Palatinose™, наричана още изомалтулоза, подобно на захарозата, принадлежи към дизахаридите. Състои се от глюкоза и фруктоза, свързани чрез стабилна 1,6-гликозидна връзка. Естествени източници на палатиноза са меласата от захарна тръстика и медът (съдържанието му в тези продукти обаче е ниско). Тук си струва да си зададем въпроса - каква е предполагаемата уникалност на този естествен подсладител?


Стойности на палатиноза

Научните изследвания показват, че процесът на разграждане на изомалтулозата в стомашно-чревния тракт е 4 до 5 пъти по-бавен от скоростта на разграждане на захарозата. Тази захар се характеризира с нисък гликемичен индекс (GI = 32), което я прави желан източник на енергия с продължително освобождаване – подходящ при диети за отслабване, диабет и инсулинова резистентност. Ниският гликемичен индекс на палантинозата върви ръка за ръка с ниския инсулинов отговор. Инсулинът, както знаем, е хормон, който не само регулира гликемията, но също така увеличава създаването и отлагането на резервни мазнини и блокира тяхното изгаряне. Така че теоретично ниската инсулиногенност е друго важно предимство на тази захар. Също така е важно, че изомалтулозата не претърпява ферментация в устната кухина, така че не ускорява развитието на кариес.


Palatinose™ в хранителните добавки

Palatinose™ се използва често в хранителни добавки и функционални храни, предназначени за поддържане на стабилни нива на енергия, подпомагане на издръжливостта и устойчивостта по време на физическо упражнение, и като алтернатива на по-бързо усвоимите захари в диетите за контрол на теглото или за хора, търсещи по-стабилни енергийни източници.


Изомалтулозата е естествена захар с нисък гликемичен индекс, която може да се използва като алтернатива на традиционните захари. Използва се в енергийни напитки, хранителни добавки, функционални храни и за диабетици. Палатинозата се счита за безопасна хранителна съставка, а препоръчителният дневен прием е 50 g за възрастни и 25 g за деца.

Използвани източници:

  1. A palatinose-based balanced formula improves glucose tolerance, serum free fatty acid levels and body fat composition PMID: 17548953
  2. PalatinoseTM (Isomaltulose) and Prebiotic Inulin-Type Fructans Have Beneficial Effects on Glycemic Response and Gut Microbiota PMCID: PMC8948463
  3. Novel findings on the metabolic effects of the low glycaemic carbohydrate isomaltulose (Palatinose) PMID: 20211041