Стевия - 100% натурален подсладител без калории
Стевията (Stevia rebaudiana) се смята от мнозина за най-сладкото растение в света. Може да бъде до 30 пъти по-сладък от захарта. Произхожда главно от тропическите райони на Южна Америка, като Парагвай и Бразилия. Въпреки това, в наши дни най-големите производители са: Китай, Япония и Израел. Колко калории има стевията? Може ли консумацията на стевия да има странични ефекти?
Какво е Стевия?
Екстракт от Стевия придоби известност, когато беше установено, че съдържа висока доза стевиозид. Това вещество се характеризира с много висока сладост, почти нулева калорична стойност и устойчивост на температури до 200 градуса C. В допълнение, подсладителят стевия не причинява кариес, което я прави много по-здравословна от захарта. Въпреки че цялото растение се използва в кулинарията и фармацевтиката, листата се считат за основна суровина. Това се дължи на факта, че в тях се натрупва най-голямо количество сладост от растението.
Здравословна ли е стевията?
Основни ползи и свойства
Най-голямото и предимство особено за хората с диабет, е, че въпреки изключително сладкия си вкус, тя изобщо не съдържа калории и не повишава кръвната захар. Стевия на прах също косвено подпомага загубата на тегло, като намалява апетита за сладки и мазни храни.
Stevia се препоръчва особено на хора, които са на диета, чиято цел е да отслабнат или да поддържат тегло, т.е. за хора, които искат да намалят приема на калории, тъй като тя практически няма калории. Разбира се, стевията е добър заместител на захарта за хора, които имат непоносимост към захарозата. Стевията е не само по-сладка от бялата захар, но определено е по-здравословна. Характеризира се и с това, че се отделя по-лесно от организма. Стевия има и други полезни за здравето свойства.
В допълнение към подслаждащите свойства, стевията има и редица полезни за здравето свойства. Стевиозидът, който е компонент на стевия, има хипогликемичен ефект, а стевиолът инхибира абсорбцията на глюкоза в тънките черва. Проучванията показват, че стевията понижава кръвното налягане и увеличава диурезата, т.е. отделянето на урина. Въпреки това, хипотензивният ефект се наблюдава само при пациенти с лека или умерена хипертония. Стевия има и антибактериално действие срещу много патогенни микроорганизми, бактерии и гъбички. Проучванията също така показват инхибиторен ефект върху всички серотипове на човешкия ротавирус, отговорен за причиняването на гастроентерит. Стевия също има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, има имуностимулиращ ефект и по този начин стимулира имунната система.
Какво съдържа
Лечебните вещества в листата на Stevia са главно: гликозиди, мравчена киселина, кверцетин, кемпферол, магнезий, цинк, желязо, калий, фосфор и натрий. Основната съставка на стевията са въглехидратите. В допълнение, листата и съдържат протеини, диетични фибри и малко количество мазнини. Източник е на минерали като: калий, калций, натрий, фосфор, магнезий, желязо и цинк. При проучвания са установени малки количества витамин В2, С и фолиева киселина. Съдържа и съставки с антиоксидантни свойства: фенолна и хлорогенова киселини, флавоноли и флавони. За съжаление, стевията не е лишена от антинутриенти, присъстват малки количества оксалова киселина и рапично семе, които, когато се консумират в по-големи количества, могат да ограничат усвояването на някои хранителни вещества.
При лаймска болест
Около 2015 г. светът беше обиколен от резултатите от предварителни изследвания, според които инфекцията с Borrelia burgdorferi , т.е. болест, наречена лаймска болест, е елиминирана. Всъщност се оказва, че стевията за лаймска болест може да бъде полезна и става дума за различни форми на стевия - както нейният течен, така и прахообразен екстракт. Това е важен научен доклад и дава повод за по-нататъшни изследвания с цел използването на стевия като лек за лаймска болест, но засега не може да се каже недвусмислено, че подсладителят стевия може да лекува това заболяване.
Стевия - гликемичен индекс
Гликемичния индекс на това вещество е 0 - да, нула! Следователно, консумацията на стевия не предизвиква повишаване на кръвната захар след поглъщане. Поради тази причина стевията е препоръчителен подсладител за диабетици.
При диабет
Както бе споменато по-горе, стевията има нулев гликемичен индекс, така че тялото не повишава нивата на кръвната захар. Нещо повече, стевиозидите се характеризират с хипогликемичен ефект (но обикновено само при състояния на вече повишени нива на кръвната захар). Използва се като едно от естествените средства срещу диабет. Доказано е също, че съединението стевиол в стевията намалява абсорбцията на глюкоза в тънките черва с до 40 процента! Трябва обаче да внимавате с това действие, особено в случай на диабетици, за да предотвратите твърде ниски нива на кръвната захар.
Стевия - калории
Калоричното съдържание на стевия е 2,7 килокалории в 1 грам.
Как се използва стевия на прах?
За разлика от много изкуствени подсладители, сладостта на стевията остава непроменена дори при високи температури. Следователно е подходящ за готвене и печене, както и като добавка към чай и кафе. Продуктите съдържащи стевия, трябва да се използват в съответствие с изискванията на производителя и указанията на лекаря. Да не се използва след изтичане срока на годност. Съхранявайте на място, недостъпно за деца, при подходяща температура и в плътно затворена опаковка. Когато използвате, обърнете внимание на срока на годност върху опаковката.
Безопасна ли е - има ли странични ефекти?
Многобройни токсикологични проучвания не са предоставили доказателства, че пероралната употреба на стевия може да причини токсични ефекти, така че е безопасна. Литературните данни показват, че стевиол гликозидите не са канцерогенни и не влияят върху репродукцията. Когато купувате препарати със стевия, налични на пазара, си струва да обърнете внимание на етикета, тъй като те често съдържат добавка на други интензивни подсладители. Стевия трябва да се използва по време на бременност и кърмене след консултация с лекар. Особено в случай на гестационен диабет, подсладителят стевия трябва да се дозира разумно.
Противопоказания
Стевията няма типични, строги противопоказания за употреба, но както многократно е посочвано - при диабетици и бременни/кърмачки трябва да се използва само в разумни количества и след консултация с лекар.
Като цяло стевия вместо захар е много добър и здравословен и преди всичко безопасен избор. Максимално допустимият му прием е определен на ниво от 0-4 mg стевиол гликозиди на килограм телесно тегло на ден.
Недостатъци
Въпреки че подсладителят стевия несъмнено има много положителни страни и си струва да го използвате, за съжаление той не е лишен от недостатъци, особено при високо ниво на консумация. Първо, може да има хипогликемичен ефект, който за диабетици може да представлява риск от твърде ниски, опасни нива на кръвната захар. В допълнение, съдържанието на такива антинутриенти като танини или оксалова киселина може да намали абсорбцията на ценни минерали в червата, включително калций. Стевия има отличителен вкус, който се различава от сладостта на обикновената захар, което за някои хора също може да се счита за отрицателна черта на този подсладител.
Стевия - коя да избера?
Цените на Stevia варират в зависимост от формата. Можете да го закупите под формата на таблетки, течност, прах или дори изсушени листа, а последните могат да бъдат под формата на цели листа или натрошени.
Стевия таблетки и сашета най-подходящи за кафе и чай
Стевия на таблетки е една от най-удобните и икономични форми. В една малка опаковка има до 300 таблетки по няколко стотинки. Подсладителят на таблетки е идеален за топли напитки, разтваря се много добре и придава на напитката сладък вкус. Една таблетка съответства на едно кубче или чаена лъжичка захар и има само малка част от калориите (около 12 kcal). Опаковката наподобява кутия Tic-Tacs. Стевия на таблетки можете да получите и в много удобно и малко саше, което лесно се побира и в най-малкия джоб. Стевия в сашетака че можете да го вземете със себе си на всяко пътуване. По този начин ще вземем цели 125 порции, съответстващи на 125 чаени лъжички захар. Така че това е удобно решение, което ви позволява да имате стевия винаги с вас, у дома, на работа, на почивка или на път.
Стевия на кристали най-лесна за готвене и печене
Стевията на кристали изглежда почти същата като захарта, обемът съответства на същите пропорции. Поради това лесно се използва като заместител на захарта в рецепти, където теглото и обемът също са важни. Подсладителят 1:1 е най-простото решение, тъй като се използва в същите количества като бялата захар. Идеален е за ежедневно готвене и печене. Разбира се, това също така опростява въпроса за подслаждането на напитките, защото вместо да се слага чаена лъжичка захар в кафето или чая, се добавя чаена лъжичка стевия на кристали. Стевия в съотношение 1:1 на кристали може да се използва за подслаждане на чай, кафе или компот. Може да се добавя към консерви, печива или палачинки, като се използват традиционни рецепти, като просто се замени захарта със стевия. Стевията на кристали е подходяща за печене и готвене при високи температури. Дори на 200 градуса не горчи, както е при изкуствените подсладители.
Течна стевия най-добра за салати, напитки, кисело мляко или сосове
Течната стевия е идеална за подслаждане на всичко течно или полутечно. Разбира се, много е удобно за кафе, чай. Може да се използва и за подслаждане на кисело мляко, какао, тесто за кексове, тесто за вафли, пудинги, бита сметана, салати, различни сосове и десерти. Едно кубче захар отговаря на три капки течна стевия. Точно както стевията в другата й форма, течната стевия има почти нулеви калории. 100 мл течна стевия се равняват на 3,2 кг захар. Такава малка бутилка е запас дори за няколко месеца. Затова определено е не само удобно, но и много икономично решение. Струва си да експериментирате с течна стевия. Ще бъде идеален с лимонада в горещите летни вечери.
Стевия чист екстракт е много икономично решение
Стевия чист екстракт 97% е много икономично и удобно решение за хора, които ценят здравословния начин на живот, удобството и разумните цени. Подсладителят в тази форма е малък обем спрямо 5,6 килограма захар, на които отговаря. Чистият екстракт от стевия съдържа най-висококачествените стевиол гликозиди от естествен произход и е идеален за готвене, печене и подслаждане на горещи напитки, например кафе или чай.