Витамин Е (токофероли и токотриеноли) - ново откритие

Витамин Е наистина е полезен само ако е натурален и завършен. Какво означава това? Това означава, че трябва да съдържа микс от всички токотриеноли и токофероли. Vitamin E е общ термин, който обикновено се използва за групиране на осем различни мастноразтворими молекули, а именно: α-, β-, γ- и δ-токоферол и α-, β-, γ- и δ-токотриенол. Именно това съотнешение в хранителните добавки с Витамин Е, които се предлагат, определя и тяхното качество! Независимо дали приемате vitamin e на капсули или ампули, спазвайте правилната дозровка и днавна доза, за да избегнете предозиране.
Как да изберем най-добрите хранителни добавки с Витамин Е

Синтетичен и натурален витамин Е
Избягвайте Витамин е от източник Соя
Дневен прием и дозировка
- Препоръчителна дневна доза (RDA): средно дневно ниво на прием достатъчно, за да отговаря на хранителните нужди на почти всички (97% -98%) здрави хора.
- Адекватен прием (AI):определя нивото на дневната доза за здрави хора
- Допустим Горна прием Level (UL): максималната дневна доза е малко вероятно да доведе до неблагоприятни последици за здравето
Препоръки за прием на vitamin e, FNB са за алфа-токоферол самостоятелно, само под формата която се поддържа в плазмата.FNB основават тези препоръки главно на серумните нива на хранителни вещества, които осигуряват адекватна защита по време на тест за измерване на оцеляването на еритроцити, когато са изложени на водороден прекис, а свободните радикали.Признавайки "голяма несигурност" в тези данни, FNB призова за изследвания, за да се идентифицират други био маркери за оценка на изискванията за дневна доза vitamin e.
Витамин E са предписва в милиграми (мг) и са изброени в таблица 1 Поради недостатъчни данни са налични за разработване на АРР за кърмачета, ИИ са разработени въз основа на количеството на витамин E, консумирано от здрави кърмени бебета.
В момента, съдържанието на витамин Е в храните и хранителните добавки на етикетите е в международни единици (IUS), мярка за биологична активност, а не количеството.Естествен източник на vitamin e се нарича D-алфа-токоферол;синтетично произведена форма е DL-алфа-токоферол. Разпоредби за прехода, са както следва:
- За да се превърне от мг до IU: 1 мг на алфа-токоферол е еквивалентно на 1.49 IU на естествената форма или 2.22 IU на синтетична форма.
- За да се превърне от IU за мг: 1 IU на алфа-токоферол е еквивалентно на 0,67 мг на естествената форма или 0.45 мг от синтетична форма.
Препоръчителни дневни дози (АРР) на Витамин Е (алфа-токоферол)
|
||||
Възраст
|
Момчета
|
Момичета
|
При Бременност
|
Когато Кърмите
|
0-6 месеца *
|
4 мг
(6 IU) |
4 мг
(6 IU) |
|
|
7-12 месеца *
|
5 мг
(7.5 IU) |
5 мг
(7.5 IU) |
|
|
1-3 години
|
6 мг
(9 IU) |
6 мг
(9 IU) |
|
|
4-8 години
|
7 мг
(10.4 IU) |
7 мг
(10.4 IU) |
|
|
9-13 години
|
11 мг
(16.4 IU) |
11 мг
(16.4 IU) |
|
|
14+ години и
Възрастни |
15 мг
(22.4 IU) |
15 мг
(22.4 IU) |
15 мг
(22.4 IU) |
19 мг
(28.4 IU) |
Кои храни съдържат Vitamin E
Сурови семена от сусам, тиква или слънчоглед са отлични източници на vitamin e. Използвайте семена като закуска или гарниране на салати и супи. Само ¼ чаша слънчогледови семена ще доставя 90,5% от дневните нужди от Vitamin E.
Съдържание на vitamin e в Ядки и семена :
- пшеничен зародиш 25 милиграма
- ръж зърна 10 милиграма
- Лешници
- Слънчогледови семена
- Бадеми 26,2 милиграма
- Орехи 19,6 милиграма
- Ядки кашу 11 милиграма
- Кафяв ориз 2 милиграма
Съдържание в Листни зеленчуци :
- Спанак
- Моркови
- Кале
- къдраво зеле 3-6 милиграма
- грах 3-6 милиграма
- салата 3 милиграма
Съдържание в Някои зеленчуци :
- Броколи
- Домати
Съдържание в Масла, такива като :
- Маслото от пшеничен зародиш 190 милиграма
- Фъстъчено масло
- Слънчогледово олио
- Шафран
- Соево масло 87 милиграма
- Рапично масло
- Царевично масло
- Олио 27 милиграма
Съдържание в плодове :
- Киви
- банани 2 милиграма
- Манго
- Авокадо
Съдържание в други храни
- царевица 15-25 милиграма
- черен дроб телешки 10 милиграма
- бъбреци 10 милиграма
- месо телешко 2 милиграма
- яйца 1 - 3 милиграма
- Скариди 6,6 милиграма

Трябва баланс на всичките четири токотриенол хранителни вещества
Ето как, би трябвало да изглежда една наистина балансирана хранителна добавка с витамин Е
- vitamin e (като D-алфа-токоферол) - 200 международни единици (IU)
- Токоферол комплекс - 150 милиграма (мг) с алфа-токоферол, бета-токоферол, гама-токоферол, и делта-токоферол
- Палмов и оризов токотриенол - 35 мг с Алфа, Гама, Делта и Бета-токотриеноли
Ето и нещо ново и наистина качествено
Витамин Е е общ термин, който обикновено се използва за групиране на осем различни мастноразтворими молекули, а именно: α-, β-, γ- и δ-токоферол и α-, β-, γ- и δ-токотриенол. Именно това съотнешение в хранителните добавки с vitamin e които се предлагат определя и тяхното качество!
При хората, vitamin e обикновено се свързана единствено с антиоксидантните свойства на токолната химична структура. През последните години обаче няколко проучвания показват, че съществуват специфични дейности за всяка форма на токотриеноли и токофероли. Освен това, само α-токоферолът има активност, която напълно отговаря на това определение, β-, γ- и δ-токоферолите и токотриенолите имат само много ниска биологична активност (<40%) - защита на мембраните или реабсорбция на плода.
ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВАТ ТОКОТРИЕНОЛИТЕ?
Ако токотриенолите нямат малка или никаква антиоксидантна / витаминна активност, тогава за какво са те? Първо, токотриенолите могат да инхибират растежа на раковите клетки и да индуцират апоптоза чрез специфични механизми, които не се споделят от токофероли, като например бета-естрогенен рецептор (ERp).
Токотриеноли (включително α-токотриенол) ще действат благоприятно на невроналната защита. Този механизъм на действие е идентифициран при няколко невродегенеративни заболявания. Токотриенолите могат да инхибират липоксигеназа 12, ензим, който метаболизира арахидоновата киселина до левкотриени. Токотриенолите могат да предотвратят появата на невровъзпаление. Интересно е, че във всички тези изследвания на клетъчния модел, концентрациите на използвани токотриеноли са много ниски и съвместими с обикновения хранителен режим.
КЪДЕ ДА НАМЕРИМ ТОКОФЕРОЛИ И ТОКОТРИЕНОЛИ?
За протокол токоферолите и токотриенолите се срещат главно в мазнини. Много малко продукти в момента съдържат токоферол и токотриенолов профил, като формите им обикновено са само α-токоферол. Има много малко хранителни добавки, които се доближават до този баланс. И избора на хранителни добавки с Витамин Е, които да са качествени и да изпълняват тези условия, се превръща в истинско предизвикателство.Но когато намерите тази хранителна добавка, тя наистина си заслужава, защото ползите за здравето от прием на хранителни добавки с vitamin e, са наистина многобройни.