Меню
Кошница

Калций

Какво е калций?

Калций добавка за кости - ползи.Калций е минерал, който се намира главно в твърдата част на костите, където се съхранява. Той е от съществено значение за здравите кости и е важен за свиването на мускулите, сърдечната дейност, поддържането на нервната система и нормалното съсирване на кръвта. Той е най-изобилният минерал в организма и жизненоважен за доброто здраве. Калцият като хранително вещество най-често се свързва с образуването и метаболизма на костите.

 

Над 99 процента от общия калций в тялото се намира като калциев хидроксиапатит в костите и зъбите, където той осигурява твърда тъкан. Калцият в кръвоносната система, извънклетъчната течност, мускулите и други тъкани е от решаващо значение за медииране на съдовата контракция и вазодилатация, мускулна функция, предаване на нервнии импулси, вътреклетъчна сигнализация и хормонална секреция. Костната тъкан служи като резервоар и източник на calcium за тези критични метаболитни нужди чрез процеса на костно ремоделиране. [1]

 

Трябва да консумираме определено количество Calcium (Ca), за да изградим и поддържаме здрави кости и здрава комуникация между мозъка и други части на тялото. Калцият се намира естествено в много храни; добавя се и към определени продукти и се предлага, като хранителни добавки.

 

Функции на калций

Калцият е минерал, участващ в голям брой жизненоважни функции. Въпреки че изследванията за ролята на калция са фокусирани предимно върху здравето на костите, напоследък ефектите от прием на хранителни добавки с calcium, са ориентирани към други здравни ползи. В тази статия обясняваме защо тялото се нуждае от този минерал, кои храни са богати на на него и какво се случва, ако тялото няма достатъчно.[2]

 

  • Калцият е жизненоважен за здравето на костите.
  • Освен че е отговорен за здравето на костите, калция регулира свиването на мускулите, включително биенето на сърдечния мускул;
  • той също регулира кръвното налягане и е необходим за съсирването на кръвта
  • В кръвоносната система се използва за изпращане на нервни сигнали, освобождаване на хормони като инсулин и регулиране на това как мускулите и кръвоносните съдове се свиват и разширяват. Толкова е важно, че ако не получите препоръчаното количество в диетата си, тялото ви ще го вземе от скелета и зъбите, за да се използва другаде, отслабвайки костите.

 

Защо се нуждаем от калций?

 

Калцият играе редица роли в организма, те включват:

 

Здраве на костите и зъбите

Редица хранителни източници осигуряват calcium. Около 99 процента от калция в човешкото тяло се намира в костите и зъбите. Той  е от съществено значение за развитието, растежа и поддържането на костите. Калцият продължава да укрепва костите на хората, докато навършат 20-25 години, когато костната плътност е най-висока. След тази възраст плътността на костите намалява, но калция продължава да помага за поддържането на костите и забавя загубата на костна плътност, което е естествена част от процеса на стареене.

Хората, които не консумират достатъчно (Ca) преди 20-25-годишна възраст, имат значително по-висок риск от развитие на крехка костна болест или остеопороза по-късно в живота, това е така, защото калцият се черпи от костите като резерв.

Калцият защитава зъбите, като поддържа челюстната кост здрава и здрава през целия си живот, което от своя страна гарантира плътно прилепнали зъби, където бактериите не могат да виреят. По този начин, преди да започнат да ви създават проблеми със зъбите и венците, не забравяйте да спазвате богата на calcium диета. Приемът му трябва да бъде висок, особено в млада възраст, за да могат децата да растат със здрави зъби.

 

Остеопороза

Остеопорозата, скелетно разстройство, характеризиращо се с намаляване на костната сила, представлява основна заплаха за жените. Те имат ниска костна плътност или остеопороза, а около една на две жени над 50-годишна възраст ще счупят кост поради остеопороза.

Остеопорозата е до голяма степен предотвратима и ранното откриване е от решаващо значение за предотвратяване на опустошителни усложнения като фрактури на компресия на тазобедрената става и гръбначния стълб.

Жените достигат пикова костна маса в ранните си двадесет години и след това започват да губят кост със скорост 1% годишно на възраст 35 години. След менопаузата този темп се увеличава драстично. Вероятността 50-годишна кавказка жена да получи фрактура на тазобедрената става през живота си е 16%.

 

Мускулно Съкращаване


Калцият регулира свиването на мускулите, включително биенето на сърдечния мускул. Когато имаме съкращаване на мускулите, се отделя calcium; той помага на протеините в мускулите да извършват свиването. Мускулът се отпуска само след като калцият се изпомпва обратно от мускула.

 

Отслабване

Калцият ефективно помага за поддържане на оптимално телесно тегло както при мъже, така и при жени. Ако има някакъв дефицит на минерала във вашата диета, тялото ще е склонно да отделя паратиреоиден хормон, което от своя страна стимулира костите да го освободят в кръвообращението ви . Това поддържа баланса. От другата страна, паращитовидният хормон също стимулира производството на мазнини и предотвратява разграждането му, което впоследствие може да ви накара да затлъстеете. По принцип, уверете се, че приемате нужното количество calcium, за да не се промъкне затлъстяването.

 

Защитава сърдечните мускули

Тя защитава вашите сърдечни мускули. [4] Достатъчните количества от този основен минерал могат да помогнат на сърдечните мускули да се свият и да се отпуснат правилно. Освен това помага на нервната система да поддържа правилно налягане във вашите артерии. Ако има капка calcium, се отделя хормон, наречен калцитриол, който свива гладката мускулатура на артериите, като по този начин повишава кръвното налягане . Сърдечните мускули се нуждаят от извънклетъчни калциеви йони за свиване. Когато вътреклетъчната концентрация на Calcium (Ca) се увеличава, йоните се събират върху протеина тропонин. Това стимулира секрецията на извънклетъчна течност и вътреклетъчните запаси, включително тази на скелетния мускул, който се активира само от калций, съхраняван в саркоплазмения ретикулум.

 

Противораково действие

Д-р Улрике Питърс, д-р Кетрин МакГлин и др., Публикува доклад в Американското списание за клинично хранене, в който се посочва, че адекватното количество calcium предотвратява общия риск от рак на дебелото черво . [5] Потиска растежа на полипи, което има потенциал да доведе до рак. Добавките с този минерал намаляват риска от поява на аденоми, както и не-злокачествени тумори на дебелото черво. Това всъщност е предвестник на рак на дебелото черво, но все още не се знае дали приемът на calcium минимизира риска от рак напълно. 

 

Предотвратява камъни в бъбреците

Бъбречните камъни всъщност са кристализирани отлагания на calcium и други минерали в пикочните пътища на човека. [6] Най-често срещаната форма на камъни в бъбреците са оксалатни камъни. Преди се смяташе, че при висок прием или високо усвояване на минералите се развиват камъни в бъбреците, но последните проучвания показват, че високият хранителен прием на този минерал намалява значително риска от камъни в бъбреците. Други фактори като висока консумация на оксалати от листни зеленчуци като зеле и спанак, както и намалена консумация на течности също могат да се окажат голяма причина за камъните в бъбреците. 

 

Намалява предменструалната депресия

Адекватните количества calcium намаляват симптомите на предменструален синдром като замаяност, промени в настроението, хипертония и много други. Ниските нива на минерала могат да предизвикат освобождаването на хормоните, които са отговорни за предменструални промени в настроението, включително раздразнителност и депресия .

 

Контролира нивото на киселинност алкалното pH

Нежелана храна, излишни захари и консервирани хранителни продукти допринасят за образуването на киселинност в организма, което според доклад, публикуван в журнала BMJ Open,  може да доведе до камъни в бъбреците, хипертония и понякога дори рак. [7] Калцият помага за поддържане на здравословно ниво на pH, като по този начин подобрява вашата жизненост и цялостно здраве. 

 

Нормализира кръвното налягане


Кръвното налягане се регулира от вътреклетъчния calcium в съдовите гладко мускулни клетки, чрез вазоконстрикция и вариации на съдовия обем. Изглежда, че ниският прием на минерала задейства и двата механизма, повишавайки нивата на плазмения паращитовиден хормон (PTH), които повишават вътреклетъчния Calcium (Ca) директно или чрез активиране на калцитриол, и стимулират сигналния път на ренин-ангиотензин-алдостерон, който произвежда реабсорбция на натрий и вода, като по този начин увеличава съдовия обем.

 

Съсирване на кръвта


Калцият играе ключова роля за нормалната коагулация на кръвта (съсирването). Процесът на съсирване е сложен с редица стъпки; множество химикали са замесени. Калцият играе роля в редица от тези стъпки.


Калцият е ко-фактор за много ензими; това означава, че без наличието на calcium, тези важни ензими не могат да работят толкова ефективно. Калцият влияе на гладката мускулатура, която обгражда кръвоносните съдове, карайки я да се отпусне. Важно е да се отбележи, че калцият не се усвоява лесно без наличието на витамин D.

Адекватният хранителен прием на calcium е свързан не само с предотвратяването на хипертонични нарушения на бременността и намаляване на кръвното налягане, но и с нивата на холестерола с липопротеин с ниска плътност и предотвратяване на остеопороза и колоректални аденоми.

 

Понижава лошия Холестерол

Систематичен преглед на добавката на калций и липидния метаболизъм съобщава, че добавката с минерала понижава LDL холестерола [-0,12 mmol / L (95% CI: -0,22 до -02,02)] и повишава холестерола с липопротеини с висока плътност (HDL) [0,05 mmol / L ( 95% CI: 0,00 до 0,10). Авторите обясниха, че възможните механизми на тези ефекти от увеличаването на хранителния calcium включват потискане на калцитрофните хормони, които намаляват вътреклетъчния Calcium (Ca) в адипоцитите, като по този начин стимулират липогенезата и липидното съхранение. Освен това диетичният calcium може да намали серумния холестерол, като инхибира холестерола и абсорбцията на наситени мастни киселини

 

Противопоказания

Има ли връзка прием на Добавки с калций и камъни в бъбреците


Има известен спор дали увеличаването на приема на calcium увеличава риска от образуване на камъни в бъбреците, тъй като един RCT, който оценява ефекта от 500 mg от минарала плюс 200 единици витамин D3 върху риска от счупване при жени в менопауза, показва повишен риск от бъбречна функция камъни (коефициент на опасност, 1,17; 95% CI: 1,02 до 1,34). Избрахме проучвания, включени в систематичен преглед на добавката и честотата на камъни в бъбреците, които оценяваха интервенция, състояща се само от добавка calcium при лица, които не са бременни. Открихме пет проучвания при постменопаузални или възрастни жени с общо 2038 пациенти, рандомизирани Calcium (Ca) или плацебо. Мета-анализирахме резултатите и открихме нулев ефект на добавката на калций в сравнение с плацебо (RR 0,66, 95% CI: 0,19, 2,34).

Систематичен преглед показа, че добавянето на calcium по време на бременност не увеличава риска от уролитиаза (RR 1,52, 95% CI: 0,06, 40,67) или бъбречна колика (RR 1,75, 95% CI: 0,51, 5,99), както е показано в две проучвания с 12901 жени.

Нещо повече, вторичен анализ на 7982 жени с анамнеза за нефролитиаза, участващи в проспективно проучване, установи, че делът на абсорбцията на calcium намалява с увеличаването както на диетичния, така и на допълнителния прием на минерала и че увеличеният прием на калций намалява вероятността от нефролитиаза с 45–54 % ( р = 0,03).

 

Има ли връзка прием на Калциеви добавки и инфаркт на миокарда

Калциевите добавки обикновено се използват за предотвратяване на фрактури при жени в менопауза. Употребата на калциеви добавки при жени в менопауза обаче се възпира след разказ на наратив, показващ потенциално увеличаване на нежелани събития като атеросклеротично съдово заболяване при жени от Нова Зеландия, приемащи калциеви добавки.

След направен систематичен преглед и мета-анализ, включващ 18 RCT, включващи 63 564 жени участници в напреднала възраст, стигат до заключението, че добавките на calcium със или без витамин D не оказва влияние върху коронарна болест на сърцето или риск от смъртност. 

 

Има ли врзка прием на Калциеви добавки и усвояване на желязо


Има опасения, свързани с ефектите на добавките на Calcium (Ca) върху усвояването на желязо въз основа на краткосрочни проучвания, съобщаващи, че добавките на calcium инхибират усвояването на желязо с 28 до 55% в зависимост от дозата, вида на използваната сол, времето на добавяне и присъствието в храна от подгънато или желязо . Доказателствата обаче показват, че няма ефект върху състоянието на желязо при продължителен прием на добавки с калций, приета едновременно или отделно от храненето.

 

Взаимодействие с прием на калций и лекарства


Има някои доклади, показващи взаимодействие на добавки с Calcium (Ca) с лекарства, като по-голямата част от тях имат умерен или незначителен рейтинг на взаимодействието. Съобщава се за взаимодействия с антиретровирусни лекарства, като препоръката е тези лекарства да се приемат отделно от калциевите добавки. Калцият може да намали абсорбцията на някои антибиотици и препоръката е да приемате добавки с calcium, освен тези антибиотици. Освен това, добавки с високо количество от минерала не се препоръчват при прием на някои лекарства, които блокират калциевите канали.

 

Много от съобщените вредни ефекти от добавката calcium бяха наскоро прегледани и предишни резултати бяха поставени под въпрос. Скорошен мета-анализ не показва ефект върху коронарна болест на сърцето или риск от смъртност при жени в менопауза, приемали от минерала. Дългосрочен прием на добавки с калций не показват влияние на количеството на желязо в организма. Ефектът от приема на (Ca+) върху образуването на бъбречни камъни се оказа противоречив и новите доказателства показват, че диета с адекватен прием на calcium всъщност предотвратява образуването на калциеви камъни.

 

Използвани източници:

[1] ncbi.nlm.nih.gov

[2] ncbi.nlm.nih.gov

Now Foods Calcium Citrate 300 mg 100 Tabs Now Foods Calcium Citrate 300 mg 100 Tabs
Топ Марка -12 %
Марка: Now Foods Модел: 491
Защо да изберете Now Foods Calcium Citrate 300 mg 100 Tabs Калцият има важна структурна роля, тоест позволява минерализацията на костите и зъбите, като им придава определена твърдост. Постоянно тече процес на изграждане и деформация на костите, за който е необходим калций. Около 99 процента от ка..
33,44 лв. 38,00 лв.
Дан. основа: 33,44 лв.
Показани са от 1 до 1 от 1 резултата (1 страници)

Храни, богати на калций

Приемът на калций обикновено се свързва с приема на млечни продукти като мляко, кисело мляко и сирене, тъй като те са богати източници на този минерал. Храните, богати на Calcium (Ca), са млечни продукти, особено твърдото сирене, което може да осигури 1 g (Ca) на 100 g, докато млякото и киселото мляко могат да осигурят между 100 mg до 180 mg на 100 g. Зърнените култури обикновено имат около 30 mg на 100 g, но ако са обогатени, количеството може да достигне 180 mg на 100 g. Ядките и семената също са богати на минерала, особено бадеми, сусам и чиа, които могат да осигурят между 250 до 600 mg на 100 g. Зеленчуци, богати на калций, са зеле, броколи и крес, които осигуряват между 100 и 150 mg на 100 g. Calcium (Ca) може да се намери в няколко различни храни и напитки, важно е да е от различни източници.

 

Следните храни и напитки са богати източници на калций:

  • мляко
  • сирене
  • кисело мляко
  • морски водорасли, като водорасли, хиджики и уакаме
  • ядки и семена, включително шам-фъстък, сусам, бадеми и лешници
  • боб
  • смокини
  • броколи
  • спанак
  • тофу
  • листа от глухарче
  • много подсилени зърнени закуски
  • Също така много напитки, включително соево мляко и различни плодови сокове, са подсилени с калций.

 

Счуканите яйчени черупки съдържат Calcium (Ca) и могат да се смилат на прах и да се добавят към храна и напитки.

Някои тъмнозелени зеленчуци могат да съдържат високи нива на оксалова киселина, което намалява способността на организма да абсорбира калций.

 

Колко калций трябва да консумирам всеки ден?


Според Института по медицина (IoM), ние трябва да консумираме калций ежедневно в следните количества:

  • възраст 1-3 години: 700 милиграма (mg) на ден
  • възраст 4-8 години: 1000 mg на ден
  • възраст 9-18 години: 1300 mg на ден
  • възраст 19-50 години: 1000 mg на ден
  • кърмене или бременна тийнейджърка: 1000 mg на ден
  • кърмене или бременна възрастен: 1000 mg на ден
  • възраст 51-70 години (мъже): 1000 mg на ден
  • възраст 51-70 години (жени): 1200 mg на ден
  • възраст 71+ години: 1200 mg на ден

 

Недостиг и дефицит

В случай на недостатъчност Калциевият дефицит може да бъде причинен поради недостатъчен прием на Calcium (Ca), лоша абсорбция или прекомерни загуби на минерала или комбинация от тези фактори.

Хората с дефицит на Calcium (Ca) (хипокалцемия) обикновено се съветват да приемат добавки с този минерал. Добавките трябва да се приемат с храна за най-добро усвояване и за намаляване на възможните нежелани странични ефекти. Всеки прием на добавки не трябва да надвишава 600 милиграма; ако се консумира повече от това за едно движение, излишъкът също няма да бъде усвоен.

Приблизително 43 процента от всички възрастни в Америка приемат хранителни добавки, включително 70 процента от възрастните жени. Потребителите увеличават дневния си прием на (Ca) с около 300 милиграма на ден чрез добавки.

Калциевите добавки трябва да се консумират на интервали, разпределени през целия ден, обикновено два или три пъти на ден. Витамин D се добавя към много калциеви добавки, защото насърчава синтеза на протеини в организма, които правят абсорбцията на калций възможна.

Изборът на правилната добавка в наши дни може да бъде объркващ; има различни видове в широк спектър от комбинации и препарати. Кой да изберете, зависи от нуждите и предпочитанията на пациента, от неговото медицинско състояние и от това дали се приемат някакви лекарства.

Елементарният Calcium (Ca) - чистият минерал - съществува в естествената си форма с други съединения. Калциевите добавки могат да съдържат различни видове калциеви съединения и различни количества елементарен калций, например:

Калциевият карбонат съдържа 40 процента елементарен Calcium (Ca). Този тип е по-често наличен; той е сравнително евтин и удобен. Той се абсорбира най-добре, когато се приема с храна, тъй като се нуждае от стомашна киселина, за да се абсорбира.

Калциевият лактат съдържа 13 процента елементарен Calcium (Ca).

Калциевият глюконат съдържа 9 процента елементарен Calcium (Ca)

Калциевият цитрат съдържа 21 процента елементарен Calcium (Ca). Калциевият цитрат може да се приема със или без храна. Полезен е за пациенти с възпалителни заболявания на червата, ахлорхидрия и някои нарушения на абсорбцията.