Кверцетин

Кверцетин

Какво е кверцетин?
 

Кверцетин за имунната система като противовъзпалително средствоКверцетинът е вид флавоноиден антиоксидант, който се намира в растителните храни, включително в зеленолистните зеленчуци, домати, плодове и броколи. Технически се счита за "зеленчуков пигмент", поради което се намира в цветни, богати на хранителни вещества плодове и зеленчуци. Quercetin е флавоноид, открит в плодовете и зеленчуците, притежава уникални биологични свойства, които могат да подобрят умствените / физическите показатели и да намалят риска от инфекции [  ]. Тези свойства формират основата за потенциални ползи за общата устойчивост на здравето и болестите, включително антиканцерогенни, противовъзпалителни, антивирусни, антиоксидантни и психостимулиращи дейности, както и способността да инхибират липидната пероксидация, агрегацията на тромбоцитите и пропускливостта на капилярите и да стимулират митохондриалната биогенеза [  ].

 

Считан за един от най-разпространените антиоксиданти в човешката диета, кверцетинът играе важна роля в борбата срещу щетите, причинени от свободните радикали, ефектите от стареенето и възпаленията. Въпреки че можете да получите много Quercetin, като ядете здравословна диета, някои хора също приемат добавки Кверцетин за техните мощни противовъзпалителни ефекти .

 

Според катедрата по патология и диагностика в Университета на Верона в Италия, кверцетинът и други флавоноиди са „антивирусни, антимикробни, противовъзпалителни и антиалергични агенти“, които могат да бъдат изразени положително в различни типове клетки. Флавоноидните полифеноли са най-благоприятни за понижаване или потискане на възпалителните пътища. Кверцетинът се счита за най-дифузния и най-известният в природата флавонол, показващ силен ефект върху имунитета и възпаленията, причинени от левкоцити и други вътреклетъчни сигнали.

 

Как работи Кверцетин и колко ни е необходим?
 

Изследванията показват, че противовъзпалителните храни, съдържащи кверцетин, могат да помогнат за справяне с редица възпалителни здравословни проблеми, включително сърдечни и съдови проблеми, алергии, инфекции, хронична умора и симптоми на авто имунни заболяваня.

 

Като основен биофлавоноид в нашата диета, кверцетинът (вид „полифенолен антиоксидант“) спомага за забавяне на прогресията на стареенето, тъй като намалява ефекта на оксидативния стрес върху организма. Оксидативният стрес се проявява при всички нас, но той се увеличава от неща като лоша диета, високи нива на стрес, липса на сън и излагане на химически токсини.

 

Кверцетинът играе роля в регулирането на реакцията на имунната система на външни стресори, благодарение на клетъчните сигнални пътища, наречени кинази и фосфатази, два вида ензими и мембранни протеини, необходими за правилното функциониране на клетките.

 

Ползите от Кверцетин
 

Намалява възпалението
 

Флавоноидите, включително кверцетинът, са важни противовъзпалителни средства, тъй като те действат като антиоксиданти, което означава, че те буквално се борят срещу естествения процес на "окисляване", който протича във времето с възрастта. Кверцетинът помага за спиране на вредни частици в организма, наречени свободни радикали, които имат отрицателно влияние върху работата на клетките, включително увреждащи клетъчните мембрани, променяйки начина на работа на ДНК, увеличавайки мутациите на клетките и причинявайки смърт на здравите клетки.

 

Изследванията ни показват, че възпалението е в основата на повечето заболявания, включително сърдечно-съдовите заболявания, рак , когнитивен спад, определени психични разстройства и автоимунни заболявания. Най-проучените ефекти на кверцетин върху борбата с възпалението са открити в храни (особено плодове и зеленчуци), които по естествен начин осигуряват флавоноиди и други полифеноли. Така че имаме още повече да научим от дългосрочните ефекти от приема на антиоксиданти.

 

В момента практикуващите и пациентите съобщават, че използват Кверцетин за ефективна борба с условията, свързани с възпалението, включително:

 

  • втвърдяване на артериите (атеросклероза)
  • висок холестерол
  • сърдечно-съдове заболявания и проблеми с кръвообращението
  • инсулинова резистентност и диабет
  • нарушения на очите, включително катаракта
  • алергии, астма и сенна хрема
  • стомашни язви
  • когнитивно увреждане
  • капка
  • вирусни инфекции
  • възпаление на простатата, пикочния мехур и яйчниците
  • синдром на хронична умора
  • рак
  • хронични инфекции на простатата
  • кожни заболявания, включително дерматит и копривна треска
     

 

Борба с алергии
 

Кверцетинът е естествен антихистамин и противовъзпалително средство, което го прави ефективен при естествено намаляване на ефектите от сезонни и хранителни алергии, както и при астма и кожни реакции. Хистамините са химикали, които се отделят, когато имунната система открие алергия или чувствителност и те са причината за неудобните симптоми, с които се сблъскваме, когато тялото има алергична реакция.

 

Кверцетинът помага за стабилизиране на освобождаването на хистамин от определени имунни клетки, което причинява намалява симптомите като кашлица, сълзене на очите, хрема, отоци, подути устни или език и лошо храносмилане. Всъщност той е толкова ефективен, че кверцетин се използва в древни китайски билкови формули, създадени за блокиране на алергии към определени храни (като фъстъци), известни като билкови формули за хранителни алергии. Проучванията показват, че Кверцетин, естествено и фитохимично лекарство, е еквивалентен на борбата с алергиите като някои лекарства, отпускани по лекарско предписание, с малко до никакви странични ефекти.

 

Поддържа здравето на сърцето
 

Благодарение на способността си да намалява възпалението и оксидативния стрес, Кверцетинът е полезен за хора със сърдечни и съдови нарушения. Например, яденето на много дълбоко оцветени плодове и зеленчуци, които съдържат флавоноиди, е свързано с по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания и дори смърт при възрастни хора.

 

Проучвания при животни и някои човешки популации показват, че различните видове флавоноиди (кверцетин, ресвератрол и катехини например) могат да помогнат за намаляване на риска от атеросклероза, което е опасно състояние, причинено от натрупването на плака при артерии. Един от основните рискови фактори за инфаркт или инсулт е притока на кръв през артериите. Ето защо спирането на сърцето е по-малко вероятно при хора, които спазват диета с плътни хранителни вещества.

 

Антиоксидантите също защитават тялото от повишаване на "лошия" LDL холестерол и могат да помогнат за регулиране на нивата на кръвното налягане. Някои проучвания показват, че кверцетинът предотвратява увреждането на LDL холестеролните частици и изглежда, че хората, които ядат храни, богати на флавоноиди, обикновено имат по-ниски и по-здравословни нива на холестерол, както и по-малко хипертония.

 

Помага за борба с болката
 

Приемът на добавки Кверцетин може да помогне за намаляване на болката, свързана с автоимунни състояния, като артрит, както и инфекции, включително тези на простатата и дихателните пътища. Това е така, защото Кверцетин намалява възпалителната болка. Няколко малки проучвания показват, че хората с болка в пикочния мехур поради инфекции (причиняващи спешна нужда от уриниране, подуване и парене) имат по-малко симптоми, когато приемат добавки Кверцетин.

 

Флавоноидите също са свързани с намаляването на симптомите на простатит (възпаление на простатата) и ревматоиден артрит (RA). Има доказателства, че при ревматоиден артрит пациентите преминават от типична западна диета към богата на антиоксиданти (като неварени плодове, зеленчуци, ядки, корени, семена и микроби), изпитват по-малко болка и повтарящи се симптоми. Кверцетин е естествено лечение на артрит.

 

Може да помогне за подобряване на издръжливостта
 

Кверцетинът се добавя към някои атлетични добавки, тъй като се смята, че спомага за подобряване на атлетичните показатели и издръжливост, вероятно поради положителните му ефекти върху кръвния поток. Изследователи от Школата по приложна физиология на Института за технологии в Джорджия са открили, че средно Кверцетинът предоставя статистически значимо предимство по отношение на човешката издръжливост (VO (2max) и издръжливост).

 

Макар че подобренията понякога са били малки, има смисъл антиоксидантите като Кверцетин да подобрят физическото натоварване, тъй като спомагат за подобряване на здравето на кръвоносните съдове, които пренасят кислород и хранителни вещества до мускулната и ставна тъкан.

 

Други проучвания показват също, че кверцетинът подпомага засилването на имунната функция и предотвратява податливостта към заболявания, които могат да възникнат, когато някой тренира усилено и се чувства изтощен. Едно проучване откри доказателства, че приемането на 500 милиграма кверцетин два пъти на ден спомага за предпазването на велосипедистите от развитие на респираторни инфекции, предизвикани от упражнения след периоди на усилено упражнение.

 

Може да помогне в борбата с рака
 

Изследване на медицинско училище в университета в Бостън, публикувано в Journal of Biological регулатори и хомеостатични агенти, показва връзка между диета, богата на хранителни вещества, богата на кверцетин и други антиоксиданти, и намален риск от рак. Изглежда, че кверцетинът има потенциална химиопрофилактична активност и може да има уникален антипролиферативен ефект върху раковите клетки, което го прави ефективно допълнение към всеки естествен подход за лечение на рак.

 

Проучванията сочат, че защитните ефекти на рака на кверцетин са резултат от модулирането на пътищата на EGFR или естрогенните рецептори. Флавоноидите могат да помогнат за спиране на процесите, участващи в клетъчната мутация, растежа на тумора и симптоми, свързани с типично лечение на рак, като радиация или химиотерапия.

 

Кверцетинът се счита за безопасен подход за лечение на рака и в бъдеще може да го разглеждаме като естествена терапия вместо или в съчетание с конвенционални методи. Понастоящем по-голямата част от проучванията за ефектите на кверцетин върху функционирането на клетките включват животни, така че все още са необходими още изследвания, за да се разкрият специфичните ефекти на кверцетин върху човешките ракови клетки. Това е особено вярно, когато се приема в големи дози над количеството, което някой би получил от здравословна диета .

 

Спомага за защитата на здравето на кожата
 

Кверцетин е способен да блокира "мастоцитите", които са критични имунни клетки при предизвикване на алергични реакции, възпалителни заболявания и автоимунни заболявания, Кверцетин помага за защита на кожата от въздействието на разстройства като дерматит и фоточувствителност. Флавоноиди като кверцетин блокират отделянето на много провъзпалителни цитокини, като IL-8 и TNF, които помагат за спиране на симптомите на възпаление на кожата, дори при хора, които не могат да намерят облекчение.

 

Проучванията показват, че мощните антиоксидантни и противовъзпалителни съединения в Кверцетин са естествени начини за борба с алергични и възпалителни заболявания, както и определени рецепти, когато се приемат под формата на орални добавки.

 

Хранителни източници на Quercetin

 

Кверцетин тип флавоноли (главно като кверцетин гликозиди), най-богатият от молекулите на флавоноидите, са широко разпространени в растенията. Те се намират в различни храни, включително ябълки, горски плодове, зеленчуци Brassica, каперси, грозде, лук, шалот, чай и домати, както и много семена, ядки, цветя, кори и листа. Кверцетинът се намира и в лекарствените ботанически продукти, включително Ginkgo biloba , Hypericum perforatum и Sambucus canadensis [  ,  ,  ]. В червения лук се наблюдават по-високи концентрации на кверцетин в най-външните пръстени и в най-близката до корена част, като последната е частта от растението с най-висока концентрация [ ]. Едно проучване установи, че доматите, отглеждани по биологичен път, имат 79% повече кверцетин от химически отглежданите плодове [  ]. Кверцетинът присъства в различни видове мед от различни растителни източници [  ]. Хранителните източници на кверцетин включват зеленчуци, плодове, плодове, ядки, напитки и други продукти от растителен произход [  ]. В определената храна най-високата концентрация е 234 mg / 100 g ядлива част в каперси (сурова), най-ниската концентрация е 2 mg / 100 g ядлива част в черен или зелен чай ( Camellia sinensis ) [  ].

Диетичният прием на кверцетин е различен в няколко страни. Прогнозният прием на флавоноиди варира от 50 до 800 mg / ден (кверцетинът представлява 75%), най-вече в зависимост от консумацията на плодове и зеленчуци и приема на чай [  ].

 

Използвани източници:

[1] ncbi.nlm.nih.gov

Haya Labs Quercetin 500 mg 50 tabs

Какво е Haya Labs Quercetin 500 mg 50 tabsКверцетинът е вид флавоноиден антиоксидант, който се н..

24.00 лв.

Now Foods Quercetin with Bromelain

Какво е Now Foods Quercetin with BromelainКверцетинът е вид флавоноиден антиоксидант, който се н..

72.00 лв. 57.60 лв.

Кверцетин Комплекс 60 капсули Биохерба

Какво е Кверцетин Комплекс 60 капсули БиохербаКверцетинът е вид флавоноиден антиоксидант, който ..

15.00 лв.