Ролята на Глутамин за червата и неговото значение при чревни заболявания
Какво представлява глутаминът?
Глутаминът е най-разпространената аминокиселина в организма и участва в повече метаболитни процеси от която и да е друга аминокиселина. Когато тялото няма леснодостъпен източник на глюкоза, тялото преобразува глутамин в глюкоза. Глутаминът служи като източник на гориво за клетките, покриващи червата, и без него тези клетки могат да отпаднат. Също така е важно за имунната функция, тъй като е важно за функцията на белите кръвни клетки. При изследванията е потвърдено, че глутаминът има противовъзпалителни ефекти. Глутаминът се намира естествено в храни с високо съдържание на протеини като месо, риба, боб и млечни продукти. Въпреки че тази аминокиселина се счита за заменима (което означава, че при нормални обстоятелства можем да произвеждаме достатъчно от нея), определени ситуации могат да увеличат търсенето ни извън това, което телата ни могат да ни доставят. Това включва периоди на стрес, критично заболяване, инфекция, зарастване на рани, травми, тежки изгаряния, стомашно-чревни разстройства и интензивни упражнения. С други думи, в определени ситуации, прием на глутамин не е лоша идея! [1]
Доказаните ползи на глутамин
- насърчаване на целостта на лигавицата на червата, като действа като източник на енергия и предотвратява транслокацията на бактерии;
- осигуряване на основен източник на гориво за клетките на имунната система;
- подобряване на азотния баланс по време на стрес.
На кого могат да помогнат добавките с глутамин?
При здрави индивиди почти всички тъкани в тялото синтезират глутамин. Въпреки това, при хора с метаболитен стрес има повишено търсене на глутамин, което прави добавките от съществено значение. Това включва хора с остри или хронични заболявания на червата, изгаряния, травми, сепсис или имунни нарушения и може да включва хора с временно повишени метаболитни нужди в резултат на екстремни физически дейности. Трябва да се консултирате с лекар за допълнителната употреба на глутамин в подкрепа на сериозни здравословни състояния!
Както при здрави, така и при стресирани индивиди, глутаминът е източник на гориво за клетките в тънките черва и дебелото черво. Той е предпочитаният източник на гориво от червата и е необходим за поддържане на червата, поради което предотвратява навлизането на бактерии в тънките черва или стената на червата.
При чревни заболявания
Глутаминът, най-разпространената свободна аминокиселина в човешкото тяло, е основен субстрат, използван от чревните клетки. Има множество изследвания за ролите на глутамина в чревната физиология и управлението на множество чревни заболявания. Във физиологията на червата, глутаминът насърчава пролиферацията на ентероцити, регулира протеините с плътно свързване, потиска провъзпалителните сигнални пътища и предпазва клетките от апоптоза и клетъчен стрес по време на нормални и патологични състояния. Тъй като запасите от глутамин се изчерпват по време на тежък метаболитен стрес, включително травма, сепсис и възпалителни заболявания на червата, добавките с глутамин са изследвани при пациенти, за да се подобрят техните клинични резултати.
В допълнение към важната си роля в храносмилането, абсорбцията и секрецията, стомашно-чревният епител служи като бариера за дифузията на токсини, алергени и патогени от луминалното съдържание в интерстициалната тъкан. Известно е, че нарушаването на бариерата и дифузията на вредните вещества предизвикват възпаление на лигавицата и нараняване на тъканите. Всъщност нарушаването на функцията на чревната бариера играе решаваща роля в патогенезата на множество стомашно-чревни заболявания като възпалително заболяване на червата (IBD), синдром на раздразненото черво (IBS), цьолиакия и инфекциозен ентероколит. Специализираните съединителни комплекси, наречени стегнати връзки, осигуряват бариерната функция на чревния епител. Загубата на целостта на стегнатите кръстовища и повишената чревна пропускливост за макромолекулите са свързани с патогенезата на IBD, IBS и цьолиакия. Защитните фактори на лигавицата като растежни фактори и хранителни вещества запазват целостта на чревната бариера и са полезни при лечението на различни стомашно-чревни заболявания. L-глутаминът, най-разпространената аминокиселина в кръвта, играе жизненоважна роля за поддържането на целостта на лигавицата.[PMCID: PMC5454963]
Глутаминът и чревната бариера
Чревната бариера се състои от един слой от здраво свързани клетки, покриващи червата, служещи като бариера между външния свят (нашия храносмилателен тракт, който е технически тръба, която минава „извън“ тялото ни!) И нашата вътрешна среда (вътрешността) на нашето тяло). Когато тази бариера функционира правилно, тя предотвратява навлизането на чужди антигени, патогени и бактериални токсини в нашата система, като същевременно избирателно позволява на основните хранителни вещества и вода да филтрират. Когато тази бариера не е такавафункциониращи правилно (какъвто е случаят с пропускащите черва), протеинови фрагменти, ендотоксин, отпадъци, патогени и други вредни вещества могат да напуснат червата и да влязат в обращение. В тази ситуация имунните клетки в червата започват атака срещу чуждите нашественици, което води до каскада от имунни реакции и продължаващо възпаление. Накратко, функцията на чревната бариера е от съществено значение за поддържането на здравето ни, а когато е в компрометирано състояние, сме и ние!
Доказателствата показват, че добавките с глутамин могат да се използват при следните състояния
Болест на Crohn
Доказано е, че пациентите с болестта на Crohn се възползват от пероралния глутамин, особено при предотвратяване на пропускливостта на червата, свързана с приема на индометацин.
Целиакия
Има проучвания за активна целиакия се оказват полезни, тъй като тези пациенти често имат загуби на протеин и повишено използване на глутамин.
Заболяване на късите черва
Едно проучване демонстрира засилена абсорбция на хранителни вещества с прилагане на глутамин и растежен хормон при хора с къси черва. Глутаминът може да намали симптомите на диария при пациенти с болест на късите черва, тъй като подпомага реабсорбцията на натрий и вода.
Рак
Някои пациенти с рак, получаващи химиотерапия, показват облекчение на мукозита, когато използват глутамин на прах.
Гастрит
Гастритът е широк термин за възпаление на стомашната лигавица. Много фактори допринасят за причината за това състояние и в някои случаи може да доведе до язва. Доказано е, че глутаминът увеличава притока на кръв към червата, като по този начин подпомага лечебния процес.
Основни заболявания
Пациентите в хирургични отделения за интензивно лечение могат да развият стомашно-чревни проблеми, свързани с недостиг на глутамин. Глутаминът (често комбиниран с други хранителни вещества - протеини) също може да бъде полезен като хранителна добавка за хора, подложени на възстановяване след тежка операция или критично заболяване.
Как се прима глутамин?
Можете да закупите глутамин на прах от магазин за хранителни добавки. В зависимост от състоянието на заболяването, препоръчителната дневна доза глутамин варира от 15 до 45 грама (средната препоръка е 0,2 грама на килограм телесно тегло). Не трябва да смесвате глутамин в много горещи / студени течности или храни или в силно киселинни течности.
Въпроси за безопасността на глутамина
Има ли Глутамин странични ефекти? Като естествена аминокиселина се смята, че глутаминът е безопасна добавка, когато се приема в препоръчани дози. Въпреки това, тези, които са свръхчувствителни към мононатриев глутамат (MSG), трябва да използват глутамин с повишено внимание, тъй като тялото метаболизира глутамин в глутамат. Освен това, тъй като много лекарства против епилепсия действат, като блокират стимулацията на глутамат в мозъка, високите дози глутамин могат да затрупат тези лекарства и да представляват риск за хората с епилепсия.
Ако приемате антисептични лекарства, включително карбамазепин, фенобарбитал, фенитоин (Dilantin®), примидон (Mysoline®) и валпроева киселина (Depakene®), използвайте глутамин само под лекарско наблюдение.
И накрая, глутаминът не се препоръчва при диети с ограничен протеин (т.е. в краен стадий на чернодробни или бъбречни заболявания).
В Заключение
Има проучвания за глутамин, които показват обещаващи резултати при пациенти с метаболитни или стомашно-чревни нарушения. [PMID: 11151079] Приема на глутамин се понася добре и се прилага лесно в повечето течности или полутвърди храни. Ако имате заболявания, Консултирайте се с вашия лекар или диетолог, преди да приемете глутамин!