Протеинът от тиквени семки е отлична хранителна добавка за всеки, който иска да обогати менюто си с вкусен и пълен с хранителни стойности растителен протеин. Какво отличава протеина от тиквени семки и какви свойства притежава? Тиквените семки притежават редица ценни хранителни стойности, сред които особено внимание привлича високото съдържание на цинк – те са един от най-богатите източници на този елемент. Тиквените семки притежават лечебни свойства, които всеки ще оцени – подобряват мъжката полова активност и плодовитостта, поддържат имунитета, намаляват риска от атеросклероза, имат положителен ефект върху състоянието на косата и ноктите. Но това не е всичко – научете, какви други ползи за здравето носят тиквените семки.

 

Как се прави Протеин от тиквени семки?

Тиквеният протеин е растителен, веган протеин. Приготвя се от тиквени семки, които се нарязват, омекват във вода, загряват се и след това се пресоват. След като се извлече маслото от тиквените семки, те се изсушават внимателно и след това се смилат много фино. Това създава фин прах, който съдържа повече от 50% растителен протеин. Протеинът от тиква съдържа ценни аминокиселини и ненаситени мастни киселини. Поради факта, че при производството му не се използват продукти от животински произход, този протеин е предпочитан от хора на веганска диета. Също така не съдържа захар или глутен.

Протеин от тиквени семки ползи

 

Вегански протеин от тиквено семе пълноценен протеин ли е?

 

Пълноценни протеини е термин, който се използва за протеини, които съдържат 9 незаменими аминокиселини в състава си. Групата незаменими аминокиселини включва: L-левцин, L-лизин, L-фенилаланин, L-валин, L-треонин, L-изолевцин, L-метионин, L-хистидин и L-триптофан. Протеините, които нямат правилното количество аминокиселини или имат грешни пропорции, се наричат ​​непълни протеини. В този контекст протеинът от тиквени семки не е пълен протеин. Съставът му включва твърде ниски нива на две незаменими аминокиселини – лизин и треонин.

 

Важно е да се знае, че протеинът от тиквени семки съдържа цели 18 аминокиселини, включително 8 незаменими, които тялото ни трябва да получи от храната. Аминокиселините, съдържащи се в тиквения протеин, са отличен градивен материал и участват в много процеси в нашето тяло, особено тези, свързани с растежа на мускулите и клетките.

 

Основни ползи и предимства на Протеин от тиквени семки

 

Тиквените семки имат положителен ефект върху имунитета

Приема на протеин от тиквени семки може да повлияе благоприятно на имунитета и да намали склонността към инфекции. Това се дължи на високото съдържание на цинк, който - както е доказано от множество изследвания - поддържа имунната система, тъй като участва в процесите на създаване и ускоряване на узряването на Т-лимфоцитите - едни от най-важните имунни клетки. 

 

Тиквени семки за красива кожа, коса, нокти

Благодарение на високото съдържание на цинк, редовната консумация на протеин от тиквени семки ще повлияе положително на състоянието на кожата, косата и ноктите. Недостигът на този елемент отслабва космените фоликули, поради което косата пада по-бързо. Има благоприятно влияние и на кожата и ноктите – това се дължи не само на цинка, но и на витамин А, витамините от група В и минералите, съдържащи се в тиквените семки.

 

Тиквените семки подобряват сексуалната активност на мъжа

Тиквените семки са отличен източник на цинк , който е необходим за правилното функциониране на мъжката репродуктивна система. При мъжете недостигът на цинк може да доведе до понижени нива на тестостерон, хипогонадизъм, нарушения и загуба на плодовитостта или намален брой сперма и сперматозоиди и намалена жизнеспособност. Забелязано е, че при мъже с намалена концентрация на тестостерон и по-нисък обем на спермата има значителен дефицит на този елемент и суплементацията с 60 mg за 50 дни повишава тестостерона и броя на сперматозоидите с 8-20 милиона/ml.

 

Струва си да се помни, че цинкът също предотвратява възпалението и хиперплазията на простатата, както и омега-3 мастните киселини, съдържащи се в тиквените семки и големи количества фитостероли

 

Тиквените семки предпазват от атеросклероза

Тиквени семки в 30-40 процента. се състои от масло, богато на фитостероли и ненаситени мастни киселини, които не само могат да предотвратят възпаление или уголемяване на простатата. Фитостеролите са вещества, които понижават нивото на "лошия" LDL холестерол в кръвния серум и по този начин предотвратяват развитието на атеросклеротични промени в кръвоносните съдове. Също така, ненаситените мастни киселини предотвратяват отлагането на холестеролни отлагания в тъканите и по този начин - атеросклерозата.

 

Тиквените семки подобряват настроението 

Тиквените семки оглавиха списъка с храни, които подобряват настроението ви. Тиквените семки съдържат магнезий, който има страхотен ефект върху нервната система. Когато липсва, могат да се появят депресия и тревожност, главоболие и мигрена. Тиквените семки също са отличен източник на калий без който нервната система не би могла да функционира.

 

Тиквени семки за глисти

Тиквените семки могат да се използват за обезпаразитяване както при възрастни, така и при деца, без да предизвикват странични ефекти. Антипаразитното им действие се дължи на наличието на кукурбитацин. Лесно прониква в паразитите, като парализира нервната им система. Това вещество също ускорява процеса на отстраняване на червеите от храносмилателния тракт. По този начин можем да противодействаме срещу, тения, острици, човешки кръгли червеи или дуоденална анкилостома, без страх от предозиране и токсичност.

 

Хранителни стойности на Протеина от тиквени семки

 

Протеинът запазва много от хранителните стойности на тиквените семки - той е източник на минерали като желязо и фосфор, както и на витамини B и K. Този веган протеин също е ценен източник на ненаситени мастни киселини. Тези киселини помагат на тялото да поддържа здравословни нива на холестерола.

 

Предимството на тиквения протеин е и сравнително ниското съдържание на захар - само 2,2 g захар на 100 g от продукта. По този начин може да се консумира от хора, които трябва да ограничат консумацията на захар в диетата си, както и от тези, които страдат от диабет.

 

Тиквеният протеин се отличава преди всичко с високото съдържание на растителни фибри. Фибрите имат положителен ефект върху тялото в много аспекти. На първо място, те стимулират храносмилателната система и функционирането на нашите черва. Консумирането на храни, богати на фибри, подобрява тяхната перисталтика и също така минимизира риска от запек.

 

Протеините, съдържащи се в преработените тиквени семки, са отлична хранителна добавка за активни хора и спортисти. Те ви позволяват да увеличите и поддържате мускулна маса, а също така се грижат за развитието на костите. Поради тази причина храните, съдържащи протеини, се препоръчват като допълнение към диетата по време на изграждане и развитие на мускулна маса и след нараняване. Магнезият, който се намира в протеина, има положителен ефект върху функционирането на нашите мускули и кръвоносната система. Фосфорът от своя страна играе важна роля в поддържането на киселинно-алкалния баланс в организма. Спомага за правилното развитие на костите и мускулите и подпомага функционирането на нервната система.

 

Едно от най-големите предимства на протеин от тиквени семки е голямото количество L-триптофан в състава. Тази аминокиселина участва в производството на серотонин, който е отговорен за доброто настроение и регулирането на съня.

 

Също така си струва да се спомене, че тиквеният протеин има противовъзпалителни свойства. Поради тази причина консумацията му се препоръчва на всички, които страдат от заболявания, които причиняват подуване, например артрит.

 

Рецепти с Протеин от тиква

Протеинът от тиквени семки несъмнено е един от най-вкусните растителни протеини. Отличава се с аромат на тиква. Това го прави подходящ за повечето диетични ястия. Перфектен е в комбинация с всякакви плодови коктейли, смутита, както и натурално кисело мляко. От този протеин можете да приготвите отлични протеинови палачинки или шейкове. Подхожда и на всякакви сладкиши, мъфини и бисквити. Възможностите за използване на тиквен протеин са много широки. Ако харесвате вкуса на тиквата, можете да я използвате в много ястия – както сладки, така и солени. Протеинът е перфектен заместител на животинския протеин и може безопасно да се използва в диетата на спортисти и активни хора.