Ресвератрол
Какво е ресвератрол?
Ресвератрол е растителен комплекс, богат на антиоксиданти, открит в гроздето (най-вече в гроздовите семки и люспи и съцветия Polygonum cuspidatum). Каква е биоактивната форма на Resveratrol? Какви са неговите ползи за организма при лечение? Кои са най-добрите източници като добавка? Какъв е дневния прием, за да се насладите на ползите за здравето Ви? Има ли противопоказания? Ще ви синтезираме тази информация за ползи и вреди в следващите редове.
Въпреки, че Ресвератрол може да се намери в горски плодове и фъстъци, както и съцветия Polygonum cuspidatum, гроздето съдържа много по-голямо количество. Resveratrol е полифенол, от семейството на флавоноидите, които спомага за защитата на ДНК на клетките в тялото ни.
Resveratrol e естествено срещащ се полифенол ( транс -3,4 ', 5-трихидроксистилбен), който притежава противовъзпалителни, антитуморни и антиоксидантни свойства, които могат да бъдат използвани в стратегии срещу множество хронични заболявания. [0.1]
Ресвератрол ползи и вреди
Защо Ресвератрол е толкова ефективен и се препоръчва при вирус и грипна епидемия? Ресвератролът е полифенол, който е част от защитните системи на някои растения. Произвежда се в отговор на стрес, инфекция или силна UV радиация. Същият е и механизма на действие, който повишава защитните сили на човешкия организъм.
Ресвератролът е фитоалексин, естествено антибиотично вещество, което се произвежда от растението, когато е атакувано от микроорганизъм . Освобождаването му в растението помага да се ограничи разпространението на щетите, причинени от атаката. Тази молекула съществува в две различни форми: цис-форма и трансформа. Говорим за изомери. Това е транс формата, която има най-ефективно антиоксидантно действие в нашия организъм и която присъства в по-голямо количество в растенията.
Помага при вирусни инфекции и грипни епидемии
Ако специфичните роли на Resveratrol все още не са напълно известни, научните изследвания подчертават тези на полифенолите като цяло. Като естествени антиоксиданти те се свързват с биологични мембрани, за да ги предпазят както от вътрешни, така и от външни агресии. Поради това те предлагат мембранна, съдова и клетъчна защита. Полифенолите по този начин играят съществена роля както в защитата, така и в борбата срещу патологиите, причинени от вируси и инфекции. Ето защо Ресвератрол помага при грипна епидемия.
Действието на Ресвератрол при Коронавирус, свързан с дихателния синдром на Близкия изток
Респираторен синдром (MERS-CoV)
Има публикувани изследвания от 13 февруари 2017 [тук], за действието на Ресвератрол при Коронавирус, свързан с дихателния синдром на Близкия изток Респираторен синдром (MERS-CoV) [101]. В това изслидване са анализирани антивирусните активности на ресвератрол, естествено съединение, намиращо се в гроздови семена и люспите на гроздето и в червеното вино, срещу MERS-CoV инфекцията.
Резултатите от това изследване са, че Resveratrol значително инхибира MERS-CoV инфекцията и удължава клетъчната преживяемост след вирусна инфекция. И в заключение това проучване доказва, че ресвератролът е мощен анти-MERS агент и че може да бъде потенциално антивирусно средство срещу MERS-CoV инфекция. Прочети за изследването [тук]
Доказани Антивирусни ефекти
Ресвератролът е с доказани антивирусни ефекти срещу различни вирусни инфекции, включително вирус Епщайн-Бар (EBV) [ 20 , 21 ], ентеровирус 71 (EV71) [ 22 ] и вирус на херпес симплекс (HSV) [ 23], както и респираторни вирусни инфекции, причинени от грип [ 24 ], респираторен синцитиален вирус (RSV) [ 25 , 26 ] и риновирус [ 27 ].
Кога се пие ресвератрол?
Resveratrol потенциално подобрява терапевтичния резултат при пациенти, страдащи от захарен диабет, затлъстяване, колоректален рак, рак на гърдата, множествен миелом, метаболитен синдром, хипертония, болест на Алцхаймер, инсулт, сърдечно-съдови заболявания, бъбречни заболявания, възпалителни заболявания и ринофарингит. Полифенолът е безопасен при дози до 5 g, когато се използва самостоятелно или като комбинирана терапия.
При Сърдечно съдови заболявания
Полифенолът има много ползи, включително като защита на сърдечно-съдовото здраве. Антиоксиданта би намалил сърдечно-съдовия риск с 40%. Действително има антитромботични и антихолестеролни действия, като същевременно насърчава разширяването на артериите и кръвоносните съдове. Той е ефективен и за защита на мозъка и неговите клетки благодарение на антиоксидантните му сили. Също има способността да облекчава болките в ставите, като по-специално намалява възпалението. Като цяло ресвератролът действа върху правилното функциониране на организма и насърчава добрия хормонален баланс.
При инсулт
Има доказано положителни ефекти на Ресвератрол при инсулт. Ефектите му като антиоксидантна добавка върху кръвното налягане, глюкозата и липидния профил при пациенти, претърпели инсулт през последните 12 месеца. Невродегенеративните, кръвоносните и сърдечно-съдови заболявания и ракови заболявания се считат за пряка последица от комплекса от явления, наречен „оксидативен стрес“. Сред тях инсулт представлява водеща причина за смъртността в световен мащаб и основен източник на дългосрочни увреждания и огромни социално-икономически разходи. Около 90% от инсултите могат да бъдат причислени към наличието на 10 рискови фактора, включително високо кръвно налягане (ВР), дислипидемии, консумация на токсични вещества (алкохол и тютюн), затлъстяване, ежедневен стрес, заседналост и др. захарен диабет.
Противовъзпалителни и противоракови свойства
Някои ракови заболявания (левкемии, рак на гърдата и белите дробове) са свързани с неконтролирана пролиферация на клетки и възпалителни явления. Полифенолът чрез модулиране на действието на микро-РНК би позволил контрола на гените на възпалението и следователно би помогнал на тялото ни да се бори срещу тези ракови заболявания. Антиоксиданта проявява антитуморна активност и се счита за потенциален кандидат за профилактика и лечение на няколко вида рак. Всъщност, той и неговите противоракови свойства са потвърдени от много изследвания, което показва, че е в състояние да инхибира всички етапи на канцерогенезата. Още повече се отчитат и други биоактивни ефекти, а именно като противовъзпалителни, антикарциногенни, кардиопротективни, вазорелаксантни, фитоестрогенни и невропротективни.
Борба със стареенето на клетките
Изследователите са открили, че поставянето на организъм в състояние с ограничени калории е единственият начин за увеличаване на живота му . Това явление се основава на активирането на ген, наречен SIRT1, който стимулира активността на митохондриите. Тези митохондрии са органели, присъстващи в сърцето на клетките, които участват в различни процеси на клетъчния живот. Полифенолът би активирал този ген SIRT1, като по този начин подобри активността на митохондриите, за да ги направи по-ефективен и по-малко свободен радикал.
Борба със затлъстяването
Затлъстяването се характеризира с ненормално или прекомерно натрупване на телесни мазнини, които могат да бъдат вредни за здравето. Мастните клетки трябва да преминат през няколко етапа, за да преминат от първоначалното състояние на пред-адипоцитите в зряло състояние на адипоцитите. Когато антиоксиданта се абсорбира от тялото, той се превръща в съединение, наречено пицатанол. Именно тази молекула се свързва с рецепторите в незрелите мастни клетки, като им пречи да се развиват в зрели мастни клетки. Следователно Полифенолът може да помогне за борба срещу затлъстяването, като блокира някои клетъчни процеси на адипогенеза и следователно чрез ограничаване на развитието на мастна маса.
Действие върху регулирането на кръвната захар
Диабетът е заболяване, характеризиращо се с необичайно високи нива на кръвна захар. Причината за тази патология е липса на производство или неправилна употреба на инсулин, хормон, който регулира нивото на кръвната захар. Полифенолът, действа върху чувствителността към инсулин, той спомага за по-добра регулация на кръвната захар, особено при хора с диабет.
Действие при невродегенеративни заболявания
При болестта на Алцхаймер, фрагменти от протеин, наречен бета-амилоид, се натрупват под формата на плаки между нервните клетки. Тези отлагания биха попречили на комуникацията между невроните и не биха им позволили да оцелеят. В крайна сметка именно унищожаването на тези клетки би довело до загуба на памет и други заболявания, свързани с болести. Полифенолът би намалил присъствието на бета-амилоидни плаки и следователно би предотвратил унищожаването на невроните, като по този начин ограничи прогресията на болестта.
Фитоестрогенен ефект
Resveratrol действа като естроген в организма: говорим за фитоестрогени. По този феномен би се борил срещу негативните ефекти, свързани с менопаузата: горещи вълни, нощно изпотяване.
Кой е най-добрия ресвератрол?
Както беше казано, ресвератролът е полифенол с антиоксидантен ефект, принадлежащ към семейството на флаваноидите. Японският изследовател Такаока успял да изолира тази молекула за първи път през 1939 г. Неговото име освен това е взето от научното наименование на растение Veratrum album L. var grandiorum . Този антиоксидант ще бъде идентифициран в люспите на червеното грозде през 1976 г., а във виното - едва през 1992 г.
Има Две форми на ресвератрол
Resveratrol (3, 5, 4'-трихидроксистилбен) е фенолно микроелементно съединение, което се образува естествено от 70 различни видове растения като грозде, плодове, фъстъци и борове. Първоначално този метаболит е признат за антибиотик, произведен в отговор на различни натоварвания в околната среда, като механични повреди, микробна инфекция, UV радиация, топлина и патогенни състояния.
Както всички флаваноиди, ресвератрол съществува в две диастереоизомерни форми, а именно транс- или (Е) и цис- или (Z) . Това са нестабилни изомери, които са особено чувствителни към светлина (фоточувствителни) и които също могат да бъдат превърнати чрез химичен процес, наречен фотоизомеризация. Следователно, преходът от трансресвератрол към цис-ресвератрол може да се извърши чрез обикновено излагане на дневна светлина и UV лъчение. По време на този процес може да има пренос на атоми, скелетна реорганизация на молекулата или завъртане на транзитна или Е-Z връзка .
Фармакокинетично проучване на трансресвератрол – хранителни добавки
Коя хранителна добавка с Ресвератрол да избера? Не всички продавани като хранителни добавки Resveratrol на пазара, са ефективни. Следователно, за да се възползвате от най-доброто качество, е необходимо да се търсят само тези, които предлагат само чисти микронизирани частици, без химически добавки. В противен случай тази молекула няма да бъде напълно асимилирана и следователно няма да може да е ефективна.
Resveratrol е доста крехко съединение, чувствително към светлина, топлина и окисляване . Под въздействието на UV лъчите, той необратимо се променя от своята транс-до цис-форма, която е много по-малко ефективна в организма (антиоксидантната активност седем пъти по-малко ефективна).
Следователно в хранителните добавки се предпочита тази трансформация с превъзходно антиоксидантно действие. Производството и опаковането трябва да са извършени с голяма грижа, по-специално защитени от UV лъчи. Освен това, за да може този Resveratrol да се абсорбира оптимално от организма, е необходимо неговите молекули да са възможно най-малки, следователно в микронизирана форма. И накрая, предпочитайте продукт с голяма чистота, за да се възползвате от ефектите на транс-ресвератрол, без нежелани вещества.
Натурален Транс-ресвератрол, единствената биоактивна форма
Транс-ресвератролният изомер е биоактивната форма на Resveratrol. С други думи, единственият, който действа в организма . Антиоксидантната му активност е 7 пъти по-висока от тази на цис-ресвератрол, според коментарите на учените (1). Въпреки това, неговият абсорбиращ капацитет и бионаличността остават много ниски, когато се изолира и се доставя като добавка към храната. За да може да пресече чревната стена, тази молекула трябва да бъде микронизирана. Тоест намалена, за да се получат миниатюрни повече асимилируеми частици с диаметър само 1,5 микрона метра. Цис изомерната форма е напълно неактивна и поради това дори не може да се абсорбира от тялото.
Най-добрите източници
Транс-ресвератролът е най-разпространената изомерна форма в природата и единственият, който действа в рамките на живите организми. Намира се главно в растенията. Близо 72 растителни вида го съдържат на различни нива. Червената лоза обаче остава най-големият принос за тази молекула. Тази форма на Resveratrol е част от фитоалексини в растенията, химически съединения, натрупани в големи количества в растителните тъкани и които действат като защитници в случай на атака от микроорганизми (мухъл, ботритис или други паразити). За да се възползвате от антиоксидантната добродетел на транс-ресвератрол, трябва да включите в диетата си посочените по-долу храни. Ефективността върху здравето обаче все още е ограничена, тъй като съдържанието му не е толкова високо, колкото съдържанието в хранителните добавки. Ето списък на най-добрите източници на ресвератрол.
- Гроздето и техните производни, по-специално стафиди и вино. Resveratrol се намира в глюкозидна форма, трансресвератрол-3-О-глюкозид. Съдържанието му варира в зависимост от метода на отглеждане, използвания сорт грозде, географския район и излагането на гъбични атаки. Гроздето може да съдържа между 1,9 до 486 mg / kg от тази молекула в зависимост от сорта. Вината имат разнообразно съдържание, вариращо от 0,13 до 11 mg / l, в зависимост от продължителността на мацерацията (2).
- Изсушените корени на японската риза (Knotweed) или Reynoutria japonica в научен жаргон - предлагани като чайове доставят средно 9,74 mg / l от този антиоксидант. Което е много по-високо от стойността, открита в червеното вино (3).
- Какаовите зърна са на трета позиция. Тъмният шоколад наистина съдържа почти 0,4 mg / kg от този полифенол.
- Червените боровинки, когато се преработват в сок, съдържат около 0,278 mg / kg.
- Веднъж изпечен фъстъкът може да осигури между 0,03 до 0,147 mg / kg транс-ресвератрол.
Използвани източници:
[1] PMC6317057
[2] PMC6164842/
[3] 30741437
[4] PMC5878880
[5] PMC6261232