Кошницата ви е празна!
Ресвератрол е растителен комплекс, богат на антиоксиданти, открит в гроздето (най-вече в гроздовите семки и люспи и съцветия Polygonum cuspidatum). Каква е биоактивната форма на Resveratrol? Какви са неговите ползи за организма при лечение? Кои са най-добрите източници като добавка? Какъв е дневния прием, за да се насладите на ползите за здравето Ви? Има ли противопоказания? Ще ви синтезираме тази информация за ползи и вреди в следващите редове.
Въпреки, че Ресвератрол може да се намери в горски плодове и фъстъци, както и съцветия Polygonum cuspidatum, гроздето съдържа много по-голямо количество. Resveratrol е полифенол, от семейството на флавоноидите, които спомага за защитата на ДНК на клетките в тялото ни.
Resveratrol e естествено срещащ се полифенол ( транс -3,4 ', 5-трихидроксистилбен), който притежава противовъзпалителни, антитуморни и антиоксидантни свойства, които могат да бъдат използвани в стратегии срещу множество хронични заболявания. [0.1]
Защо Ресвератрол е толкова ефективен и се препоръчва при вирус и грипна епидемия? Ресвератролът е полифенол, който е част от защитните системи на някои растения. Произвежда се в отговор на стрес, инфекция или силна UV радиация. Същият е и механизма на действие, който повишава защитните сили на човешкия организъм.
Ресвератролът е фитоалексин, естествено антибиотично вещество, което се произвежда от растението, когато е атакувано от микроорганизъм . Освобождаването му в растението помага да се ограничи разпространението на щетите, причинени от атаката. Тази молекула съществува в две различни форми: цис-форма и трансформа. Говорим за изомери. Това е транс формата, която има най-ефективно антиоксидантно действие в нашия организъм и която присъства в по-голямо количество в растенията.
Ако специфичните роли на Resveratrol все още не са напълно известни, научните изследвания подчертават тези на полифенолите като цяло. Като естествени антиоксиданти те се свързват с биологични мембрани, за да ги предпазят както от вътрешни, така и от външни агресии. Поради това те предлагат мембранна, съдова и клетъчна защита. Полифенолите по този начин играят съществена роля както в защитата, така и в борбата срещу патологиите, причинени от вируси и инфекции. Ето защо Ресвератрол помага при грипна епидемия.
Има публикувани изследвания от 13 февруари 2017 [тук], за действието на Ресвератрол при Коронавирус, свързан с дихателния синдром на Близкия изток Респираторен синдром (MERS-CoV) [101]. В това изслидване са анализирани антивирусните активности на ресвератрол, естествено съединение, намиращо се в гроздови семена и люспите на гроздето и в червеното вино, срещу MERS-CoV инфекцията.
Резултатите от това изследване са, че Resveratrol значително инхибира MERS-CoV инфекцията и удължава клетъчната преживяемост след вирусна инфекция. И в заключение това проучване доказва, че ресвератролът е мощен анти-MERS агент и че може да бъде потенциално антивирусно средство срещу MERS-CoV инфекция. Прочети за изследването [тук]
Ресвератролът е с доказани антивирусни ефекти срещу различни вирусни инфекции, включително вирус Епщайн-Бар (EBV) [ 20 , 21 ], ентеровирус 71 (EV71) [ 22 ] и вирус на херпес симплекс (HSV) [ 23], както и респираторни вирусни инфекции, причинени от грип [ 24 ], респираторен синцитиален вирус (RSV) [ 25 , 26 ] и риновирус [ 27 ].
Resveratrol потенциално подобрява терапевтичния резултат при пациенти, страдащи от захарен диабет, затлъстяване, колоректален рак, рак на гърдата, множествен миелом, метаболитен синдром, хипертония, болест на Алцхаймер, инсулт, сърдечно-съдови заболявания, бъбречни заболявания, възпалителни заболявания и ринофарингит. Полифенолът е безопасен при дози до 5 g, когато се използва самостоятелно или като комбинирана терапия.
Полифенолът има много ползи, включително като защита на сърдечно-съдовото здраве. Антиоксиданта би намалил сърдечно-съдовия риск с 40%. Действително има антитромботични и антихолестеролни действия, като същевременно насърчава разширяването на артериите и кръвоносните съдове. Той е ефективен и за защита на мозъка и неговите клетки благодарение на антиоксидантните му сили. Също има способността да облекчава болките в ставите, като по-специално намалява възпалението. Като цяло ресвератролът действа върху правилното функциониране на организма и насърчава добрия хормонален баланс.
Има доказано положителни ефекти на Ресвератрол при инсулт. Ефектите му като антиоксидантна добавка върху кръвното налягане, глюкозата и липидния профил при пациенти, претърпели инсулт през последните 12 месеца. Невродегенеративните, кръвоносните и сърдечно-съдови заболявания и ракови заболявания се считат за пряка последица от комплекса от явления, наречен „оксидативен стрес“. Сред тях инсулт представлява водеща причина за смъртността в световен мащаб и основен източник на дългосрочни увреждания и огромни социално-икономически разходи. Около 90% от инсултите могат да бъдат причислени към наличието на 10 рискови фактора, включително високо кръвно налягане (ВР), дислипидемии, консумация на токсични вещества (алкохол и тютюн), затлъстяване, ежедневен стрес, заседналост и др. захарен диабет.
Някои ракови заболявания (левкемии, рак на гърдата и белите дробове) са свързани с неконтролирана пролиферация на клетки и възпалителни явления. Полифенолът чрез модулиране на действието на микро-РНК би позволил контрола на гените на възпалението и следователно би помогнал на тялото ни да се бори срещу тези ракови заболявания. Антиоксиданта проявява антитуморна активност и се счита за потенциален кандидат за профилактика и лечение на няколко вида рак. Всъщност, той и неговите противоракови свойства са потвърдени от много изследвания, което показва, че е в състояние да инхибира всички етапи на канцерогенезата. Още повече се отчитат и други биоактивни ефекти, а именно като противовъзпалителни, антикарциногенни, кардиопротективни, вазорелаксантни, фитоестрогенни и невропротективни.
Изследователите са открили, че поставянето на организъм в състояние с ограничени калории е единственият начин за увеличаване на живота му . Това явление се основава на активирането на ген, наречен SIRT1, който стимулира активността на митохондриите. Тези митохондрии са органели, присъстващи в сърцето на клетките, които участват в различни процеси на клетъчния живот. Полифенолът би активирал този ген SIRT1, като по този начин подобри активността на митохондриите, за да ги направи по-ефективен и по-малко свободен радикал.
Затлъстяването се характеризира с ненормално или прекомерно натрупване на телесни мазнини, които могат да бъдат вредни за здравето. Мастните клетки трябва да преминат през няколко етапа, за да преминат от първоначалното състояние на пред-адипоцитите в зряло състояние на адипоцитите. Когато антиоксиданта се абсорбира от тялото, той се превръща в съединение, наречено пицатанол. Именно тази молекула се свързва с рецепторите в незрелите мастни клетки, като им пречи да се развиват в зрели мастни клетки. Следователно Полифенолът може да помогне за борба срещу затлъстяването, като блокира някои клетъчни процеси на адипогенеза и следователно чрез ограничаване на развитието на мастна маса.
Диабетът е заболяване, характеризиращо се с необичайно високи нива на кръвна захар. Причината за тази патология е липса на производство или неправилна употреба на инсулин, хормон, който регулира нивото на кръвната захар. Полифенолът, действа върху чувствителността към инсулин, той спомага за по-добра регулация на кръвната захар, особено при хора с диабет.
При болестта на Алцхаймер, фрагменти от протеин, наречен бета-амилоид, се натрупват под формата на плаки между нервните клетки. Тези отлагания биха попречили на комуникацията между невроните и не биха им позволили да оцелеят. В крайна сметка именно унищожаването на тези клетки би довело до загуба на памет и други заболявания, свързани с болести. Полифенолът би намалил присъствието на бета-амилоидни плаки и следователно би предотвратил унищожаването на невроните, като по този начин ограничи прогресията на болестта.
Resveratrol действа като естроген в организма: говорим за фитоестрогени. По този феномен би се борил срещу негативните ефекти, свързани с менопаузата: горещи вълни, нощно изпотяване.
Какво е транс Resveratrol Когато търсите най-добрият ресвератрол Doctor's Best High Potency ..
140.00 лв. Без данък 140.00 лв.
Какво е SFD ResveratrolSFD Resveratrol е хранителна добавка, предназначена за физически акти..
33.00 лв. 27.00 лв. Без данък 27.00 лв.
Ресвератрол и кверцетин в една таблеткаSwanson Ultra Resveratrol & Quercetin съчетава чист ресве..
45.00 лв. 35.00 лв. Без данък 35.00 лв.
Какво е Now Foods Natural Resveratrol 200 mgResveratrol има множество полезни свойства за на..
72.00 лв. 63.40 лв. Без данък 63.40 лв.
Какво е Now Foods Natural Resveratrol 50 mgResveratrol има множество полезни свойства за наш..
48.00 лв. 42.20 лв. Без данък 42.20 лв.
Какво е Ресвератрол 100 мг 60 капс. БиохербаРесвератрол на биохерба съдържа екстракт от Япон..
19.00 лв. 15.00 лв. Без данък 15.00 лв.
Какво е Haya Labs Resveratrol 40 mgResveratrol има множество полезни свойства за нашия орган..
33.00 лв. Без данък 33.00 лв.
Както беше казано, ресвератролът е полифенол с антиоксидантен ефект, принадлежащ към семейството на флаваноидите. Японският изследовател Такаока успял да изолира тази молекула за първи път през 1939 г. Неговото име освен това е взето от научното наименование на растение Veratrum album L. var grandiorum . Този антиоксидант ще бъде идентифициран в люспите на червеното грозде през 1976 г., а във виното - едва през 1992 г.
Resveratrol (3, 5, 4'-трихидроксистилбен) е фенолно микроелементно съединение, което се образува естествено от 70 различни видове растения като грозде, плодове, фъстъци и борове. Първоначално този метаболит е признат за антибиотик, произведен в отговор на различни натоварвания в околната среда, като механични повреди, микробна инфекция, UV радиация, топлина и патогенни състояния.
Както всички флаваноиди, ресвератрол съществува в две диастереоизомерни форми, а именно транс- или (Е) и цис- или (Z) . Това са нестабилни изомери, които са особено чувствителни към светлина (фоточувствителни) и които също могат да бъдат превърнати чрез химичен процес, наречен фотоизомеризация. Следователно, преходът от трансресвератрол към цис-ресвератрол може да се извърши чрез обикновено излагане на дневна светлина и UV лъчение. По време на този процес може да има пренос на атоми, скелетна реорганизация на молекулата или завъртане на транзитна или Е-Z връзка .
Коя хранителна добавка с Ресвератрол да избера? Не всички продавани като хранителни добавки Resveratrol на пазара, са ефективни. Следователно, за да се възползвате от най-доброто качество, е необходимо да се търсят само тези, които предлагат само чисти микронизирани частици, без химически добавки. В противен случай тази молекула няма да бъде напълно асимилирана и следователно няма да може да е ефективна.
Resveratrol е доста крехко съединение, чувствително към светлина, топлина и окисляване . Под въздействието на UV лъчите, той необратимо се променя от своята транс-до цис-форма, която е много по-малко ефективна в организма (антиоксидантната активност седем пъти по-малко ефективна).
Следователно в хранителните добавки се предпочита тази трансформация с превъзходно антиоксидантно действие. Производството и опаковането трябва да са извършени с голяма грижа, по-специално защитени от UV лъчи. Освен това, за да може този Resveratrol да се абсорбира оптимално от организма, е необходимо неговите молекули да са възможно най-малки, следователно в микронизирана форма. И накрая, предпочитайте продукт с голяма чистота, за да се възползвате от ефектите на транс-ресвератрол, без нежелани вещества.
Транс-ресвератролният изомер е биоактивната форма на Resveratrol. С други думи, единственият, който действа в организма . Антиоксидантната му активност е 7 пъти по-висока от тази на цис-ресвератрол, според коментарите на учените (1). Въпреки това, неговият абсорбиращ капацитет и бионаличността остават много ниски, когато се изолира и се доставя като добавка към храната. За да може да пресече чревната стена, тази молекула трябва да бъде микронизирана. Тоест намалена, за да се получат миниатюрни повече асимилируеми частици с диаметър само 1,5 микрона метра. Цис изомерната форма е напълно неактивна и поради това дори не може да се абсорбира от тялото.
Транс-ресвератролът е най-разпространената изомерна форма в природата и единственият, който действа в рамките на живите организми. Намира се главно в растенията. Близо 72 растителни вида го съдържат на различни нива. Червената лоза обаче остава най-големият принос за тази молекула. Тази форма на Resveratrol е част от фитоалексини в растенията, химически съединения, натрупани в големи количества в растителните тъкани и които действат като защитници в случай на атака от микроорганизми (мухъл, ботритис или други паразити). За да се възползвате от антиоксидантната добродетел на транс-ресвератрол, трябва да включите в диетата си посочените по-долу храни. Ефективността върху здравето обаче все още е ограничена, тъй като съдържанието му не е толкова високо, колкото съдържанието в хранителните добавки. Ето списък на най-добрите източници на ресвератрол.
Използвани източници:
[1] PMC6317057
[2] PMC6164842/
[3] 30741437
[4] PMC5878880
[5] PMC6261232