Какво е Малтитол?

Малтитолът е вид естествен (натуралеун) подсладител, който се използва като алтернатива на захарта. Той е по-малко калоричен от захарта и има по-малко влияние върху нивата на глюкоза в кръвта, което го прави подходящ за хора с диабет и тези, които следят калориите в храната си. Малтитолът се използва често в sugar free и нискокалорични продукти, като  - протеинови барчета, диетични десерти, сладолед, бонбони и беззахарни напитки. Важно е да бъдете внимателни с дозирането, тъй като твърде голямото количество може да предизвика гастроинтестинални симптоми като диария и метеоризъм при някои хора.

Малтитолът е полиол или алкохолен захарозаместител, който се използва за подслаждане на диетични храни и напитки. Той предлага някои предимства, но и има някои потенциални странични ефекти, които трябва да се вземат под внимание.

Малтитол - натурален естествен подсладител, ползи и вреди

Предимства на малтитол

 

Ниска калоричност: Малтитолът има по-малко калории от обикновената захар, което го прави подходящ избор за хора, които следят калориите в храната си. Сред всички полиоли свойствата на малтитол са най- сходни със захарозата . Той е само 10-25% по-малко сладък от захарта, като в същото време калорийната му стойност е 2,4 kcal на 1 g, т.е. 40% по-малко от захарта. Смята се, че до 40 г малтитол на ден е количеството без странични ефекти. 

 

Нисък гликемичен индекс: Той има нисък гликемичен индекс, което означава, че не повишава значително нивата на глюкоза в кръвта след консумация. Този факт го прави подходящ за диабетици или хора, които желаят да поддържат стабилни нива на кръвната захар. В сравнение със захарта, той има много по-малко въздействие върху кръвната захар и инсулиновите пикове, което е особено важно при заболявания и разстройства, свързани с метаболизма на захарта и инсулина (напр. затлъстяване, инсулинова резистентност, диабет). Замяната на захарта с малтитол може да предотврати кариеса. 

 

Малтитолът се абсорбира слабо в тънките черва, а неабсорбираната му част преминава в дебелото черво, където се подлага на ферментация. Следователно, той може да има пребиотичен ефект, т.е. да стимулира дейността на чревните бактерии. Ефектът на полиолите върху чревната микробиота все още не е задълбочено проучен. 


Поддържа структурата и текстурата на храната: Малтитолът има подобни свойства на захарта, което го прави подходящ за създаване на сладкиши с желаната структура и текстура.


Недостатъци и странични ефекти на малтитол

 

Храносмилателни проблеми: Голямото количество малтитол може да предизвика гастроинтестинални симптоми като диария, метеоризъм и болки в стомаха при някои хора. Това се дължи на това, че малтитолът не се абсорбира напълно в тънкото черво и може да привлече вода в червата.

Противопоказание за употребата на малтитол може да бъде лошата толерантност на храносмилателната система. Група хора, които могат да бъдат засегнати от този проблем, са тези, които страдат от синдром на раздразнените черва. Диетичното управление на това заболяване включва диета с ниско съдържание на продукти, съдържащи FODMAP, т.е. слабо усвоими, бързо ферментиращи въглехидрати, които включват полиоли. 

Повишаване на апетита: Има известни доклади, че малтитолът може да повиши апетита при някои хора, което може да доведе до по-голямо консумиране на храни.

 

В заключение, малтитолът е полезен за хора, които търсят алтернатива на захарта, особено при диабет и при хора на диета, които следят калориите. Все пак, следва да се консумира с внимание и съобразяване с индивидуалната поносимост. Препоръчва се модерация на дневния прием, за да се избегнат нежеланите странични ефекти.

Използвани източници:

  1. Maltitol: Analytical Determination Methods, Applications in the Food Industry, Metabolism and Health Impacts PMCID: PMC7400077
  2. Effects of Sweeteners on the Gut Microbiota: A Review of Experimental Studies and Clinical Trials PMCID: PMC6363527
  3. Using maltitol and xylitol as alternative bulking agents in milk chocolate: modelling approach PMCID: PMC9114186
  4. A Systematic Review of the Effects of Polyols on Gastrointestinal Health and Irritable Bowel Syndrome PMCID: PMC5508768
  5. Neuroendocrine and Metabolic Effects of Low-Calorie and Non-Calorie Sweeteners PMCID: PMC7378387
  6. Sugar Substitutes: Mechanism, Availability, Current Use and Safety Concerns-An Update PMCID: PMC6236052
  7. Artificial sweeteners – a review PMCID: PMC3982014