Витамин Е наистина е полезен само ако е натурален и завършен. Какво означава това? Това означава, че трябва да съдържа микс от всички токотриеноли и токофероли. Vitamin E е общ термин, който обикновено се използва за групиране на осем различни мастноразтворими молекули, а именно: α-, β-, γ- и δ-токоферол и α-, β-, γ- и δ-токотриенол. Именно това съотнешение в хранителните добавки с Витамин Е, които се предлагат, определя и тяхното качество!  Независимо дали приемате vitamin e на капсули или ампули, спазвайте правилната дозровка и днавна доза, за да избегнете предозиране.

Как да изберем най-добрите хранителни добавки с Витамин Е

 
Натурален Витамин ЕКогато става дума за избор на хранителни добавки е логично да направите обстойна проверка на това, какво се предлага на пазара, като качество и като цена. Но когато става въпрос за витамин Е, то това е абсолютно задължително, защото са малко хранителните добавки, които наистина доставят природен vitamin e. Какво означава натурален и природен витамин е, когато става въпрос за хранителна добавка. Аз под натурален, разбирам, да си доставите витамин е от храни богати на vitamin e. Но тук, наистина се има предвид, нещо наистина важно. Има общо осем природни съединения токофероли и токотриенолите, по-конкретно ...Токофероли: Алфа, Гама, Делта и Бета и Токотриенолите: Алфа, Гама, Делта и Бета. Ако искате наистина да доставите нужния на организма vitamin e, то е жизнено важно, да се получи баланс на всички осем хранителни вещества в хранителните добавки с витамин Е, които да приемете, като допълнение към вашата здравословна диета. За съжаление, по-голямата част от изследвания и производителите на хранителни добавки, са фокусирани само върху алфа-токоферол. За мен те са напълно изпуснали влака, за значението на балансираната хранителна добвака с vitamin e.
 
Виждате ли, ако хранителните добавки с витамин Е съдържат само алфа-токоферол (естествен или синтетичен), те могат потенциално да разрушават другите токофероли и токотриеноли в тялото Ви. Ето едно важно нещо, което трябва да използвате при търсене на висококачествени vitamin e хранителни добавки. Ако се вгледате в етикетите на хранителните добавки с витамин Е, и не Ви е ясно посочено съдържанието, което търсите, аз препоръчвам да избягвате тези хранителни добавки и да продължите с търсенето.
 
 
 

Синтетичен и натурален витамин Е 

Синтетичен Витамин Е, е най-често в списъка с "DL" (DL-алфа-токоферол), докато не-синтетичен използва "г" (г-алфа-токоферол). Не съдържа соя или соево масло производни - поради потенциалните рискове за здравето от соя защото повечето суровини са генно модифицирани, избягвайте vitamin e хранителни добавки, които съдържат соя. И изобщо всякакви генно инженерство (ГИ) съставки в хранителните добавки. Дори така наречените "натурални" форми на хранителни добавки, не могат да бъдат чисти, ако те съдържат съставки като соя - който обикновено се използва в повечето витамин Е добавки.
 

Избягвайте Витамин е от източник Соя

 
 
Соево олио, просто не е здравословно масло. По-голямата част от соята, се отглежда в САЩ , където всичко е генно инженерство (GE). В резултат на това, че съдържа мощен хербицид глифозат. Когато търсите добра алтернатива на соята, храна която наистина е естествен източник на витамин Е, а не генно инженерство (GE). то това е Слънчогледовите семки. Тяхното масло е извлечено от растения, които не са генно инженерство ,за разлика от соевото масло, хранителните добавки с vitamin e от слънчогледово масло е естествено произхождащ, защото молекулата на алфа-токоферол не преминава през процес на трансформация, остава без промяна. Това е толкова важен момент, тъй като соята трябва да преминават през процес на трансформация, който може химично да променя молекулата на алфа-токоферол, това не е случаят със слънчогледовите семки.Все повече хора започват да се вглеждат в избора на хранителни добавки Non-GMO.
 
Така трябва и да бъде, въпреки, че това е малко по-голямо предизвикателство, тъй като от производителите на хранителни добавки не се изисква да изброяват особеностите на GMO съставки. Тъй като витамин Е е естествено образуван в разнообразие от растения и много от тези растения са вече генетично модифициран (особено в САЩ), аз препоръчвам да се избегне прием на хранителни добавки, направени от царевица, соя, или семена на памук. Трябва да има баланс на всичките четири токоферол хранителни вещества в съдържанието на хранителната добавка. Ако това е синтетична форма на vitamin e, то най-вероятно, няма да съдържа някоя от другите токофероли (бета, гама и делта). Вярвам, че те са важни за цялостното ви здраве и трябва да бъдат включени във формулата.
 

 Дневен прием и дозировка

Препоръките за дневните дози и прием на Vitamin E  са предоставени и разработени от Съвета по храните и храненето (FNB) .DRI е термин който се използва за референтни стойности за прием на хранителните добавки за здрави хора. Тези стойности, които се различават по възраст и пол, включват:
  • Препоръчителна дневна доза (RDA): средно дневно ниво на прием достатъчно, за да отговаря на хранителните нужди на почти всички (97% -98%) здрави хора.
  • Адекватен прием (AI):определя нивото на дневната доза за здрави хора
  • Допустим Горна прием Level (UL): максималната дневна доза е малко вероятно да доведе до неблагоприятни последици за здравето

Препоръки за прием на vitamin e, FNB са за алфа-токоферол самостоятелно, само под формата която се поддържа в плазмата.FNB основават тези препоръки главно на серумните нива на хранителни вещества, които осигуряват адекватна защита по време на тест за измерване на оцеляването на еритроцити, когато са изложени на водороден прекис, а свободните радикали.Признавайки "голяма несигурност" в тези данни, FNB призова за изследвания, за да се идентифицират други био маркери за оценка на изискванията за дневна доза vitamin e.

 
Препоръчителни дневни дози (АРР) за Прием на Витамин Е


Витамин E са предписва в милиграми (мг) и са изброени в таблица 1 Поради недостатъчни данни са налични за разработване на АРР за кърмачета, ИИ са разработени въз основа на количеството на витамин E, консумирано от здрави кърмени бебета.

В момента, съдържанието на витамин Е в храните и хранителните добавки на етикетите е в международни единици (IUS), мярка за биологична активност, а не количеството.Естествен източник на vitamin e се нарича D-алфа-токоферол;синтетично произведена форма е DL-алфа-токоферол. Разпоредби за прехода, са както следва:
 
  • За да се превърне от мг до IU: 1 мг на алфа-токоферол е еквивалентно на 1.49 IU на естествената форма или 2.22 IU на синтетична форма.
  • За да се превърне от IU за мг: 1 IU на алфа-токоферол е еквивалентно на 0,67 мг на естествената форма или 0.45 мг от синтетична форма.
 
Тази Таблица изброява АРР за алфа-токоферол както мг и IU на естествената форма; например, 15 мг х 1.49 IU / мг = 22.4 IU. Съответната стойност за синтетичен алфа-токоферол ще бъде 33.3 IU (15 мг х 2.22 IU / мг).
 
 
Препоръчителни дневни дози (АРР) на Витамин Е (алфа-токоферол)
Възраст
Момчета
Момичета
При Бременност
Когато Кърмите
0-6 месеца *
4 мг
(6 IU)
4 мг
(6 IU)
 
 
7-12 месеца *
5 мг
(7.5 IU)
5 мг
(7.5 IU)
 
 
1-3 години
6 мг
(9 IU)
6 мг
(9 IU)
 
 
4-8 години
7 мг
(10.4 IU)
7 мг
(10.4 IU)
 
 
9-13 години
11 мг
(16.4 IU)
11 мг
(16.4 IU)
 
 
14+ години и
Възрастни
15 мг
(22.4 IU)
15 мг
(22.4 IU)
15 мг
(22.4 IU)
19 мг
(28.4 IU)
* Адекватен прием (AI)
 
 
 

Кои храни съдържат Vitamin E

 
Хранителни вещества трябва да се набавят главно от храни. Здравословните храни съдържат не само основните витамини и минерали, които са често съдържащи се в хранителни добавки, но също така и диетични фибри и други естествено срещащи се вещества, които имат положителни ефекти върху здравето. Хранителни добавки, които съдържат витамин Е, могат да бъдат полезни в определени ситуации, за да се увеличи приема на определен витамин или минерал. Изискването за ежедневен прием на  vitamin e на възрастен е почти 15 мг. Тъй като човешкото тяло не може да произвежда витамин Е, естествено, че трябва да се набави от външни източници.
 Веднага след като помислим за витамина Е, ние се сещаме за бадеми. Те са сред най-богатите природни източници на този витамин. A в 100 грама бадеми осигуряват 26,2 милиграма vitamin e. Въпреки че е препоръчително да се консумират сурови бадеми, можете да ги вземе като бадемово масло или бадемово мляко,

 Сурови семена от сусам, тиква или слънчоглед са отлични източници на vitamin e. Използвайте семена като закуска или гарниране на салати и супи. Само ¼ чаша слънчогледови семена ще доставя 90,5% от дневните нужди от Vitamin E.
Кои храни съдържат най-много Vitamin E. Витамин Е храни

 

Съдържание на vitamin e в Ядки и семена :

  • пшеничен зародиш 25 милиграма
  • ръж зърна 10 милиграма
  • Лешници
  • Слънчогледови семена
  • Бадеми 26,2 милиграма
  • Орехи 19,6 милиграма
  • Ядки кашу  11 милиграма
  • Кафяв ориз 2 милиграма
 

Съдържание в Листни зеленчуци :

  • Спанак
  • Моркови
  • Кале
  • къдраво зеле 3-6 милиграма
  • грах 3-6 милиграма
  • салата 3 милиграма
 

Съдържание в Някои зеленчуци :

 
  • Броколи
  • Домати
 

Съдържание  в Масла, такива като :

  • Маслото от пшеничен зародиш 190 милиграма
  • Фъстъчено масло
  • Слънчогледово олио
  • Шафран
  • Соево масло 87 милиграма
  • Рапично масло
  • Царевично масло
  • Олио 27 милиграма
 

Съдържание в  плодове :

  • Киви
  • банани 2 милиграма
  • Манго
  • Авокадо
   

Съдържание в други храни

  • царевица 15-25 милиграма
  • черен дроб телешки 10 милиграма
  • бъбреци 10 милиграма
  • месо телешко 2 милиграма
  • яйца 1 - 3  милиграма
  • Скариди 6,6 милиграма
* DV = Daily Value DV за vitamin e е 30 IU (приблизително 20 мг на природен алфа-токоферол) за възрастни и деца на възраст от 4 и повече години. Въпреки това, не се изисква на етикетите на храните да се изброят съдържание на витамин E, освен ако дадена храна е била обогатена с този хранителен елемент. Храни, осигуряващи 20% или повече от DV се считат за висок източник на Витамин Е.Храни, осигуряващи по-ниски проценти на DV също допринасят за здравословната диета.
 
 
Now Foods Vitamin E

Трябва баланс на всичките четири токотриенол хранителни вещества

 
Има баланс на всичките четири токотриенол хранителни вещества. Рядко се намират такива важни съединения, описани на всеки витамин Е етикет. Това е най-вече защото ако формулата е синтетична, тя няма да съдържа здрави токотриеноли. Поддържат алфа-токоферол доза ниска - поради потенциалните рискови фактори и за да се избегне намаляване на други токофероли и токотриеноли. В повечето хранителни добавки дневната доза е  400 IU за алфа-токоферол.Много е важно обаче освен дозата със съдържанието в хранителните добавки, да се помни, че ако една формула съдържа само алфа-токоферол (естествен или по друг начин), тогава това съединение, взето самостоятелно, може да изчерпи другите токофероли и токотриеноли от тялото Ви. Ето защо балансът е толкова важен. След като намерите формула, която отговаря на всички тези много важни испецифични изисквания, вие със сигурност да сте сигурни че хранителната добавка, ще поддържа постоянно това качество и съдържание.
 
Now Foods Vitamin E но този който е микс от токофероли. Гледайте етикетите на хранителните добавки,защото има няколко разновидности.За предпочитане е варианта с Mixed Tocopherols.
 
 

Ето как, би трябвало да изглежда една наистина балансирана хранителна добавка с витамин Е 

 
Тя трябва да осигурява истински баланс на всичките четири токоферол и токотриенол съединения ...
 
 
  • vitamin e (като D-алфа-токоферол) - 200 международни единици (IU)
  • Токоферол комплекс - 150 милиграма (мг) с алфа-токоферол, бета-токоферол, гама-токоферол, и делта-токоферол
  • Палмов и оризов токотриенол - 35 мг с Алфа, Гама, Делта и Бета-токотриеноли

 

Ето и нещо ново и наистина качествено

 

Токотриеноли и токофероли doctors best Mixed TocopherolsВитамин Е е общ термин, който обикновено се използва за групиране на осем различни мастноразтворими молекули, а именно: α-, β-, γ- и δ-токоферол и α-, β-, γ- и δ-токотриенол. Именно това съотнешение в хранителните добавки с vitamin e които се предлагат определя и тяхното качество!  

При хората, vitamin e обикновено се свързана единствено с антиоксидантните свойства на токолната химична структура. През последните години обаче няколко проучвания показват, че съществуват специфични дейности за всяка форма на токотриеноли и токофероли. Освен това, само α-токоферолът има активност, която напълно отговаря на това определение, β-, γ- и δ-токоферолите и токотриенолите имат само много ниска биологична активност (<40%) - защита на мембраните или реабсорбция на плода. 

 

 

ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВАТ ТОКОТРИЕНОЛИТЕ?

Ако токотриенолите нямат малка или никаква антиоксидантна / витаминна активност, тогава за какво са те? Първо, токотриенолите могат да инхибират растежа на раковите клетки и да индуцират апоптоза чрез специфични механизми, които не се споделят от токофероли, като например бета-естрогенен рецептор (ERp). 

Токотриеноли (включително α-токотриенол) ще действат благоприятно на невроналната защита. Този механизъм на действие е идентифициран при няколко невродегенеративни заболявания. Токотриенолите могат да инхибират липоксигеназа 12, ензим, който метаболизира арахидоновата киселина до левкотриени. Токотриенолите могат да предотвратят появата на невровъзпаление. Интересно е, че във всички тези изследвания на клетъчния модел, концентрациите на използвани токотриеноли са много ниски и съвместими с обикновения хранителен режим.

 

КЪДЕ ДА НАМЕРИМ ТОКОФЕРОЛИ И ТОКОТРИЕНОЛИ?

За протокол токоферолите и токотриенолите се срещат главно в мазнини. Много малко продукти в момента съдържат токоферол и токотриенолов профил, като формите им обикновено са само α-токоферол. Има много малко хранителни добавки, които се доближават до този баланс. И избора на хранителни добавки с Витамин Е, които да са качествени и да изпълняват тези условия, се превръща в истинско предизвикателство.Но когато намерите тази хранителна добавка, тя наистина си заслужава, защото ползите за здравето от прием на хранителни добавки с vitamin e, са наистина многобройни.