Масло от крил - основни ползи и предимства
Маслото от крил се получава от морски ракообразни, които живеят в дълбоки морски води. Подобно на дълбоководните риби, той е богат на омега-3 мастни киселини. Добрият липиден състав и високото съдържание на антиоксиданти правят маслото от крил хранителна добавка, важна за превенцията на сърдечно-съдови заболявания.
Маслото от антарктически крил ( Euphausia superba ) съдържа високо ниво на полезни за здравето мастни киселини, но преди всичко е богато на омега-3 полиненаситени мастни киселини, ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Маслото от крил също се характеризира с наличието на фосфолипиди и астаксантин със силни антиоксидантни свойства, които улавят свободните радикали и укрепват имунитета.
В настоящата статия ще се фокусираме върху основните ползи и предимства на маслото от крил. Ще разгледаме какви благоприятни ефекти оказва то, върху сърдечно-съдовата система, как подобрява мозъчната функция и настроение, както и как намалява възпаленията и болката в организма.
Също така, ще сравним маслото от крил с други видове рибено масло и ще обсъдим предимствата, които то предлага. Тези предимства включват по-високо съдържание на Омега-3 мастни киселини, по-добра абсорбация от организма и по-малки дози и по-малко странични ефекти.
В заключение, ще изтъкнем важността на маслото от крил като хранителна добавка и ще предоставим препоръки за неговото използване. Нека започнем с разглеждането на основните ползи от маслото от крил.
Основни ползи от масло от крил
Масло от крил е изключително богат източник на полезни хранителни вещества, които предлагат множество ползи за здравето. Това е продукт, който е получен от малки морски организми, наречени крил, които са изключително богати на Омега-3 мастни киселини.
Благоприятни ефекти върху сърдечно-съдовата система
Една от основните ползи от масло от крил е неговото благоприятно въздействие върху сърдечно-съдовата система. Защо е това важно? Маслото от крил съдържа Омега-3 мастни киселини, които са известни със своите антиинфламаторни свойства и способността си да намалят нивата на лошия холестерол в организма. Това може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания като артериосклероза, хипертония и инфаркт. Има благоприятен ефект върху кръвоносната система, като понижава вискозитета на кръвта и насища тъканите с кислород, намалявайки риска от образуване на кръвни съсиреци, като по този начин елиминира риска от инфаркт.
Подобряване на мозъчната функция и настроение
Изключителното съдържание на Омега-3 мастни киселини в маслото от крил го прави идеален източник за подобряване на мозъчната функция и настроение. Няколко изследвания са показали, че Омега-3 мастните киселини имат положителен ефект върху мозъчните функции, като подобряват паметта, концентрацията и умствената яснота. Освен това, те също така могат да помогнат при симптоми на депресия и тревожност, като подобрят настроението и усещането за благополучие.
Намаляване на възпаленията и болката
Маслото от крил съдържа мощни антиинфламаторни вещества, които могат да помогнат за намаляване на възпаленията и болката в организма. Това е често срещан проблем, който може да доведе до различни заболявания и състояния, като артрит, хронични болки и запалителни процеси. Маслото от крил може да помогне при тези състояния, като намали възпалението и облекчи болката. Това го прави един привлекателен избор за хора, които търсят естествени алтернативи за облекчаване на болката и подобряване на качеството на живот.
Затлъстяване и метаболитен синдром
Маслото от крил играе важна роля в превенцията на заболявания, свързани с начина на живот, като диабет тип 2, наднормено тегло, затлъстяване, дислипидемия и хипертония. Хората с наднормено тегло и затлъстяване имат по-ниски концентрации на омега-3 мастни киселини в сравнение с хората с нормално телесно тегло. Омега-3 киселините също така регулират апетита и ускоряват метаболизма и намаляват възпалението в тялото.
Депресия
Добавянето на препарати с масло от антарктически крил осигурява на организма омега-3 киселини, което подобрява съотношението им към омега-6 киселините в храната. Омега-3 киселините имат благоприятен ефект върху психическото състояние на хора с депресия, тъй като те са предшественик на синтеза на серотонин - "хормона на щастието", като по този начин подобряват настроението
Всички тези основни ползи от масло от крил го правят един ценен хранителен продукт, който може да се включи във вашата дневна хранителна рутина. В следващата част от статията ще разгледаме предимствата на маслото от крил спрямо други видове рибено масло.
Предимства на масло от крил спрямо други видове рибено масло
Маслото от крил е един от най-новите и иновативни продукти на пазара на хранителни добавки. То се отличава с редица предимства спрямо други видове рибено масло. В тази част ще разгледаме някои от тези предимства и как те могат да се отразят положително на вашето здраве.
По-високо съдържание на Омега-3 мастни киселини
Една от основните причини, поради които маслото от крил се отличава от другите видове рибено масло, е високото му съдържание на Омега-3 мастни киселини. Омега-3 мастните киселини са изключително важни за нашето здраве, като подпомагат нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система, подобряват настроението и са необходими за правилното функциониране на мозъка.
В сравнение с други видове рибено масло, маслото от крил се отличава с по-високо съдържание на Омега-3 мастни киселини. Това означава, че като консумирате масло от крил, вие получавате по-голямата доза от тези важни хранителни вещества.
По-добра абсорбация от организма
Едно от предимствата на маслото от крил е, че то се абсорбира по-лесно и по-ефективно от организма в сравнение с другите видове рибено масло. Това се дължи на фосфолипидната структура на маслото от крил, която е много близка до структурата на нашите клетки. Тази близост позволява на организма да поеме и използва по-голяма част от полезните съставки на маслото от крил.
Способността на организма да абсорбира по-ефективно Омега-3 мастните киселини от маслото от крил означава, че вие получавате максималната полза от тези хранителни вещества.
По-малки дози и по-малко странични ефекти
Също така, маслото от крил предлага предимството на по-малки дози и по-малко странични ефекти в сравнение с другите видове рибено масло. Поради по-високата му биологична активност и по-добрата абсорбация от организма, маслото от крил ви позволява да постигнете желаните ползи с по-малки количества. Това е особено важно за хора, които имат чувствителен стомах или които се нуждаят от по-ниски дози на Омега-3 мастни киселини.
Масло от крил – противопоказания
Когато приемаме масло от крил, трябва да имаме предвид, че в ежедневната диета трябва да се поддържа подходящото съотношение на омега-3 към омега-6 мастни киселини , което е 1:5. Ето защо е важно да не надвишавате препоръчителната доза, когато го допълвате външно. Трябва да се внимава при употребата на антикоагуланти, аналгетици, диуретици и хормонални лекарства . Противопоказание за приемане на масло от крил е алергия към риба, ракообразни и морски дарове. Моля, не приемайте krill oil по време на бременност и кърмене.
Прочети цялата статия : Омега-6 — ползи и вреди
Заключение за krill oilМаслото от крил се отличава с няколко важни предимства спрямо другите видове рибено масло. Високото съдържание на Омега-3 мастни киселини, по-добрата абсорбация от организма и по-малките дози и странични ефекти правят маслото от крил един от най-ефективните и безопасни източници на Омега-3 мастни киселини. Приемът на krill oil може да има положителен ефект върху вашето сърдечно-съдово здраве, мозъчна функция и общото здраве.
Използвани източници:
- Effects of krill oil and lean and fatty fish on cardiovascular risk markers: a randomised controlled trial PMCID: PMC5773922
- Preventive and Therapeutic Effects of Krill Oil on Obesity and Obesity-Induced Metabolic Syndromes PMCID: PMC9410137
- Krill Oil for Cardiovascular Risk Prevention: Is It for Real? PMCID: PMC4252213
- Lipid-modifying effects of krill oil vs fish oil: a network meta-analysis PMID: 32073633
- Supplementation of krill oil with high phospholipid content increases sum of EPA and DHA in erythrocytes compared with low phospholipid krill oil PMCID: PMC4632328