Кошницата ви е празна!
Селенът е основен минерал в микроелементите, който е важен за много телесни процеси, включително когнитивна функция, здрава имунна система и плодовитост както при мъжете, така и при жените. Той допринася за метаболизма на хормоните на щитовидната жлеза и синтеза на ДНК и помага за предпазване от окислителни увреждания и инфекции. Той присъства в човешката тъкан, най-вече в скелетните мускули. Диетичните източници са разнообразни. Те включват бразилски ядки, морски дарове и меса. Количеството селен в храната често зависи от концентрацията на селен в почвата и водата, където фермерите отглеждат храната.
Селенът (Se) е микроелемент, който е от съществено значение за здравето на човека. Селенът изпълнява различни важни функции за нормалното здраве и метаболизма. [1] Той извършва антиоксидантни дейности, които предпазват от реактивни видове кислород и азот. Йодотирониновите дейдионази, които превръщат неактивния тироксин (Т4) в активен щитовиден хормон, трийодтиронин (Т3), са зависими от селена. [2] Селенът играе роля за функционирането на имунната система и прогресията на ХИВ към СПИН. Дефицитът на селен играе роля за сърдечно-съдови заболявания, безплодие, миодегенеративни заболявания и когнитивен спад.
Селенът е микроелемент, който е от съществено значение за правилното функциониране на всички организми. Изследванията върху функциите на селена бързо се развиват. Този елемент е кофактор на много ензими, например, глутатион пероксидаза или тиоредоксин редуктаза. Недостатъчната добавка на този елемент води до повишен риск от развитие на много хронични дегенеративни заболявания. Селенът е важен за защитата срещу оксидативен стрес, като демонстрира най-високата активност като средство за почистване на свободни радикали и антираков агент. В храната той присъства в органични форми, както е показано със селенометионин и селеноцистеин. В някои хранителните добавки се използват неорганичните форми на селен (селенит и селен). Нона пазара вече има достатъчно качествени хранителни добавки с добре усвоимата форма Selenomethionine. Органичните съединения се абсорбират по-лесно от човешките организми в сравнение с неорганичните съединения. Понастоящем, селенът се счита за основен микроелемент от основно значение за човешкото здраве. Изключителният дефицит на селен е широко разпространен сред хората по целия свят. Ето защо е от съществено значение да се допълни дефицитът на този микроелемент с обогатена със селен храна или хранителни добавки.[3]
Защо да изберете Now Foods Selenium 100 mcgNow Foods Selenium 100 mcg допринася за метаболизма н..
20.00 лв. 17.60 лв.
Защо да изберете Now Foods Selenium 200 mcgNow Foods Selenium 200 mcg допринася за метаболизма н..
28.00 лв. 24.60 лв.
Защо да изберете Swanson Selenium L-Selenomethionine 100 mcgSwanson Selenium L-Selenomethionine ..
32.00 лв. 19.90 лв.
Защо да изберете Naturalico Immune BoostImmune Boost на Naturalico подсилва естествената защита ..
34.00 лв. 27.20 лв.
Allnutrition Immuno Control 90 CapsAllnutrition Immuno Control 90 Caps е хранителна добавка – им..
34.00 лв. 24.00 лв.
Защо да изберете Haya Labs Antioxidant Complex 120 TabsHaya Labs Antioxidant Complex 120 Tabs по..
33.00 лв. 24.75 лв.
Защо да изберете Immune DefenseImmune Defense на Naturalico подсилва естествената защита на орга..
48.00 лв. 38.40 лв.
Защо да изберете Haya labs Selenium 100mcgHaya labs Selenium 100mcg допринася за метаболизма на ..
24.00 лв. 18.00 лв.
Защо да изберете Pure Nutrition Selenium 100mcgPure Nutrition Selenium 100mcg допринася за метаб..
17.00 лв.
Хранителни добавки със Селен, могат да предпазят от сърдечно-съдови заболявания, тъй като предотвратяват окислителната модификация на липидите или мазнините в организма. Това намалява възпалението и предотвратява натрупването на тромбоцити.
Антиоксидантната активност на Селен може да помогне за намаляване на риска от когнитивен или умствен спад, когато хората остаряват.
Селенът има важна роля в производството и метаболизирането на хормона на щитовидната жлеза. Има някои доказателства, че жените с по-високи нива на селен имат по-малко проблеми с щитовидната жлеза.
Ролята на селена при възстановяването на ДНК и други функции може да означава, че това може да помогне за предотвратяване на рака.
Адекватният прием на селен по време на бременност може да намали риска от детска астма. Препоръчителната дневна стойност (DV) или дневната доза за селен е 55 микрограма (mcg) на ден за възрастни. По време на бременността жената трябва да консумира 60 mcg, а кърмещите жени трябва да консумират 70 mcg на ден.
Следните храни са добър източник :
Горната граница за селен на ден е 400 mcg за възрастни. Токсичността на селен поради предозиране е рядка, особено от хранителни източници, но предозирането на силно концентрирани добавки може да има отрицателни ефекти.
Те могат да включват :