Гама-линоленова киселина - ползи за здравето
Какво е Гама-линоленова киселина
GLA гама-линоленова киселина е омега 6 мастна киселина.Това е есенциална мастна киселина, която не може да се синтезира от тялото и трябва да се набавя с храната. Гама линоленовата киселина се намира в храни от растителен произход. GLA киселината има противовъзпалително действие, подпомага функционирането на нервната и сърдечно-съдовата система.
Гама-линоленовата киселина е мастна киселина от групата на омега 6. Тя е есенциална мастна киселина, която трябва да се набавя с храната, тъй като тялото не я синтезира в достатъчни количества. Тази мастна киселина е предшественик на простагландините в човешкото тяло. Тя присъства особено в някои растителни масла, главно вечерна иглика или конопено семе. Все пак трябва да знаете, че се съдържа и в някои видове гъби.
GLA се образува чрез десатурация на линолова киселина. Синтезът на въпросната киселина зависи от наличието на отделни ензими, както и витамини : B3 , B6 , C и E. Магнезият и цинкът също играят важна роля в синтеза.
Най-важните благоприятни за здравето свойства на GLA киселина са:
- облекчаване на симптомите на алергии (екзема, астма)
- облекчаване на симптомите на ревматоиден артрит
- нормализиране на високо кръвно налягане
- разреждане на кръвта
- подпомагане на правилното функциониране и хидратация на кожата.
Дневна нужда от гама-линоленова киселина
Дневният прием на гама-линоленова киселина не е установен. Това не означава, че нямаме нужда от тази киселина. Трябва да се доставя директно от хранителни източници и в малки количества това съединение може да се синтезира в тялото от линоленова киселина. Съдържанието на въпросното съединение в човешкото тяло намалява под въздействието на много фактори, включително в резултат на:
- вирусни и бактериални инфекции;
- пушене на цигари ;
- злоупотребата с алкохол;
- употребата на определени лекарства, например нестероидни противовъзпалителни средства или глюкокортикоиди.
Всичко това прави кожата суха и по-малко еластична, с тенденция към поява на бръчки. Малките рани или пукнатини се образуват много по-бързо. Изчезва и естествената устойчивост на кожата към вредното въздействие на външните фактори.
Източници на гама-линоленова киселина в диетата
Най-богатият хранителен източник на гама-линоленова киселина е маслото от семена на: пореч, вечерна иглика, касис, масло от шафран (камелина), спирулина. Те трябва да се пазят от светлина, топлина и кислород, тъй като те разграждат GLA.
Дефицит на гама-линоленова киселина
Дефицит на гама линоленова киселина може да увеличи риска от развитие на алергии, възпаления, а също така допринася за влошаване на състоянието на кожата, нейната сухота и раздразнение. Може да се появят дълбоки бръчки и загуба на еластичност на кожата. Кожните рани могат да отнемат много повече време, за да заздравеят.
Твърде висок прием на гама-линоленова киселина
Трудно е да се предозира от естествени източници на гама линоленова киселина. Хранителни добавки съдържащи тази мастна киселина, приети в излишък, могат да причинят такива странични ефекти като:
- главоболие
- гадене
- болка в корема
- диария
Противопоказанията за употребата на добавки с GLA включват: епилепсия и повишен риск от развитие на рак на простатата. GLA засилва действието на разредителите на кръвта, вкл антикоагуланти и аспирин.
Използвани източници:
- Gamma-linolenic acid, Dihommo-gamma linolenic, Eicosanoids and Inflammatory Processes PMC4975646
-
Gamma linolenic acid: an antiinflammatory omega-6 fatty acid PMID: 17168669
-
Importance of dietary gamma-linolenic acid in human health and nutrition PMID: 9732298