Спирулина
Какво е спирулина
Спирулина, с научното си име Spirulina Arthrospira Platensis, е нишковидна цианобактерия със синьо зелен цвят във формата на спирала. Спирулина е сладководно микро водорасло, което е част от семейството на цианобактерии или синьо-зелени водорасли. Класифицирана в семейството на "супер храни", спирулина също се счита за най-добрата храна за човечеството през 21 век и най-пълната поради изключителния си хранителен състав. Известно е, че спирулина е мощен антиоксидант има противовъзпалително, антиалергично и антивирусно, антибактериално и противораково действие и ефект. Много "анти" за толкова малко растение!
Spirulina се използва успешно от НАСА като хранителна добавка за астронавтите в космическите мисии. Тя има способността да модулира имунните функции и проявява противовъзпалителни свойства, като инхибира освобождаването на хистамин от мастоцитите. Множество проучвания, изследващи ефикасността и потенциалните клинични приложения на Спирулина при лечението на някои заболявания. Извършени са множество рандомизирани контролирани проучвания и систематични прегледи, които доказват, че тази суперхрана може да подобри множество симптоми и дори да има противораково, антивирусно и антиалергично действие. [1]
Но какво точно е спирулината? Какви са хранителните и стойности? Какви ползи може да донесе и как да я консумираме? Ние отговаряме на всички ваши въпроси в тази статия.
Спирулина е синьо-зелено водорасло, което е богато на хлорофил и много жизненоважни вещества. Появила се е преди милиарди години. Спирулина е един от първите микроорганизми, появили се на Земята! Спирулината е микроскопична и нишковидна цианобактерия, която произвежда името си от спиралната природа на своите нишки.Тя има дълга история на употреба като храна и е съобщено, че е бил използвана по време на цивилизацията на ацтеките.
Малко история за Спирулината
Спирулина не е прекарала всички тези хилядолетия самотна. Използвана е от древни цивилизации населявали Южна Америка, Африка и Азия от няколко хилядолетия, толкова дълго, колкото те могат да си спомнят. Инките са я консумирали и я смятат за истинска храна, а не само за добавка, която да добавят към ястията си. От африканска страна, тя се използва от незапомнени времена от някои народи от Сахара. Що се отнася до европейците, те са я открили, когато пристига в Централна Америка, на мексиканска земя. Днес тя се култивира на много места по света, от САЩ до Китай през Чили, Западна Африка и Индия.
Трябва да се каже, че освен че е полезна за здравето, културата на спирулина е пълна с предимства: тя предлага много добра продуктивност и изисква много по-малко пространство от повечето други култури. В допълнение, тя консумира малко енергия и много по-малко вода от другите храни. Следователно нейната култура е полезна и за околната среда!
Къде да я намерите
В днешни дни се продава на прах, капсули, таблетки, или течна форма, в аптеки, био магазини или в интернет като натурална хранителна добавка поради богатството си на протеини и витамини, минерали, микроелементи и мастни киселини. Трябв да внимавате какво купувате: има много важни различия по отношение на качеството. Някои продукти всъщност не са чиста спирулина. Тя може да натрупа тежки метали, когато е отглеждана в замърсена среда. Затова обърнете внимание на географския произход на спирулина.
Освен високото (до 70%) съдържание на протеин, тя съдържа и витамини, особено В 12 и провитамин А ( β-каротени) и минерали, особено желязо. Също така е богат на фенолни киселини, токофероли и линоленова киселина
Какво съдръжа Спирулина
Спирулината има високи хранителни стойности поради съдържанието си в протеини, незаменими аминокиселини, минерали, незаменими мастни киселини, витамини и липоразтворими антиоксиданти (витамин Е и каротеноиди)
Тя е чудесен източник на протеини
Спирулина има феноменално количество протеин. Средно 60 до 70% от общото и тегло се състои от аминокиселини, които се използват като източник на храна за нашите мускули. Както знаете, че постното месо съдържа само 20% и че този процент намалява допълнително по време на готвене.
Много растения съдържат протеин, но те не винаги са пълноценни поради липсата на определени незаменими аминокиселини. Когато става въпрос за спирулина, присъстват 9-те основни аминокиселини, което я прави идеална хранителна добавка както за вегани, така и за вегетарианци.
Спирулина е особено известна на тези, които се стремят да заменят животинските протеини, и то с уважителна причина: тя е най-богатият източник на растителни протеини! Освен че съдържа най-малко 50% от теглото си в протеините, тя съдържа и всички основни аминокиселини, което я прави заместител на избора на животински протеини. Всъщност има малко растения, които като нея съдържат всички аминокиселини, необходими за здравето на нашия организъм.
Имайте предвид обаче, че консумацията му не замества здравословната диета. Ако сте вегетарианец, помислете за комбиниране на спирулина с други източници на растителен протеин, за да осигурите балансирана диета.
Тя е богата на витамини и минерали
Спирулината е на първо място изключително богата на желязо. Но това не е всичко: съдържа и голямо количество други минерали като калций, калий и селен. Що се отнася до витамините, той е важен източник на витамини от група В, включително витамини B9 и B12, но също така и витамини C и E.
Спирулина съдържа количества желязо, мед, магнезий и цинк, минерали, известни за борба с умората и насърчаване на възстановяването. Освен това съдържа добри количества натрий, фосфор, калий, селен и манган, елементи, които са много полезни за цялостното здраве на нашия организъм. Някои предотвратяват образуването на свободни радикали, други са интерактивни с червените кръвни клетки, а някои засилват имунната система.
Растителен и естествен източник на витамин В12
Благодарение на студеното сушене, се запазват всичките витамини. Производните на витамин В се намират в големи количества, какъвто е случаят с рибофлавин (Витамин В2), никотинамид (В3), пиридоксин (В6) и фолиева киселина (В9). Още по-удивителното е, че спирулина е една от редките растителни храни, съдържащи витамин В12 , витамин, който много се цени от вегетарианците, тъй като обикновено се съдържа в червено месо и органични меса и много по-малко в растителна диета, която е източникът на някои недостатъци. Витамин В12, съдържащ се в спирулина, успя да докаже чрез различни проучвания своята бионаличност и способността си да допълва дефицитната диета. Други анализи също успяха да подчертаят наличието на витамини А и Е в интересни количества.
Хлорофил и фикоцианин
Зеленият цвят на спирулина се дължи на наличието на хлорофил. Ядрото му, подобно на структурата на нашите червени кръвни клетки, привлича токсични елементи, което дава свойства на спирулина, които са много полезни при детоксикацията на кръвта. Именно този пигмент насърчава производството на червени кръвни клетки в организма.
Фикоцианинът също е рядък пигмент в природата, въпреки това той присъства в големи количества в спирулина и дори сега се използва за медицински цели за заместване на някои фармацевтични лечения. Особено бионаличен, той е мощен антиоксидант, който укрепва организма и защитава клетките. Много популярен сред спортистите в частност, този елемент е надарен с много полезни характеристики за пречистване на организма, производството на бели и червени кръвни клетки и подобряване на физическите показатели.
Не на последно място по важност
Освен всичко това, спирулината съдържа и добро количество есенциални мастни киселини, принадлежащи към семейството на омега-6. Освен това съдържа редица пигменти с интересни свойства, като хлорофил и фикоцианин. Докато първият помага за прочистване на кръвта, както и за насърчаване на създаването на червени кръвни клетки, вторият помага за укрепване на имунната система и детоксикацията. И накрая, тя е богата на каротеноиди и съдържа по-специално бета-каротин, който може да се трансформира във витамини А.
Състав на спирулина
Протеини, витамини, минерали, микроелементи ... Спирулина има невероятни хранителни качества:
протеин |
от 50% до 70% |
витамини |
A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B9, B12, K |
минерали |
Калций, магнезий, фосфор, калий, натрий |
Микроелементи |
Бор, мед, желязо, манган, молибден, цинк |
Мастни киселини |
Омега 6 |
Има ли странични ефекти и вреди
Много токсикологични изследвания са доказали,Spirulina " и нейната безопасност. Спирулина сега принадлежи към веществата, които са доказано безопасна. Спирулината е сравнително лесна за култивиране, но процъфтява само в алкални езера с изключително високо pH и в големи открити водоеми при контролирани условия. Има само няколко области по света, които имат идеалния слънчев климат за производство на тази водорасла, включително Гърция, Япония, Индия, САЩ и Испания.
Видове Спирулина
Спирулина се отнася до свободно плаващи нишковидни микроводорасли със спираловидни характеристики на своите нишки. Формално се нарича Arthrospira , принадлежаща към класа цианобактерии с характерна фотосинтетична способност. Спирулина първоначално е класифицирана в растителното царство поради богатството си на растителни пигменти, както и способността си да фотосинтезира. По-късно тя е поставен в царството на бактериите въз основа на ново разбиране за нейната генетика, физиология и биохимични свойства. Спирулина естествено расте в резервоари с алкална вода с високо съдържание на соли в субтропични и тропически райони, включително Америка, Мексико, Азия и Централна Африка.
Сред големия брой видове спирулина, три вида спирулина, а именно:
- спирулина платнис ( Arthrospira platensis),
- спирулина максима ( Arthrospira maxima ) и
- спирулина фузиформис (Arthrospira fusiformis)
Това са най-интензивно изследваните видове спирулина, тъй като те са годни за консумация с висок хранителен потенциал, както и терапевтични стойности.
Здравословни Ползи от спирулина
- Подсилва имунната система
- Подобрява издръжливостта и устойчивостта
- Помага за поддържане или връщане на добра форма
- Помага при контрола на теглото и нормалните нива на кръвната захар
- Укрепва естествените защитни сили и жизнеността
- Повишава устойчивостта на организма
- Естествен източник на антиоксиданти за борба с оксидативния стрес
1) Спирулина и хронична умора
Спирулина е рекламирана като "храна на бъдещето" с "изключителни съставки", които допринасят за високо енергийно ниво. Някои от тези съставки като полизахариди (Rhamnose и Glycogen) и есенциални мазнини (GLA) се абсорбират лесно от човешките клетки и помагат за освобождаването на енергия. Спирулина увеличава здравословните лактобацили в червата, което позволява производството на витамин В6, който също помага за освобождаването на енергия.
2) Алергия, ринит и имуномодулация
Добре е документирано, че Спирулина проявява противовъзпалителни свойства, като инхибира освобождаването на хистамин от мастоцитите
3) Помага за предотвратяване и борба с рака
Благодарение на многото антиоксиданти, които съдържа, като бета-каротин, витамин Е и селен, спирулина помага в борбата с рака. Антиоксидантите защитават клетките и тъканите на нашето тяло и се борят срещу развитието на ракови тумори. Ефективността и е доказана по-специално в защитата срещу рак на устата, рак на черния дроб и рак на кожата. Освен това има благоприятно влияние в случай на лечение на рак, защото помага да ни предпази от страничните ефекти на лъчетерапията.
4) Тя помага за лечение на сърдечно-съдови заболявания
Съставът и включва мастни киселини, витамини и селен помага за защита на сърдечно-съдовата система. По този начин Спирулина помага за предотвратяване на инсулти и инфаркти, но също така и за лечение на хипертония и други сърдечно-съдови заболявания.Изледванията показват значителна полза от добавка спирулина за подобряване на множество маркери на сърдечно-съдовото здраве, включително TC, LDL-C, TG, vLDL-C, FBG и DBP, без странични ефекти. Консумацията на спирулина може да се разглежда като допълнение към профилактиката и лечението на сърдечно-съдовото заболявания.
5) Облекчава артрит и ревматизъм
Благодарение на някои от своите антиоксиданти и минерали, спирулина допринася за лечението на артрит и ревматизъм. Тя помага за защита и възстановяване на костите, хрущялите, гръбначните дискове и съединителната тъкан. Спирулина също помага за предотвратяване на остеопороза.
6) Спомага за укрепване на имунната система
Спирулина действа по глобален начин, като стимулира имунната ни система, така че да остави болести и инфекции на разстояние. Благодарение на своя състав антиоксиданти, витамини и минерали, тя помага за укрепване на имунната ни защита. Следователно тя е съюзник на избора през зимните периоди или когато времето се променя и ние сме предразположено към тежки настинки или по-тежки заболявания като вируси и грип.
Спирулина съдържа функционални съединения, като феноли, фикоцианини и полизахариди, с антиоксидантни, противовъзпалителни и имуностимулиращи ефекти.
7) Спомага за понижаване на холестерола
Спирулина е ефективна в борбата срещу лошия холестерол. Сърдечно-съдовите заболявания остават причина номер едно в смъртта в развитите страни, въпреки повишената информираност, а високият холестерол е един от най-важните рискови фактори при атеросклерозата.
8) Тя се бори срещу диабета
Неинсулинозависимият захарен диабет (NIDDM) или захарен диабет тип 2 е признат независим рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, като например коронарна болест на артериите. Пациентите с диабет тип 2 често са засегнати от атеросклеротична съдова болест. Ненормалностите както на количеството, така и на качеството на липопротеините при пациенти с диабет тип 2 допринасят за увеличаване на атеросклеротичното съдово заболяване. Досега са проведени четири клинични проучвания при хора за изследване на хиполипидемичните и хиперглицеролемичните ефекти на Спирулина при пациенти с диабет тип 2.
Спирулина помага за понижаване на нивото на кръвната захар на гладно, но и след хранене. Тя също би повлиял на ефективността на инсулина и по този начин би му позволил да върши по-добре работата си.
9) Тя се бори с анемията
Не само се бори с нея, но и може да я предотврати. Поради високата си хранителна стойност Спирулина се използва за лечение на анемия и недохранване при недохранени деца и пациенти със заболявания. Положителни ефекти на Спирулина в дози, вариращи между 1 g / ден и 200 g / ден срещу анемия, са докладвани при деца, бегачи, възрастни хора.
Ефекти и употреба на спирулина
Хранителен баланс и загуба на тегло
Спирулина е истинско предимство за тези, които не ядат месо и които нямат основни минерали в диетата си, като желязо. Богатството и на протеини позволява на организма да почувства ситост по-бързо, да намали количествата в чинията и да потисне глада между храненията. Определено предимство за тези, които трябва да свалят няколко килограма и да се възползват от добра дажба от витамини. Тя също така насърчава детоксикацията на тялото. Много диетолози препоръчват спирулина за отслабване поради факта, че тя действа като ефективно потискащо апетита благодарение, по-специално на богатството си на протеини.
Укрепване на имунната система и пречистване на организма
Нашите имунни и ендокринни системи се нуждаят от голям панел от витамини, за да функционират правилно. Така витамините, съдържащи се в спирулина, компенсират дефицитна или дори небалансирана диета. По-добре, тяхното количество и подредбата им стимулират тялото ни и засилват естествените ни защитни сили.
Бета каротинът, съдържащ се в цианобактериите, е известно, че е имуностимулиращ и антиоксидант и действа положително както върху здравето, така и върху естетиката на кожата и косата. Спирулина е полезна и за детоксикация на тялото. Съставът му позволява да привлича и премахва токсините от тялото ни.
Можете да започнете деня си с чаша топла лимонова вода с няколко таблетки спирулина, отлична комбинация със силна алкализираща сила=
Спортна добавка
Минерали като желязо, цинк и магнезий са от съществено значение за поддържането на спортните резултати при спортисти с подложени на интензивни натоварвания. Известно е, че тези елементи насърчават възстановяването след интензивни спортни сесии. Тъй като производството на червени кръвни клетки се стимулира от фикоцианин и хлорофил, оксигенацията на мускулите се оптимизира, което помага на индивида да подобри силата и издръжливостта си. Алхимията между елементите, съставляващи спирулина, позволява на спортистите да оптимизират възстановяването си, за да продължат и подобрят представянето си.
Спирулина е много популярна при спортисти, които могат да консумират до 10 до 15 грама на ден за най-активните.
Широко използван от бегачи, както и сред културистите за подобряване на възстановяването и насърчаване на по-добра мускулна маса., Последните го превърнаха в една от любимите си хранителни добавки. Проучвания на няколко групи спортисти ясно показват, че спирулина подобрява както издръжливостта, така и възстановяването и че спомага за борба с физическата умора. Резултатите също демонстрират по-добро използване на липидите по време на физическо натоварване и оптимизиране на скоростта на глутатион, свързана с физическата енергия и благоприятстваща борбата срещу окислението, генерирано поради тежки физически натоварвания. Консумацията на спирулина също насърчава елиминирането на млечната киселина, което причинява спазми и мускулни болки.
Подобрява издръжливостта и устойчивостта
Много популярен сред спортистите, спирулината осигурява желязо и бета-каротин и по този начин насърчава добрата оксигенация на кръвта, клетките и мускулите. Многобройни проучвания доказват способността на последния, като естествен антиоксидант, да подобрява издръжливостта, особено при бегачи и колоездачи, но и физическа сила при практикуващи силови спортове.
Помага за поддържане или връщане на форма
Спирулината се състои от 60 до 70% протеини, включително всички незаменими аминокиселини, 19% въглехидрати, 6% липиди и висока концентрация на минерали, фибри, бета-каротин, магнезий, калций, фосфор, калий и др. витамини В и омега 3, 6 и 9. Той е идеален източник на енергия за всеки, който търси по-добра фитнес и желае естествено да засили тялото си.
Спирулина и културизъм
Спирулина помага за изграждането на мускули, намалява болките и подобрява качеството на кръвта и нейната циркулация като цяло. Консумацията на спирулина е особено подходяща за културизъм в допълнение към разнообразна диета. Тя помага на тялото бързо да елиминира въглеродния диоксид и млечната киселина и насърчава по-доброто възстановяване след усилието.
Спирулина странични ефекти
Администрацията по храните и лекарствата (FDA) определи продуктите със Спирулина като „общоприети като безопасни“ (GRAS) за консумация. Комитетът за информация за хранителните добавки (DSI-EC) заключи, че няма сериозен риск за здравето при консумация на Спирулина [114 ].
В заключение
От средата на 80-те години големи усилия и обширни проучвания са насочени към разработването на хранителни добавки или функционална храна за предотвратяване или управление на различни заболявания. Спирулина се е превърнала в една такава хранителна добавка с разнообразни благоприятни ефекти върху редица болестни състояния. Съобщава се, че консумацията на Спирулина като хранителна добавка има многобройни и доказани ползи за здравето.
Използвани източници:
- [1] Spirulina in Clinical Practice: Evidence-Based Human Applications PMC3136577 ncbi.nlm.nih.gov
- Antioxidant, Immunomodulating, and Microbial-Modulating Activities of the Sustainable and Ecofriendly Spirulina PMC5274660
-
Hypolipidemic, Antioxidant and Antiinflammatory Activities of Microalgae Spirulina PMC2907180
-
Quantifying the effects of spirulina supplementation on plasma lipid and glucose concentrations, body weight, and blood pressure PMC6241722