Кошницата ви е празна!
Храносмилателните ензими са протеини, чиято функция е да разградят храната приета по време на хранене. Те с е произвеждат в храносмилателната система от различните органи и жлези, които ги съставят. Тези ензими са от съществено значение за осигуряване на правилното храносмилане и осигуряване на основни хранителни вещества в тъканите и клетките в тялото.
Ензимът е протеин, способен да предизвика или ускори химична реакция, без да бъде модифициран от тази реакция. А храносмилателния ензим е протеин, който катализира химическа реакция на храносмилането, т.е. разграждането на приетата храна на хранителни фракции и след това до основните хранителни вещества.[разгледай продукти]
Храносмилателните ензими действат в храносмилателния тракт, от устата до червата. Те играят жизненоважна роля в трансформирането на погълнатата храна до основни хранителни вещества, които влизат в кръвния поток, за да достигнат тъканите и клетки в тялото:[1]
Няколко вида храносмилателни ензими се произвеждат и секретират в храносмилателния тракт:
1. Панкреатичната амилаза разгражда нишестето в малтоза;
2. Панкреатичната липаза разгражда липидите в мастни киселини и глицерол;
3. Панкреатични протеази (трипсин, химотрипсин, карбоксипептидаза) разграждат протеините до аминокиселини.
Забележка : други ензими се произвеждат от бактерии на чревната флора, като целулази и хемицелулази, които разграждат целулозата и нейните производни (сложни въглехидрати, открити в растенията).
Различни хранителни добавки, съдържащи храносмилателни ензими, се приемат, за да се облекчаи дефицита на храносмилателни ензими. Всъщност производството на храносмилателни ензими може да се съботира и подтисне в няколко контекста:
Липсата на храносмилателни ензими причинява както храносмилателни нарушения (подуване на корема, коремна болка, запек или диария ...), така и недостатъци в основните хранителни вещества (мастни киселини, аминокиселини или захари).
Ензимите са най-известни със своите храносмилателни функции, но техните дейности не се ограничават само до тази област. Затова откриваме така наречените "системни" ензими, които преминават през чревната бариера и следователно действат на всички нива на тялото, без да се ограничават до храносмилането. По този начин те имат множество благоприятни ефекти за поддържане или възстановяване на оптималното здраве.
Храносмилателните ензими подпомагат разграждането на храната. Те се синтезират от панкреаса и черния дроб, но се осигуряват и от сурови храни: плодове и зеленчуци, покълнали зърнени храни, ядки, непастьоризирани млечни продукти. С течение на годините, глобалното ендогенно производство има тенденция да намалява, а също и храносмилателните ензими, които могат да станат дефицитни и да причинят постпрандиални диспептични симптоми: подуване на стомаха, газове, усещане за тежест след хранене богата и мастна, разхлабени изпражнения ...
Всъщност, ако храната не е напълно разградена, тя ще ферментира в тънките черва и ще причини дискомфорт като подуване или газове Това ендогенно производство на храносмилателни ензими може да бъде нарушено от определени патологии, от небалансирана диета или от хроничен стрес.
Все още наричани протеази или пептидази, те са тези, които позволяват храносмилането на животински и растителни протеини и по този начин разделят големи молекули на малки аминокиселини, които са напълно бионалични. Сред тях могат да се споменат две ендопептидази, произведени от панкреаса: трипсин и химотрипсин, които разрушават пептидните връзки вътре в протеините. Друг панкреатичен ензим се грижи за отделяне на аминокиселините от края на протеините. Бромелаинът, който присъства във високи пропорции в стеблото на ананаса (Pineapple cosmus), е един от най-ефективните протеолитични растителни ензими за подпомагане на трудното храносмилане.
Ензимите на гликолизата се синтезират в устата (слюнката) и панкреаса (сок на панкреаса). Тяхната роля е да усвояват въглехидратите, за да осигурят монозахариди (глюкоза, фруктоза, галактоза). Сред тях:
● Амилазата (слюнка и панкреас) разделя нишестета (амилоза и амилопектин) и гликоген на дизахариди и тризахариди, Дисахариди (малтаза, захараза и лактаза) хидролизират дизахариди до монозахариди. Сред най-важните ензими на гликолизата, следователно, е лактазата, която позволява да се разгради молекулата на лактозата, присъстваща в млечните продукти (малко в сиренето) в неговите две прости захари: глюкоза и галактоза. Ако лактозата остане в червата, поради дефицит на лактаза, бактериите я използват и след това ферментациите, образуването на водород и производството на различни токсини, които могат да се проявят чрез стомашно-чревни нарушения. , диария, главоболие ... Не се колебайте в тези случаи да приемате комплекс от растителни ензими, които го съдържат, ако искате да консумирате Суроватъчен протеин, или кисело мляко от крави, овце или кози.
Най-важна е панкреасната липаза. Позволява усвояването на мазнините и по-точно разделя триглицеридите на два моноглицерида и свободни мастни киселини. Хора с Дефицит най-често казват „не усвоявам мастни храни“. Всички тези ензими са естествено синтезирани от организма, но поради споменатите по-горе причини, те могат да бъдат дефицитни. Така че имате на разположение хранителни добавки, които съдържат само ензими, както често се случва с бромелаин, или въвеждат в една капсула, трите вида храносмилателни ензими, а понякога дори и целулази, които разграждат целулозните влакна.
Според проучване на 18 доброволци, които са погълнали 185 г бисквити (1196 калории и 72 г мазнини!), Приемането на допълнителни панкреатични ензими не само значително намалява подуване и газове, но също се оказва полезно. в случай на синдром на раздразнените черва.
Тъй като повечето от тях са много крехки към стомашните киселини, препоръчително е да се приемат ензимни храносмилателни добавки точно преди хранене на празен стомах, така че да достигнат бързо до тънките черва. На пазара има и стомашно-устойчиви капсули, които могат да представляват интерес за някои ензими, които са много чувствителни към киселини.
В допълнение към храносмилателните ензими, съществуват ензими, които действат в организма, за да го предпазят или облекчат. Въпреки това, както и останалите ензими, тяхната активност намалява с възрастта. Системните растителни ензими се абсорбират в тънките черва и преминават лесно в кръвния поток, за да се намесят на различни места.
Това са първите агенти на антиоксидантна защита, които се борят срещу излишните свободни радикали. Те се нуждаят, за да бъдат активирани, микроелементи като цинк, мед, манган, желязо или селен. Ние намираме сред тях:
Ананас-бромелайн и папая-папаин са част от растителните протеолитични ензими. Няколко проучвания показват тяхната ефективност за облекчаване на ставни болки, намаляване на възпалителните явления и намаляване на отока. Освен това, изглежда, че бромелаин е ефективен за намаляване на слузта и възпаленията при респираторни реакции от синузит. Въпреки това, тези ензими се унищожават чрез топлина, поради което консервираните плодове са лишени от действието си да намалят възпалителните процеси, понякога е необходимо да се използват високи дози, които само диетата не може да осигури.
Проучванията показват, че системните ензими действат на много места:
Те могат да се приемат, самостоятелно или в допълнение към други вече лекувани или естествени лечения, в случай на:
Ензимните дефицити, с изключение на генетичните или вродени ензимни дефицити, ще бъдат по-трудни за идентифициране, тъй като ефектите ще се проявят в дългосрочен план. Симптомите ще се проявят, но ще ги припишете на много други неща, преди да свържете тази симптоматика с дефицит на ензими.
Ако имате проблеми с храносмилането на въглехидрати, може да страдате от алергии, дължащи се на алергени във въздуха, диария, фибромиалгия или нарушение на дефицита на внимание.
Ако имате проблеми с храносмилането на мазнини, може да страдате от запек, проблеми с жлъчния мехур, сърдечни заболявания или хормонални дисбаланси.
Ако не можете да усвоите протеина правилно, може да страдате от запек, артрит или други възпалителни състояния, тревожност, пристъпи на паника, ПМС или дисфункция на имунната система.
Ако не можете да разградите растителните влакна, може да страдате от запек, екзема или други кожни проблеми, гъбички и дрождеви инфекции (инфекция, причинена от гъбички или дрожди) или прекомерно наддаване на тегло. Тези няколко подробности за симптоматиката на липсата на ензими ще ви помогнат да диагностицирате ензимния дефицит. Важно е да включите сурова храна в диетата си, да намалите времето за готвене или да вземете ензимен комплекс, който ще ви помогне да обработите по-добре храната си и да избегнете всички тези симптоми.
Наднорменото тегло винаги се разглежда от ъгъла на лошо адаптирана диета. Въпреки това, в много случаи именно нашата фабрика за метаболизъм не функционира добре и това води до наднормено тегло. Много хора свидетелстват, че въпреки, че се хранят малко и правилно, те все още са склонни към наднормено тегло.
Вие усвоявате храната лошо и товоди до съхраняване на повече мазнини в депата!
Храносмилателната функция разгражда храната, трансформира я, асимилира я. Когато това не работи правилно, се насърчават съхранението на мазнини и наднорменото тегло.
Няколко органи участват в храносмилането и дават признаци, които свидетелстват за недостатъчността на тяхната функция:
Признаците на липса на храносмилателни ензими са преди всичко ... признаци на лошо храносмилане, разбира се:
На 20 години можете да ядете всичко (и по всяко време) без проблеми. С времето това не е така: мазните ястия са трудни за смилане, обръщате внимание на определени храни, а след хранене сте значително по-малко подвижни ... Всъщност, точно както производството на хормони, продукцията на храносмилателни ензими намалява с напредването на възрастта. Освен това киселинността на стомаха също намалява. По този начин усвояването на хранителните вещества е по-трудно и могат да се появят симптоми на лошо храносмилане (тежест, подуване на корема, умора, спазми, газове, рефлукс ...).
Възможно е обаче да влошим положението с лоши хранителни навици . Например, установено е, че нивата на слюнчената амилаза намаляват с около 30 пъти между 30 и 80 годишна възраст. Този спад на ензимите е свързан с нашия съвременен начин на живот. Някои учени, предшествани от д-р Едуард Хауъл (един от първите изследователи на ензимите), мислят, че като ядем преработени храни, нашите органи се изтощават, за да направят повече ензими, особено панкреаса.
Ето и други причини:
Мнения:
Дефицит на ензими нарушава правилното функциониране на организма, не само на храносмилането.[3] Той води и до Инхибиране на абсорбцията на хранителни вещества и позволяване на мазнините да се натрупват и нивата на холестерол да се повишат. Не забравяйте обаче, че ролята на ензимите далеч не е ограничена само до храносмилането. Ензимите са много активни агенти на метаболизма. Те действат по-специално в имунните процеси, но също така дават сила на нашата мисъл, на дишането ни, на нашата сексуална активност, и много други процеси в организма. Хиляди различни метаболитни ензими участват във всеки елемент на функционирането на сърцето, белите дробове, черния дроб, артериите, кръвта, мускулите, ... във всички органи и тъкани. И когато външният прием на храносмилателни ензими не е адаптиран към нуждите на организма, се появяват дефицити водещи до редица здравословни проблеми и симптоми, като подуване на корема, газове, тежест и / или коремна болка след хранене.
Може да се възползвате от ниски цени на най-добрите храносмилателни ензими на прах и таблетки от fitnessdobavki.bg [разгледай цени]