Еритритол - заместител на захарта
Еритритол - здравословен подсладител
Еритритолът (erythritol) е продукт, който придобива все по-голямо значение, особено в хранително-вкусовата промишленост, както и в препаратите за грижа за устната хигиена, като заместител на захарта. Той се използва широко като подсладител в нискокалорични храни (E968), бонбони или хлебни изделия.
Гликемичният индекс на еритритола е 0, това го прави предпочитан от диабетици и хора с инсулинова резистентност. Еритритолът е полезен и подходящ при диети за отслабване, защото не съдържа калории, а е почти толкова сладък, колкото обикновената захар. В допълнение, той предпазва от кариес и от свободните радикали. Какви други ползи за организма има. Вреден ли е, има ли страничните ефекти от употребата му?
Еритритол - какво е това?
Еритритолът е подсладител, който - подобно на ксилитол, сорбитол и манитол - принадлежи към групата на поливалентните (захарни) алкохоли наречени полиоли. Това са съединения, с ниска енергийна стойност, които не повишават нивата на кръвната захар. Ето защо еритритолът се счита за здравословен заместител на захарта. На външен вид много наподобява на захарта, той е бял и има формата на много фини кристали.
Поява и придобиване
Това вещество е под формата на прозрачни кристали и има лек ментолов послевкус. Този подсладител не може да бъде синтезиран химически, което налага производството му по биотехнологичен път, обикновено чрез ферментация от различни видове дрожди (напр. Yarrowia lipolytica , Aureobasidium sp ) или други микроорганизми
Какъв е вкусът на еритритола?
Еритритолът прилича на бяла хранителна захар, т.е. захароза. Той е сладък на вкус, а интензитетът на сладостта му се определя като 60-80% от сладостта на захарта (захарозата). Въпреки че въз основа на тези данни можете да намерите съвет, че за да получите същата сладост като при използване на захар, трябва пропорционално да увеличите количеството използван подсладител, на практика това не се случва. Често се оказва, че за желания сладък вкус е достатъчен точно толкова еритритол, колкото сме използвали захар преди. Така че си струва да опитате сами, за да не прекалявате. Еритритолът не променя вкуса на храната и напитките. Когато опитаме самия подсладител, усещаме много деликатен освежаващ, охлаждащ, понякога сравняващ се с ментолов вкус.
Защо е здравословен?
Еритритолът, за разлика от захарта и другите подсладители, не се метаболизира от човешкото тяло, а се екскретира непроменен с урината. Защото няма ензими, отговорни за разграждането му в тялото. Еритритолът не влияе върху нивото на глюкозата и инсулина в кръвта, тъй като гликемичният му индекс е нула. Затова хората с диабет могат да посегнат към него, без да се притесняват за здравето си.
Този подсладител може също да намали развитието на кариес, тъй като има способността да инхибира ферментацията на определени захари от бактерии в устната кухина, главно тези от рода Streptococcus.
Еритритолът има и антиоксидантна функция, благодарение на която се свързва със свободните радикали и по този начин предпазва организма от тяхното вредно въздействие.
Вече беше споменато, че еритритолът не влияе отрицателно върху функционирането на храносмилателната система. След консумация не ферментира в червата, поради което не предизвиква диария след прекомерна консумация. Това обаче не са единствените му свойства.
Важно е, че еритритолът не е среда за размножаване на гъбички. Поради това може да се приема, когато например се притеснява проблемът с повтарящи се интимни инфекции, микоза на кожата или заболявания на храносмилателната система. Този продукт няма да изостри симптомите, а в същото време ще ви позволи да се насладите на вкуса на любимите си десерти или напитки. Ето защо еритритолът е много ценен хранителен продукт, който трябва постоянно да присъства в ежедневната диета.
Еритритол и загуба на тегло. Колко калории има в него?
Еритритолът има ниска енергийна стойност, така че е подходащ при диети за отслабване. 1 g от този подсладител осигуряват 0,2-0,4 kcal (по тази причина много производители пишат на опаковката, че е безкалоричен подсладител). За сравнение – 1 г трапезна захар осигурява 4 ккал. Следователно еритритолът е най -малко калоричният подсладител.
Има ли странични ефекти?
Канцерогененли е еритритол? Според изследвания еритритолът не е вреден, дори когато се консумира в много големи количества. Това потвърди Световната здравна организация (СЗО) в свое специално изявление, в което призна еритритола за напълно безопасна хранителна добавка.
Изследванията, свързани с безопасността на еритритола, показват, че той се понася добре и не причинява никакви негативни последици за здравето. Перорално приетият еритритол се абсорбира бързо от стомашно-чревния тракт, не претърпява метаболитни промени и се екскретира непроменен в 90% с урината, като по този начин не повишава нивото на глюкоза и инсулин в кръвта. Това означава, че еритритолът може успешно да се използва като подсладител в специализирани храни за диабетици и хора със затлъстяване. Дори когато консумираме еритритол в дози, надвишаващи препоръчителния му дневен прием, той все още е безопасен за нас и не предизвиква токсични симптоми. Прекомерната консумация на подсладители може да причини подуване и диария.
Къде да купя еритритол?
Еритритол - откъде да го купя? Отговорът на този въпрос е много прост: еритритолът може да бъде закупен в почти всеки магазин, дрогерии и хранителни добавки. Еритритолът е хранителна добавка с номер Е968.
Как се използва?
По същия начин както използвате захарта, той успешно може да се добави към кафе, чай или домашно приготвени сладкиши. От своя страна в хранително-вкусовата промишленост може да се използва като подсладител от 2006 г. в ЕС. Чрез замяната на традиционните подсладители с еритритол се намалява енергийната стойност на продуктите.
Подходящ ли е за печене?
Ако искаме да намалим количеството калории в диетата, тогава със сигурност използването на еритритол вместо традиционната захар ще бъде по-добро решение. Това вещество обикновено се използва при печене на торти и бисквити, тъй като е устойчиво на високи температури . Успешно можем да я заменим със захар за печене на сладкиши, кисели млека и сладкиши, но трябва да помним, че за да получим подобна сладост, ще трябва да използваме малко повече от нея . Еритритолът може да се използва и за приготвяне на диетични меренги или карамел без захар, подходящ е и за готварски продукти. Допълнително предимство на еритритола е неговият неутрален вкус, поради което често се комбинира с други подсладители, за да компенсира специфичния им послевкус.
За съжаление еритритолът не е подходящ за печене на сладкиши и хляб с мая поради факта, че маята не може да ферментира полиоли.
Какво да избера: еритритол или ксилитол?
Ако искаме да намалим количеството ненужни калории в диетата, еритритолът ще бъде по-добър избор, тъй като той изобщо не ги осигурява, докато калорийната стойност на ксилитола е 2,4 kcal / 1 g. Така че, ако планирате да използвате полиоли, като подсладители в по-големи количества, например за печене, изберете еритритола. Ксилитолът, за разлика от еритритола, може да причини по-голям стомашно-чревен дискомфорт и слабителен ефект, когато се консумира прекомерно, от друга страна, той насърчава усвояването на калций и витамини от група В и инхибира растежа на дрожди, включително Candida.
Ако сте на диета, но не можете да си представите да пиете любимото си кафе без поне една чаена лъжичка захар? Много пъти опитите ви да промените диетата си са завършвали с фиаско, защото ви е било трудно да се въздържате да не хапнете нещо сладко? Или може би имате здравословни проблеми и търсите заместители на захарта? Еритритол е решението за вас!