Витамин Б2

Витамин Б2

Какво е Витамин Б2 (Рибофлавин)
 

Витамин Б2 ползи от прием. Витамин В2 (Рибофлавин)Рибофлавин или витамин Б2 е член на групата витамини, наричана витамин В коммплекс, което го прави водоразтворим витамин. Като хранителна добавка, е комбиниран в състав, състоящ се от други витамини от комплекс В като профилактична добавка за предотвратяване на развитието на дефицит.[1]

 

Дефицит на Витамин B2 (Рибофлавин)

Недостигът на рибофлавин е рядък, тъй като е повсеместен при разнообразие от избор на храни. Въпреки това, хората, спазващи диета, ограничена в мляко и месо, които са един от най-добрите източници на рибофлавин, а също и някои специфични групи от хора, както е обсъдено по-долу, могат да бъдат предразположени към дефицита му. 

 

Храни с Витамин б2

Млякото и млечните продукти имат много високо съдържание на рибофлавин. Приемът на млечни продукти е най-значимият принос на витамина в, което прави недостигът на рибофлавин сред неразтворимите във вода витамини. Въпреки това има увеличен прием на полуобезмаслено мляко, изчерпващо млякото от съдържанието му в рибофлавин. Макар и сравнително стабилен, той лесно се разгражда от излагане на светлина. Млякото, съхранявано в стъклена бутилка, може да бъде податливо на разграждане по този път.

 

Зърнените продукти притежават ниски естествени количества, но практиките за обогатяване гарантират, че определени хлябове и зърнени култури са станали източници на рибофлавин. Високи нива на рибофлавин са открити и във зърнените храни за закуска.   Мазната риба също е отличен източник на рибофлавин, а някои плодове и зеленчуци, особено тъмнозелени зеленчуци, съдържат сравнително високи концентрации. Вегетарианците с достъп до разнообразни плодове и зеленчуци могат да избегнат дефицит, въпреки че приемът може да е по-нисък от всеядните, а възрастните вегетарианци са изложени на по-висок риск. 

 

Механизъм на действие

Рибофлавин участва в метаболизма на макронутриентите, както и в производството на някои други витамини от В комплекс. Известно е, че участват в редокс реакции в метаболитните пътища чрез кофактори флавин аденин динуклеотид (FAD) и флавин мононуклеотид (FMN), получени от рибофлавин, като действат като носители на електрон.   Недостатъчният прием на рибофлавин се очаква да доведе до нарушаване на междинните етапи на метаболизма, със специфични функционални последици. Известен е и с ролята си на антиоксидант поради участието си в регенерацията на глутатион, чистач на свободни радикали. Освен това, той участва в растежа и развитието, особено през живота на плода, размножаването и кърменето.

 

Групи индивиди с по-висок риск за нисък прием на рибофлавин

Бременни / кърмещи жени и бебета

Бременността изисква по-висок прием на рибофлавин, тъй като преминава през плацентата. Ако състоянието на майката е лошо по време на гестацията, има вероятност бебето да се роди с дефицит на рибофлавин. Съдържанието на рибофлавин в кърмата може да отразява приема на майката и може да бъде умерено повишено чрез концентрацията на рибофлавин на майката, когато приемът на майката е нисък.

 

Ученици

Недостигът на рибофлавин сред децата има в много региони по света, където в диетата им има неадекватни нива на мляко и месо.  Дефицитът на рибофлавин сред децата в западния свят изглежда до голяма степен се ограничава до подрастващите, особено момичетата, поради забързване на метаболизма.

 

Възрастните хора

Нараства необходимостта от рибофлавин с напредване на възрастта в резултат на понижената ефективност на неговото усвояване от ентероцитите.

 

Спортистите

Някои проучвания съобщават, че интензивните тренировки, може да изтощят и изчерпят запасите на рибофлавина поради консумацията му в метаболитните пътища.

 

Хранителни разстройства

Доказано е, че младите жени, практикуващи неортодоксални хранителни навици, придружени от прекомерни тренировки и диети за отслабване, имат ниски нива на рибофлавин.

 

Основни характеристики на дефицита на рибофлавин

Въпреки че клиничните характеристики на някои дефицити на витамини са сходни и често съществуват, по-честите характеристики на дефицит на рибофлавин са следните:

  • Устните стават червени, сухи, напукани или с язви.
  • Ъгловият хейлит често е характеристика
  • Езикът става сух, атрофичен, пурпурночервен или понякога червеникав
  • На лицето може да присъства себореен дерматит
  • Скротумът или вулвата могат да получат хиперпигментирани, наподобяващи недостиг на цинк
  • Може да се появи конюнктивит
  • Възпалено гърло
  • умора

 

Препоръчителна дневна доза Рибофлавин

Възрастни (възраст от 19 до 70 години):

  • жени: 0,9 до 1,1 mg / dl
  • мъже: 1,1 до 1,3 mg / d. 

(Тези стойности се основават на наблюдение на клинични данни за недостиг на прием под 0,6 mg / d)

 

  • Юноши (възраст от 10 до 18 години): 0,9 до 1,3 mg / dl
  • Деца (възраст от 1 до 9 години): 0,5 до 0,6 mg / ден
  • Бебета (Възраст: 0 до 12 месеца): 0,3 до 0,4 mg / d

Освен добавки при дефицит, той се предписва и в някои клинични ситуации, както следва: 

Профилактика на мигрена

  • Рибофлавин може да бъде ефективен за профилактика на мигрена (не одобрена от FDA), за да се сведе до минимум честотата на атаките.
  • Новородени, подложени на фототерапия
  • Лечението на хипербилирубинемия в неонаталния период често е с фототерапия. Но е доказано, че разгражда рибофлавин и причинява дефицит у новородените. Профилактичната дневна перорална доза рибофлавин предотвратява развитието на дефицит.

 

Антиретровирусна индуцирана лактатна ацидоза

Този рядък синдром е резултат от група антиретровирусни лекарства, използвани за лечение на ХИВ инфекция, наречени ненуклеозидни инхибитори на обратната транскриптаза (NNRTI). Прекратяването на лекарството заедно с лечението с рибофлавин причинява неговото обръщане.

 

Ектазия на роговицата

Това състояние се състои в постепенно стесняване на роговицата, причинено от промяна в колагеновата матрица в стромата, което води до изпъкване на роговицата по неправилен модел. Терапията има за цел да коригира рефрактерната грешка до 1990 г .Днес се предприема радикален подход, насочен към патофизиологията на заболяването чрез кръстосано свързване на роговичните влакна, когато повърхностният епител се отстранява, 0,1% рибофлавин се прилага за 30 минути  и роговицата получава лечение с UVA за още 30 минути. 

Неблагоприятни странични ефекти

Рибофлавин е относително безопасен за приложение като излишък, тъй като ентероцитите не абсорбират излишъка. Необходимо е повишено внимание при прилагането на големи дози при бременни жени. Може да причини промяна в цвета на урината (жълто-оранжево).

Противопоказания

Няма абсолютни никакви противопоказания за прием на рибофлавин в препоръчителните дневни дози.

Използвани източници:

[1] ncbi.nlm.nih.gov

Now Foods Vitamin B-2 (Riboflavin)

Защо да изберете Now Foods Vitamin B-2 (Riboflavin)Наричан още лактофлавин, рибофлавин, се намир..

23.00 лв. 18.38 лв.