Витамин Е
Какво е Витамин Е?
Витамин Е е мастноразтворим витамин със силно антиоксидантно действие и ефект. Има 8 форми на Vitamin E, най-често срещаната от които е алфа-токоферол. А най-активнаите и полезни за организама са делта- и гама-токотриеноли.
Участва активно в процеса на синтез на хемоглобин, както и на протеините, растежа на клетките и доставянето на кислород до тях. Той играе важна роля в защитата на мембраната на всички клетки на тялото.[1]
Какво е токотриеноли и токофероли прочети тук
Хранителни източници на Витамин е
Витамин Е е мастноразтворим витамин, което означава, че е свързан с липиди (мазнини) и следователно се намира главно в мазни храни, най-често от растителен произход. Храните, които са най-богати на полиненаситени мастни киселини. Най-добрите му източници са маслени плодове, ядки и семена, както и растителни масла.
Маслата, които са най-богати са слънчогледово масло (75 mg / 100 g), лешниково масло (49 mg / 100 g), рапично масло (42 mg / 100 g) и зехтин (25 mg / 100 g). В семейството на маслодайните семена, бадемите са най-добре осигурени с 14,6 mg / 100 g, следвани от орехи, лешници и кедрови ядки (между 4 и 8,5 mg / 100 g), авокадо и маслини (между 2 и 2,4 mg / 100 g).
Някои плодове също са доста добре снабдени с витамин Е, като киви, праскова и къпина (1,2 до 2,4 mg / 100 g).
В животинското царство това са миди и мазна риба, които съдържат витамин Е, по-специално миди (2,1 до 3,9 mg / 100 g) и сардини, скумрия и сьомга (0,3 при 2 mg / 100 g).
Ползи
Витамин Е е Мощен Антиоксидант
Основното предимство на витамин Е е неговото антиоксидантно действие, което му позволява да се бори срещу оксидативния стрес и да противодейства на вредните ефекти на свободните радикали. По този начин действа в синергия с други признати антиоксиданти: витамин С, селен и бета-каротин. Приемът на антиоксидант витамин Е е пряко свързан с консумацията на полиненаситени мазнини.
Предпазва Сърдечно-съдовата система
Витамин Е влиза в състава на мембраните на всички клетки на организма, осигурявайки защитата на липидите, съставляващи тези мембрани. Като такъв ще има превантивен ефект срещу сърдечно-съдови заболявания. Витамин Е също играе роля в производството на червени кръвни клетки и предотвратява слепването на тромбоцитите в кръвта, като стимулира производството на вазодилататори.
Стимулира имунитета
При дефицит на витамин Е човешкия организъм става уязвим към инфекции.
Прием и Дозировка
Дневна доза Витамин Е се измерва в mg или IU (международни единици), а 400 IU = 268 mg. Хранителният прием, препоръчан от ANSES, е 15 mg / ден (т.е. 22,5 IU) витамин Е. Въпреки това, за да се получи антиоксидантен ефект, ще са необходими дози от порядъка на 65 mg или 100 IU поне. Това е и граничната безопасна доза, определена от здравните власти.
Дефицит
Дефицитът на витамин Е в развитите страни е изключен. Съществува само в случай на дефицит на усвояване, лоша асимилация или нарушение на липидния метаболизъм. В следствие на това се проявява в нервни и мускулни разстройства, с лоша координация на движенията. Единственото изключение е при много малки деца и особено при недоносени бебета, тъй като телесните резерви са ниски, дефицитът съществува и води до хемолитична анемия. Недостатъчният прием може също да насърчи появата на сърдечно-съдови и коронарни заболявания=
Странични ефекти и противопоказания
Тъй като витамин Е има антикоагулантни свойства, хората, които приемат лекарства за разреждане или тези, които са изложени на риск от инсулт, трябва да избягват приема на добавки. Високи дози от над 500 mg / ден витамин Е може да повиши кръвното налягане при хора, които вече са с хипертония. Големите дневни дози витамин Е могат да причинят умора, храносмилателни проблеми или емоционални смущения.