Мед от манука – заслужава ли си цената, защо е толкова скъп ?

Публикувано от Ivan 20.01.2021 0 Коментари

Манука - дърво на живота, символ на Нова Зенландия

 

Медът от манука идва от Нова Зеландия, където расте храст Манука (Leptospermum scoparium). Медът се прави, когато пчелите опрашват цветята на храст Манука. Този вид храсти или малки дървета, са типични за растителността на източните брегове на Нова Зеландия и Югоизточна Австралия. Името Manuka идва от маорския език (mānuka) и се използва главно в Нова Зеландия. Австралийците го наричат ​​чаено дърво, благодарение на капитан Кук, който е пиел запарка от листа на манука

 

Физиологично храстите Manuka могат да се различават леко, но те имат редица общи черти за вида. Обикновено достигат височина от 2 до 5 м, но има и екземпляри от 15-метрово дърво. Манука е вечнозелено растение с гъсти клони. Характерно, малките листа (7-20 мм дълги и 2-6 мм широки) са груби и заострени. Петцветните цветя са с форма на звезда и имат диаметър 8-15 мм (от време на време до 25 мм). Най-често са бели с нежно розово обезцветяване. Кората на клоните е с кафяв цвят и лесно се отлепва. Манука се размножава бързо. Устойчив е на много тежки почвени условия и силно излагане на вятър. Расте добре в почви със силна киселинност. Растението може да се намери както по склоновете на планините, така и в долините, във влажните зони и тези застрашени от суша. Храстът Leptospermum scoparium цъфти само веднъж годишно, от ноември до януари (летния сезон на Нова Зеландия), за около 4 седмици.

 

Мед от манука - ползи, цена


Защо Медът от манука е толкова специален и скъп?

 

Защо Медът от манука е обект на толкова обширни научни изследвания ? Това наистина е Първият мед, който е толкова широко изследван и признат за изключителните си природни качества. Със сигурност е заради неговите изключителни природни свойства, които го отличават от останалите медове и го правят толкова високо ценен по целия свят. Производството на мед Manuka изисква специални грижи и много опит. Доказано е, че метилглиоксалът (MGO) е естествено съединение, което прави меда от Manuka толкова специален. MGO се произвежда в мед от нектар от манука. С узряването на меда съдържанието на MGO може да се увеличи.

 

Медът от манука изисква специализирано съхранение и е необходимо внимателно тестване на меда, за да се потвърди неговото качество и чистота. На всички етапи от този процес трябва да се спазват строги правила. 

 


Какво е Метилглиоксал - MGO

 

Тъй като е установено, че консумирането на мед от Manuka носи и зключитални здравословни ползи, много изследвания са се насочили към неговия састав.  В него е открито вещество, наречено метилглиоксал (накратко MGO). Установено е, че това съединение се среща естествено в мед от манука в значителни количества, които не се срещат в нито един друг хранителен продукт. Откриване на метилглиоксал - уникална съставка в меда Манука. Един от водещите изследователи на свойствата на меда от манука е проф. Томас Хенле - орган в областта на анализа на храните в Европейския съюз. Заедно със своите колеги от Техническия университет в Дрезден (Германия) той открива, че метилглиоксалът присъства в меда от манука в количества, които не се срещат никъде другаде. Констатациите на професор Хенле са публикувани в Molecular Nutrition & Food Research Journal през януари 2008 г. Метилглиоксалът е дикарбонилно химично съединение. Въпреки че името може да се свързва с нещо синтетично, то е напълно естествено органично съединение. Неговите малки количества се произвеждат от гликолиза в човешкото тяло и в растителните и животински тъкани. 

 

Съдържанието на метилглиоксал в меда Manuka може да бъде до няколкостотин пъти по-високо, отколкото в другите хранителни продукти. Освен това, в комбинация с други медови съставки (включително полифеноли), те действат синергично. Това означава, че заедно те имат по-голям ефект от сумата на техните действия поотделно.

 

Какво е UMF - Антимикробната сила

 

UMF означава Антимикробната сила на Manuka Honey и е пряко свързана с количеството MGO в меда (водородният прекис не се взема предвид).

За да получите най-добрите ползи за здравето от меда Manuka, потърсете мед, който има поне 10+ UMF. Най-добри резултати се получават с мед Manuka от UMF на ниво най-малко 16+.

Струва си да се отбележи, че някои медове, продавани като мед от Manuka, съдържат само малко количество MGO, така че когато купувате мед от Manuka, уверете се, че има маркировка UMF. Освен това, нека обърнем внимание на произхода на меда от Манука - истинският трябва да идва от Нова Зеландия.

Често съкращението MGO е посочено вместо UMF. Рейтингът MGO също така посочва количеството метилглиоксал в меда. Следователно, колкото по-висок е рейтингът на MGO, толкова повече антибактериални свойства има в меда. MGO от 100+ е еквивалентно на UMF 5+, а MgO 550+ е същото като UMF 15+  Уникалният фактор Manuka (UMF), който зависи от съдържанието на метилглиоксал, също е важен за антибактериалната активност на меда. Други активни компоненти включват водороден прекис, киселинно ниво на рН, ефект на хипер-осмолалитет и пчелен дефенсин-1!

 

Само медът с концентрация над MGO 100 има следните свойства:

  • антибактериално,
  • антиоксидант (борба със свободните радикали),
  • антисептик,
  • противогъбично,
  • антивирусен,
  • противовъзпалително.

 


Кое определя цената на мед манука - защо е толкова скъп?

 

Медът от манука е изключително желан, рядък и следователно скъп продукт. Когато купувате мед от манука, проверете колко метилглиоксал съдържа. Тези с MGO на ниво 30+ достигат най-ниската цена. За съжаление ниската цена на продукта е придружена от ниска антибактериална ефективност. Поради това трябва да се провери съдържанието на метилглиоксал в mg / kg. Колкото повече е, толкова по-голям е антибактериалният капацитет на меда. Най-ефективните започват с MGO 100+, през 250+ , 400+ и завършват с 550+. Цената на последната за 250g е най-ниска в онлайн магазин fitnessdobavki.bg.

 

Мед от манука - видове и ефекти

  • MGO 100+ (100 mg метилглиоксал / 1 kg мед) - подобряване на имунитета, поддържане на добро здраве
  • MGO 250+ (250 mg метилглиоксал / 1 kg мед) - коремна болка, лошо храносмилане, рефлукс, киселини
  • MGO 400+ (400 mg метилглиоксал / 1 kg мед) - бавно зарастващи рани, стомашни язви, синдром на раздразнените черва
  • MGO 550+ (550 mg метилглиоксал / 1 kg мед) - ангина, бактериален синузит, екзема, атеросклероза на долните крайници , херпес зостер

 


Здравословни ползи от мед Манука

 

Уникалните свойства на храста Leptospermum scoparium са били известни много преди производството на първата бъчва мед от Manuka. Местните жители на Нова Зеландия - Maoris, са първите заселници, които са се  възползвали от ползите, като са дъвчели младите издънки на храста Manuka. Също са правели и напитката от семената и, за лечение на дизентерия и диария. Листата, напоени с вода, са помагали, за успокояване на дискомфорта на пикочните пътища и треска. За разлика от това, отвара от кората се използва за облекчаване на запек и колики, успокояване на подуването на очите и последиците от изгаряния. Използвано е също като успокоително и помощно средство за добър сън.

 


Медът от манука има силни антибактериални свойства

 

Този мед се използва от древни времена за локално лечение на рани и други кожни инфекции. Съвременните научни изследвания потвърдиха лечебните свойства на меда от Manuka, който е много по-ефективен от обикновения мед и ефективен срещу 60 вида бактерии. На първо място, има положителен ефект върху храносмилателната система, регулирайки чревната бактериална флора. Благодарение на него е възможно ефективно да се елиминират газовете, генерирани при ферментация, остават несмляни остатъци от храна. В допълнение, медът от манука се използва за лечение на редица заболявания като стомашни язви, гастроезофагеална рефлуксна болест или синдром на раздразнените черва. Антибактериалната активност на този продукт подпомага организма в борбата с бактериите, които допринасят за инфекции на храносмилателната система, възпаление на гърлото, синусите и носната лигавица. В допълнение, медът Manuka се използва за лечение на акне и за подпомагане на заздравяването на кожни лезии. Медът от манука е монофлорен мед, който наскоро е изследван в много научни лаборатории заради уникалните си свойства, главно заради антимикробната си активност. Причината да се изследват антибактериалните свойства на меда е да се намерят безопасни и естествени антибиотици; тъй като няколко микроорганизми са развили резистентност към често предписваните антибиотици, е необходимо да се намерят алтернативи.[PMCID: PMC6613335 ]

 


Медът от манука е ефективен срещу MRSA

 

MRSA е съкращение от метицилин-резистентен Staphylococcus aureus. Резистентните към метицилин стафилококови щамове са честа причина за вътреболнични инфекции. Типът резистентност, разработен от микроорганизми, означава, че не сте податливи на всички бета-лактамни антибиотици - включително пеницилини и карбапенеми. Изследвания, публикувани в Journal of Applied Bacteriology, установяват, че медът от Manuka може да инхибира растежа на бактерии, причиняващи MRSA инфекция. Професор Купър от Университета на Уелс проведе изследване, в което тества как медът от манука действа срещу бактериите. Той откри, че този мед всъщност може да помогне на антибиотиците да се борят с бактериите по-ефективно и дори да обърне антибиотичната резистентност. [PMCID: PMC3609166]

 


Манука мед за стрептококи в гърлото

 

Ангината е инфекция, която се проявява като болезнено възпалено гърло. Причината за ангина е Streptococcus pyogenes, известна също като стрептококи от група А. Медът от манука може да помогне за успокояване на възпалено гърло. Изследванията също така показват, че той действително може да излекува възпалено гърло, тъй като инхибира стрептококовите бактерии, които причиняват болка.

 


Използва се за успокояване на изгаряния, рани и язви на кожата

 

Неговите мощни антибактериални, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства го правят отлично локално лечение за увредена кожа и едно от препоръчаните естествени лечения за леки изгаряния. Медът от манука може дори да помогне на хора, които страдат от диабетни рани. Тези рани обикновено са много по-трудни за зарастване. В много случаи медът от манука съкращава времето за зарастване на рани и ускорява обеззаразяването на диабетното стъпало.[PMCID: PMC4837971]

 


Манука мед като начин за лечение на стомашни язви

 

Една от причините за стомашни язви е вид бактерии, известни като H. pylori. Тези бактерии са отговорни и за други стомашни проблеми. Изследванията показват, че медът от манука съдържа съединения, които са ефективни срещу H. Pylori.

 

Помощ при стомашни проблеми

 

Дисбалансът на бактериите в стомаха и червата, както и ниските нива на стомашна киселина, могат да причинят различни стомашни проблеми, като диария, болки в стомаха и загуба на апетит. В някои случаи се причинява от състояние, наречено бактериален свръхрастеж в тънките черва ( SIBO ), което е свързано с увеличаване на броя на бактериите и / или промяна в вида на бактериите, присъстващи в тънките черва. Единственият често срещан фактор при тези стомашни проблеми е бактерията Clostridium difficile (C. diff). Изследвания, публикувани през 2013 г., обаче показват, че медът от Manuka е ефективен при лечение на инфекции, причинени от Clostridium difficile.


Намалява възпалението в червата. Синдром на раздразненото черво (IBS) и възпалително заболяване на червата (IBD)

Лекарите не са напълно сигурни защо хората страдат от IBS и IBD, но има индикации, че това може да е свързано с бактериален дисбаланс в червата. В клинични проучвания учените установяват, че медът от манука намалява възпалението в червата.

 


Помага при гингивит и отстраняване на плаки

 

Антибактериалните свойства на меда Manuka също се оказаха полезни за подобряване на здравето на зъбите. За едно от изследванията беше приготвен специален дъвчащ се мед Manuka. Участниците дъвчеха този мед 3 пъти на ден по 10 минути. След 21 дни беше установено, че има намаляване на плаката и кървенето от венците е намалено наполовина.

 


Ефективен в борбата с рака

 

Клиничните проучвания показват, че медът от манука има благоприятен ефект при лечението на много видове рак. Медът ефективно потиска растежа на раковите клетки. Той също така установи, че повишава ефективността на конвенционалните лечения на рак.

 


Манука мед за херпес зостер

 

Антибактериалните, противогъбични и противовъзпалителни свойства са идеални за локално лечение на кожни проблеми, също и при лечение на херпес зостер. Едно проучване установи, че както манука, така и мед от детелина са в състояние да лекуват вируса, който причинява херпес зостер.


Фактите по-горе показват, че медът от манука има много ползи за здравето, особено когато става въпрос за лечение на състояния, причинени от възпаление и бактериални инфекции. Медът от манука от Нова Зеландия се счита за най-здравословния мед в света. Има научно доказан антибактериален ефект, а консумацията му повишава цялостния имунитет на организма.[PMCID: PMC5424551] Поради своите здравни свойства, той се класифицира като суперхрана, която значително подобрява здравето. Въпреки това, има няколко предпазни мерки, които трябва да вземете предвид преди да използнате мед от Манука. Мед от манука не е подходящ за бебета на възраст под 12 месеца. Също така, ако сте алергични към полени и други алергии, свързани с пчелите, медът може да предизвика алергична реакция. Медът от манука е високо калоричен и не трябва да се приема от диабетици.