Витамин б12

Витамин б12

Функция на Витамин б12

Основната функция на витамин б12 в човешкото тяло е образуването на нови червени кръвни клетки, поддържането на нервната система и нормалното функциониране на мозъка. Витамин В12 е необходим и от организма за синтез на ДНК по време на клетъчното делене. Неговото значение е още по-развито в тъкани като костния мозък, където клетките бързо се размножават, за да произвеждат червени кръвни клетки.


Въпреки че функциите на витамин В12 са многобройни, тези, които са важни за културистите, са: участието му в метаболизма на въглехидратите и поддържането на тъканите на нервната система. Стимулирането на мускулите чрез нервите е критична стъпка в свиването, координацията и растежа на мускулите.


Значение на витамин В12 в спорта


Витамин В12 спомага за намаляване на умората и допринася за нормалното функциониране на нервната система. Витамин Б12 действа главно върху: 

  • Енергийния метаболизъм
  • Метаболизма на ДНК и РНК 
  • Познавателната способност и на правилния баланс на нервната система
  • Производството на червени кръвни клетки и върху кислородния транспорт 
  • Синтеза на аминокиселини , като метионин от хомоцистеин 
  • Метаболизъм на есенциални мастни киселини
  • Синтез на ДНК
  • Роля в метаболизма на въглехидрати, мазнини и протеини
  • Участва в клетъчния растеж и размножаване
  • Аналгетична роля
  • Анаболна роля
  • Детоксикираща роля на организма (участва в елиминирането на токсините)
  • Често се използва за преодоляване на анемията (участва в обновяването на кръвните клетки)
  • Укрепване на нервната система


И накрая но не на последно място, той има детоксикираща роля за тялото, защото помага за премахване на токсините. В резултат на това В12 често се счита за най-важния витамин за спортисти, особено за активно трениращи бодибилдинг. Необходим е да се произвеждат червени кръвни клетки, да се синтезират протеините и да се възстановят разрушените от тренировки мускулни тъкани.

Витамините от група B  играят жизненоважна роля за постигане на възможно най-добри резултати в залата. По време на тренировката тялото ви ще изгуби витамини, минерали и разруши мускулни влакна. Витамин В12 играе важна роля във функционирането (аминокиселинен метаболизъм, развитие на мускулите, енергия и др.). По време на тренировки е важно да се презаредят нивата на витамини и минерали, за да се оптимизира производителността, да се възстановите, за да се избегнедефицит на витамини.

Покажи
Ред

Now Foods Methyl B-12 1,000 mcg

Now Foods Methyl B-12 1,000 mcg е висококачествен витамин б12 в неговата най-добре усвоима форма Мет..

33.00 32.00

Now Foods Methyl B-12 5,000 mcg

Now Foods Methyl B-12 5,000 mcg е висококачествен витамин б12 в неговата най-добре усвоима форма Мет..

70.00 63.00


Основни факти и Информация за Витамин б12

Витамин В12 е водноразтворим витамин, който присъства естествено в някои храни, добавя се към други, и се предлага като хранителна добавка .Витамин В12 съществува в различни форми и съдържа минерала кобалт,така че съединенията с vit b12,  са най-общо наречени "кобаламини ". Methylcobalamin и 5-deoxyadenosylcobalamin са формите на vit b12, които са активни в човешкия метаболизъм.

За какво е нужен Витамин б12


Витамин В12 най-често се свързва с червените кръвни клетки, като помага тяхното образуване ,така се за поддържа нормална неврологична функция и  синтеза на ДНК. Витамин В12 функционира като кофактор за синтеза на метионин и L-метилмалонил-CoA мутаза. Метионин синтаза катализира превръщането на хомоцистеин до метионин. Метионин е нужен за образуване на S-аденозилметионин, универсална метил донор за почти 100 различни субстрати, включително ДНК, РНК, хормони, протеини и липиди. L-метилмалонил-CoA мутаза превръща L-метилмалонил-СоА до сукцинил-СоА в разграждането на пропионат, основни биохимични реакции за метаболизма на  мазнини и протеини. Сукцинил-CoA се изисква също и за синтеза на хемоглобина.

Как се усвоява Витамин б12

таблетки и инжекции


Витамин В12, се свързва с протеина в храна, и се освобождава от активността на солната киселина и ензима протеаза в стомаха.Когато се приема синтетичен vitamin b-12 под формата на таблетки или инжекции хранителни добавки или се добавя към храни ,той вече е в свободна форма и по този начин, не се нуждае от тази стъпка.Свободния vitamin b-12 след това се комбинира с вътрешен фактор-гликопротеин, секретиран от париеталните клетки на стомаха, а полученият комплекс се подлага на абсорбция в дисталния илеум от рецептор-медиирана ендоцитоза, което е равно Приблизително на 56% от 1 мкг перорална доза на vitamin b12 таблетки.Така витамин б12 се абсорбира, но абсорбцията намалява драстично, когато капацитетът на вътрешен фактор-гликопротеин е надвишен (на 1-2 мкг витамин В12).

Злокачествена анемия е автоимунно заболяване, което влияе на стомашната лигавица и води до атрофия на стомаха. Това води до унищожаване на париеталните клетки, ахлорхидрия, и неспособността да се произведе вътрешен фактор, в резултат на което наблюдаваме малабсорбция на витамин B12(намалено усвояване на витамин б12).Ако злокачествена анемия не се лекува, тя причинява недостиг на витамин В12, което води до мегалобластна анемия и неврологични разстройства, дори в присъствието на подходящ хранителен прием на витамин В12.


Изследване на Витамин В12-витамин б12 стойности


Статуса на витамин В12 обикновено се оценява чрез серумни или плазмени нива на витамин В12. Стойности под приблизително 170-250 ПГ / мл (120-180 picomol / L) за възрастни, показват недостиг на витамин B12. Въпреки това, данните показват, че серумните концентрации на витамин В12, може да не отразяват точно вътреклетъчните концентрации.Повишени нива на серумния хомоцистеин (стойности по-високи от 13 микромола на литър,може също да показват недостиг на витамин B12. Въпреки това, този показател е слабо използван, тъй като се влияе и от други фактори, като ниско съдържание на витамин В6 или фолат нива.Повишените нива на метилмалонова киселина в стойности по-високи от 0,4 микромола а литър) може да бъде по-надежден индикатор за статуса на витамин B12, защото те показват, метаболитна промяна, която е много специфична за дефицит на витамин В12.

Недостиг - Дефицит на Витамин б12


Дефицит и недостиг на Витамин В12 се характеризира с мегалобластна анемия, умора, слабост, запек, загуба на апетит, и загуба на тегло .Също могат да се появят и други симптоми и неврологични промени, като скованост,изтръпване на ръцете и краката, . Допълнителни симптоми при дефицит на витамин В12 включват затруднено поддържане на равновесие, депресия, объркване, деменция, слаба памет, и възпаление на устата или езика . Неврологичните симптоми на дефицит на витамин В12 може да има и без анемия, така че ранната диагностика и интервенция, е важна ,за да се избегнат необратими последици По време на ранно детство, признаци на недостиг на витамин В12 включват двигателни нарушения, изоставане в развитието, и мегалобластна анемия .Много от тези симптоми са общи и може да ги има  от различни медицински състояния, различни от дефицит на витамин В12.


Витамин б12 при бременност и кърмене

Орален прием и  интрамускулно инжектиране на витамин б12



Обикновено, дефицит на витамин В12 се третира с витамин В12 инжекции, тъй като този метод заобикаля потенциални бариери при абсорбция. Въпреки това, високи дози перорален витамин В12, може също така да бъдат ефективни.От направени и публикувани рандомизирани контролирани проучвания, сравняващи орален прием и  интрамускулно инжектиране на витамин б12, се заключава, че 2000 мкг витамин В12 орално приети таблетки дневно, последвано от намалена дневна доза от 1000 мкг и след 1000 мкг седмично и накрая, месечно може да бъде толкова ефективен, колкото интрамускулно приложение на витамин б12 инжекции.Като цяло, способността на отделния пациент да абсорбира витамин В12 е най-важният фактор при определяне дали витамин В12 трябва да се прилага през устата или чрез инжектиране.В повечето страни, практиката на използване на интрамускулно витамин B12 за лечение на недостиг на витамин B12 е останал непроменен.


Групи хора с риск от дефицит на витамин В12



Основните причини за недостиг на витамин В12 включват витамин B12 малабсорбция от храна, пернициозна анемия, следоперативна малабсорбция и хранителен недостиг.Въпреки това, в много случаи, причината за дефицит на витамин В12 не е известна. Следните групи са сред най-вероятно предразположени да имат витамин В12 дефицит.

По-възрастни хора

Атрофичен гастрит е състояние,засягащо от 10% до 30% от по-възрастните хора.При тях намалява секрецията на солна киселина в стомаха, което води до намалена абсорбция на витамин B12 .Понижени нива на солна киселина може също да увеличат растежа на нормални чревни бактерии, които използват витамин В12,което води до по-нататъшно намаляване на количеството на витамин В12 на разположение на тялото.

Хората с атрофичен гастрит не са в състояние да абсорбират витамин В12, който присъства естествено в храните.Повечето от тях, обаче, могат да абсорбират синтетичен витамин В12 ,като го добавят с  хранителни добавки витамин б12. В резултат на това се препоръчва възрастните хора  над 50 години да получат голяма част от витамин B12 от витаминни добавки или обогатени храни.Въпреки това, някои възрастни пациенти с атрофичен гастрит изискват много по-високи дози от препоръчаните RDA за да се избегне субклиничен дефицит.

Анемия,дефицид на витамин б12

Хората с пернициозна анемия


Злокачествената анемия е състояние, което засяга от 1%  до 2% от възрастните хора.То се характеризират с липса на вътрешен фактор. Хората с пернициозна анемия не могат правилно да абсорбират витамин B12 в стомашно-чревния тракт .Злокачествена анемия обикновено се лекува с интрамускулни инжекции витамин В12. Въпреки това, приблизително 1% от орален прием на витамин В12, може да се абсорбира пасивно в отсъствието на вътрешен фактор ,което предполага, че високите перорални дози на витамин В12 могат да бъдат ефективно въ този случай на лечение.


Хората с гастроинтестинални нарушения

Индивидите с нарушения в стомаха и тънките черва, като цьолиакия и болестта на Крон, могат да бъдат в състояние да абсорбира достатъчно витамин B12 от храната за поддържането на здравословни запаси в  тялото.Слабо намалена когнитивна функция в резултат от началото на дефицит на витамин В12 могат да бъдат само първоначалните симптом на тези чревни разстройства, последвани от мегалобластна анемия и деменция.

Лица, които имат стомашно-чревна операция

След операции на стомашно-чревния тракт, е свързано винаги със загуба на тегло от операцията.Също при отстраняване на  част от стомаха, често води до загуба на клетки, които секретират солна киселина .Това намалява количеството на витамин В12, особено и усвояването на храна която доставя витамин В12 ,който съответно неможе да се  абсорбира. Хирургичното отстраняване на дисталния илеум също може да доведе до невъзможност да се абсорбира витамин В12. Лицата, които следват тези хирургически процедури трябва да бъдат наблюдавани предоперативно и следоперативно за хранителни дефицити, включително витамин В12 дефицит.

Вегетарианците

Строгите вегетарианци и вегани са с по-голям риск от лакто вегетарианци и невегетарианци за развитие на дефицит на витамин В12, тъй като естествените хранителни източници на витамин В12 са ограничени от неприемането на животински храни.Обогатени зърнени закуски са един от малкото източници на витамин B12, също и  от растения и могат да бъдат използвани като хранителен източник на витамин B12 за строги вегетарианци и вегани..Растителните източници на витамин В12 подходящи за тази група са морските водорасли (Келп),синьо-зелените водорасли, 

Бременните и кърмещи жени, които следват строга вегетарианска диета и техните бебета

vitamin-b12 за деца


Витамин В12 преминава през плацентата по време на бременност и се открива в кърмата. Затова бебета които са кърмени от майки, които не консумират животински продукти, могат да имат много ограничени резерви на витамин B12 и да развият недостиг на витамин В12.Открият и нелекувана дефицит на витамин B12 при бебета може да доведе до сериозни и постоянни неврологични увреждания.
Затова лекарите препоръчват допълнителен прием на витамин B12 за вегани и лакто-вегетарианци по време на бременност и кърмене, за да се гарантира, че има достатъчен прием на витамин B12, който да се прехвърля на плода и новороденото.Бременните и кърмещи жени, които следват строга вегетарианска или вегетариански диети, трябва да се консултират с педиатър относно прием на допълнително витамин В12 под формата на хранителни добавки за своите бебета и деца.

Дневен прием и доза на витамин б12


Препоръки за Прием на витамин б12 и други хранителни добавки се предоставят като Диетични референтни количества за прием (Дрис), Тези референтни стойности са обобщени с общ термин DRI разработен от FNB - Съве по храните и храненето към Института по медицина (IOM) на Националната академия на науките.Тези стойности,  варират в зависимост от възрастта и пола, включват:

  • Препоръчителна дневна доза за витамин B12 (RDA): средно дневно ниво на прием достатъчно, за да отговаря на хранителните нужди на почти всички (97% -98%) здрави хора.
  • Нормален дневен прием за витамин Б-12(AI): определен от RDA
  • Допустима Горна граница на прием за витамин б12 Level (UL): максималната дневна доза е малко вероятно да доведе до неблагоприятни последици и странични ефекти за здравето


В посочената таблица се изброяват текущите АРР за витамин B12 в микрограмове (мкг).За деца на възраст от 0 до 12 месеца, FNB създаде AI за витамин B12, който е еквивалентен на среден прием на витамин B12 при здрави, кърмени бебета.


Препоръчителни дневни дози (АРР) за витамин B12-vitamin b12 прием

Възраст
Мъж
Жена
Бременност
Кърмене
0-6 месеца *
0,4 мкг
0,4 мкг


7-12 месеца *
0,5 мкг
0,5 мкг


1-3 години
0,9 мкг
0,9 мкг


4-8 години
1.2 мкг
1.2 мкг


9-13 години
1.8 мкг
1.8 мкг


14+ години
2.4 мкг
2.4 мкг
2.6 мкг
2.8 мкг
* Адекватен прием
При диети за отслабване и тежки тренировки приема и дозата на витамин б12 може да бъде завишена! 


Рискове за здравето от прекомерна употреба и предозиране на Витамин б12


Установени са Допустими Горни граници на прием ( UL), за витамин B12, поради ниския си потенциал за токсичност. В нормални диетични референтни количества за прием: тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин В6, фолиева киселина, витамин В12, пантотенова киселина, биотин и холин, се посочва, че "няма странични ефекти свързани с предозиране на витамин B12 при прием от храна и хранителни добавки при здрави индивиди.
Констатации от интервенционните проучвания подкрепят тези заключения.и твърдения, че хранителни добавки витамин B12 (в комбинация с фолиева киселина и витамин B6)или взети по-отделно, не предизвикват никакви сериозни нежелани странични ефекти. При изследването са прилагани  дози от 0,4 мг в продължение на 40 месеца и 1.0 мг в продължение на 5 години .

Храни Източници на Витамин В12

Витамин В12 храни: Vitamin B12 се съдържа в месото, рибата ,яйцата, млякото, зърнените храни, черния дроб и в ракообразните.Много добър източник на витамин В12 са също  месо от елен, скаридите, мидите. Растителни източници на витамин В12 са морските зелени храни и водорасли (като Келп),синьо-зелените водорасли, дрожди (пивоварните дрожди) и ферментирали растителни храни (като мисо или тофу).


храни които съдържат витамин б-12

 Вегетарианците могат да доставят на организма витамин В12, от храна от яйца и млечни продукти.За лакто-вегетарианците, е задължително да консумират  тези храни за да доставят достатъчно количество Витамин В12 . Дневната доза за Възрастни хора е 2,4 микрограма на ден,ако сте бременна или кърмите, трябва да завишите прием на витамин б12.Децата се нуждаят от по-малки количества Vitamin B12 , в зависимост от тяхната възраст.

Кои храни съдържат Витамин В12


Най високо съдържание на витамин б12 в храни има в мидите и някои ракообразни,следвани от телешки и говежди черен дроб.В таблица1,сме посочили неговото съдържание в Микрограма. Други храни които съдържат високо количество витамин б12 са:


 Яйца

Едно голямо цяло яйце съдържа 0,6 мкг витамин В12, което е 10% от дневната доза, препоръчана  от Министерството на здравеопазването и агенцията по храните.Количеството и съдържанието не се променя от в зависимост това дали жълтъка и  яйцето,са твърдо сварени, бъркани, пържени или варени.
Ако сте алергични към яйца, не можете да ядете яйчни жълтъци по друга причина, или сте вегетарианци, може да се наложи да разчитате на един от другите източници на В12.


Кои храни съдържат Витамин В12

Мляко и млечни продукти

Храни с най-малко 20 процента съдържание на витамин В12 в една порция, или 1,2 микрограма или повече, се считат за "високи източници на витамин б12"! Млечните продукти в тази категория са с ниско съдържание на мазнини :сирене,  кисело мляко с  и обезмаслено мляко. Млечни продукти с малко или никакво съдържание на витамин В12 са маслото, ,крем сирене, заквасена сметана и бита сметана.


Обогатени храни с витамин В12  и Мая

   Животинските храни са естествени източници на витамин В12. Растителните храни съдържат витамин В12 само ,ако той се добавя.Маята понякога е обогатена  с В12, но не винаги.Ако поради лични вкусови предпочитания или съществуващи алергии избягвате яйцата и млечните  продукти,препоръчителна е редовна консумация на други храни с високо съдържание на Витамин б12. Примерно зърнени закуски и заместители на мляко то от соя или ориз,не-млечни сирена, тофу, бургери за вегетарианци и вегани и заместители на месо, които се правят от глутен от соя или пшеница.

Прочети още полезна информация по темата за Витамин б12 [ прочети повече]