Лактозна непоносимост - симптоми и лечение
Какво е непоносимост към лактоза?
Непоносимостта към лактоза (лактозна непоносимост) е проблем с усвояването на млечната захар, съдържаща се в млякото и продуктите от млечен произход. Причината за лактозна непоносимост е лактазен дефицит, това е ензима, който разгражда млечните захари. Лактозата, която не се разгражда от лактазата, се задържа в червата, където ферментира. Това води до дискомфортни храносмилателни симптоми (подуване на корема, газове, диария). Хората, които вече не произвеждат достатъчно лактаза, за да усвоят правилно лактозата, страдат от лактозна непоносимост.
Лактозата се усвоява от ензим лактаза
Лактозата е основната захар в млякото. Тя се съдържа само в млякото и неговите производни храни (сирене, кашкавал, извара). Лактозата изисква ензим, лактаза, да бъде усвоена. Лактазата, която обикновено се произвежда в червата, разгражда лактозата от храната до две други захари (глюкоза и галактоза), които могат лесно да се усвоят от червата. Ако лактазата не се произвежда в достатъчно количество, лактозата не се усвоява напълно и попада в дебелото черво, където се ферментира от бактерии. Този процес води до производството на газ (водород, въглероден двуокис и метан) в дебелото черво и задръжка на течности в тънките черва. Това води до симптоми, като диария, газове и болка.
С напредването на възрастта храносмилателния ензим лактаза намалява значително. Кърмачетата много рядко страдат от лактазен дефицит. Но това е в много различни пропорции в зависимост от индивида. Някои възрастни запазват лактазна активност, подобна на тази на бебетата, а други имат ниво на лактаза, което намалява значително с възрастта. Следователно има различна степен на непоносимост към лактоза в зависимост от количеството лактаза, което все още се произвежда от индивида.
Подуване на корема и газове при прием на протеини на прах
Причини, поради които суроватката Ви кара да имате газове и подут корем? Има много причини за метеоризъм, но обикновено това се дължи на източника и качеството на въпросния суроватъчен протеин. Всъщност някои прахообразни протеини са малко или много трудни за разграждане и усвояване от организма, което при някои хора води до газове и подуване на корема. За хора с непоносимост към лактоза, чиято активност на лактазния ензим е недостатъчна, лактозата, съдържаща се в суроватъчния протеин, не се смила и следователно не преминава през стомаха, където трябва да ферментира. Този процес причинява газове и стомашни спазми, подуване на корема и дори диария, което може да бъде супер досадно ежедневно, както и по време на тренировка!
Как да избегнем газове, докато приемаме Суроватъчен протеин (суроватка)?
На първо място изберете протеин без лактоза. Ако купите whey isolate lactose free и въпреки всичко имате същите симптоми, Променете източника на протеини, като използвате растителни протеини като оризов, конопен, грахов, бадемов, от чия. Просто не смилате протеини на млечна основа! Уверете се, че имате достатъчно фибри и зеленчуци в диетата си за по-добро усвояване на протеини, които са киселинни за тялото! Киселинно-алкалният баланс е от съществено значение за оптимизиране на прогресията!
Симптоми при лактозна непоносимост
Тежестта на симптомите варира различно при отделните индивиди. Това е функция от оставащата активност на лактазата и количеството абсорбирана лактоза. Характерните храносмилателни симптоми са:
- метеоризъм
- излишък на газове и чревно клокочене (къркорене в корема)
- усещане за подуване на корема
- коремни спазми и болка
- диария.
Какви са основните Причини за лактозна непоносимост?
Причините за липсата на ензима лактаза са две. При първичната лактозна непоносимост причината е генетична мутация, в следствие на коята се стига до дефицит на ензима. При вторичната лактозна непоносимост причината е предхождащо заболяване, което уврежда клетките на тънкото черво. Това води до намаляване на нивата на ензима лактаза. Тези две причини за лактозната непоносимост определят и двата типа - Съществуват вродена и придобита форма на заболяването.
Не бъркайте лактозната непоносимост със синдрома на раздразнените черва и алергията към млечните протеини
Непоносимостта към лактоза не трябва да се бърка със синдрома на раздразнените черва, чиито симптоми са сходни.
Не бъркайте непоносимостта към лактоза и алергията към млечните протеини! При алергията има смущение в имунната система, тя причинява и храносмилателни проблеми и симптоми ( болки в корема , повръщане , диария), но също и дихателни проблеми (задръствания назални, кашлица , кихане) и дерматологични проблеми ( уртикария , атопична екзема ). Непоносимостта към лактоза не представлява риск от усложнения, за разлика от алергията към млечния протеин.
Непоносимостта към лактоза също може да бъде вторична след заболяване на тънките черва ( цьолиакия , гастроентерит , лямблиоза или болест на Crohn ). Понякога може да продължи няколко седмици, докато лигавицана черват се лекува.
Какво е лечението при лактозна непоносимост?
Непоносимостта към лактоза е неспособност за смилане на млечна захар поради дефицит на лактаза, храносмилателен ензим, който причинява диария и коремни спазми. Ето защо Лечението се състои в прием на лактазни ензимни добавки и избягване на лактоза, особено в млечните продукти.
Храни с Лактоза
Непоносимостта към лактоза се контролира с избягването на продукти, съдържащи млечна захар: По-специално млечни продукти (сирене, кашкавал, извара), но не само. Ще бъдете изненадани в кои храни има лактоза. Почти всички процеси за производство на потребителски продукти включват лактоза. Например, при печене на хляб, лактозата се използва, за вкусната и красива кафява кора. В сладкарската промишленост при производството на бонбони, бисквити и други сладкиши. Дори в някои Месни продукти се добавя лактоза, за да се премахне горчивия и солен вкус, и за удължаване времето за съхранение на продукта. Често се среща и в алкохолни напитки, за да омекоти вкуса. Внимавайте и за лекарства, които около 20% съдържат лактоза като помощно вещество.
Липсата на лактаза може да се компенсира, чрез прием на хранителни добавки, съдържащи този ензим. Консумиран непосредствено преди хранене, ензимът, съдържащ се в хранителните добавки, достига червата едновременно с млечните продукти или храните съдържащи лактоза, позволявайки тяхното усвояване. И накрая, има продукти без лактоза или с ниско съдържание на лактоза, които да заменят традиционните млечни продукти.