Vitamin C основни ползи - Прием, Предозиране, странични ефекти.

Публикувано от Ivan 18.04.2019 0 Коментари

Основни ползи и информация за Vitamin C

Vitamin C  известен също като L-аскорбинова киселина, е водоразтворим витамин, който присъства естествено в някои храни, добавен е към други, и се предлага като хранителна добавка. Хората, за разлика от повечето животни, са в състояние да синтезират витамин ц ендогенно, така че е от съществено значение хранителния компонент. Витамин С е необходим за биосинтезата на kolagen, L-карнитин, и някои невротрансмитери. Витамин Ц също участва в обмяната на белтъчините. Колагенът е основен компонент на съединителната тъкан, която играе ключова роля в заздравяването на рани. Витамин С е важен физиологичен антиоксидант  и е нужен за да се регенерират други антиоксиданти в тялото, включително алфа-токоферол-витамин Е.[1]

vitamin c дозировка, странични ефекти за бъбреците

За какво помага

Активени изследвания проучват дали витамин C, ограничава вредните ефекти на свободните радикали чрез своята антиоксидантна активност. И с това може да помогне да се предотврати или забави развитието на някои видове рак, сърдечно-съдови заболявания, както и други заболявания, при които оксидативният стрес играе причинна роля. В допълнение към биосинтетични и антиоксидантни функцииVitamin C играе важна роля в имунната функция и подобрява усвояването на желязо, под формата на наличие на желязо в растителни храни. Недостигът на витамин С причинява скорбут, който се характеризира с умора, обща слабост, нарушаване на съединителната тъкан и капилярна чупливост.
 

Чревна абсорбция на витамин С

Чревната абсорбция на витамин С се регулира от най-малко един специфичен и активен транспортьор. Клетките натрупват витамин С чрез втори специфичен транспортен протеин. Ин витро проучвания са установили, че окисления Vitamin C, или дехидроаскорбинова киселина, влиза в клетките чрез някои глюкозни транспортери и след това се редуцира вътрешно  до аскорбинова киселина. Физиологичното значение за поемането на дехидроаскорбинова киселина и нейния принос за цялостната икономия на витамин C е неизвестен и недоказан.
 

Vitamin c Предозиране

Зощо не трябва да се приемат високи дози витамин C

Освен евентуалните признаци на предозиране, които са описани в раздела Предозиране с Витамин C и евентуални Странични ефекти от Витамин C. Оралната форма Vitamin C има капацитет на усвояване и абсорбиране. Приблизително 70% -90% от витамин С се абсорбира при умерен прием на 30-180 мг / ден. При дози над 1 грам на ден, абсорбция пада до по-малко от 50% и се абсорбира, неметаболизирана аскорбинова киселина, която се екскретира в урината.
 
 

Резултати от фармакокинетични проучвания

Резултати от фармакокинетични проучвания показват, че перорални дози от 1.25 г / ден аскорбинова киселина произвеждат средна пикова плазмена концентрация на витамин C на 135 микромола / L, които са около два пъти по-високи от тези, произведени ако се консумира 200-300 мг/ден аскорбинова киселина от богати на витамин C храни.
Храни които съдържат Витамин C
Фармакокинетично моделиране прогнозира, че дори дози до 3 г аскорбинова киселина, взети на всеки 4 часа ще произвеждат пикови плазмени концентрации от само 220 микромола / L.
 

Общото съдържание на Vitamin C в тялото

Общото съдържание на Vitamin C в тялото варира от 300 мг (в близост до скорбут),и достига до около 2 г. Високите нива на витамин C (милимоларни концентрации) се поддържат в клетките и тъканите,и са най-високи в левкоцитите (бели кръвни клетки), очите, надбъбречните жлези, хипофизната жлеза и мозъка. Относително ниски нива на витамин С (микромоларни концентрации) се намират в извънклетъчни течности, като плазма, червени кръвни клетки, и слюнка .
 

  Недостиг и дефицит на Витамин C

Недостиг на Витамин C може да има когато приема е под RDA, но е над сумата, необходима за предотвратяване на изявена недостатъчност (приблизително 10 мг / ден). Следните групи са по-склонни от други да бъдат изложени на риск от Недостиг на Витамин C.

Остър и хроничен недостиг на витамин С

Остър и хроничен недостиг на витамин С води до скорбут. Графикът за развитието на скорбут варира, в зависимост от запасите на витамин C в тялото, но признаците могат да се появяват в рамките на 1 месец ако приемате малко или никакъв Vitamin C (под 10 мг / ден) .

 

Какви са симптомите

Първоначалните симптоми могат да включват умора (най-вероятно в резултат на нарушена  биосинтеза на карнитин), неразположение, и възпаление на венците. Когато недостига на витамин C прогресира, синтеза на collagen се нарушава и съединителната тъкан става слаба, причинявайки петехии, екхимози, пурпура, ставни болки, лошо зарастване на рани, хиперкератоза. Допълнителни признаци на скорбут включват депресия, както и подути, венци и разхлабване или загуба на зъби поради тъканна и капилярна чупливост. Недостигът на желязо и анемия може да се появи в резултат на повишена честота на кървене и намалена абсорбция на желязо в следствие на ниско съдържание на vit c прием. При деца, може да се появи костно заболяване.  Ако не се лекува, скорбут е последиците могат да са фатални.

 

Малко История

До края на 18 -ти век, много от моряците, които са се осмелявали на дълги океански пътувания, с малко или без прием на витамин C, са починали от скорбут. През средата на 1700-те, сър Джеймс Линд, британски флот хирург, проведени експерименти и определя, че яденето на цитрусови плодове или сокове може да лекува скорбут, въпреки че учените не доказват, че аскорбиновата киселина е активната съставка до 1932. Днес, недостиг на vit c и скорбут са рядкост в развитите страни.Явни симптоми на недостиг се появяват само, ако приемът на витамин C падне под приблизително 10 мг / ден в продължение на много седмици Дефицитът на Vitamin C е рядко явление в развитите страни, но все още може да се появи при хора с ограничено разнообразие на храни.

 

 Може ли витамин С да предотврати настинка или да направи по-кратко заболяването?

Това е общ въпрос и много учени са се опитвали да отговорят на него. Като цяло, изследването показва, че за повечето хора, които приемат витамин С редовно, не намаляват шансовете за получаване на обикновена настинка. Добавките от витамин С, може леко да съкратят продължителността на настинката и да намалят задълбочаването и. Въпреки това, ако започнете да приемате vit c след появата на симптомите на настинка, не изглежда това да Ви помогне.
 
Пушачи и пасивни пушачи
     Изследвания постоянно показват,  че пушачите имат по-ниски плазмени и левкоцитите нива на витамин C, отколкото непушачите, отчасти поради повишен оксидативен стрес.
Поради тази причина, се смята че пушачите се нуждаят от 35 мг повече витамин С на ден, отколкото непушачите. Излагането на вторичния дим също намалява нивата на витамин С. Въпреки, че неможе да се установи специфично изискване на витамин ц за непушачите,  които са редовно изложени на тютюнев дим, тези лица следва да завишат прием на витамин C.
 
   Бебетата, хранени изпаряване или варено мляко
 
Повечето бебета в развитите страни се хранят кърма и / или адаптирано мляко, и двете от които доставят достатъчни количества витамин C. По много причини,има бебетата които се хранят със запарено или варено краве мляко, което не се препоръчва.
 
Тази практика може да доведе до недостиг на Vitamin C, тъй като кравето мляко, естествено има много по-малко витамин C и топлина може да унищожи витамин ц.
 
 
Активни спортисти хора които тренират тежко и интензивно  Хора които практикуват спорт редовно и тренировките са интензивни и продължителни ,задължително трябва да добавят прием на Витамин C, в дневното си меню.Няма как да минете само със здравословно хранене, а трябва периодично да добавяте цикъл от няколко седмици с Vitamin C 1000. Дозировката е в зависимост от пол,възраст и натоварвания и сме посочили в таблицата с Допустими горни нива на прием (ULs) на Витамин C.
 
Хората с ограничено разнообразие в храната
 
Въпреки че плодовете и зеленчуците са най-добрите източници на витамин ц, много други храни имат малки количества от този хранителен елемент. По този начин, чрез разнообразно хранене, повечето хора трябва да бъдат в състояние да отговорят на дневните нужди витамин C или поне да получат достатъчно, за да се предотврати скорбут. Хората, които са с ограничено разнообразие в храната-включително и някои възрастни хора, бедни хора, които не могат да приготвят храната си; хора, които злоупотребяват с алкохол или наркотици; хранителни разтройства; хора с психични заболявания; деца-може също да не получат достатъчно витамин C.
 
Хората с малабсорбция и някои хронични заболявания
 
Някои медицински състояния могат да намалят усвояването на витамин C и / или увеличат времето, необходимо на организма да го достави. Хората с тежка чревна малабсорбция или кахексия и някои ракови пациенти, може да са изложени на повишен риск от витамин C неадекватност. Ниските концентрации на витамин С може да се появят и при пациенти с краен стадий на бъбречна недостатъчност, на постоянна хемодиализа.
 
Поради своята функция като антиоксидант и неговата роля в имунната функция, витамин С се препоръчва, като средство за предотвратяване и/или лечение на множество заболявания. В отделен раздел ще се фокусираме върху четири заболявания и разстройства, в които витамин C  играе ключова роля:
  • рак (включително превенция и лечение),
  • сърдечно-съдови заболявания, свързани с възрастта дегенерация на макулата (AMD) и катаракта,
  • обикновена настинка,грип или инфекциозни заболявания

Дневен прием на витамин C

Витамин C дневна доза

Препоръки за Прием на витамин С и други хранителни вещества са предоставени в Диетични референтните количества за прием (Дрис), разработени от Съвета по храните и храненето (FNB) в Института по медицина (IOM) на Националната академия (по-рано Националната академия на науките). DRI е термин определящ референтни стойности, за прием на добавки от здрави хора. Тези стойности, които варират в зависимост от възрастта и пола, включват:
  • Препоръчителна дневна доза (RDA): средно дневно ниво на прием достатъчно, за да отговаря на хранителните нужди на почти всички (97% -98%) здрави хора.
  • Адекватен прием (AI): е нормалната дневна доза препоръчана от RDA, която би трябвало да осигури нуждите на организма.
  • Допустим Горна прием Level (UL): максималната дневна доза е малко вероятно да доведе до неблагоприятни последици за здравето

Препоръчителни дневни дози (АРР) за Прием на Витамин C

 
Препоръките за дневен прием на Витамин Ц. Таблица 1 изброява текущите АРР , които се основават на известни физиологични и антиоксидантни функции на белите кръвни клетки. Те са много по-високи от необходимото за защита от недостиг на Витамин C. За деца от раждането до 12 месеца, FNB създаде AI за витамин C, което е еквивалентно на средния прием на витамин C при здрави, кърмени бебета.

Таблица 1

Препоръчителни дневни дози (АРР) за Прием на Витамин C
Възраст
Мъж
Жена
Бременност
Кърмене
0-6 месеца
40 мг *
40 мг *
 
 
7-12 месеца
50 мг *
50 мг *
 
 
1-3 години
15 мг
15 мг
 
 
4-8 години
25 мг
25 мг
 
 
9-13 години
45 мг
45 мг
 
 
14-18 години
75 мг
65 мг
80 мг
115 мг
19+ години
90 мг
75 мг
85 мг
120 мг
Пушачи
Лица, които пушат изискват 35 мг / ден повече витамин C, отколкото непушачите.

 

* Адекватен прием (AI)Когато спадате към графата от група от хора, които са по-склонни да бъдат изложени на риск от получаване на недостатъчни количества витамин C, тогава може да завишите нивата на прием до тези посочени в таблицата с Допустими горни нива на прием (ULs) на Витамин C.  

 

Най-богатите на витамин С храни

 

Плодовете и зеленчуците са най-добрите източници на витамин C. Цитрусови плодове, домати и доматен сок, и картофи са основни доставчици на витамин C. Други добри хранителни източници включват червени и зелени чушки, киви, броколи, ягоди, брюкселско зеле, и пъпеш. Въпреки че витамин C не присъства естествено в зърнените храни, той се добавя към някои обогатени зърнени закуски. Съдържанието на витамин С в храните може да бъде намалено с продължително съхранение и готвене, защото аскорбинова киселина е разтворима във вода и се разрушава от топлинна преработка. Готвенето на пара или в микровълновата фурна, може да намали загубите на Vitamin C при готвене. За щастие, много от най-добрите хранителни източници на витамин C, като плодове и зеленчуци, се консумират сурови. Консумирането на пет различни порции плодове и зеленчуци на ден, може да осигури повече от 200 мг витамин C.

Очаквайте продължение на статията с информация за храни (таблица със съдаржание) и хранителни добавки с Витамин C ампули, таблетки, разтворими (кои са най-добрите на пазара).


Предупреждение
Статията има информативен характер! Продуктите които се промотират, не са лекарства и не трябва да се приемат за лечение!