Трифала при стомашно-чревни заболявания и възпаление на червата

Какво е Трифала?
Аюрведичният термин "Трифала", което буквално се превежда като "три плода", представлява изключителна комбинация от три сушени плодчета - амалаки, бибхитаки и харитаки. Тази хилядолетна аюрведична смес се счита за мощен активатор на здравето и е важна част от аюрведичната медицинска практика.
В аюрведичната наука Трифала се счита за изключително ценен дар от природата, тъй като влияе благоприятно на трите доши - вата, пита и кафа, които представляват енергийните сили и баланса в нашето тяло. Трифала е известна също и със своята уникален състав - тя съчетава пет от шестте аюрведични вкуса, изключайки само солния. Това я прави истинска съкровищница на вкусове, предлагайки баланс и хармония на сетивата ни.
Трифала има изключително благоприятно въздействие върху храносмилателния ни тракт. Тази аюрведична комбинация е известна със своите способности да подпомага нормалните процеси на храносмилане и да улеснява пречистването на организма. Трифала е сред най-ценените съставки в аюрведа и се използва в традиционната аюрведична медицина за поддържане на здравето и хармонията на тялото и ума.
Triphala е трикомпонентно билково лекарство, използвано в Аюрведа, състоящо се от сушени плодове на три вида растения Amalaka (Emblica Officinalis или Amla), Bibhitaki (Terminalia bellirica или Baheda) и Haritaka (Terminalia chebula или Harad). Оттук и името "tri", което означава числото три, и "phala", отнасящо се до плода.
Основни ползи
Triphala е популярно билково лекарство, широко използвано в Аюрведа, според което насърчава дълголетието, като е богат източник на антиоксиданти и флавоноиди. Triphala е растителна формула на повече от 1000 години, която идеално тонизира храносмилателния тракт, успокоява червата, намалява диарията и чревните спазми. Най-често се използва при стомашно-чревни заболявания, включително: при възпаление на червата, но терапевтичните му възможности са много по-широки:
- антиспазматичният ефект води до понижаване на кръвното налягане,
- подпомага функционирането на храносмилателната система,
- предотвратява коронарна болест на сърцето,
- детоксикира тялото,
- помага при лечението на липоми,
- ускорява възстановяването на епитела,
Нека разгледаме по-подробно отделните съставки на Triphala.
Амалаки
Амалаки, или индийско цариградско грозде, е ядлив плод, растящ върху малки или средни дървета, които могат да бъдат намерени в цяла Индия. Има характерен остър, кисел вкус.Често се използва за мариноване, може да се консумира както сурово, така и варено. Екстрактите от амла подобряват функцията на червата и се използват в аюрведическата медицина за лечение на запек. Считат се и за ефективна превенция срещу рак. Суровината изобилства от минерални съединения, аминокиселини, витамин С, а освен това и редица полифенолни вещества, включително танини. Amalaki подобрява състоянието на кожата, по-малко настинки и инфекции на пикочните пътища и укрепва сърцето. Amla има ефект върху намаляването на нивото на ацетилхолинестеразата (AChE), който е ензимът, отговорен за разграждането на ацетилхолина, един от основните невротрансмитери. AChE възниква в резултат на мозъчна деменция и процеси на стареене. Ето защо Triphala се прилага на хора, страдащи от болестта на Алцхаймер, като лекарство срещу сенилна деменция. Изследванията показват, че Amla помага за подобряване на когнитивните функции, особено паметта, като по този начин подобрява умствената дейност и ефективно се бори с процеса на стареене на тялото.
Харитаки
Terminalia chebula е лечебно дърво, което расте в Близкия изток, Индия, Китай и Тайланд. Това растение е известно като "харитаки" или бадемово цвете. От древни времена се използва като лекарство за много заболявания, включително астма, язви, сърдечни заболявания и нарушено функциониране на храносмилателния тракт .
Харитаки съдържа терпени, антоцианини и флавоноиди, както и янтарна киселина и ситостерол. Доказано е, че плодовете Харитаки имат силно противовъзпалително и антиоксидантно действие. Действието му помага при спастични заболявания на дебелото черво. Haritaki премахва запека чрез удължаване на времето за преминаване през червата.
Бибхитаки
Последната съставка на Triphala са плодовете на дървото Bibhitaki, растящо в Индия, но също и в Бангладеш, Непал и Шри Ланка. Получените от тях екстракти се славят с изключителна ефективност при лечение на бактериални и вирусни инфекции.
Поради факта, че суровината е богата на танинови съединения, тя има стягащо действие и се използва и като средство против диария. Бибхитаки също е богат източник на антиоксиданти, намалява високото кръвно налягане и има значителна противовъзпалителна активност, което е потвърдено от изследвания. Използва се в Аюрведа като средство за регулиране нивата на кръвната захар и намаляване на инсулиновата резистентност. Бибхитаки също съдържа линолово масло, което е основната мастна киселина, свързана с повишаването на добрия холестерол (HDL).
Как действа Triphala?
Тъй като има детоксикиращи свойства, Трифала има множество ползи за здравето - пречиства черния дроб от токсини и намалява болезнените чревни спазми. Повишавайки чувствителността на клетките към инсулина, той влияе върху регулирането на нивата на кръвната захар и може да подпомогне загубата на излишни килограми. Благодарение на високото съдържание на антиоксиданти, неутрализира свободните радикали и по този начин забавя процеса на стареенеи може да предпази от развитието на болести, свързани с начина на живот.
Както беше споменато по-рано, употребата на Трифала в Аюрведа се фокусира предимно върху червата, като подобрява тяхното състояние, препаратът индиректно подобрява усвояването на хранителни вещества, витамини и минерали. Въпреки че има антидиаричен ефект, неговият регулаторен ефект върху храносмилателния тракт се използва и при лечението на запек. Triphala в стандартни дози осигурява лек слабителен ефект. В допълнение, употребата му може да се препоръча като допълнение при улцерозен колит, коремна болка и киселини, както и при заболявания на кръвоносната система, например хиперхолестеролемия.
В едно от клиничните изпитвания, които оценяват употребата на Triphala при пациенти със стомашно-чревни разстройства, е установено, че приложението му намалява газовете и запека, като същевременно подобрява честотата на изпражненията. Triphala може да намали възпалението в дебелото черво и този ефект най-вероятно е свързан с високото съдържание на антиоксидантни съединения.
Показания за употреба
- синдром на раздразнените черва;
- язвен колит;
- дивертикулоза на дебелото черво;
- подуване и газове;
- повишени нива на холестерол;
- борба с наднорменото тегло;
- лечение на липоми;
- вирусни и бактериални инфекции;
Странични ефекти
Въпреки че Triphala обикновено се счита за безопасен препарат, като всеки лекарствен продукт, той може да причини нежелани реакции при някои хора. Поради естествения му слабителен ефект, приемането му в твърде големи дози може да причини диария и общ коремен дискомфорт.
Triphala не се препоръчва за бременни и кърмачки. Също така не трябва да се дава на деца. Препаратът може да взаимодейства или да намали ефективността на някои лекарства, включително разредители на кръвта като варфарин.
Индийското цариградско грозде - една от основните съставки на Triphala, може потенциално да увеличи риска от кървене и склонността към синини при някои хора. Препоръчва се повишено внимание при хора с известни нарушения на кръвосъсирването.
Хранителните добавки с Triphala
Triphala се предлага на пазара в различни форми. Най-популярни са на капсули и на прах, въпреки че много хора избират и течност. Цената на хранителните добавки с Triphala не е висока и е достъпна за всеки. Обикновено тя зависи от вида на препарата, по-специално от неговата форма (напр. таблетки или течност), размера на опаковката и производителя. Когато решавате да закупите Triphala, определено си струва да изберете висококачествени добавки Now Foods Triphala 500 mg от Fitnessdobavki.bg.
Използвани източници:
- Triphala: current applications and new perspectives on the treatment of functional gastrointestinal disorders PMCID: PMC6052535
- Therapeutic Uses of Triphala in Ayurvedic Medicine PMID: 28696777
- Effects of Triphala on Lipid and Glucose Profiles and Anthropometric Parameters: A Systematic Review PMCID: PMC8072855