Спанак - лесни и здравословни рецепти
Спанакът - любимата храна на анимационния герой Попай - идва при нас чак от Централна и Западна Азия. Присъствието му в европейските кухни и ресторанти дължим на персите, които откриват вкуса и ползите за здравето от това растение още през 6 век.
Произлиза от семейството на амаранта, зеленчукова разновидност на тази билка се отглежда и в България. Спанакът, благодарение на своите хранителни и здравословни свойства, възвръща добрата си репутация и се завръща в нашата кухня, както в суров вид на сок и салати, така и задушен и варен в ястия. Този зелен зеленчук е чудесен да се използва в сокове и смутита, както и в зеленчукови салати. Пълнеж за кнедли или палачинки, като задушено допълнение към второ ястие, съставка в коктейли, супи, закуски и др. Тук ще обърнем внимание не на това, как се приготвя - рецепти а на това, Можете ли да ядете спанак суров?
Можете ли да ядете спанак суров?
Спанакът не изисква варене или задушаване, може да се консумира суров. Достатъчно е да го изплакнете хубаво със студена вода, и така приготвените листа от спанак можете да включите в салата, като замените с тях зелената маруля или като прясно изцеден сок в комбинация с ябълка, целина, морков, краставица или нещо по Ваш вкус. Когато го използвате за салата, Суровият спанак трябва да се поръси с растително масло, за да се увеличи усвояването на мастноразтворимите витамини и каротеноиди. Поръсването му с лимонов сок ще запази интензивния му цвят, а добавянето на червен пипер ще увеличи усвояването на съдържащото се в него желязо. Освен това суровият спанак е страхотен на вкус в компанията на чесън, индийско орехче или винен оцет. Може да се сервира и с пармезан и други сирена. Спанакът запазва свойствата си, ако е пресен и не е термично обработен.
Ето няколко любими лесни и здравословни рецепти за Сок от спанак
Сокът от спанак може да се комбинира с различни други зеленчуци и плодове, за да се добавят вкус и хранителни вещества към напитката. Ето някои от възможните комбинации:
Сок от моркови и спанак: Това е една от най-популярните комбинации. Смесването на сока на моркови със сок на спанак прави напитката богата на антиоксиданти и витамини.
Сок от ябълки и спанак: Тази комбинация е сладка и освежаваща. Ябълките допълват вкуса на спанака и напитката е богата на фибри, калий и витамини.
Сок от краставици и спанак: Това е една от най-леките комбинации, която е идеална за тези, които търсят освежаващ напитка. Смесването на краставица със спанак прави напитката богата на вода, минерали и витамини.
Какво съдържа - Хранителни свойства на спанака
Спанакът е растение, което има почти цялостен ефект върху организма. Свойствата на този зеленчук засягат хранителни, лечебни и дори проблеми с отслабването.
Хранителните свойства на спанака се дължат на богатия на здравето състав на това растение. Спанакът съдържа почти цялата азбука от витамини: A, B1, B2, B3, B6 , B12, C, D, E и K. Нека добавим към това фолиева киселина и пантотенова киселина. Освен това спанакът съдържа и полезни Минерали, като:
Съдържание на минерали в 100 грама суров спанак:
- Калий: 558 мг
- Магнезий: 79 мг
- Желязо: 2.71 мг
- Калций: 99 мг
- Фосфор: 49 мг
- Цинк: 0.53 мг
- Натрий: 79 мг
- Мед: 0.13 мг
- Манган: 0.9 мг
- Селен: 0.5 микрограма
Съдържанието на някои от витамините в 100 грама суров спанак:
- Витамин А: 469 микрограма
- Витамин С: 28.1 мг
- Витамин К: 482.9 микрограма
- Витамин Е: 2.03 мг
- Витамин В2 (рибофлавин): 0.19 мг
- Витамин В6: 0.2 мг
- Фолиева киселина: 194 микрограма
Важно е да се има предвид, че тези стойности могат да варират в зависимост от фактори като зрелостта на растението, начина на отглеждане.
Това зелено растение съдържа и ценни антиоксиданти, които са чудесни за здравето, красотата и дълголетието. Спанакът е известен със своето богато съдържание на антиоксиданти, включително:
- Бета-каротен
- Лутеин
- Зеаксантин
- Неоксантин
- Витамин С
- Манган
- Селен
Тези антиоксиданти имат важна роля за предпазване на клетките от свободните радикали, които могат да причинят увреждания на ДНК и други важни молекули в организма.
Хлорофилът е зелен пигмент, който се намира в растенията и е отговорен за тяхната зелена цветност. Той е важен компонент в състава на спанака. Хлорофилът има множество ползи за здравето, включително:
- Подобряване на кръвообращението и кислородоподаването до клетките
- Ускоряване на заздравяването на рани и ранни стадии на рака
- Подпомагане на детоксикацията на организма
- Укрепване на имунната система
- Предпазване от ултравиолетовите лъчи
- Подобряване на функцията на черния дроб
- Успокояване на възпаленията
- Подобряване на храносмилането и хранопровода
Всички тези ползи правят спанакът един от най-здравословните зеленчуци и допълнение към здравословния начин на живот.
Здравословни ползи от спанака
Спанакът има здравословни ползи и свойства за целия човешки организъм. Има положителен ефект върху мозъка, като подобрява паметта и концентрацията. Листата от спанак също допринасят за укрепване на мускулната сила, по-голяма работоспособност и имунитет. Този зелен зеленчук противодейства на процеса на стареене и има противоракови свойства. Освен това спанакът намалява кръвното налягане и лошия холестерол. Известно е и благотворното влияние на спанака върху зрението .
Фолиевата киселина, която се съдържа в изобилие в листата спанак, консумирани от бременни жени, допринася за правилното развитие на бебето в корема.
Защо спанакът е най-добър при анемия
Спанакът е зеленчук, който винаги е включен в списъка с диети на хора, страдащи от анемия. Защо? Заради чудесните си свойства. Що се отнася до спанака, съдържащите се в него витамини и минерали включват желязо. Тази зелена суперхрана е истинска съкровищница на това хранително вещество, така необходимо на организма. Тъй като една от причините за анемията е дефицитът на желязо, редовната консумация на спанак помага в борбата с болестта или в превенцията.
Подобрява здравето на костите
Спанакът е източник на витамин К, който е важен за здравето на костите. Витаминът К помага да се предотврати загубата на калций от костите и може да намали риска от остеопороза.
Подпомага здравето на кръвоносната система
Спанакът е богат на желязо, което е важно за производството на червени кръвни клетки и за здравето на кръвоносната система.
Намалява риска от различни заболявания
Спанакът е богат на антиоксиданти, като например витамин C и каротеноиди, които помагат да се намали риска от различни заболявания, като например рак, диабет и заболявания на сърцето.
Подпомага здравето на очите
Спанакът е източник на лутеин и зеаксантин, които са важни за здравето на очите. Тези антиоксиданти помагат да се предотвратят уврежданията на очите, свързани с възрастта.
Подпомага здравето на мозъка
Спанакът е богат на фолиева киселина, която е важна за здравето на мозъка и нервната система. Фолиевата киселина може да помогне да се предотвратят депресията и деменцията.
Ползи от спанак при диети за отслабване
Спанакът има и отслабващи свойства. На първо място, защото има ниска калоричност: в 100 грама от този зеленчук има само 23 kcal. Освен това спанакът се е сдобил с т.нар. тилакоид, който е химично съединение с ефект на инхибиране на храносмилането на мазнини и потискане на чувството за глад. Това има благоприятен ефект при диети за отслабване. За мен е от изключително важно да си го приготвям Суров като сок, комбиниран с ябълка, целина, морков или краставица.
Спанакът има толкова прекрасни здравословни свойства, защото осигурява висока енергийна стойност, като същевременно поддържа малък обем. Това означава, че дори една малка купичка пресни листа от спанак съдържа богатство от активни съставки, които защитават тялото ни и възстановяват киселинно-алкалния баланс на организма..