Кошницата ви е празна!
Дебатът относно колко грама протеин на ден и оптималните нужди на обикновения човек и силовите атлети от протеини и аминокиселини е доста стар.Логично е, че реалните изисквания от белтъчини на ден, при спортистите са по-високи от тези на хора с по-заседнал начин на живот. Сегашната препоръчителната дневна доза (RDA) за protein се основава предимно на данни, получени от индивиди, чиито начин на живот е по същество заседнал.Тези препоръчителни количества белтъчини са оскъдни и могат да бъдат достатъчни, за да се предотврати дефицит на белтъчини, но проучванията показват, че това количество далеч не е достатъчно, за да се осигури оптимално здраве и телесния състав към който всеки спортист и атлет се стреми.Оказва се, че въпроса, колко грама proteini на ден, е наистина сериозен и за всеки един индивид зависи от много фактори ... включително нива на активност, възраст, мускулна маса, физика, цели и текущото състояние на здравето.Така че ... колко белтъчини на ден е оптимално е въпрос, който зависи и от начина на живот и от фактори като програма за загуба на тегло и отслабване, или тренировки за изграждане и покачване на мускулна маса.Именно многото фактори от които зависи това колко protein да приемаме на ден, водят и до чести спекулации и доста различни цифри.
По-новите добре проектирани проучвания за протеини, които са включили и класическия подход за азотния баланс и други технически техники показват, че общите нужди от белтъчини (както и нужди от някои специфични индивидуални аминокиселини) естествено нарастват когато тренирате редовно. Но дори и хората които спадат към категорията спортисти не могат да бъдат сложени под един общ знаменател, когато става въпрос за допълнително необходимите хранителни нужди от протеини и аминокиселини.Те могат да бъдат доста различни за тези, които се занимават с тренировки за издръжливост, при които често белтъчините се включват, като допълнителен източник на гориво, за разлика от силовите атлети които изпълняват интензивни тежки тренировки, при тях protein и аминокиселините са необходими като градивни елементи за покачване на мускулна маса.Естествено и при двете групи спортисти да е завишен приема на храни съдържащи повече протеини или proteini на прах, но дори и при тях в двете групи този прием на аминокиселини и белтъчини на ден нужди е различен.
Когато сте на диета за загуба на телесни мазнини, по-висок прием на белтъчини е задължителен, за да се предотврати загубата на мускулна маса, това обикновено се случва по време на диета която не е прецизно направена и е с ниско съдържание на белтъчини.Когато става въпрос за мускулна маса, една обща препоръка за покачване на мускулна маса е 2.2 грама protein на килограм тегло.Приемът на белтък далеч извън сферата на 30-35 процента от дневните калории вероятно няма да има допълнителни ползи за изграждане на мускули, но това ще попречи на приема на мазнини и въглехидрати, което може да попречи на целите Ви.Многобройни проучвания са се опитвали да се определят оптималното количество белтъчини за мускулна маса и много от тях са достигнали до различни заключения.Въпреки че е трудно да се дадат точни цифри, тъй като резултатите при изследвания са доста противоречиви, 2.2 грама protein на килограм телесно тегло изглежда да е разумна стойност.
В света на Фитнес добавките откриваме много различни Видове протеини. Всеки протеин има различни характеристики и биологична стойност, които могат да ви помогнат при специфични тренировъчни упражнения. Биологичната стойност на един вид протеин е качеството на неговото използване от нашето тяло. Protein с висока биологична стойност ще бъде по-добре използван от организма и ще позволи добро изграждане на мускулите.
Качеството на протеина се определя от неговата биологична стойност. Той се определя от неговия съществен аминокиселинен състав . За да имат висока биологична стойност, протеините трябва да имат подходящ състав от аминокиселини, за да бъдат добре използвани. Колкото по-висока е биологичната стойност, толкова по-важна е способността на протеина да изпълнява ролята си (включително изграждането на мускули ).
Всъщност, протеините са съставени от аминокиселини, ефектът им е по-малък, ако някои от тези елементи липсват. Тялото се нуждае от всички аминокиселини, за да функционира правилно, а някои ( есенциалните аминокиселини) са по-важни от други. Когато им липсва или са в недостиг, протеините не могат да играят всичките си роли в човешкото тяло и са по-малко ефективни.
Биологичната стойност се основава на тази на белтък от яйца , за който се счита, че има идеален аминокиселинен профил , със стойност 100. Това е стандартната стойност. Оттогава е открит друг Protein, който има по-добра биологична стойност: суроватка. Въпреки това, протеинът на яйцата остава протеин, който служи като еталон за измерване на биологични стойности.
Колкото по-голям е броят, толкова по-добра е биологичната стойност , така че колкото повече протеинът е пълен и ще бъде лесно използван от тялото, без загуба.
Суроватъчният протеин се извлича от млякото, което съдържа 20% суроватка. Той е Protein с висока усвояемост, богат на BCAA. Той се усвоява бързо и стимулира анаболизма, което го прави перфектен в периода на възстановяване и качване на мускулна маса. Протеин с къса верига, съдържащ много незаменими аминокиселини, суроватката се определя с високата си биологична стойност. Това означава, че може да бъде усвоена до голяма степен в организма.
Някои от ползите на суроватъчния протеин включват:
Концентратът на суроватка съдържа около 80 g протеин на 100 g прах, а останалото се състои главно от лактоза и мазнини. Концентратът се получава чрез филтриращ процес, за да се получи суроватка в най-простата форма и следователно по-евтината от обикновена суроватка. Процесът на протеинова концентрация включва различни техники на разделяне, като диафилтрация, ултрафилтрация, електродиализа и йонообменни технологии. Суроватъчен концентрат е по-висок клас Protein от обикновената суроватка.
Изолатът от суроватка съдържа около 90 грама протеин на 100 g прах. Изолатът е най-чистата форма на суроватка. Изолатът обикновено съдържа ниско съдържание на лактоза. Той е най-чистата форма на суроватъчен Protein. Получава се с филтрационен процес, за да се поддържа отлична аминогама.
Суроватъчните протеини, често са натоварени с допълнителни мазнини и въглехидрати, изолатът от суроватъчен протеин е пречистен от тези вещества. Това ще осигури на тялото ви необходимия Protein без допълнителните мазнини и въглехидрати. Той лесно се смила от тялото ви, така че да можете да постигните желаните резултати по-бързо и ефективно.
Изолатът съдържа всички основни аминокиселини, от които се нуждае тялото, за да възстановим мускулите след тренировка. Тъй като съществените аминокиселини не се произвеждат от нашите тела, ние трябва да се обърнем към хранителни добавки, за да получим тези основни хранителни вещества. Невключването им в нашата диета може да доведе до загуба на мускули и проблеми с възстановяването на мускулните влакна. За да се намали увреждането на тъканите и да се повиши производителността, е важно тези незаменими аминокиселини да бъдат включени в нашата диета.
Суроватъчен хидролизат се получава от концентрат или изолат, който претърпява хидролиза (химическо разграждане на протеини). Характеристиките на суроватъчния протеин хидролизат му придават свойства, различни от суроватъчните протеини, които се хидролизират в организма по време на храносмилането благодарение на нашите ензими. Хидролизатът на суроватъчния Protein преди консумация, позволява по-бързо и по-лесно усвояване и разграждане на протеините . Той съдържа около 80-90% от ди и трипептид (малки протеини), които го прави най-лесния от всички протеини за усвояване от организма.
Казеинът е основният протеин от млякото. Името идва от латински, което означава сирене. Наистина, млечният Protein съдържа 20% суроватка, но също и 80% казеин. Казеинът е бавен асимилиращ протеин, той има ефект на намаляване на разрушаването на протеините в мускула (анти-катаболизиращо) в продължение на почти 7 часа след поглъщане. За разлика от суроватката, абсорбцията на казеин от тялото е по-бавна. Така че, казеиновият протеинов шейк е наистина идеален за фазата на регенерация на мускулите. Той се комбинира много добре със суроватъчния Protein.
Калциевият казеинат е протеин, получен чрез агресивен производствен процес, който денатурира пространствената конфигурация на казеина (мицели). Първата форма на казеиновия прах е калциевият казеинат, най-често срещаният в хранителните добавки. Това е форма на казеин, която е по-трудна за усвояване от организма. Съществува възможност протеина да не се усвои изцяло. Не бива да разчитате само на тази добавка, за да ви донесе достатъчно Protein във вашата диета.
Мицеларен казеин (продукт) е казеин в неговата естествена форма, непокътнат и неденатуриран. Мицеларен казеин е казеин, който е суроватка. Той се усвоява лесно с бавна дифузия на аминокиселини, като по този начин играе антикатаболична роля. Мицеларни казеини се намират и в млечени продукти. Мицеларните казеини се получават чрез не денатуриращ механичен процес (мембранна филтрация), за разлика от казеинатите, които се получават чрез денатуриращ химичен процес. Това дава уникални свойства на мицеларените казеини. Те са богати на разклонени аминокиселини, включително левцин за оптимизиране на мускулния синтез.
Преди популяризиранете на суроватка, яйчните протеини бяха еталон за качество. Днес почти не се използват самостоятелно, но все още присъстват в протеинови матрици. Яичния протеин идва, както подсказва името му от, яйчен белтък . Най-важните му предимства са много ниското съдържание на въглехидрати и мазнини и идеалната пропорция на аминокиселините с висока биологична стойност. Ето защо egg Protein е особено подходящ за състезания по бодибилдинг. Неговата скорост на усвояване е между казеин и суроватка.
Соевият протеин се е превърнал в конкурент на суроватъчния протеин или Whey Protein-вероятно най-продаваната хранителна добавка. Соята е източник на растителен Protein и напоследък привлича все повече интерес към неговите свойства и ползи, тъй като може да насърчи забележителни резултати по отношение на растежа на мускулната маса и дори като подкрепа на здравето. Соевият протеин е растителен протеин, използван предимно от вегетарианци и вегани. Съдържа всички основни аминокиселини. Това е Protein, който е по-слабо асимилиран от суроватката или яйчния прах, така че неговият анаболен потенциал е по-нисък. Неговата скорост на усвояване е между казеина и суроватка, което му придава антикатаболна роля. Соевият протеин съдържа изофлавони, антиоксиданти, които имитират ефектите на естроген (женски хормони) в организма.
Соята често е засенчена от зеленчуци и плодове по отношение на богатството на хранителни вещества, но тя има отличен хранителен профил , където може да се намери голямо количество витамини и минерали, без холестерол и малко наситени мазнини, както и фибри. В това отношение, няма да завиждате на качествата на месото.
Грахът е зеленчуков протеин, богат на фибри и е лесно смилаем. Той осигурява достатъчно количество Protein и е с добър аминокиселинен профил, включително BCAAs, и предотвратява разграждането на мускулния протеин след тренировка. Това е ефективно, колкото и суроватката за мускулен растеж и възстановяване, благодарение на присъствието на аргинин. Подобно на всички протеини, той има ефект на подпомагане на загубата на тегло и изгаря мазнините и изгражда мускули, като същевременно оказва влияние върху ситостта.
Но протеинът от грах намалява кръвното налягане и риска от коронарна или бъбречна болест. Той също така ще регулира кръвната захар и по този начин предотвратява пиковите нива на кръвната захар.
Граховият протеин помага да се поддържа и развива вашата мускулна маса като всички други източници на протеин. Той е протеин, който трябва да се използва, ако имате непоносимост към лактоза или сте вегетарианец или веган. Хубаво е да се сменят източниците на протеини периодично.
Протеините играят решаваща роля в голям брой физиологични функции. Дали за развитие на мускулите (покачване на мускулна маса) или загуба на тегло (изчистване на мазнините и релеф) , качествените протеини на прах винаги са необходими. Ако току-що сте започнали фитнес тренировките си, препоръчваме суроватъчен протеин. Тъй като казеиновият Protein се абсорбира по-бавно, той е предназначен за тези, които искат да осигурят протеини на мускулите си цял ден и нощ. За тези, които са приели веганска диета и предпочитат да избягват животински протеини, препоръчваме растителен Protein. Благодарение на протеините от грах, коноп, ориз и слънчоглед, мускулите ви ще имат с какво да се захранват.