Пребиотик

Пребиотик

Какво е Пребиотици - хранителни добавки с инулин на най ниска ценаКакво е Пребиотик?

Пребиотик (prebiotic) е вид субстрат под формата на несмилаеми хранителни съставки (въглехидрати), чиято основна задача е да стимулира растежа и / или активността на полезните микроби в чревната микробиота. По този начин те имат благоприятен ефект върху здравето на човека. 

 

Пребиотиците са включени във фракцията на диетичните фибри, но тяхната роля не може да бъде сведена само до свойствата на самите фибри. Трябва да се помни, че не всички видове фибри са пребиотични. 

 

Прочетете повече:⇒ Полезна информация Фибри - какво е тяхното значение и ползи

 

Пребиотиците не се усвояват в храносмилателния тракт, те осигуряват хранителна среда за полезни чревни бактерии (пробиотици) и по този начин имат благоприятен ефект върху човешкото тяло. Намираме ги в много растителни продукти. Те се използват и като хранителни добавки и като съставка към функционалните и диетични храни, подобряваща качеството на готовите продукти в хранителната индустрия.

 

Каква е разликата между пребиотици и пробиотици

Много често хората бъркат пребиотици с пробиотици. Смесват понятията и се объркват при избора. Пробиотиците са полезни живи бактерии, които осигуряват правилната бактериална флора на червата и повишават човешкия имунитет, докато пребиотиците са хранителни съставки, които не се усвояват по време на храносмилателния процес. Пребиотиците са храна за полезните бактерии и така предпазват организма от развитието на патогенни бактерии. Ето защо, те са взаимно свързани, ако приемате пробиотици, но не сте осигурили пребиотици, те не работят ефективно и пълноценно.

 

Прочетете повече:⇒ Какво са пробиотиците и защо са от основно значение за имунната система

 

Свойства на пребиотиците

Пребиотиците са несмилаеми хранителни съставки, които имат положителен ефект върху организма, като стимулират растежа на полезните чревни бактерии. Червата са обитавани от около 1,5-2 кг бактерии от различни видове, както необходими за правилното функциониране, така и патогенни, причиняващи заболявания. Качественият и количественият състав на чревната микрофлора е променлив и до голяма степен се влияе от диетата. Пребиотиците увеличават количеството полезни бактерии от семействата Lactobacillus, Bifidobacterium и Bacterioides в червата.

 


За да се счита за пребиотик, продуктът (храна или хранителна добавка) трябва да отговаря на следните условия:

 

  • стимулират растежа и активността на избрани щамове бактерии, които имат положителен ефект върху здравето,
  • понижава pH на чревното съдържимо,
  • да са устойчиви на хидролиза и действието на стомашно-чревни ензими,
  • не се абсорбират в горната част на стомашно-чревния тракт,
  • осигуряват среда за един или повече полезни микроорганизми в дебелото черво,
  • да бъдат стабилни в процеса на преработка на храни.

 

Ролята и действието на пребиотиците

Ролята на пребиотиците в организма е много важна. Често се отъждествява с ролята на диетичните фибри, но това не е съвсем правилно. Пребиотиците наистина принадлежат към влакнестата фракция, но не всички видове фибри са пребиотици. Пребиотиците са предназначени да подхранват микробиотата на дебелото черво и техните ефекти включват:

 

  • възстановяване на баланса на чревната микрофлора, например след антибиотична терапия,
  • облекчаване на запек,
  • предотвратяване на диария,
  • понижаване на рН на чревното съдържимо,
  • подпомагане усвояването на минерали,
  • понижаване на холестерола в кръвта,
  • намаляване на риска от рак на дебелото черво,
  • положителен ефект върху имунната система.

 

Пребиотиците достигат до дебелото черво непроменени и се ферментират от бактерии, обитаващи тази част от храносмилателния тракт. Тъй като пребиотиците преминават през лумена на червата, те свързват водата и увеличават обема на чревното съдържание. Поради хлабавата структура и голямата повърхност, това съдържание осигурява добра среда за размножаване на бактерии. Както увеличаването на обема на фекалните маси, така и производството на газове в процеса на ферментация насърчават по-добрата перисталтика на червата, предотвратяват запека, позволяват ви да се отървете от токсините от тялото по-бързо и по този начин да намалите риска от рак на дебелото черво. В процеса на ферментация на пребиотици се образуват късоверижни мастни киселини, които играят изключително важна роля за правилното функциониране на червата. Те са среда за размножаване на полезни бактерии и в същото време инхибират развитието на патогени.

 


Кои храни са източници на пребиотици

Пребиотиците са въглехидрати, които не се усвояват в храносмилателния тракт. Сред тях има олигозахариди и полизахариди. Сред олигозахаридите най-голямо значение за хората имат фруктоолигозахаридите, лактулозата и соевите олигозахариди. Сред полизахаридите може да се спомене инулин, устойчиво нишесте, целулоза, хемицелулози и пектин. Някои от тези съединения се срещат естествено в храната като фибри. Други се получават чрез химически и ензимни процеси и след това се добавят към хранителни продукти или се правят хранителни добавки.

 

  • Естествен хранителен източник на пребиотици (фрукто-олигозахариди) са, лук, аспержи, пшеница, банани, картофи и мед. Като хранителна добавка се произвежда от разграждането на инулин или чрез синтез от захароза.
  • Лактулозата се получава чрез превръщане на лактозата от млякото.
  • Много добър източник на соеви олигозахариди е соята, особено соевата суроватка - страничен продукт от производството на соев протеин.
  • Инулинът се съдържа естествено в цикория, лук, чесън, топинамбур, домати, банани и пшеница.
  • Нишестето по правило е съединение, което лесно се усвоява от хората. Въпреки това, малка част от него ( устойчиво нишесте ) преминава през стомашно-чревния тракт непроменена. За да се получи устойчиво нишесте, се правят химически или физически модификации, които намаляват възможността нишестето да бъде усвоено от амилолитични ензими.
  • Целулозата се намира в клетъчните стени на всички растения, някои гъбички и бактерии. Откриваме я в плодовете, зеленчуците и зърнените храни, но ленът, памукът и конопът съдържат най-много целулоза. В промишлен мащаб се получава основно от дърво.
  • Хемицелулозите се намират в храната в семената и триците. Техните източници за производство са дърво и слама.
  • Пектин се намират естествено във всички плодове и зеленчуци. Средно те съставляват 35% от растителните клетъчни стени. В индустрията техният източник са изсушени ябълкови кюспе и лимонова кора.

 

Хранителни Добавки с пребиотици

Пребиотичните добавки не са много чести. На първо място, поради факта, че като се храним с рационална диета, съдържаща растителни продукти, ние покриваме нуждите на организма от тези съставки. Ефективната доза пребиотици за възрастен е 5-10 g на ден, което би трябвало да се осигурява от нормалната диета. Струва си да потърсите пребиотиците от магазин Фитнес и Здраве, когато имате проблеми с дефекацията, диария, или сте преминали през антибиотична терапия или диетата Ви е монотонна. Обикновено пребиотични добавки са под формата на прах, течности, сашета и капсули. Особено популярни са тези на основата на инулин, алое и лактулоза под формата на сироп или гел.

 

Какво е инулин?

Инулин е естествен пребиотик - той стимулира растежа на полезната чревна микрофлора, подобрявайки имунитета на организма. Намалява нивото на холестерола и триглицеридите в кръвта. Той регулира храносмилателната система, предотвратявайки възпаления, язви и рак. Намалява гликемията след хранене и улеснява намаляването на теглото. Подобрява усвояването на минералите. Инулинът е функционална хранителна съставка с многопосочни здравословни ефекти.

 

Инулин се класифицира като разтворими фибри. Намира се естествено в зеленчуци и плодове като цикория, праз, лук, чесън, аспержи, артишок, банани и някои зърнени храни. Инулинът играе важна роля в регулирането на работата на червата, тъй като по време на ферментацията се стимулира растежа на полезната чревна микрофлора. Поради това на него обикновено се приписват пребиотични свойства. Открийте още по-полезни свойства на инулина.

 

В Магазин Фитнес и Здраве София ул.Черковна 60 или онлайн на Fitnessdobsvki.bg предлагаме и синбиотици, т.е.препарати, които комбинират пробиотици (полезни чревни бактерии) и пребиотици (среда за растежа им). Те се препоръчват, когато е необходимо да се възстанови чревната микробиота, особено след лечение с антибиотици и при храносмилателни проблеми в долните отдели на храносмилателния тракт.

Alive Liquid Fiber With Prebiotics

Течни фибри с пребиотик – за добро храносмилане и имунитетAlive Liquid Fiber With Prebiotics е у..

41.20 лв.

Haya Labs Prebiotic Inulin 200 g

Какво е Haya Labs Prebiotic Inulin 200 g и какви са неговите ползи за здравето на червата ?Haya ..

27.00 лв.

Now Foods Inulin Powder

Какво е Now Foods Inulin Powder и какви са неговите ползи за здравето на червата ?Едно от най-ва..

34.00 лв. 29.90 лв.

Пребиотик Инулин Фоз

Хипократ е казал - „Всички болести започват от червата“  Здравето на човек започва от червата! Над 7..

28.00 лв. 23.00 лв.