителния прием (например 1600 µg за жена).