Витамин C
Вероятно най-известният от витамините, Витамин С – наричан още аскорбинова киселина – е първият, за който се сещаме в случай на понижаване на тонуса, имунитета и има основателна причина! Нека заедно открием многото от ползите и свойства на този мощен витамин.
Кои храни съдържат най много витамин C
Витамин С е витамин, който се намира почти изключително в храни от растителен произход. Групата храни, която е най-добре снабдена с него, са плодовете, разбира се, с на върха в класацията: Има 2 супер плода с изключително съдържание на витамин С, но не се срещат в естествената си форма в Европа, това са Каму-каму и ацерола. На пазара има много хранителни добавки - можете да разгледате тук.
Следват в списъка: гуава (228 mg / 100 g), касис (180 mg / 100 g), лимон (125 mg / 100 g), киви (92,7 mg / 100 g), личи (71,5 mg / 100 g), ягода (67 mg / 100 g), папая (62 mg / 100 g), грейпфрут ( 61 mg / 100 g), портокал (57 mg / 100 g) ж) и всички цитрусови плодове като цяло.
От страна на зеленчуците витамин С се намира в изобилие в чушките и зелето : жълт пипер (184 mg / 100 g), червен пипер (159 mg / 100 g), кейл (145 mg / 100 g), зелен пипер (121 mg). mg / 100 g), броколи (106 mg / 100 g), брюкселско зеле (103 mg / 100 g), червено зеле (58 mg / 100 g) и карфиол (57 mg / 100 g).
Имайте предвид, че витамин С е един от най-крехките витамини. Той е особено чувствителен към топлина, светлина и окисляване. Следователно горните нива се отнасят за сурови храни, тъй като те ще загубят около половината от витамин С по време на готвене .
Ползи и действие
Витамин С е мощен антиоксидант, който помага в борбата с оксидативния стрес , като предпазва клетките от свободните радикали и следователно от преждевременно стареене. Действа в синергия с витамин Е, бета-каротин, селен и цинк, които засилват ефектите върху свободните радикали. Освен това антиоксидантно действие му позволява да допринесе за превенцията на сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак и невродегенеративни заболявания.
За имунната система
Витамин С е от съществено значение за укрепване на отслабената имунна защита. Ето защо се предписва чрез лечение при настъпването на зимния сезон, с цел защита от вируси и инфекции. Той участва особено в обновяването и функционирането на белите кръвни клетки.
За синтеза на Колаген
Допринася за синтеза на колаген, най-разпространеният протеин в нашето тяло, който помага за структурирането на кожата, сухожилията, хрущялите и връзките, витамин С е от съществено значение за доброто здраве и сила на човешкото тяло. Добрият синтез на колаген предпазва по-специално от образуването на атеросклеротични плаки (отговорни за сърдечни заболявания) и крехкостта на кръвоносните съдове (което може да причини вътрешно кървене).
Витамин С също помага за увеличаване на усвояването на желязо, по-специално от растителен произход. Затова е много полезен в борбата с анемията, особено при вегетарианци, които са много предразположени към нея.
Последните проучвания, проведени върху ацерола, демонстрират ефекта на витамин С, който съдържа, върху борбата срещу затлъстяването и сърдечно-съдовите заболявания.
При наднормено тегло
Смята се, че дефицитът на витамин С е отговорен за нежелания апетит, свързан с наддаването на тегло. Веднага след като се въведе витаминната добавка, гладът се регулира. Витамин С също така би стимулирал производството на норепинефрин, ценен хормон, който насърчава липолизата (разрушаване на мастната тъкан).
Сърдечно-съдова защита
Витамин С ще укрепи стените на кръвоносните съдове и ще понижи "лошия" холестерол (LDL). По същия начин действието му би защитило кръвните клетки на бъбреците и черния дроб от небалансирана диета.
Дефицит
Дефицитът на витамин С днес е много рядък Когато е лек, води до бърза умора и загуба на апетит. Когато дневният прием е по-малък от 10 mg на ден в продължение на 3 или 4 месеца, това може да причини скорбут, изключително сериозно заболяване.
Препоръчителен прием и дозировка
По време на лечение се препоръчва между 500 и 1000 mg витамин С на ден, което позволява максимална полза от антиоксидантната му защита и ефекта му върху имунната система. Витамин С е водоразтворим витамин, чийто излишък се отделя с урината, той може да се консумира без риск над препоръчаните дози. Внимавайте обаче, над 1 g на ден за дълъг период от време, витамин С може да увеличи риска от камъни в бъбреците и храносмилателни разстройства.
Странични ефекти и противопоказания
Поради действието му върху усвояването на желязото е противопоказано приемането на добавки с витамин С при лечение с дефероксамин за хемохроматоза. Освен това някои лекарства ограничават доброто усвояване на витамин С и следователно увеличават нуждите ни, като противозачатъчни хапчета на основата на естроген и някои антибиотици.