Vitamin C основни ползи - Прием, Предозиране, странични ефекти.
Основни ползи и информация за Vitamin C
Vitamin C известен също като L-аскорбинова киселина, е водоразтворим витамин, който присъства естествено в някои храни, добавен е към други, и се предлага като хранителна добавка. Хората, за разлика от повечето животни, са в състояние да синтезират витамин ц ендогенно, така че е от съществено значение хранителния компонент. Витамин С е необходим за биосинтезата на kolagen, L-карнитин, и някои невротрансмитери. Витамин Ц също участва в обмяната на белтъчините. Колагенът е основен компонент на съединителната тъкан, която играе ключова роля в заздравяването на рани. Витамин С е важен физиологичен антиоксидант и е нужен за да се регенерират други антиоксиданти в тялото, включително алфа-токоферол-витамин Е.[1]
За какво помага
Чревна абсорбция на витамин С
Vitamin c Предозиране
Зощо не трябва да се приемат високи дози витамин C
Резултати от фармакокинетични проучвания
Общото съдържание на Vitamin C в тялото
Недостиг и дефицит на Витамин C
Недостиг на Витамин C може да има когато приема е под RDA, но е над сумата, необходима за предотвратяване на изявена недостатъчност (приблизително 10 мг / ден). Следните групи са по-склонни от други да бъдат изложени на риск от Недостиг на Витамин C.Остър и хроничен недостиг на витамин С
Остър и хроничен недостиг на витамин С води до скорбут. Графикът за развитието на скорбут варира, в зависимост от запасите на витамин C в тялото, но признаците могат да се появяват в рамките на 1 месец ако приемате малко или никакъв Vitamin C (под 10 мг / ден) .
Какви са симптомите
Първоначалните симптоми могат да включват умора (най-вероятно в резултат на нарушена биосинтеза на карнитин), неразположение, и възпаление на венците. Когато недостига на витамин C прогресира, синтеза на collagen се нарушава и съединителната тъкан става слаба, причинявайки петехии, екхимози, пурпура, ставни болки, лошо зарастване на рани, хиперкератоза. Допълнителни признаци на скорбут включват депресия, както и подути, венци и разхлабване или загуба на зъби поради тъканна и капилярна чупливост. Недостигът на желязо и анемия може да се появи в резултат на повишена честота на кървене и намалена абсорбция на желязо в следствие на ниско съдържание на vit c прием. При деца, може да се появи костно заболяване. Ако не се лекува, скорбут е последиците могат да са фатални.
Малко История
До края на 18 -ти век, много от моряците, които са се осмелявали на дълги океански пътувания, с малко или без прием на витамин C, са починали от скорбут. През средата на 1700-те, сър Джеймс Линд, британски флот хирург, проведени експерименти и определя, че яденето на цитрусови плодове или сокове може да лекува скорбут, въпреки че учените не доказват, че аскорбиновата киселина е активната съставка до 1932. Днес, недостиг на vit c и скорбут са рядкост в развитите страни.Явни симптоми на недостиг се появяват само, ако приемът на витамин C падне под приблизително 10 мг / ден в продължение на много седмици Дефицитът на Vitamin C е рядко явление в развитите страни, но все още може да се появи при хора с ограничено разнообразие на храни.
Може ли витамин С да предотврати настинка или да направи по-кратко заболяването?
Това е общ въпрос и много учени са се опитвали да отговорят на него. Като цяло, изследването показва, че за повечето хора, които приемат витамин С редовно, не намаляват шансовете за получаване на обикновена настинка. Добавките от витамин С, може леко да съкратят продължителността на настинката и да намалят задълбочаването и. Въпреки това, ако започнете да приемате vit c след появата на симптомите на настинка, не изглежда това да Ви помогне.- рак (включително превенция и лечение),
- сърдечно-съдови заболявания, свързани с възрастта дегенерация на макулата (AMD) и катаракта,
- обикновена настинка,грип или инфекциозни заболявания
Дневен прием на витамин C
Витамин C дневна доза
- Препоръчителна дневна доза (RDA): средно дневно ниво на прием достатъчно, за да отговаря на хранителните нужди на почти всички (97% -98%) здрави хора.
- Адекватен прием (AI): е нормалната дневна доза препоръчана от RDA, която би трябвало да осигури нуждите на организма.
- Допустим Горна прием Level (UL): максималната дневна доза е малко вероятно да доведе до неблагоприятни последици за здравето
Препоръчителни дневни дози (АРР) за Прием на Витамин C
Таблица 1
Препоръчителни дневни дози (АРР) за Прием на Витамин C
|
||||
Възраст
|
Мъж
|
Жена
|
Бременност
|
Кърмене
|
0-6 месеца
|
40 мг *
|
40 мг *
|
|
|
7-12 месеца
|
50 мг *
|
50 мг *
|
|
|
1-3 години
|
15 мг
|
15 мг
|
|
|
4-8 години
|
25 мг
|
25 мг
|
|
|
9-13 години
|
45 мг
|
45 мг
|
|
|
14-18 години
|
75 мг
|
65 мг
|
80 мг
|
115 мг
|
19+ години
|
90 мг
|
75 мг
|
85 мг
|
120 мг
|
Пушачи
|
Лица, които пушат изискват 35 мг / ден повече витамин C, отколкото непушачите.
|
Най-богатите на витамин С храни
Плодовете и зеленчуците са най-добрите източници на витамин C. Цитрусови плодове, домати и доматен сок, и картофи са основни доставчици на витамин C. Други добри хранителни източници включват червени и зелени чушки, киви, броколи, ягоди, брюкселско зеле, и пъпеш. Въпреки че витамин C не присъства естествено в зърнените храни, той се добавя към някои обогатени зърнени закуски. Съдържанието на витамин С в храните може да бъде намалено с продължително съхранение и готвене, защото аскорбинова киселина е разтворима във вода и се разрушава от топлинна преработка. Готвенето на пара или в микровълновата фурна, може да намали загубите на Vitamin C при готвене. За щастие, много от най-добрите хранителни източници на витамин C, като плодове и зеленчуци, се консумират сурови. Консумирането на пет различни порции плодове и зеленчуци на ден, може да осигури повече от 200 мг витамин C.
Очаквайте продължение на статията с информация за храни (таблица със съдаржание) и хранителни добавки с Витамин C ампули, таблетки, разтворими (кои са най-добрите на пазара).