Какво е храносмилателен ензим? Различните Видове храносмилателни ензими

Храносмилателните ензими са протеини, чиято функция е да разградят храната приета по време на хранене. Те с е произвеждат в храносмилателната система от различните органи и жлези, които ги съставят. Тези ензими са от съществено значение за осигуряване на правилното храносмилане и осигуряване на основни хранителни вещества в тъканите и клетките в тялото.

Ензимът е протеин, способен да предизвика или ускори химична реакция, без да бъде модифициран от тази реакция. А храносмилателния ензим е протеин, който катализира химическа реакция на храносмилането, т.е. разграждането на приетата храна на хранителни фракции и след това до основните хранителни вещества.[разгледай продукти]

 

Храносмилателни ензими - Видове и механизъм на действие. Признаци на дефицит, подуване на корема, газове, тежест и / или коремна болка след хранене.

Храносмилателни ензими: механизъм на действие и ползи

Храносмилателните ензими действат в храносмилателния тракт, от устата до червата.  Те играят жизненоважна роля в трансформирането на погълнатата храна до основни хранителни вещества, които влизат в кръвния поток, за да достигнат тъканите и клетки в тялото:[1]

  • сложни въглехидрати , като нишесте (дълга последователност от молекули на захар), се разграждат в олигозахариди (малки вериги на захарни молекули), след това в прости захари ( глюкоза , галактоза, фруктоза );
  • протеини (дълги вериги от аминокиселини) се разграждат на малки пептиди (малки вериги от киселини), след това в аминокиселини (около двадесет различни аминокиселини);
  • Липидите (мазнините) се разграждат в свободни мастни киселини и глицерол

 

Различните Видове храносмилателни ензими

Няколко вида храносмилателни ензими се произвеждат и секретират в храносмилателния тракт:

  • Ензимите на слюнчените жлези (паротидни, субмаксилни и сублингвални жлези): амилази, способни да разграждат нишестето в малтоза.
  • Ензимите на стомаха : пепсиногенът, секретиран от стомаха, се превръща в пепсин от присъстващата в стомаха солна киселина. Пепсин разгражда протеините в пептиди.
  • Ензимите на панкреаса се съдържат в сока на панкреаса:

1. Панкреатичната амилаза разгражда нишестето в малтоза;

2.  Панкреатичната липаза разгражда липидите в мастни киселини и глицерол;

3. Панкреатични протеази (трипсин, химотрипсин, карбоксипептидаза) разграждат протеините до аминокиселини.

 

Ензимите на тънките черва се произвеждат от чревната стена:

  • малтазата разгражда малтозата в глюкоза;
  • инвертаза разгражда захарозата в глюкоза и фруктоза;
  • лактаза разгражда лактозата до глюкоза и галактоза;
  • аминопептидаза разгражда протеини и пептиди в аминокиселини;
  • дипептидазата разгражда пептидите в аминокиселини;
  • дезоксирибонуклеазата и рибонуклеазата разграждат нуклеиновите киселини (съответно ДНК и РНК) в захарни и азотни бази.

Забележка : други ензими се произвеждат от бактерии на чревната флора, като целулази и хемицелулази, които разграждат целулозата и нейните производни (сложни въглехидрати, открити в растенията).

 

Защо се приемат добавки на базата на храносмилателни ензими

Подуване на корема газове и диария - синдром на раздразненото червоРазлични хранителни добавки, съдържащи храносмилателни ензими, се приемат, за да се облекчаи дефицита на храносмилателни ензими. Всъщност производството на храносмилателни ензими може да се съботира и подтисне в няколко контекста:

  • хронично заболяване (панкреатична недостатъчност, муковисцидоза );
  • заболяване на храносмилателната система;
  • стареене;
  • небалансирана диета;
  • недохранване.
  • отслабване - при наднормено тегло

Липсата на храносмилателни ензими причинява както храносмилателни нарушения (подуване на корема, коремна болка, запек или диария ...), така и недостатъци в основните хранителни вещества (мастни киселини, аминокиселини или захари).

 

Хранителните ензими, съдържащи се в хранителните добавки, се извличат от:

  • екстракти от животински панкреас;
  • екстракти от различни растения (особено папая и ананас );
  • от бактериите от чревната флора.

 

 

Каква е разликата между Храносмилателни и системни ензими

Ензимите са най-известни със своите храносмилателни функции, но техните дейности не се ограничават само до тази област. Затова откриваме така наречените "системни" ензими, които преминават през чревната бариера и следователно действат на всички нива на тялото, без да се ограничават до храносмилането. По този начин те имат множество благоприятни ефекти за поддържане или възстановяване на оптималното здраве.

 

Храносмилателни ензими

Храносмилателните ензими подпомагат разграждането на храната. Те се синтезират от панкреаса и черния дроб, но се осигуряват и от сурови храни: плодове и зеленчуци, покълнали зърнени храни, ядки, непастьоризирани млечни продукти. С течение на годините, глобалното ендогенно производство има тенденция да намалява, а също и храносмилателните ензими, които могат да станат дефицитни и да причинят постпрандиални диспептични симптоми: подуване на стомаха, газове, усещане за тежест след хранене богата и мастна, разхлабени изпражнения ...

Всъщност, ако храната не е напълно разградена, тя ще ферментира в тънките черва и ще причини дискомфорт като подуване или газове Това ендогенно производство на храносмилателни ензими може да бъде нарушено от определени патологии, от небалансирана диета или от хроничен стрес.

 

Ензимите на протеолиза

Все още наричани протеази или пептидази, те са тези, които позволяват храносмилането на животински и растителни протеини и по този начин разделят големи молекули на малки аминокиселини, които са напълно бионалични. Сред тях могат да се споменат две ендопептидази, произведени от панкреаса: трипсин и химотрипсин, които разрушават пептидните връзки вътре в протеините. Друг панкреатичен ензим се грижи за отделяне на аминокиселините от края на протеините. Бромелаинът, който присъства във високи пропорции в стеблото на ананаса (Pineapple cosmus), е един от най-ефективните протеолитични растителни ензими за подпомагане на трудното храносмилане.

 

Ензимите на гликолизата

Ензимите на гликолизата се синтезират в устата (слюнката) и панкреаса (сок на панкреаса). Тяхната роля е да усвояват въглехидратите, за да осигурят монозахариди (глюкоза, фруктоза, галактоза). Сред тях:

Амилазата (слюнка и панкреас) разделя нишестета (амилоза и амилопектин) и гликоген на дизахариди и тризахариди, Дисахариди (малтаза, захараза и лактаза) хидролизират дизахариди до монозахариди. Сред най-важните ензими на гликолизата, следователно, е лактазата, която позволява да се разгради молекулата на лактозата, присъстваща в млечните продукти (малко в сиренето) в неговите две прости захари: глюкоза и галактоза. Ако лактозата остане в червата, поради дефицит на лактаза, бактериите я използват и след това ферментациите, образуването на водород и производството на различни токсини, които могат да се проявят чрез стомашно-чревни нарушения. , диария, главоболие ... Не се колебайте в тези случаи да приемате комплекс от растителни ензими, които го съдържат, ако  искате да консумирате Суроватъчен протеин, или кисело мляко от крави, овце или кози.

 

Ензимите на липолизата намаляват подуване и газове и синдром на раздразнените черва. 

Най-важна е панкреасната липаза. Позволява усвояването на мазнините и по-точно разделя триглицеридите на два моноглицерида и свободни мастни киселини. Хора с Дефицит най-често казват „не усвоявам мастни храни“. Всички тези ензими са естествено синтезирани от организма, но поради споменатите по-горе причини, те могат да бъдат дефицитни. Така че имате на разположение хранителни добавки, които съдържат само ензими, както често се случва с бромелаин, или въвеждат в една капсула, трите вида храносмилателни ензими, а понякога дори и целулази, които разграждат целулозните влакна.

Според проучване на 18 доброволци, които са погълнали 185 г бисквити (1196 калории и 72 г мазнини!), Приемането на допълнителни панкреатични ензими не само значително намалява подуване и газове, но също се оказва полезно. в случай на синдром на раздразнените черва

 

Кога да приемаме храносмилателните ензими?

Тъй като повечето от тях са много крехки към стомашните киселини, препоръчително е да се приемат ензимни храносмилателни добавки точно преди хранене на празен стомах, така че да достигнат бързо до тънките черва. На пазара има и стомашно-устойчиви капсули, които могат да представляват интерес за някои ензими, които са много чувствителни към киселини.  

 

Системни ензими

В допълнение към храносмилателните ензими, съществуват ензими, които действат в организма, за да го предпазят или облекчат. Въпреки това, както и останалите ензими, тяхната активност намалява с възрастта. Системните растителни ензими се абсорбират в тънките черва и преминават лесно в кръвния поток, за да се намесят на различни места.

 

Антиоксидантни ензими

Това са първите агенти на антиоксидантна защита, които се борят срещу излишните свободни радикали. Те се нуждаят, за да бъдат активирани, микроелементи като цинк, мед, манган, желязо или селен. Ние намираме сред тях:

  • Супероксидни дисмутази, или SOD, които действат върху супероксидния радикал чрез реакция, предизвикваща силно корозивна молекула водороден пероксид (водороден пероксид). Те работят с помощта на мед, желязо, цинк, никел и манган.
  • Каталазите, открити в червените кръвни клетки, които се нуждаят от желязо, за да функционират оптимално.
  • Глутатион-пероксидаза, или GPX, която използва селен. По този начин за поддържане на антиоксидантни ензими е наложително диетата и / или добавките да осигурят необходимите микроелементи. Ще намерите и някои от тези ензими, като SOD, самостоятелно или в комплекси.

 

Противовъзпалителни протеолитични ензими

Ананас-бромелайн и папая-папаин са част от растителните протеолитични ензими. Няколко проучвания показват тяхната ефективност за облекчаване на ставни болки, намаляване на възпалителните явления и намаляване на отока. Освен това, изглежда, че бромелаин е ефективен за намаляване на слузта и възпаленията при респираторни реакции от синузит. Въпреки това, тези ензими се унищожават чрез топлина, поради което консервираните плодове са лишени от действието си да намалят възпалителните процеси, понякога е необходимо да се използват високи дози, които само диетата не може да осигури.

 

Системни ензими действие

Проучванията показват, че системните ензими действат на много места:

  • Те имат мощни противовъзпалителни и следователно безболезнени свойства без стомашно-чревни странични ефекти на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) като аспирин и ибупрофен.
  •  Те предотвратяват разрушаването на ставите.
  •  Те намаляват следоперативния оток.
  •  Те улесняват притока на кръв, като регулират количеството фибрин в кръвта, което е протеин, който контролира съсирването и в излишък насърчава образуването на кръвни съсиреци.
  •  Подобряват естествената защита чрез активиране на макрофагите и подобряване на способността им да се борят с инфекциите2.
  •  Те ускоряват възстановяването след физическа активност.
  •  Облекчават и заздравяват раните.
  •  И дори биха могли да подобрят ефективността на лекарствата и да намалят страничните ефекти на химиотерапията  

 

Кой да приема системните ензими?

Те могат да се приемат, самостоятелно или в допълнение към други вече лекувани или естествени лечения, в случай на:

  •  Ревматоиден артрит, възпалителни ставни заболявания (коленете, бедрата, гърба, рамото ...).
  •  Сърдечно-съдови заболявания, след инфаркт или флебит.
  •  Малки хирургични комплекти (стоматологични или офталмологични) или по-важни хирургични процедури.
  •  Хроничен синузит.
  •  Панкреатит, който неизбежно предизвиква ниска ензимна секреция.
  •  Лечение или химиотерапия за подобряване на ефектите.  

 

Симптоми на Ензимен дефицит

Ензимните дефицити, с изключение на генетичните или вродени ензимни дефицити, ще бъдат по-трудни за идентифициране, тъй като ефектите ще се проявят в дългосрочен план. Симптомите ще се проявят, но ще ги припишете на много други неща, преди да свържете тази симптоматика с дефицит на ензими.

 

Лошо усвояване на въглехидрати

 Ако имате проблеми с храносмилането на въглехидрати, може да страдате от алергии, дължащи се на алергени във въздуха, диария, фибромиалгия или нарушение на дефицита на внимание.

 

Лошо усвояване на мазнините

Ако имате проблеми с храносмилането на мазнини, може да страдате от запек, проблеми с жлъчния мехур, сърдечни заболявания или хормонални дисбаланси.

 

Лошото разграждане на протеините

Ако не можете да усвоите протеина правилно, може да страдате от запек, артрит или други възпалителни състояния, тревожност, пристъпи на паника, ПМС или дисфункция на имунната система.

 

Лошо усвояване на растителни влакна

Ако не можете да разградите растителните влакна, може да страдате от запек, екзема или други кожни проблеми, гъбички и дрождеви инфекции (инфекция, причинена от гъбички или дрожди) или прекомерно наддаване на тегло. Тези няколко подробности за симптоматиката на липсата на ензими ще ви помогнат да диагностицирате ензимния дефицит. Важно е да включите сурова храна в диетата си, да намалите времето за готвене или да вземете ензимен комплекс, който ще ви помогне да обработите по-добре храната си и да избегнете всички тези симптоми.  

 

Храносмилателни ензими за отслабване

 

Храносмилателен метаболизъм

Наднорменото тегло винаги се разглежда от ъгъла на лошо адаптирана диета. Въпреки това, в много случаи именно нашата фабрика за метаболизъм не функционира добре и това води до наднормено тегло. Много хора свидетелстват, че въпреки,  че се хранят малко и правилно, те все още са склонни към наднормено тегло.

Вие усвоявате храната лошо и товоди до съхраняване на повече мазнини в депата!

Функцията на храносмилане

Храносмилателната функция разгражда храната, трансформира я, асимилира я. Когато това не работи правилно, се насърчават съхранението на мазнини и наднорменото тегло.

Няколко органи участват в храносмилането и дават признаци, които свидетелстват за недостатъчността на тяхната функция:

  • Стомахът трябва да има достатъчно киселина, за да разгради храната. Подуване на корема, тежест, лошо храносмилане, сънливост след хранене свидетелстват за трудностите му при правилното усвояване на храната. Дъвченето и яденето на горещи храни са от съществено значение за правилното изпълнение на функцията му.
  • Черният дроб произвежда жлъчка, която разгражда храната и е двигателят на чревните контракции. Недостигът му допринася за запек и затруднения в храносмилането на мазнини и алкохол.
  • Панкреасът отделя храносмилателни ензими, които разграждат протеини, мазнини и въглехидрати. Ако тази работа не се извърши правилно, молекулите няма да са достатъчно малки, за да бъдат абсорбирани в червата и ще застоят там или ще бъдат отделени.
  • Тънкото черво абсорбира хранителни вещества. То може да абсорбира твърде много или недостатъчно, ако лигавицата му е небалансирана. Това води до хранителни алергии и непоносимост, булимия или анорексия, склонност към инфекции и възпалителни реакции. 

 

С напредването на възрастта нашите ензими намаляват - Признаци на дефицит на ензими

Признаците на липса на храносмилателни ензими са преди всичко ... признаци на лошо храносмилане, разбира се:

  • рядки или мазни изпражнения
  • подуване на стомаха,
  • силно оригване,
  • изобилни газове,
  • тежест и / или коремна болка след хранене ...

 

Защо нашите ензими намаляват с възрастта?

На 20 години можете да ядете всичко (и по всяко време) без проблеми. С времето това не е така: мазните ястия са трудни за смилане, обръщате внимание на определени храни, а след хранене сте значително по-малко подвижни ... Всъщност, точно както производството на хормони, продукцията на храносмилателни ензими намалява с напредването на възрастта. Освен това киселинността на стомаха също намалява. По този начин усвояването на хранителните вещества е по-трудно и могат да се появят симптоми на лошо храносмилане (тежест, подуване на корема, умора, спазми, газове, рефлукс ...).

Възможно е обаче да влошим положението с лоши хранителни навици . Например, установено е, че нивата на слюнчената амилаза намаляват с около 30 пъти между 30 и 80 годишна възраст. Този спад на ензимите е свързан с нашия съвременен начин на живот. Някои учени, предшествани от д-р Едуард Хауъл (един от първите изследователи на ензимите), мислят, че като ядем преработени храни, нашите органи се изтощават, за да направят повече ензими, особено панкреаса.

 

Други явления, които правят вашите ензими неефективни

Ето и други причини:

  • не дъвчите храната достатъчно и ядете прекалено бързо : дъвченето на храна информира други органи за пристигането на храната и стимулира производството на ензими
  • При стрес, храносмилането се пренебрегва от организма и се появява липсата на основни хранителни вещества : всеки тип ензим има специфични нужди от витамини и минерали, за да действа
  • Липсата на киселинност в стомаха
  • Някои-генетични дефекти : например някои хора не произвеждат лактаза и не могат да усвояват лактозата в млякото.

Мнения:

Дефицит на ензими нарушава правилното функциониране на организма, не само на храносмилането.[3] Той води и до Инхибиране на абсорбцията на хранителни вещества и позволяване на мазнините да се натрупват и нивата на холестерол да се повишат. Не забравяйте обаче, че ролята на ензимите далеч не е ограничена само до храносмилането. Ензимите са много активни агенти на метаболизма. Те действат по-специално в имунните процеси, но също така дават сила на нашата мисъл, на дишането ни, на нашата сексуална активност, и много други процеси в организма. Хиляди различни метаболитни ензими участват във всеки елемент на функционирането на сърцето, белите дробове, черния дроб, артериите, кръвта, мускулите, ... във всички органи и тъкани. И когато външният прием на храносмилателни ензими не е адаптиран към нуждите на организма, се появяват дефицити водещи до редица здравословни проблеми и симптоми, като подуване на корема, газове, тежест и / или коремна болка след хранене.

Може да се възползвате от ниски цени на най-добрите храносмилателни ензими на прах и таблетки от fitnessdobavki.bg [разгледай цени]