Холестерол
Оценки за Нашето обслужване
Какво е холестерол?
Холестеролът е липид, който се предлага в две подкатегории: холестерол в кръвта, естествено секретиран от черния дроб, и диетичен холестерол, който присъства в храните от животински произход, които консумирате. И в двата случая, холестерол играе жизнено важна роля във функционирането на организма човешкото тъй като тя допринася значително за клетъчната живот и производството на хормони, храносмилателни сокове и витамин D . Без холестерол човешкото тяло не функционира нормално.
Каква е разликата между добрия и лошия холестерол?
Холестеролът е мазнина, която се изпраща в различните органи на тялото чрез кръвообращението. Това са специфични протеини, наречени липопротеини, които са отговорни за транспортирането на тази мазнина, доставена до третата храна, а останалите две трети от черния дроб. Съществуват обаче два типа липопротеини, които съставляват по някакъв начин две схеми на разпределение на холестерола:
- Липопротеините с висока плътност или HDL холестерол са отговорни за връщането на излишния холестерол в черния дроб, за да може той да бъде елиминиран по естествен начин. Този тип се нарича добър холестерол.
- Липопротеините с ниска плътност или LDL холестерол пренасят холестерола към органите. Прекалено много, двойката LDL-холестерол насърчава образуването на атером плаки в артериите, постепенно ги блокира. Това се нарича лош холестерол.
Какво е HDL холестерол?
Холестеролът се състои от липиди, циркулиращи в кръвта. Трябва да се прави разлика между HDL холестерол, известен като "добър холестерол", и LDL холестерол, известен като "лош холестерол". Липопротеините, съдържащи се в HDL холестерола, „събират“ холестерола, който се натрупва в кръвоносните съдове (вени и артерии), за да го транспортира до черния дроб, където той е унищожен. Той отървава артериите от лоши мазнини, като по този начин намалява риска от атерома (мастно отлагане, което се образува върху вътрешната стена на артерията и затруднява циркулацията на кръвта).
Защо LDL холестеролът се нарича "лош холестерол"?
Ако LDL холестеролът е един от преносителите на холестерол в тялото, има и други, включително HDL холестерол. Последният е в състояние да улавя излишния холестерол в тялото и след това да го транспортира до черния дроб, за да може да бъде елиминиран там. Транспортната функция на HDL холестерола е още по-важна, тъй като излишъкът от холестерол в кръвта представлява сърдечно-съдов рисков фактор. Именно поради тази причина HDL холестеролът се нарича "добър холестерол", докато LDL холестеролът се счита за "лош холестерол".
Как се измерва холестерола?
Нивото на холестерола се оценява чрез кръвен тест, който включва три дози:[4]
- общ холестерол: той включва HDL холестерол, LDL холестерол и една пета от нивото на триглицеридите . При липса на генетични предразположения тази скорост трябва да бъде по-малка от 2 грама на литър кръв.
- HDL холестерол: по-малко от 0,4 g / l при мъжете и 0,5 g / l при жените, това ниво се счита за твърде ниско и разкрива повишен риск от развитие на коронарна болест на сърцето.
- LDL холестеролът трябва да бъде по-малък от 1,6 g / l.
- триглицериди: това са мазнините, присъстващи в кръвта, освен холестерола. Ниво по-високо от 1,5 g / l показва значителен риск от сърдечно-съдова патология , независимо от нивото на холестерола.
Този кръвен тест трябва да се прави на празен стомах.
Какви са нормалните референтни стойности за LDL холестерола?
ldl cholesterol референтни стойности: LDL холестеролът обикновено се счита за нормален, когато е между 0,9 и 1,6 g / L при възрастни. Тези референтни стойности обаче могат да варират в зависимост от лабораториите за медицински анализ и много параметри, включително пол, възраст и медицинска история. За да разберете повече, попитайте вашия лекар за съвет.
Как се измерва HDL холестерола?
Пробата се взема от венозна кръв (обикновено в лакътя).
Как се подготвя:
- Носете рецептата, Carte Vitale и картата за взаимно осигуряване.
- Вземете кръвния тест на празен стомах , за предпочитане 12 часа след началото на постите.
HDL холестерол кръвен тест
HDL тестът за холестерол дава възможност да се определи делът на LDL холестерола (лошия холестерол) в кръвта.
НОРМАЛНИ РЕЗУЛТАТИ
възраст |
жени |
мъже |
||
г / л |
ммол / л |
г / л |
ммол / л |
|
По-малко от 4 години |
от 0.12 до 0.37 |
0.31 до 0.96 |
0.16 до 0.50 |
0.41 до 1.29 |
5-9 години |
0.31 до 0.47 |
0.80 до 1.22 |
0.41 до 0.60 |
1,06 до 1,55 |
10-14 години |
0.31 до 0.47 |
0.80 до 1.22 |
0.43 до 0.63 |
1,11 до 1,63 |
15-19 години |
0.31 до 0.47 |
0.80 до 1.22 |
0.45 до 0.70 |
1.16 до 1.80 |
20-49 години |
0.37 до 0.65 |
0.96 до 1.68 |
0.50 до 0.82 |
1.29-2.12 |
50-59 години |
0,42 до 0,65 |
1,09 до 1,68 |
0.58 до 0.92 |
1.50 до 2.40 |
Над 60 |
0.40 до 0.68 |
1,03 до 1,76 |
0.60 до 0.94 |
1,55 до 2,45 |
ФИЗИОЛОГИЧНИ ВАРИАЦИИ
HDL холестеролът може да се увеличи в зависимост от:
- възрастта: увеличава се с възрастта;
- пол: стойностите са по-високи при жените;
- физическа активност: увеличава нивата на HDL.
- диета с ниско съдържание на холестерол и богата на полиненаситени мастни киселини
Коронарен риск, базиран на HDL холестерол
риск |
мъже |
жени |
||
|
ммол / л |
г / л |
ммол / л |
г / л |
0.5 |
1.55 |
0.60 |
1.81 |
0.70 |
1.0 |
1.16 |
0.45 |
1.42 |
0.55 |
1.5 |
0.90 |
0.35 |
1.16 |
0.45 |
2.0 |
0.64 |
0.25 |
0.90 |
0.35 |
> 2 |
<0.64 |
<0.25 |
<0.90 |
<0.35 |
Каква е ползата от анализа?
Една от стойностите, измерени за анализ на нивото на общия холестерол в организма, е нивото на LDL холестерола в кръвта.
Интерпретацията на нивата на LDL холестерол се използва за профилактика, диагностика и мониторинг на две дислипидемии:
- хипохолестеролемия, която е дефицит на холестерол;
- хиперхолестеролемия, което означава излишък от холестерол.
Как протича анализът?
Дозировката на LDL холестерола се извършва от лаборатория за медицински анализ. Той изисква кръвен тест, който обикновено се прави при сгъването на лакътя.
След това кръвната проба се използва за постигане на липиден баланс. Последното се състои в измерване на кръвните нива на различни липиди, включително:
- LDL холестерол;
- HDL холестерол;
- триглицериди.
Какви са факторите на вариация?
Нивото на LDL холестерола е стойност, която варира в зависимост от приема на липиди. Поради тази причина кръвната проба трябва да бъде взета на празен стомах и за предпочитане най-малко 12 часа. Препоръчва се също да не се пие алкохол 48 часа преди липидния баланс.
Как да интерпретираме резултатите?
Интерпретацията на нивата на LDL холестерола допринася за анализа на холестерола . Този резултат обаче трябва да се изследва в светлината на другите стойности, получени по време на липидния баланс. Последното обикновено се счита за нормално, когато:
- общото ниво на холестерола е по-малко от 2 g / L;
- нивото на LDL холестерола е по-малко от 1,6 g / L;
- нивото на HDL холестерола е по-голямо от 0,4 g / L;
- нивото на триглицеридите е по-малко от 1,5 g / L.
Тези референтни стойности са дадени само за информация. Те могат да варират в зависимост от различни параметри, включително пол, възраст и медицинска история. Препоръчително е да се обърнете към вашия лекар, за да интерпретира резултатите от липидната оценка.
Интерпретация на нисък LDL холестерол
Ниското ниво на LDL холестерол, по-малко от 0,9 g / L, може да бъде признак на хипохолестеролемия, тоест дефицит на холестерол. Това явление обаче е рядко.
Какво се прави при нисък hdl – Нисък HDL холестерол
Ниският HDL холестерол може да бъде свързан с:
- тютюнопушене;
- прием на прогестини (особено норстероиди);
- Пред диабет .
Висок HDL холестерол
Като цяло се счита, че високите нива на HDL холестерола насърчават защита срещу сърдечно-съдови усложнения, особено коронарни.
Тълкуването на процентите трябва да се извършва като част от цялостната оценка на сърдечно-съдовия риск, която ще отчита, наред с други фактори, общия холестерол , други фракции на холестерола, триглицеридите , фамилната анамнеза и хранителните навици. здравословен начин на живот ( физическа активност , тютюн , алкохол , храна и др.).
Високият HDL холестерол може да бъде свързан с:
- прием на определени лекарства като лекарства за понижаване на липидите (фибрати), витамин С, антиепилептици, инсулин и естроген-прогестини.
- консумация на алкохол: увеличава скоростта на антиатерогенния HDL-3
Как да има високо ниво на HDL (холестерол)?
За повишаване на нивата на HDL е от съществено значение здравословната и балансирана диета, съчетана с физическа активност .
- Намалете приема на наситени мастни киселини и трансмастни киселини;
- Изберете диета, богата на мононенаситени и полиненаситени мазнини, съдържащи се по-специално в рапично масло, орехи, зехтин, слънчоглед или соя;
- Въведете в диетата продукти на базата на растителни фитостероли ;
- Спортувайте редовно, от половин час до 1 час 3 до 4 пъти седмично;
- Предпочитайте (след съгласието на лекаря) издръжливост като ходене, джогинг, плуване или колоездене.
Кои са факторите, които насърчават повишаването на холестерола?
Вашият кръвен тест е формален: имате холестерол. Причините, които могат да обяснят вашата хиперхолестеролемия са многобройни, дори ако диета, прекалено богата на мазнини, е на първа позиция. Всъщност прекомерната консумация на животински мазнини влияе директно на нивото на холестерола ви. При някои хора генетичните и наследствени предразположения могат да насърчават разстройство на холестеролемия, подобно на някои патологии на бъбреците, щитовидната жлеза или черния дроб, които причиняват колебание на нивата на холестерола. Трябва също да се отбележи, че някои лекарства - орални контрацептиви , диуретици, кортизон и др. - могат да причинят повишаване на нивата на холестерола.
Как да понижите нивото на холестерола?
как да сваля триглицеридите: Първият съвет, който трябва да следвате, за да понижите нивото на холестерола: приемете по-балансирана диета (диета при високи триглицериди)! Ако мазнините са от съществено значение за здравето ни, те не са всички равни! Всъщност маслото и някои растителни масла. Съдържат твърде много наситени мастни киселини и трябва да се избягват колкото е възможно повече. Ето защо е важно да прочетете етикетите на продуктите, които консумирате, за да отстраните тези нежелани натрапници. От друга страна, практикуването на редовна физическа активност е от съществено значение за повишаване на нивото на добрия ви холестерол и намаляване на риска от сърдечно-съдови инциденти. Също така имайте предвид, че отказването от тютюнопушенето е чудесен начин да търгувате лошия холестерол за добро!
В Заключение за холестерола
Холестеролът е вид липид (мазнини), произведен от черния дроб и намиращ се в храната, която ядем. За да сте здрави, имате нужда от холестерол, защото той изпълнява няколко функции, които са от съществено значение за тялото ви да работи правилно. Почти 90% от холестерола в тялото ви се отделя на мембраните на вашите клетки.
Холестеролът е липофилна молекула, която е от съществено значение за живота на човека. Той има много роли, които допринасят за нормално функциониращите клетки. Например, холестеролът е важен компонент на клетъчната мембрана. Той допринася за структурния състав на мембраната, както и модулира нейната плавност. Холестеролът функционира като молекула предшественик в синтеза на витамин D, стероидни хормони (например, кортизол и алдостерон и надбъбречни андрогени) и полови хормони (например тестостерон, естрогени и прогестерон). Холестеролът също е съставна част на жлъчната сол, която се използва при храносмилането за улесняване на усвояването на мастноразтворими витамини A, D, E и K [3] .
Тъй като холестеролът е предимно липофилен, той се транспортира през кръвта, заедно с триглицеридите, вътре в липопротеиновите частици (HDL, IDL, LDL, VLDL и хиломикрони). Тези липопротеини могат да бъдат открити в клиничната обстановка за оценка на количеството на холестерола в кръвта.
- Действа като съставна част на определени полови хормони (тестостерон) или надбъбречни хормони (кортизол)
- Той насочва развитието на определени клетки в плода
- Той насърчава образуването на синапси във вашия мозък
- Той е съставка на жлъчката, течност, която позволява смесването на липиди с вода за усвояване на хранителни мазнини
- Той е предшественик на витамин D
Холестеролът се транспортира в кръвта чрез „липопротеини“ или LDL (липопротеин с ниска плътност), протеини с ниска плътност и HDL (липопротеин с висока плътност), липопротеини с висока плътност. "Общият холестерол" включва HDL холестерол и LDL холестерол, които се наричат добър холестерол (HDL) и лош холестерол (LDL).
Сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ) са водеща причина за смърт в световен мащаб с приблизително един на всеки четири смъртни случая, възникващи от сърдечни заболявания. Въпреки това, съвкупността от научни доказателства и експериментални данни не потвърждава хипотезата, че холестерола в диетата повишава холестерола в кръвта и в допълнение увеличава риска от ССЗ. Изследователите съобщават, че повишеният прием на диетичен холестерол (екзогенен) е свързан с намален синтез на ендогенен холестерол, вероятно като компенсаторен механизъм, който поддържа постоянен холестерол хомеостаза.[2]
Използвани източници:
- Dietary Cholesterol and the Lack of Evidence in Cardiovascular Disease PMC6024687
- Physiology, Cholesterol NBK470561
- Cholesterol, Triglycerides, and Associated Lipoproteins NBK351
- Dietary Cholesterol, Serum Lipids, and Heart Disease: Are Eggs Working for or Against You? PMC5946211