Ксилитол - ползи и вреди
Какво е Ксилитол?
Ксилитол или Брезова захар е естествен подсладител (многовалентен алкохол), който е алтернатива на бялата захар. На пазара има два вида изолиран ксилитол: от бреза (финландски) и от царевица (китайски, най-често от генетично модифицирани зърна). В природата ксилитолът е широко разпространен, но се среща в малки количества. Може да се намери в някои горски плодове, гъби, зеленчуци, твърда дървесина (бреза и царевични кочани). Телата ни произвеждат 15 грама ксилитол дневно от различни хранителни източници. Той е бял кристален прах, който е много подобен на обикновената захар във външен вид и вкус, но е по-малко сладък от нея. Ксилитолът се използва като алтернатива на захарта в храните и напитките, тъй като има значително по-малко калории и повишава кръвната захар умерено.
Ксилитолът има някои ползи за здравето. Той може да помогне за предотвратяването на кариеси, тъй като подпомага образуването на киселините в устната кухина, които разрушават зъбната емайлова повърхност. Той също така може да помогне за контролиране на кръвната захар и да намали риска от диабет тип 2. Освен това, ксилитолът може да подобри усвояването на калция в костите, което го прави полезен за здравето на костите. Нека да разгледаме какви са ползите и вредите на ксилитол!
Ксилитол - ползи и вреди
Ползи
Ксилитолът наричан също брезова захар, се характеризира с по-ниска калоричност от бялата захар, както и с редица полезни лечебни свойства. Първото предимство на този подсладител е 40% по-ниска калоричност в сравнение с обикновената захар и бавната обработка от организма. Ксилитолът има много нисък гликемичен индекс IG=7. ГИ на обикновената захар е 70. Можете спокойно да я препоръчате на диабетици, хора с нарушен глюкозен толеранс и инсулинова резистентност.
Друго предимство е предотвратяването на кариес. Поради това е идеален за профилактика на кариес и пародонтоза (пародонтоза, гингивит). След консумацията му бактериите не полепват по повърхността на зъбите и по този начин количеството на плаката намалява, тъй като бактериите, живеещи върху зъбната плака, не могат да се хранят с ксилитол. В допълнение, той бързо възстановява правилното pH на слюнката, намалявайки времето на излагане на емайла на неблагоприятни киселини. Устата, носът и ушите са свързани, така че намаляването на растежа на бактериите в устата също може да помогне за намаляване на случаите на инфекция. Предназначен за сухота в устата, ъглите на устата, инфекции на горните дихателни пътища, ринит и фарингит, възпаление на средното ухо, профилактика срещу бактериална пневмония и бронхит.
Улеснява усвояването на минералите от организма, засилва минерализацията на емайла. Ксилитолът е най-добре да се използва веднага след хранене, поради факта, че има бактерицидни свойства, така че е идеален за профилактика на кариес и пародонтоза.
Този подсладител е показан и за хора в риск и страдащи от остеопороза. Учените посочват, че способността на ксилитола да укрепва костите може да се дължи на факта, че той стимулира усвояването на калций в червата.
Ксилитолът може да бъде полезен в борбата с дрождите (Candida albicans). Той е хранителна среда за полезни бактерии в червата, следователно действа като пребиотик Предизвиква производството на специфични мастни киселини в червата, намалява развитието на плесени и дрожди в храносмилателния тракт. Благодарение на този антибактериален ефект, повишава цялостния имунитет на организма.
И още една добра новина - брезовата захар е подходяща за готвене или печене на сладкиши (с изключение на дрожди), защото не се разлага под въздействието на високи температури. Толерира и много ниски температури (замръзване).
Вреден ли е ксилитолът?
Популярността на различните видове заместители на захарта нараства не само сред диабетиците, но и сред хората, които се грижат за фигурата си. Защо? Защото отслабващите искат да приемат по-малко калории, разбира се, без да се отказват от сладкия вкус.
Ксилитолът е общо приет за безопасен за консумация при хората. Той не е токсичен и не предизвиква никакви известни странични ефекти, когато се консумира в разумни количества. От друга страна, ксилитолът може да предизвика дискомфорт в стомаха, ако се консумира в големи количества, тъй като някои хора не понасят добре захарните алкохоли. Затова е важно да се консумира в умерени количества и да се спазват указанията за дозиране на определени продукти.
Прекомерната му употреба (както всички подсладители) може да бъде опасна за бъбреците. Диетолозите признават, че темата за заместителите на захарта е трудна и винаги има плюсове и минуси. Прекомерната употреба на синтетични подсладители може да навреди, затова не превишавайте допустимите дневни дози. Проблемът е, че подсладителите започват да се появяват в много храни и може да бъде трудно да се контролира техният прием в диетата на обикновения човек. Ето защо може да доведе до натрупване.
Консумацията на ксилитол трябва да започне с малки порции - буквално на върха на чаена лъжичка. В крайна сметка се препоръчва да се приемат до 15 g ксилитол на ден (приблизително 3-4 чаени лъжички). Не превишавайте дозата от 40 g на ден. Периодът на привикване е различен за различните хора.
Не се препоръчва даването на ксилитол на малки деца – дори през първите 2-3 години от живота, поради ензимната незрялост на храносмилателната им система.
Ксилитолът, дори в минимални количества, може да бъде смъртоносен за кучета.
Колко калории съдържа ксилитолът?
Ксилитолът осигурява на организма 40 процента по-малко калории от захарта. Също намалява желанието за сладко. Ксилитол – kcal: Една чаена лъжичка от продукта осигурява на организма около 14kcal. Що се отнася до бялата захар, същата порция ще има около 27 kcal.
Ксилитол - гликемичен индекс - той е няколко пъти по-нисък от този на обикновената захар. Благодарение на това ви позволява да поддържате нивото на захарта в тялото на по-ниско ниво.
Къде да купя ксилитол?
Този продукт се предлага в почти всички големи супермаркети, хранителни магазини и т.нар. био магазини за здравословна храна. Производителите отговарят на очакванията на клиентите и много често предлагат различни размери опаковки (200, 500 и 1000 гр.), което позволява на клиентите да избират продукти, които отговарят на техните нужди. Като алтернатива на физическите магазини, можете също да закупите ксилитол онлайн, например в онлайн магазини като Fitnessdobavki.bg , био продукти и магазини за здравословни храни. Единственият недостатък на този продукт е високата цена, 1 килограм брезова захар струва около 20-25 лв. Въпреки това, като се имат предвид неговите здравословни свойства, мога да кажа, че определено си струва да го използвате вместо захар.
Кой подсладител да избера?
В допълнение към ксилитола, на пазара има и други подсладители, като еритритол или стевия. Кое си струва да изберете?
Ксилитол или стевия – и двата подсладителя се получават от растения. Ксилитолът определено е по-малко сладък от стевията, но във всеки грам има над 2 kcal, докато стевията е 0. И двата подсладителя нямат негативен ефект върху зъбите. Аз лично бих избрал Стевия без да се двоумя!
Еритритол или ксилитол - еритритолът е съединение, което се среща естествено в плодовете, например пъпеш или круша. Калорийната му стойност е почти нулева, тъй като не се метаболизира от организма, а се отделя с урината.
Ксилитол и захар - ксилитолът изглежда и има идентичен вкус със захарта (и дори е по-сладък), но тук приликата им свършва. Ксилитолът няма токсични свойства, не се разлага в храносмилателния тракт, добре се абсорбира и се метаболизира директно в клетките. На захарния индекс, който показва скоростта на усвояване на храната в кръвта, захарта има индекс 100, а ксилитолът само седем. Ксилитолът е естествен инсулинов стабилизатор и не предизвиква внезапното повишаване и понижаване на нивото на този хормон, което се случва при захарта.
Мнение на Автора за Ксилитол
Винаги когато става въпрос за подсладители, трябва да се подхожда внимателно. Ксилитолът обикновено не се натрупва в организма, тъй като той се метаболизира и извежда почти напълно от черния дроб и бъбреците. Ксилитолът не предизвиква значително повишение на нивата на инсулин в кръвта, което е положително за диабетиците и за хората, които следят кръвната си захар.
Все пак, при консумация на големи количества ксилитол, той може да доведе до дискомфорт в стомаха, диария или други проблеми с храносмилането. Затова е важно да не се консумират прекалено големи количества ксилитол, и да се спазват препоръките за дневната доза, която е обикновено до 40 грама на ден, според Европейската организация за безопасност на храните. Моето лично мнение, е че тази дневна доза, трябва да е далеч по-ниска!
Използвани източници:
-
Health benefits of xylitol PMID: 32638045
-
Controversies around Xylitol PMC2676064
-
The effect of xylitol on dental caries and oral flora PMC4232036
-
Xylitol’s Health Benefits beyond Dental Health PMC6723878