Какво е Омега-9

Омега-9 мастната киселина е мононенаситена мастна киселина, включена само условно в групата на Есенциалните ненаситени мастни киселини. Те са необходими за много биологични процеси в човешкото тяло. Олеиновата киселина е основният представител на групата на омега-9. Човешкото тяло разполага с необходимите ензими за синтеза му от омега-3-6 мастни киселини. В някои случаи обаче приемането им с храна може да се окаже полезно. Това важи особено за възрастните хора и хората с чернодробни заболявания, при които синтезът на тези киселини може да бъде нарушен. 

 

Омега 9 мастни киселини - олеиновата киселина, зехтин

 

Омега-9 мастни киселини - действие 

 

Замяната на наситени мастни киселини (т.е. животински) с омега-9 киселини в диетата може да има определено благоприятен ефект върху много аспекти на нашето здраве, включително: 

 

  1. Върху сърдечно-съдовата система. Това ще се отрази в регулирането на нивото на HDL холестерол, като същевременно се понижи нивото на LDL холестерола.
  2. Консумацията на ненаситени киселини като животински заместител намалява секрецията на стомашна киселина, което премахва усещането за киселини, лошо храносмилане и парене в стомаха, помага и за предотвратяване образуването на камъни в жлъчката.   

 

Омега-9 мастни киселини - източници 

Олеиновата киселина се съдържа предимно в зехтин, бадемово масло, масло от авокадо, фъстъчено масло и ленено масло.

Съвет: какво да търсите, когато купувате масло, което е източник на омега-9 мастни киселини? Гаранция за трайност и свежест на продукта ще бъде маслото, опаковано в бутилка от тъмно стъкло, съхранявано при подходяща, не много висока температура. Изпълнението на тези условия предпазва маслото от разваляне, т.е. гранясване и по този начин от загуба на добрите му свойства и вкус.   

 

Говорейки за омега мастните киселини, е невъзможно да пренебрегнем най-важния въпрос, а именно правилното им съотношение. За съжаление днешната диета далеч не е балансирана и осигурява твърде много омега-6 мазнини и недостатъчно омега-3 мазнини. Това причинява леки възпаления, които продължават с години, което разрушава тялото и води до по-бързо стареене и заболявания, включително сърдечно-съдовата система и рак. Така че нека се уверим, че съотношението на омега-6 към омега-3 мастни киселини е около 2:1 или максимум 4:1!

 

Както виждате, наличието на омега-9 мастни киселини е фактор, който влияе върху здравето и отличното състояние на тялото. Допълнителния прием на хранителна добавка е препоръчителен само в изключителни ситуации, като например нарушения в синтеза на мастни киселини. Струва си да си спомним за полезните свойства на цялата група омега мастни киселини и да включим техните източници в диетата.

 

Използвани източници:

  1. Omega-9 fatty acids: potential roles in inflammation and cancer management PMCID: PMC8927560

  2. Impact of Omega-3 and Omega-9 fatty acids enriched total parenteral nutrition on blood chemistry and inflammatory markers in septic patients PMCID: PMC3998998

  3. Individual omega-9 monounsaturated fatty acids and mortality-The Ludwigshafen Risk and Cardiovascular Health Study PMID: 28391879

  4. Effects of Diets Enriched in Omega-9 or Omega-6 Fatty Acids on Reproductive Process PMCID: PMC5026673