Зеаксантин при проблеми с очите

Съвременните технологии увеличават и риска от проблеми с очите. Новите дисплеи на телефони, компютри, LED осветление излъчват вредна синя радиация. Всеки от нас излага организма си ежедневно на часове с това облъчване, така бавно и сигурно унищожава зрението си ! Как Зеаксантин и лутеин спират този процес, като абсорбират и предпазват очите от излишната светлина, особено от синя светлина.
Какво е Зеаксантин?
Зеаксантинът е багрило, което се среща естествено в храната и има множество полезни за здравето свойства. В човешкото тяло се натрупва в ретината на окото, по-специално в макулата. Подходящата консумация на храни или хранителни добавка с зеаксантин и лутеин е гаранция за добро състояние на очите. Научете, как влияе зеаксантинът, какви ползи има, и в кои храни се съдържа.
Зеаксантинът е антиоксидант, който принадлежи към каротеноидите, или по-скоро техните производни - ксантофилите, т.е. багрилни съединения, естествено срещащи се в природата. Ксантофилите играят важна роля в изграждането на очните структури и влияят върху правилното функциониране на окото. Зеаксантинът има благоприятен ефект върху здравето на очите – предпазва ги от възрастови увреждания и слепота. Това е съединение, което тялото не може да синтезира само, така че се доставя с диетата или под формата на хранителни добавки. Може да намали риска от някои очни заболявания, като дегенерация на макулата, катаракта или пигментен ретинит.
Зеаксантинът, заедно с лутеина, е съставна част на много хранителни добавки, които имат положителен ефект върху функционирането на окото. Той е мастноразтворим, така че е добре да го приемате с храна, съдържаща мазнини.
Зеаксантин - свойства
Зеаксантинът има силни антиоксидантни свойства, които предпазват клетките от вредното въздействие на свободните кислородни радикали и предотвратяват оксидативното увреждане. Важен е при лечението и профилактиката на много хронични заболявания. Подпомага работата на кръвоносната система и има противовъзпалителни свойства. Подобрява паметта и когнитивните функции, намалява риска от инсулти или сърдечно-съдови заболявания. Проявявайки антиоксидантна и клетъчно-защитна активност, зеаксантинът забавя процеса на стареене и ускорява обновяването на епидермиса. Най-често се среща с лутеин и в тази форма се определя съдържанието му в хранителните продукти.
Основната задача на зеаксантина в човешкото тяло е да предпазва очите от ултравиолетовите лъчи, да допълва концентрацията на каротеноиди в очите, която намалява с възрастта и да подпомага функционирането на окото.
Основни ползи на зеаксантин
- предотвратява бавното, но последователно разграждане на макулата,
- предотвратява появата на катаракта,
- осигурява добро състояние на кожата,
- подпомага функционирането на нервната система,
- има противоракови свойства,
- намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.
Какви хранителни добавки за очи с лутеин и зеаксантин има?
Добавки с лутеин и зеаксантин
Количеството лутеин и зеаксантин в ретината намалява значително с възрастта, както и при хора, които пушат цигари, употребяват алкохол, страдат от затлъстяване и диабет. 6 Ето защо е много важно да се осигурят гореспоменатите багрила в добре балансирана диета, богата на зеленчуци и плодове, а когато се окаже, че са недостатъчни, да се запълнят произтичащите от това дефицити чрез подходяща хранителна добавка.
Препарати с лутеин и зеаксантин за очи
Добре подбраната добавка ви позволява да поддържате правилното ниво и да поддържате правилните пропорции на лутеин и зеаксантин в ретината. Изследванията анализират препарати с лутеин и зеаксантин, съдържащи 10 mg лутеин и 2 mg зеаксантин (съотношение 5:1), което е точно количеството, което трябва да се съдържа в хранителната добавка.
Лутеи и Зеаксантин – какво е общото между тях?
Зеаксантин и лутеин са компоненти, необходими за правилното зрение и позволяват правилното функциониране на окото през целия живот. Комбинирани, те дават много по-силен и ефективен ефект върху зрението. Това се казва хипердопълнителен синергизъм. Затова в хранителните добавки често можете да намерите тези две съставки заедно в съотношение 1:5 (зеаксантин:лутеин) – стойностите трябва да отразяват действителното съотношение в очната ябълка.
Лутеин и зеаксантин са каротеноиди, които абсорбират и предпазват очите от излишната светлина, особено от синя светлина.
Това е светлинното облъчване от всевъзможни цифрови устройства. Прекомерното дългосрочно излагане на синя светлина уврежда зрението. Всеки сам може да прецени , колко часа на ден е подложен на такова облъчване от синя светлина. Слънчевата светлина също съдържа средно между 25-30% синя светлина. Лутеин и зеаксантин сформират жълт пигмент в макулата, който играе ролята на естествен филтър срещу вредния ефект на синята светлина. Синята светлина прониква дълбоко в очите и нанася щети върху макулата. Това е зоната на окото, която отговаря за остротата на зрението. Когато това е дългосрочно, може да доведе до прогресивна загуба на зрението.
Зеаксантин храни
Най-богатите храни източници на лутеин и зеаксантин са:
- броколи (приблизително 2,4 mg / 100 g),
- Брюкселско зеле (приблизително 1,59 mg / 100 g),
- тиква (приблизително 2,12 mg / 100 g),
- зелен фасул (приблизително 1,14 mg / 100 g),
- грах (приблизително 1,76 mg / 100 g),
- зеле (приблизително 3,95 mg / 100 g),
- карфиол (приблизително 1,30 mg / 100 g),
- зеле (приблизително 3,10 mg / 100 g),
- царевица (приблизително 8,84 mg / 100 g),
- моркови (приблизително 0,32 mg / 100 g),
- бебешки моркови (приблизително 3,5 mg / 100 g),
- магданоз (приблизително 10 mg / 100 g),
- портокал (приблизително 1,87 mg / 100 g),
- домат (приблизително 1,30 mg / 100 g),
- зелена маруля (приблизително 2,63 mg / 100 g),
- спанак (приблизително 11,9 mg / 100 g),
- зелен грах (приблизително 1,35 mg / 100 g),
- зелено зеле (приблизително 22,07 mg / 100 g). „
Зеаксантинът е необходима съставка за поддържане на правилното функциониране на окото. Правилно балансираната диета, богата на плодове и зеленчуци, ви позволява да осигурите адекватни количества от това съединение. Зеаксантинът има антиоксидантни свойства, има положителен ефект върху кръвоносната и нервната система, а също така подобрява паметта и когнитивните функции. Той предпазва клетките от вредното въздействие на свободните кислородни радикали, поради което ще работи добре и при превенцията на много хронични заболявания .