Годжи бери
Годжи бери са сред т.нар суперхрани, които станаха изключително популярни през последните години. Малките, червени плодчета годжи бери са богати на антиоксиданти, благодарение на които имат полезни за здравето свойства. Затова в следващата статия ще обясним какво представляват годжи бери, как да ги ядем и кой трябва да ги включва в диетата си. Прочетете и научете повече!
Годжи бери – плодовете на вечната младост
Годжи бери е познат от хилядолетия в регионите на Тибет и в Монголия. На Запад навлиза в 70-те години на миналия век. Това е най-известната супер-храна. Хората не помнят цифри, но Goji berry впечатлява със своето съдържание на полезни Биоактивните съединения, отговорни за ползите за здравето. Сигурен съм, че ще запомните, че годжи бери съдържа петстотин пъти повече витамин С от портокалите и лимоните. Или това, че съдържа петнадесет пъти повече желязо от спанака. И не на последно място витамини, минерали и аминокиселини в пъти повече от тези в пчелния прашец. Но това не е всичко, Заслужава си да се запознаете с тази полезна информация за Годжи бери, има още много, което можете да научите!
Годжи бери се дефинират като плодове, които растат върху растение, наречено китайско или обикновено вълче грозде. Годжи храст е растение, което се среща естествено в Югоизточна Азия. Както се потвърждава от исторически източници, плодовете му се използват в китайската и японската медицина поне от III в. Особено популярни през последните години, те достигат до Европа главно под формата на сушени плодове, които са вкусна добавка към храната. От своя страна, благодарение на съдържащите се в тях съставки и минерали, семената на годжи имат изключително благоприятен ефект върху човешкия организъм.
Какво е „вълчи боровинки“ или “ вълче грозде”?
Годжи бери често се среща под наименованието „вълчи боровинки“ или “
Какво садържа Goji berry?
Хранителните вещества в годжи бери включват 46% въглехидрати, 16% диетични фибри, 13% протеини и 1,5% мазнини. По този начин годжи плодовете могат да бъдат отличен източник на макронутриенти. Микронутриенти, които включват минерали и витамини. Плодовете годжи бери също съдържат множество аминокиселини (главно пролин), каротеноиди (напр. β-каротин), етерично масло, флавоноиди, мастни киселини, витамини: B1, B2, B6, C и E, минерали: калций, желязо, фосфор, мед, цинк и селен, както и множество органични киселини (напр. ябълчена и фумарова).
Полизахариди и флавоноиди
Най-важната група съединения, присъстващи в годжи бери, са полизахаридите. Полизахаридите включват 5–8% от сушените плодове и се намират във водоразтворимата форма на силно разклонени полизахариди на L. barbarum . Тези шест вида монозахариди (т.е. арабиноза, галактоза, глюкоза, рамноза, маноза, ксилоза и галактуронова киселина) се намират в годжи бери.
Група каротеноиди са цветните компоненти на плода Лиций. Каротеноидите са втората силно значима група биологично активни съединения с полезни за здравето свойства, присъстващи в годжи бери. Общото съдържание на каротеноиди в различните годжи плодове варира от 0,03 до 0,5% от сушените плодове. Като отговорни за характерното ярко и ярко оранжево до червено оцветяване, разтворимите в липиди каротеноиди се срещат на изключително високи нива в годжи бери . Един от най-често срещаните каротеноиди, открити в плодовете годжи, е зеаксантин под формата на дипалмитин зеаксантин. В узряващите годжи плодове съдържанието на зеаксантин може да достигне около 77,5% от общите каротеноиди. Зеаксантин палмитат (фазалиен) съдържа 31–56% от общите каротеноиди. Засега най-добрият естествен източник на дипалмитин зеаксантин са годжи плодовете. Фракциите на бета-каротин (35,9 μ g / g), криптоксантин и неоксантин (72,1 μ g / g) също се откриват в екстрактите от годжи бери .
Фенолните киселини и флавоноидите са примери за фенолните съединения, намерени в годжи плодовете.
Антиоксидантни свойства на годжи бери
Едно от най-важните свойства на годжи бери са техните антиоксидантни свойства. Плодовете съдържат много антиоксиданти, което означава, че редовната консумация на годжи бери може да помогне за изграждането на нови и регенерирането на стари клетки в тялото. Друга полза от консумацията на храни с високо съдържание на антиоксиданти е защитата на вашата ДНК от увреждане на свободните радикали. Поради своите антиоксидантни свойства, годжи берито забавят процеса на стареене. Антиоксидантният ефект на годжи бери се дължи на полизахаридния комплекс с много силно антиоксидантно действие, т.е. намаляване на оксидативния стрес на клетките. Освен това годжи бери може да стимулират секрецията на инсулин, понижават нивото на глюкозата в кръвта и стимулират имунната система
Ползи от годжи бери за тялото
За по добро Зрение
Изследванията потвърждават, че употребата на сушени плодове годжи бери за 90 дни ефективно повишава концентрацията на лутеин и зеаксантин в ретината. Тези съединения са мощни антиоксиданти, които не само поддържат здравето на очите, но и инхибират процеса на стареене на очните клетки. Благодарение на това те са в състояние да предотвратят загубата на зрение, която може да настъпи поради дегенерация на макулата. Освен това подобряват зрителната острота и предпазват окото от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.
Понижава Ниво на кръвната захар
Особено хората, които се борят с диабет, трябва да помислят за включването на годжи бери в диетата си. Както се оказва, тези плодове съдържат полизахариден комплекс, който ефективно понижава нивата на захарта.
Понижава лошия Холестерол
Годжи бери също са богати на съединения, които влияят на холестерола, като стимулират тялото да произвежда „добър“ HDL холестерол. В същото време, благодарение на високото съдържание на диетични фибри, те водят до намаляване на нивото на "лошия" LDL холестерол и триглицеридите.
Противораково действие и ефект
Въпреки че семената на годжи не са лек, поради високото съдържание на антиоксиданти те намаляват риска от рак. Техният противораков ефект се подсилва и от витамин С и каротеноиди. Те неутрализират действието на свободните радикали, които причиняват увреждане на клетките
След като знаем, че консумацията на годжи бери е изключително полезна за организма – време е да помислим как да ги използваме. На пазара има различни продукти, които съдържат годжи бери. Говорим за козметика и хранителни добавки, които стимулират обновяването на епидермиса и забавят процеса на стареене на кожата. В аптеките и магазините за добавки, можете да намерите например кремове за бръчки и добавки на таблетки. Най-добър ефект обаче имат изсушените годжи бери. И тук идва въпросът как да ги ядем?
Годжи бери - как се консумира?
Сушените годжи бери са чудесна добавка към ястията – въпреки че могат да се консумират и като самостоятелна закуска. Нещо повече, плодовете на това растение могат да се използват и за приготвяне на сокове, вина или тинктури. Най-добре е обаче да ги включите в ежедневното меню под формата на сушени плодове. Приготвени по този начин са подходящи като добавка към овесени ядки, зърнени закуски.
Използвани източници:
- Goji Berries as a Potential Natural Antioxidant Medicine: An Insight into Their Molecular Mechanisms of Action PMC6343173