Алфа-линоленова киселина (ALA) - роля, източници, ефекти от дефицит
Алфа-линоленовата киселина ALA е една от най-важните ненаситени мастни киселини за човешкото тяло. Тази мастна киселина е предшественик за синтеза в човешкото тяло на други ненаситени мастни киселини - DHA и EPA. Линоленовата киселина подпомага функционирането на сърдечно-съдовата и нервната системи.
Алфа-линоленова киселина - какво е това?
Алфа-линоленовата киселина ALA е омега-3 полиненаситена мастна киселина , която се превръща в тялото в ейкозапентаенова киселина EPA и докозахексаенова киселина DHA. Това е т.нар есенциална мастна киселина. Това означава, че наличието и е необходимо за правилното функциониране на организма, но човекът не е в състояние да го синтезира - оттук и необходимостта от набавяне на алфа-линолова киселина с храната или прием на хранителни добавки α-Linolenic acid.
Има два вида линоленова киселина – те са алфа-линоленова киселина (ALA) и гама-линоленова киселина (GLA). Първият принадлежи към групата на омега-3 мастните киселини, докато вторият принадлежи към групата на омега-6. Както ALA, така и GLA носят много здравословни и терапевтични ползи при лечението на много хронични заболявания. Те не се произвеждат от човешкото тяло, така че трябва да се доставят с храната. В какви храни се съдържат? Какво точно правят в тялото? Какви са ползите за здравето от консумацията на тези мастни киселини?
Ролята на алфа-линоленовата киселина в организма
Алфа-линоленовата киселина е един от най-силните антиоксиданти. Алфа-линоленовата киселина има антиоксидантно действие, благодарение на което може да намали риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания като инфаркт на миокарда или хипертония. В допълнение, ALA може да има невропротективни ефекти. Успокоява възпалението, може да има аналгетични и антибактериални свойства.
Дневна доза от алфа-линоленова киселина
Дневната доза от ALA е 1-2 g на ден за възрастни и 1 g за деца. Това количество осигурява достатъчно високо превръщане в EPA и DHA, което позволява да се получат около 250 mg от тези ненаситени киселини.
Алфа-линоленова киселина (ALA) — хранителни източници
Естествените източници на алфа-линоленова киселина включват:
- масло от маслодайни семена, като напр ленено семе, студено пресовано ленено масло; рапично олио
- орехи, тиквени семки и пресовано олио
- масло от обикновена перила
- тофу
- спанак и други зеленолистни зеленчуци.
Нивото на ALA в тези продукти намалява под въздействието на светлина, кислород и нагряване.
Какви са рисковете от дефицит на алфа-линоленова киселина?
Дефицит на алфа-линоленова киселина може да доведе до нарушения във функционирането на кръвоносната и нервната система. Могат да се наблюдават нарушения на концентрацията и паметта, проблеми с ученето, може да се развие хипертония.
Твърде висок прием на алфа-линоленова киселина
Осигуряването на твърде високи дози алфа-линоленова киселина засяга предимно хората, които твърде често посягат към хранителни добавки, съдържащи тези киселини омега 3. Това може да доведе до усложнения като прекомерно разреждане на кръвта и повишен риск от кръвоизлив, особено когато приемате разредители на кръвта. Противопоказанията за увеличаване на приема на ALA включват: диабет , шизофрения, фамилна анамнеза за рак на простатата.
Използвани източници:
- Alpha-Linolenic Acid: An Omega-3 Fatty Acid with Neuroprotective Properties PMC4350958
-
The review of alpha-linolenic acid: Sources, metabolism, and pharmacology PMID: 34553434
-
α-Linolenic acid: nutraceutical, pharmacological and toxicological evaluation PMID: 24859185
-
α-Linolenic acid (ALA) is an anti-inflammatory agent in inflammatory bowel disease PMID: 26350254
-
Health benefits of plant-derived α-linolenic acid PMID: 24898228