Мастни киселини

Мастни киселини

Какво е Мастни киселини

Мастните киселини попадат в две основни групи - наситени и ненаситени - на базата на тяхната химична структура. Най-важни за човека са есенциалните(незаменими). Есенциални мастни киселини (EFA) не могат да се синтезират в човешкото тяло и трябва да бъдат получени чрез хранителен източник.

Многобройни изследвания обърнаха внимание на потенциалните ползи за здравето от есенциалните мастни киселини (EFA). В резултат на това потребителите вече са наясно с ролята, която EFA играе в храненето, здравето и превенция на болестите на съвремието, за да направят информиран избор за своите здравни грижи.

 

Есенциални мастни киселини (EFA)

EFA са специален вид "добри мазнини". Те също са основни хранителни вещества; понякога наричан витамин F. Основните хранителни вещества са необходими за живота, но трябва да се набавят чрез диета, защото тялото не може да ги произведе. EFA са необходими за правилната структура и функция на всяка клетка в тялото и са важни за оптималното здраве. EFA увеличават усвояването на витамини и минерали,подхранват кожата, косата и ноктите, насърчават правилното функциониране на нервите, помагат за производството на хормони, осигуряват нормален растеж и развитие, и предотвратяване и лечение на болести.

 

Има три основни класа ненаситени мастни киселини: омега-3, омега-6 и омега-9

Мастните киселини попадат в две основни групи - наситени и ненаситени - на базата на тяхната химия. Има три основни класа ненаситени мастни киселини: омега-3, омега-6 и омега-9. Омега-6 и омега-3 са от съществено значение - незаменими мастни киселини. Омега-9 са несъществени - заменими мастни киселини, тъй като тялото може да ги набави от други мастни киселини. Ненаситените мастни киселини се класифицират допълнително като мононенаситени или полиненаситени. EFA са полиненаситени. Те включват:

 

Ненаситените мастни киселини се класифицират допълнително като мононенаситени или полиненаситени. EFA са полиненаситени. Кои са те?

 

Омега-6 мастната киселина линолова киселина (LA) и нейните производни, гама-линоленова киселина (GLA) и арахидонова киселина (АА) алфа-линоленовата киселина (ALA), омега-3 мастната киселина и нейните производни, ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Теоретично, само LA и ALA са абсолютно необходими. Въпреки това, мастните киселини, получени от тях, също обикновено се считат за незаменими.

 

Дефицит на EFA 

Дефицитът на EFA е често срещан днес поради съвременния избор на диета и начин на живот и факторите на околната среда. Много хора също имат проблеми с преобразуването на LA и ALA в техните производни. Дефицитът на EFA в крайна сметка може да доведе до заболяване и дори смърт.

 

Мастни киселини кои са те и какво съдържат

Основните EFA и техните източници


 

Линолова киселина (LA):  LA присъства в много зеленчуци и в повечето растителни масла - слънчоглед (65-75%), шафран (79%), семена от вечерна иглика (72%), царевица (57%), фъстъци (31%), рапица (19 -26%) и маслина (8%). LA е в изобилие в хранителните доставки и по този начин не е необходимо да се допълват.

 

Гама-линоленова киселина (GLA):  Най-богатите източници на GLA са масло от пореч (звездно), GLA (20-24%); масло от вечерна иглика (8-10%); и масло от касис (15-17%). GLA присъства в малки количества в човешката кърма и някои храни, но типичната диета осигурява много малко GLA.

 

Арахидонова киселина (АА) :  Намерен в големи количества в яйца, риба и месо, АА е в изобилие в хранителните доставки и добавките обикновено не са необходими.

 

Алфа-линоленовата киселина:  ALA се намира в лененото семе (18-22%) и лененото масло (50-60%), а в малки количества в някои ядки, зелени листни зеленчуци, рапица, пшеничен зародиш и семена от черен ток.

EPA и DHA:  EPA и DHA се намират в мазни риби като сьомга, скумрия и риба тон. В зависимост от източника, рибените масла варират вколичеството на EPA и DHA, които предоставят. Добавките с рибено масло често съдържат 18% EPA и 12% DHA, с по-концентрирани масла, съдържащи 30% EPA и 20% DHA. Алгални източници на EPA и DHA също са широко достъпни.

Amix Kril Oil 1000 mg

Amix Kril Oil 1000 mg През последните години масло от крил стимулира интереса на научната общнос..

44.00 лв.

Now Foods Borage Oil 1000 mg

Защо да избера Now Foods Borage Oil 1000 mg ?Now Foods Borage Oil 1000 mg е най-доброто Масло ..

45.00 лв. 39.60 лв.

Now Foods Omega 3-6-9 1000 mg

Защо да изберете Now Foods Omega 3-6-9 1000 mgNow Foods Omega 3-6-9 1000 mg доставя на организ..

35.00 лв. 30.80 лв.


EFAs в лечението и профилактиката на заболявания

 

Дефицитът на EFA е установен при много заболявания, включително психични разстройства, диабет, атеросклероза, хипертония, екзема, ПМС, имунна дисфункция и възпалителни състояния като ревматоиден артрит. EFA могат да помогнат за подобряване на тези състояния, а добавката на EFA е проучена в стотици клинични изпитвания. Поради често нарушената конверсия на LA и ALA към техните производни, голяма част от последните изследвания на EFAs се фокусират върху GLA, EPA и DHA, които също се усвояват и използват по-ефективно от LA и ALA.

 

Сърдечно-съдови заболявания

 

Изследванията на населението показват, че диета, богата на ALA, EPA и DHA, помага за поддържането на здраво сърце и може да предпази от сърдечни заболявания чрез намаляване на високите липиди в кръвта и кръвното налягане и чрез намаляване на съсирването на кръвта. Доказателствата, подкрепящи ползите от EFA за сърцето, бяха толкова непреодолими, че през октомври 2000 г. Американската сърдечна асоциация актуализира своите диетични насоки, като препоръчва на здрави възрастни да консумират поне две порции тлъста риба седмично. В същото време, Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), твърди , че омега-3 мастни киселини спомагат за намаляване на риска от коронарна болест на сърцето. 

 

Артрит и други ставни болести

 

GLA се превръща в ейкозаноиди с мощни противовъзпалителни свойства. Той също така модулира имунния отговор, което може да намали ставното възпаление и разрушаване. Много страдащи от ревматоиден артрит имат дефицит на GLA и реагират благоприятно на лечението с GLA. Плацебо-контролираните проучвания показват, че добавянето с GLA може да намали симптомите на ревматоиден артрит както при деца, така и при възрастни. Забелязано е намаляване на продължителността на сутрешната скованост, подуване на ставите, нежност и болка. Допълването с GLA също намалява употребата на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) и кортикостероиди в много случаи.

 

Кожни заболявания

 

Недостигът на EFAs, най-вече GLA, е свързан с екзема и други кожни заболявания. EFA помагат за облекчаване на сухата, сърбяща и възпалена кожа и спомагат за намаляване на загубата на овлажнена кожа. Въпреки че са изследвани различни EFA и кожни заболявания, най-проучваното е използването на GLA за екзема. Проведени са поне 22 рандомизирани, плацебо-контролирани проучвания, като по-голямата част показва значителна полза. В няколко проучвания пациентите, приемащи GLA, са успели да намалят употребата на лекарства като антибиотици, перорални стероиди и локални стероиди.

 

Психични разстройства

 

Въпреки че омега-3 EFA са най-известни със своите ползи за защита на сърцето, те могат също да играят роля в психичното здраве. Много разстройства като депресия, биполярно разстройство, болест на Алцхаймер, деменция, когнитивно увреждане и нарушения в поведението и обучението (като дислексия и нарушение на дефицита на вниманието) са свързани с дефицит на EFA. Последните изследвания показват, че EPA и DHA могат да бъдат полезни при лечение на депресия и други психични разстройства.

 

Други здравословни състояния

 

Изследванията с помощта на EFA се провеждат в много други области, включително стомашно-чревни разстройства, диабет, затлъстяване, ПМС, масталгия (нежност на гърдата), хипертония, множествена склероза, лупус, астма, алергии и рак. Последните клинични изпитвания върху хора, направени в областта на рака, макар и предварителни по своя характер, са обнадеждаващи. GLA демонстрира противоракови ефекти, самостоятелно и в комбинация с лекарствена терапия, като тамоксифен. Други области на изследването включват добавки по време на бременност и кърмене, както и за кърмачета и малки деца.

 

Препоръчани изисквания за EFA

 

Тъй като типичната северноамериканска диета съществено се различава от диетата на нашите предци (повече транс и наситени мазнини, по-малко семена, съдържащи EFA, плодове и риба) и тъй като толкова много други фактори пречат на метаболизма на мастните киселини, повечето диети може да не съдържат достатъчно EFAs. За съжаление, точните изисквания към отделните ЕАП не са ясно дефинирани, въпреки големия обем литература, налична по този въпрос.

През 1999 г. международна работна група от учени се срещна в Националния институт по здравеопазване в Бетесда, Мериленд, за да обсъди препоръките за диета за EFA. Въпреки че те стигнаха до заключението, че няма достатъчно научни доказателства за установяване на референтни хранителни стойности (DRI), има достатъчно данни за установяване на препоръки за адекватен прием на възрастни. На базата на дневна 2000 kcal диета препоръчителният им дневен индекс на индексиране е определен като 4,44 грама LA; 2,22 грама ALA; и 0,65 грама DHA / EPA комбинирани. Работната група също така призна, че в хранителните доставки има прекалено много мазнини, и препоръча горна граница от 2 грама на ден.

 

Странични ефекти от добавки EFA

 

EFA могат да се консумират в големи количества (до 50 грама на ден), без сериозни странични ефекти. Понякога незначителните странични ефекти могат да включват стомашно разстройство, оригване, метеоризъм, меки изпражнения и диария. Тези нежелани реакции често намаляват при продължителна употреба и се появяват по-често при по-високи дози. За да сведете до минимум страничните ефекти, консумирайте с храна, започнете с по-малки дози и увеличавайте дозата постепенно в продължение на няколко седмици. Хората на антикоагуланти или лекарства за разреждане на кръвта трябва да се консултират с лекар, преди да приемат добавки на EFA от риба, тъй като те могат да разреждат кръвта.

Въпреки че са необходими повече изследвания за ролята на EFA при специфични заболявания, ясно е, че повечето хора могат да се възползват от добавки EFA за поддържане на оптимално здраве и правилно хранене. Има също така категорични доказателства, че EFA могат да помогнат за предотвратяване или лечение на специфични здравословни състояния. Освен това те са безопасни и се понасят добре и са лесно достъпни навсякъде, където се продават хранителни добавки. Може да се възползвате от най-ниски цени на мастни киселини то fitnessdobavki.bg!