Омега-9 мастни киселини
Какво е Омега-9
Омега-9 мастната киселина е мононенаситена мастна киселина, включена само условно в групата на Есенциалните ненаситени мастни киселини. Те са необходими за много биологични процеси в човешкото тяло. Олеиновата киселина е основният представител на групата на омега-9. Човешкото тяло разполага с необходимите ензими за синтеза му от омега-3-6 мастни киселини. В някои случаи обаче приемането им с храна може да се окаже полезно. Това важи особено за възрастните хора и хората с чернодробни заболявания, при които синтезът на тези киселини може да бъде нарушен.
Омега-9 мастни киселини - действие
Замяната на наситени мастни киселини (т.е. животински) с омега-9 киселини в диетата може да има определено благоприятен ефект върху много аспекти на нашето здраве, включително:
- Върху сърдечно-съдовата система. Това ще се отрази в регулирането на нивото на HDL холестерол, като същевременно се понижи нивото на LDL холестерола.
- Консумацията на ненаситени киселини като животински заместител намалява секрецията на стомашна киселина, което премахва усещането за киселини, лошо храносмилане и парене в стомаха, помага и за предотвратяване образуването на камъни в жлъчката.
Омега-9 мастни киселини - източници
Олеиновата киселина се съдържа предимно в зехтин, бадемово масло, масло от авокадо, фъстъчено масло и ленено масло.
Съвет: какво да търсите, когато купувате масло, което е източник на омега-9 мастни киселини? Гаранция за трайност и свежест на продукта ще бъде маслото, опаковано в бутилка от тъмно стъкло, съхранявано при подходяща, не много висока температура. Изпълнението на тези условия предпазва маслото от разваляне, т.е. гранясване и по този начин от загуба на добрите му свойства и вкус.
Говорейки за омега мастните киселини, е невъзможно да пренебрегнем най-важния въпрос, а именно правилното им съотношение. За съжаление днешната диета далеч не е балансирана и осигурява твърде много омега-6 мазнини и недостатъчно омега-3 мазнини. Това причинява леки възпаления, които продължават с години, което разрушава тялото и води до по-бързо стареене и заболявания, включително сърдечно-съдовата система и рак. Така че нека се уверим, че съотношението на омега-6 към омега-3 мастни киселини е около 2:1 или максимум 4:1!
Както виждате, наличието на омега-9 мастни киселини е фактор, който влияе върху здравето и отличното състояние на тялото. Допълнителния прием на хранителна добавка е препоръчителен само в изключителни ситуации, като например нарушения в синтеза на мастни киселини. Струва си да си спомним за полезните свойства на цялата група омега мастни киселини и да включим техните източници в диетата.
Използвани източници:
-
Omega-9 fatty acids: potential roles in inflammation and cancer management PMCID: PMC8927560
-
Impact of Omega-3 and Omega-9 fatty acids enriched total parenteral nutrition on blood chemistry and inflammatory markers in septic patients PMCID: PMC3998998
-
Individual omega-9 monounsaturated fatty acids and mortality-The Ludwigshafen Risk and Cardiovascular Health Study PMID: 28391879
-
Effects of Diets Enriched in Omega-9 or Omega-6 Fatty Acids on Reproductive Process PMCID: PMC5026673