Сукралоза - ползи и вреди
Сукралозата е подсладител, произведен от захароза. Това е синтетичен заместител на захарта, който не осигурява калории и не повишава нивата на глюкоза и инсулин. Ето защо се използва широко в хранително-вкусовата промишленост. Среща се предимно в продукти с намалено съдържание на калории. Използва се и от хората на диета и страдащите от диабет. Може ли сукралозата да бъде вредна? Какво си струва да знаете за сукралозата, как да я използвате, също и при диабетна диета, за да не си навредите?
Сукралоза - свойства и действие
Сукралозата е синтетичен подсладител, произведен от захароза. За разлика от естествените подсладители, като стевия или ксилитол (брезова захар), тя е напълно безкалорична и около 600 пъти по-сладка от трапезната захар. Ето защо се добавя към любимата Ви напитка, кафе или чай. Много често се използва като подсладител при протеини на прах.
Сукралозата не само се разтваря много добре във вода – тя е и устойчива на ниски и високи температури до 120 градуса. Поради тази причина се използва широко в хранително-вкусовата промишленост, особено в продукти с намалена калоричност (напр. напитки и диетични храни, сладолед, замразени храни, сиропи, кисело мляко, дъвки). Ако искате да намерите сукралоза в състава, трябва да потърсите символа E955, който е означен с него. Въпреки че в много оферти можете да прочетете, че е идеална както за напитки, така и за готвене и печене, Сукралозата не трябва да се нагрява над 120 градуса по Целзий, защото се разпада на вредни хлоропропаноли, които могат да увеличат риска от рак. Като добавка към сладкиши е по-добре да изберете например стевия - този заместител на печенето се препоръчва.
В магазините можете да закупите чиста 100% сукралоза, предимно под формата на прах. Сукралозата се съдържа в лекарства, лечебни храни и хранителни добавки протеин на прах, както и в хранителни продукти : без захар или с намалено съдържание на захар, предназначени за отслабващи хора и диабетици .
Диетична сукралоза, но здравословна ли е - ЗА И ПРОТИВ?
За Сукралозата
При диабет
По клинични препоръки за пациенти с диабет се признават подсладителите, включително сукралозата, като безопасни продукти и препоръчват заместването на захарозата с тях при хора с наднормено тегло и затлъстяване, особено при пациенти с нарушена глюкоза на гладно, глюкоза непоносимост и диабет тип 2.
Сукралозата позволява на хората на диета и страдащите от диабет да избегнат калориите и същевременно да се насладят на сладостта. Въпреки че е много добре проучена, трябва да се използва с повишено внимание, според правилото, че не веществото, а дозата прави отровата - в случая на сукралоза допустимата дневна граница на прием е 15 милиграма на килограм телесно тегло.
Против Сукралоза
Консумацията на диетични (безкалорични и сладки) заместители на захарта, както показват научните изследвания, има своите последствия - може да доведе до свръхконсумация. Човешкият мозък еволюционно свързва сладкия вкус с въглехидратите. Консумираната сукралоза осигурява сладост, тялото чака енергия, която не се появява. Системата за възнаграждение в мозъка се активира, което може да стимулира апетита и следователно започваме да ядем повече.
При по-високи нива и дългосрочна употреба, тя се разпада на вредни хлоропропаноли : хлороглюкоза и хлорофруктоза, което може да увеличи риска от рак. Тези вещества се считат за канцерогенни и има ограничения за употребата им в храни в рамките на Европейския съюз (самата сукралоза не е опасна).
В случай на сукралоза, допустимата дневна граница на прием не трябва да надвишава 15 mg/kg . Не се препоръчва подсладителя да се използва от деца, бременни жени и кърмачки. Проучванията върху сукралозата показват, че нейната консумация може да има отрицателно въздействие върху здравето, а страничните ефекти от дългосрочната консумация на подсладители могат да бъдат много различни, далеч отвъд диария, подуване на корема и газове. Специалистите предполагат, че дългосрочната употреба на сукралоза може:
- да има неблагоприятен ефект върху чревната микрофлора и поради разрушаването на микробиотата в тялото може да намали усвояването на някои лекарства,
- повлияват функционирането на метаболитните пътища,
- увеличават риска от сърдечни заболявания, диабет тип II и метаболитен синдром.Също така си струва да запомните, че консумацията на диетични заместители на захарта може да доведе до свръхконсумация.
- В червата се появяват нови метаболити с неизвестно ниво на токсичност. Предполага се тяхната вредност, тъй като се наблюдава, че в стомашно-чревния тракт се повишава нивото на цитохром Р450 – ензим, важен за метаболизма на мастните киселини и холестерола. Получените сукралозни метаболити също вероятно оказват негативно влияние върху флората на стомашно-чревния тракт – нарушава се балансът и нормалната микробиота, а вместо това се появяват патогенни бактерии. На свой ред хистопатологичното изследване на чревни проби показва, че лимфоцитите образуват възпалителни инфилтрати в чревния епител, като по този начин увреждат неговата структура.
- Консумацията на този изкуствен подсладител само за 14 дни значително допринася за промяна в ключовия показател за здравето, който е инсулиновата чувствителност.
Сукралозата не винаги е 100% чиста. Съставът може да съдържа добавки, включително пълнители, например малтодекстрин с висок гликемичен индекс, и по този начин бързо повишава нивата на кръвната захар, което е опасно за диабетици. Затова четете внимателно етикетите на тези продукти.
Сукралоза - инсулинова резистентност и нива на глюкоза
Както показват изследванията, въпреки че сукралозата не влияе директно върху нивата на кръвната захар, тя може да повлияе на секрецията на инсулин. Става дума за механизма на освобождаване на инсулин във фазата на главата.
Стимулираните рецептори за сладък вкус чакат доза глюкоза, която не идва (изследване на друг популярен подсладител - аспартам - не потвърди съществуването на подобен механизъм). Затова е добре преди употребата на този тип продукти да се консултирате с лекар специалист, за предпочитане диабетолог.
Няколко проучвания показват, че консумацията на сукралоза може да повлияе на въглехидратния метаболизъм и да задълбочи инсулиновата резистентност. Една от тях е извършена през 2018 г. Целта на изследването е да се провери дали сукралозата, консумирана в умерени количества (на ниво от 15% от ADI, т.е. допустимия дневен прием), може да бъде вредна. Проучването включва 66 души, разделени на две групи, като едната е контролната група, а другата група приема сукралоза три пъти на ден в продължение на 14 дни. Средният прием на сукралоза сред мъжете е 157,7 mg на ден, а сред жените е 123 mg. Показано е, че инсулиновата чувствителност в групата хора, приемащи сукралоза, намалява средно със 17,7% в сравнение със стойността, регистрирана преди началото на изследването.
От друга страна, има и резултати от проучвания, при които е консумирана много по-висока доза сукралоза (средно до 1000 mg на ден). Даван е също три пъти на ден, но за по-дълъг период от 12 седмици. Интересното е, че това проучване не открива неблагоприятен ефект от консумацията на сукралоза върху въглехидратния метаболизъм . В този случай може да се мисли, че неблагоприятният ефект, показан в първото проучване, може да изчезне с времето и следователно не е наблюдаван отрицателен ефект при второто проучване. Проведено е обаче и проучване, при което е приложено голямо количество сукралоза (при 75% от ADI), но за кратък период от 7 дни. Това проучване също не показва връзка между приема на сукралоза и въглехидратния метаболизъм.Също така няма промени в чревната микробиота при хора, приемащи високи дози от това вещество.
Има малък или никакъв ефект върху нивата на кръвната захар и инсулина. Калорийната и стойност (kcal), и гликемичният индекс (GI) са 0.
Синтетичните Подсладители, като Сукралоза са много добре проучени вещества. Въпреки това, те все още предизвикват противоречия относно безопасността на употреба. Въвеждането им в диета винаги трябва да се предхожда от консултация, за предпочитане с лекар специалист.
Използвани източници:
- Sucralose decreases insulin sensitivity in healthy subjects: a randomized controlled trial PMID: 30535090
-
Effect of artificial sweeteners on insulin resistance among type-2 diabetes mellitus patients PMCID: PMC7014832
-
Effects of sucralose on insulin and glucagon-like peptide-1 secretion in healthy subjects: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial PMID: 30005329
-
Effect of sucralose and aspartame on glucose metabolism and gut hormones PMID: 32065635
-
Sucralose Affects Glycemic and Hormonal Responses to an Oral Glucose Load PMCID: PMC3747933
-
Chronic sucralose consumption induces elevation of serum insulin in young healthy adults: a randomized, double blind, controlled trial PMCID: PMC7155288