Какво са Витамините?

 

Витамини - всичко, което трябва да знаете за тяхВитамините са група от органични химични съединения с разнообразна структура, които са необходими за правилното функциониране на човека. Тъй като организмът не ги синтезира или не ги синтезира в достатъчно количество, те трябва да се набавят с храната или под формата на хранителни добавки. Кои са най-важните витамини? Къде да ги търсим? Какво си струва да знаете?

 

Днес витамините могат да бъдат както от естествен, така и от синтетичен произход. Каква е ролята на витамините? Въпреки че тази група химични съединения не е източник на енергия или строителен материал, тя е много важен компонент на тялото. Влияе върху нейното функциониране и състояние, растеж и развитие, както и правилното протичане на метаболитните процеси.

 

През по-студените месеци от годината имунитетът ни е подложен на изпитание. Посягаме все по-често към укрепващи хранителни добавки като витамини, които да осигурят на организма необходимите му хранителни вещества. В този натоварен есенно-зимен период знанията за витамините и процесите, в които участват и регулират, ще бъдат полезни. Тази статия има за цел, да поднесе синтезирана информация, за това което знаем за витамините. 

 

Каква е ролята на витамините?

Витамините са органични вещества без енергийна стойност, които са необходими на организма, за да може да функционира правилно. Телата ни се нуждаят от тях, за да растат и да функционират нормално. Човешкия организъм не може да произвежда достатъчно, за да се гарантира правилното му функциониране, така че приемането на здравословна храна е много важно. Думата витамин идва от латинското Vita - живот и английското amin , който се отнася до вещества, без енергийна стойност, но жизнено необходими за правилното функциониране на тялото, защото то, не може да ги синтезира само. За да бъде считано за витамин, веществото трябва да отговаря на три характеристики: 1) Не може да бъде направено(синтезирано) от човешкото тяло и то идва от източник извън нашето тяло; 2) В случай на недостиг на витамини се появяват отрицателни клинични и биохимични симптоми; 3) Симптомите и недостатъците намаляват с доставянето на съответния витамин. В тази статия, ще Открите техните роли, дневните нужди и най-добрия хранителен прием за всеки витамин.

 

Кои са най-важните витамини?

 

Човек не може да синтезира или произвежда в недостатъчни количества някои от тях (витамини К, D и B3). Поради това те трябва да бъдат предоставени, като хранителни добавки или от храната.[1]

 

Безопасни ли са Витамините

Какви витамини да приемаме всеки ден? Необходима ли е добавка? Специалистите са на мнение, че добре балансираната и разнообразна диета е в състояние да задоволи нуждите на организма от всички необходими съставки. Те посочват още, че твърде прибързано и често посягаме към добавките мултивитамини, което в повечето случаи е неоснователно а понякога може да бъде и вредно.

 

Добавянето на витамини и минерали се препоръчва за хора, които страдат от определени заболявания, имат дефицити или са изложени на риск от дефицит. В такава ситуация е най-добре да се консултирате с лекар преди да започнете лечението. Единственият витамин, за който са публикувани универсални официални препоръки за добавки, е витамин D3 . Приемът му в дози, съобразени с възрастта и телесното тегло, се препоръчва от септември до май. Също така си струва да обърнете внимание на приема на фолиева киселина преди и по време на бременност.

 

Потреблението на всекидневни мултивитамини сред хората по целия свят се увеличава драстично през последните години. Повечето хора вярват, че ако витамините не са ефективни, то поне те са безопасни. Въпреки това, консумацията на витамини трябва да бъде внимателна и винаги да се спазват изписаните на етикета дневни дози! За да се избягват Нежеланите ефекти и възможните вредни свойства. 

 

Кой трябва да приема витамини? 

 

  • Активни спортисти
  • хора които работят тежък физически труд
  • хора които се хранят нередовно и непълноценно
  • жени, планиращи бременност (фолиева киселина),
  • бременни жени и кърмачки (най-често комбинирани препарати),
  • експозиция на вегани и вегетарианци (витамин B12),
  • хора, които спазват диета без глутен,
  • хора с непоносимост към лактоза, пациенти с болест на Crohn,
  • пациенти с ревматични заболявания или псориазис.
  • хора които страдат от синдром на малабсорбция

 

Как се класифицират Витамините

Традиционно те се класифицират според тяхната разтворимост в мазнини (разтворими в мазнини) или вода (водоразтворими):[2] - мастноразтворими витамини: A, D, E, K - водоразтворими витамини: В1, В2, В3, В5, В6, В9, В12 и В. Причината за тази класификация е, че тя може да помогне да се идентифицират сравнително накратко хранителните групи, които осигуряват витамин: в случая на мастноразтворими витамини, това са маслата за витамин Е; мастна риба за D; в случай на водоразтворими, са плодовете и зеленчуците, витамини В и С. Обаче, се отбелязва, че мастноразтворим витамин К е с най-високо съдържание в зеленчуци (зеле ...) или водоразтворим витамин B9 в черния дроб! По-конкретно, хидро- или липоразтворимата класификация обяснява дефицитите, които могат да се появят при някои хора. Например дефицит на витамини А, D, Е и К в малабсорбцията на мазнини.  

 

Таблица с описание на основната роля на всеки Витамин. Какви са видовете витамини. Как се измерва - мерни единици.

 

Днес има достатъчно информация за витамините, механизмът на тяхното действие и функциите, които изпълняват в организма. Въпреки това, поради взаимозависимостите между витамините, често е трудно да се отделят ефектите на единия от другия.

 

Таблица с описание на основната роля на всеки Витамин. Какви са видовете витамини.Как се измерва - мерни единици.

 

Vitamini в храните, коя храна какви витамини съдържа

Официално са идентифицирани 13 витамини или витаминни съединения: А, D, Е, К, В1, В2, В3, В5, В6, В9, В12 и В. В този списък е добавен холин, чийто основен хранителен елемент е признат през 1998 г. от Food and Nutrition Board. Холин трябва да се смята за витамин, не се синтезира достатъчно и трябва да се достави в храни като (яйца, карантия, пшеничен зародиш, соя, зеле ...). Изследвания, проведени в САЩ, показват, че само 11% от населението получава адекватен прием (425 mg дневно и 550 mg дневно съответно за жена и възрастен човек).

 

 

 

Хранителни източници на основните витамини

Хранителни източници на основните витамини

* количеството, съдържащо се в 100 грама от продукта, покрива най-малко 10% от дневните нужди на възрастна жена

** β- каротин, съдържащ се в храни от растителен произход, при наличие на необходимите вещества (напр. мазнини) също се превръща в организма във витамин  А  

 

Препоръчителни дневни количества основни витамини според възрастта

 

Поради структурата и природата на витамините дневната нужда от тях е незначителна и варира от няколко микрограма до няколко или няколко десетки милиграма. Зависи от много фактори, като възраст, вид работа, здравословно състояние или диета.

Тъй като витамините принадлежат към съединенията, широко разпространени в хранителните продукти, както от растителен, така и от животински произход, те се набавят от рационално, разнообразно хранене. Когато това не е възможно е задължително да приемате Мултиватамини като хранителна добавка!

Препоръчителни дневни количества основни витамини според възрастта

на Ретинол еквивалент 1  ретинол еквивалент  (RE) = 1 мг  ретинол  = 12 мг ( бета-каротин  б еквивалент  токоферол : 1 еквивалент на  алфа-токоферол  (RR) = 1 мг  алфа-токоферол  в ниацин  еквивалент: 1 еквивалент  ниацин  (NE) = 1 mg  ниацин  = 60 mg триптофан  Жените в детеродна възраст се препоръчват да използват 400 μg  фолат  на ден  

 

Витаминна Структура

Витамините са много разнообразна група от молекули. Някои имат структури, които предизвикват други съединения.

- Витамин С прилича на захари, защото се прави от повечето живи същества от глюкоза;

- Витамин D прилича на стероидни хормони: като тях започва с холестерол;

- Витамин В12 прилича на порфирини, молекули, участващи в транспортирането на кислород.

 

Имат ли роля за забавяне процеса на стареене, за здраве и дълголетие

 

Доказани са епидемиологични асоциации на витамини и болестни състояния за девет витамини. При наблюдателни проучвания хората с висок прием на антиоксидантни витамини чрез редовна диета или като хранителни добавки обикновено имат по-нисък риск от големи хронични заболявания, като миокарден инфаркт или инсулт, отколкото хората, които са ниски консуматори на антиоксидантни витамини. Витамин D се свързва с намалена поява на фрактури, когато се приема с калций. Цинкът, бетакаротените и витамин Е изглежда забавят прогресията на макулната дегенерация, но не намаляват честотата. Витамин Е и ликопен могат да намалят риска от рак на простатата.

 

Как действа всеки Витамин

В действителност, витамините имат важно място в тялото ни: те играят роля в много химични реакции.

  • помагат за борба с инфекциите чрез укрепване на тялото.
  • участват в производството на невромедиатори,
  • улесняват ремонта на увредени тъкани.
  • помагат да се предотврати преждевременното стареене и появата на някои заболявания.
  • влизат в състава на определени клетъчни мембрани.
  • помагат при производството на енергия.

 

Пластична роля

Някои витамини влиаят върху състава и структурата на тъканите (ремонт, живот, функции) и техните физически характеристики (еластичност, гъвкавост ...). Например, vitamin С и D участват в метаболизма на костите. Витамин С запазва целостта и еластичността на кожата, лигавиците и кръвоносните съдове. Витамин А подпомага метаболизма на тъканите на ретината, но и на кожата и лигавиците.

 

Хормонална роля

Vitamin D действа върху целевите клетки чрез свързване с рецептори, като например стероиден хормон. Например, витамин D, свързан с неговия рецептор, позволява синтезата на специфичен калциев транспортен протеин, наречен калциев свързващ протеин (CaBP). Тези CaBPs осигуряват регулиране на нивото на калций в костите, но също и на червата, бъбреците ... Vitamin А има и хормонална роля за клетъчната диференциация и метаболизма на епителните тъкани.

 

Действие като Превозвачи

Витамините участват в реакциите, които пренасят водорода под формата на протони (Н +) и електрони (е), от донор до акцептор. Няколко витамина играят тази роля: витамин Е, К, В2, В3, В5 и С. Така: - Vitamin Е и С неутрализират свободните радикали; - vitamin В2 и ВЗ участват в производството на енергия. Витамините също се включват в това, което биохимиците наричат ​​метаболизма на монокарбонови единици. Това е прехвърлянето на радикали, съдържащи въглероден атом в техните структури, като например метиловата група (СНЗ). Този процес е особено включен в рециклирането на токсично вещество, когато е в излишък, хомоцистеин. Също така е необходимо за синтеза и стабилизирането на подкрепата на генетичния код, ДНК. Когато метаболизмът на въглеродните единици е нарушен, ДНК репликацията, нейното възстановяване и регулирането на генната експресия могат да бъдат променени, което би могло да насърчи рака. vitamin В6, В9, В12 и холин (и неговият продукт на разграждане бетаин) участват в този процес. (Vita) също така пренасят химически групи, алдехиди, амини и карбоксилни групи.

 

Действие като Коензим

Коензимът е вещество, което позволява ензимна реакция, т.е. реакция, при която протеин (ензим) трансформира веществото в друго вещество. витаминитите А, К, В1, В2, ВЗ, В5, В6, В8, В9, В12 и С играят ключова коензимна роля за метаболизма на макронутриенти. Например, витамините В се включват в разграждането на въглехидрати, липиди и аминокиселини. Само витамин В6 участва в над 60 ензимни системи, свързани с протеиновия метаболизъм.

 

Как витамина се намесва в метаболизма на макронутриенти

метаболизъм Включени витамини
протеин А, К, В5, В6, В8, В9, В12, С.
липиди B2, ВЗ, В5, В8, В12, С.
въглехидрати В1, В2, ВЗ, В5, В8, В9, К, А
енергия В1, В5, В8

 

Защитна роля

Витамините С и Е блокира синтеза на канцерогенни съединения, наречени нитрозамин , които образуват, когато вдишване на цигарения дим или поглъщат че при определени условия нитрати (замърсена вода) или нитрит (добавя към месо). Vitamin С, Е, В2 и каротеноидите имат антиоксидантни свойства. Те неутрализират силно агресивни вещества, наречени свободни радикали, но от метаболизма на тялото, както и че форма по всяко време. Свободните радикали могат също да бъдат насърчавани от замърсители (тютюн, наркотици, пестициди, озон ...).  Като такива, антиоксидантни витамини са включени в превенцията на заболявания, свързани с оксидативен стрес (атеросклероза, рак, диабет, ...). 

 

Витамин Е стабилизира клетъчните мембрани, като защитава мастните киселини, които съдържат от окислението. Някои витаминни съединения, като В1 и В6, могат да устоят на образуването на вещества, които са пряко свързани със стареенето, известни като продукти за напреднали гликация (AGE). ЕАВ се формират частично в организма в присъствието на захар и протеини; друга част се доставя от някои преработени и нагрявани храни. Предварителните проучвания показват, че vitamins B1 и B6 помагат да се контролира нивото на EFAs.

 

 

20 предупредителни признаци за дефицит на Витамини

 

Някои признаци могат да се появят при дефицит на витамин, минерали (магнезий) и мастни киселини. Предупредителните признаци, които следват, не са специфични за дефицита на витамин и други микронутриенти; те могат да съпътстват заболяване. Ако сте в добро здраве и се разпознавате в един от тези двадесет знака, трябва да обмислите приемането на дневна хранителна добавка.

Ако разпознаете повече от 5 от тези признаци, се препоръчва биологична оценка, за да се оцени състоянието на микроелементите.

 

Симптоми за дефицит на Витамини

- липса на физическа енергия, умора или умора;

- предпазливост, лошо приспособяване към промените в температурата;

- хипер-реактивност на стрес (непоносимост към шум, промени, изтръпване, спазми, главоболие, мускулна болка, тревожност, сърцебиене, метеоризъм, стомашна болка, червата дисфункция, смущения в менструалния цикъл и т.н.);

- намаляване на способностите за работа, концентрация, запомняне и вземане на решения;

- раздразнителност, склонност към агресия или депресия;

- повече желание за сладко, алкохол или кафе; - тенденция към травми;

- нарушена сексуалност, липса на желание - начало или влошаване на предменструален синдром;

- повтарящи се инфекции;

- болки в ставите или мускулите;

- разстройства на храносмилането (включително синдром на раздразнените черва)

- суха кожа;

- бавно оздравяване при вируси или грип и настинки;

- бавен растеж на косата, чуплива коса, загуба на коса;

- разделени или чупливи нокти, бели петна по ноктите;

- кървене на венците при четкане на зъби или спонтанно, възпаление на венците;

- лесно насиняване по крайниците.  

 

Много е важно ежедневната диета да съдържа съставки, богати на витамини, а в изключителни ситуации да поддържа добавки. Това се дължи на факта, че дефицитът на витамин може да бъде много вреден. С него могат да бъдат свързани не само неприятни заболявания, но и сериозни заболявания. При недостатъчен прием на витамини могат да възникнат нарушения във функционирането на организма, наречени хиповитаминоза. Дълбокият и продължителен витаминен дефицит се нарича авитаминоза.

Витаминният дефицит може да бъде първичен , който може да бъде наследствен. Например, може да бъде причинено от генетични дефекти и биохимични нарушения. Вторичният дефицит е резултат от недостатъчно снабдяване с витамини с храната или нарушения в храносмилането и усвояването.

 

Излишък от витамини


Излишъкът от витамини, доставяни на тялото, се нарича хипервитаминоза. Освен това причинява нежелани последици за здравето. Причината са токсичните ефекти на твърде много от даден витамин.

 

Ето защо си струва да следвате принципите на рационалното хранене. Правилното и разнообразно меню не само осигурява достатъчни количества витамини, но и не застрашава тяхното предозиране. В същото време си струва да използвате добавките внимателно. При едновременна консумация на продукти, обогатени с витамини и хранителни добавки, които ги съдържат, може да се получи прекомерна консумация, която може да бъде неблагоприятна и дори опасна за здравето. Например, предозирането на витамин А може да причини загуба на коса, замъглено зрение, мигрена и увреждане на черния дроб, а предозирането на витамин С може да причини безсъние или диария.

 

В тази статия сме посочили основната информация за всички Витамини. В последващи статии, ще ви запознаем по-подробно със всеки един Витамин. Ако статията Ви е била полезна и искате да получите още информация, дайте знак за това като я харесате или споделите в социалните мрежи.

 

Използвани източници:

  • Vitamin D Deficiency NBK532266
  • Clinically-diagnosed vitamin deficiencies and disorders PMC8207601

  • Public Health Aspects in the Prevention and Control of Vitamin Deficiencies PMC6775441

  • Vitamin, Mineral, and Multivitamin Supplements for the Primary Prevention of Cardiovascular Disease and Cancer NBK173989

  • Health benefits of selected vitamins PMC1479519

  • Health effects of vitamin and mineral supplements PMC7322674

  • Vitamin and Mineral Supplements: Do We Really Need Them? PMC3309636