Протеолитични ензими
Протеолитични ензими - какво е това?
Протеолитични ензими - Ще бъдете изумени какво могат да направят! Протеолитичните ензими са от съществено значение за много важни процеси в тялото Ви. Те се наричат още пептидаза, протеаза или протеиназа. В човешкото тяло протеолитични ензими се произвеждат от панкреаса и стомаха. Proteolytic enzymes са най-често известни със своята роля в храносмилането на протеините, те изпълняват и много други важни задачи. Например, те са от съществено значение за клетъчното делене, съсирването на кръвта, имунната функция и разграждането на протеини, наред с други жизненоважни процеси.
Най-добрите източници на Протеолитични ензими са папая (източник на папаин) и ананас (източник на бромелаин), но също така манго и авокадо. Протеолитичните ензими от растителен произход са също толкова ефективни, колкото тези от животински произход.
Може да прочетете пълна информация за всички Видове ензими [тук ].
Най-добрите протеолитични ензими – Видове
Бромелаин
Бромелаин ( Bromelain ) - смес от протеолитични ензими, получени от екстракт от ананас или цистеин протеаза. Този ензим разрязва пептидни връзки (смила протеини) както в стомаха, така и в тънките черва, като по този начин подобрява смилаемостта на протеините и асимилацията на аминокиселини.
Бромелаинът намалява възпаленията в тялото, включително тези, възникващи след спортни наранявания, операция, но също така и възпаление на ставите и горните дихателни пътища. Той също така показва антипаразитни и имунотропни ефекти и подобрява качеството на живот при пациенти с рак, намалявайки нежеланите симптоми на неопластично заболяване. Учените са доказали, че добавка с бромелаин, папаин и гъбични протеази може да ускори регенерацията на мускулите след тренировка, като стимулира процеса на разграждане на увредените тъкани.
Интересното е, че прилагането на бромелаин може да затрудни откриването на допинг агенти с пептидна структура в урината.
Папаин
Папаин (Papaya Enzym)- протеолитичен ензим, получен от листата и неузрелите плодове от папая (дърво папая), показващ особено сходство с човешкия пепсин. Подобно на бромелаин - той участва в разграждането на протеините. Папаинът унищожава паразити (кръгли червеи, камшици, острици), присъстващи в храносмилателния тракт и има антибактериални и противогъбични свойства. Той може също така да регулира имунната система, като стимулира реактивни кислородни видове и производството на цитокини за унищожаване на раковите клетки.
Неутрална протеаза
Неутрална протеаза - протеолитичен ензим (смилане на протеини), получен от бактерии, активен при неутрално рН
Гъбена протеаза
Гъбена протеаза - протеолитичен ензим (смилане на протеини), получен от гъби, активен при кисело рН
Бактериална протеаза
Бактериална протеаза - протеолитичен ензим (смилащ протеини), получен от бактерии, активен при алкално рН
Серапептаза – Serrapeptase
Serrapeptase (Серапептаза) - протеолитичен ензим, получен от бактерии (enterobacterium Serratia E15) със сходен, но и по-силен ефект спрямо панкреатичните ензими - трипсин и химотрипсин. Той е ефективен при лечението на болка и възпаление.
В обобщение, хранителната добавка с Най-добрите протеолитични ензими е предназначена предимно за хора с храносмилателни проблеми и лошо храносмилане. Препоръчва се също за спортисти и хора с високо протеинова диета. Също така си струва да се обмисли прилагането на този препарат в случай на лечение на хронично възпаление, атеросклероза, астма и алергии.