Какво е октакозанол?
Октакозанолът е твърдо, неразтворимо восъчно вещество, което принадлежи към семейството на мастните алкохоли. Той се изолира от пчелен восък, захарна тръстика, масло от пшеничен зародиш и оризови трици. Това е основният компонент на екстракт от захарна тръстика, наречен поликозанол.
Октакозанол - физиологични функции
1. Повишава издръжливостта, енергията и физическата сила;
2. Съкращава времето за реакция на мускулния нерв, подобрява мускулната сила и чувствителността на реакцията;
3. Насърчава хормоналната функция, намалява мускулната болка и мускулното триене;
4. Подобрява функцията на миокарда и намалява систолното кръвно налягане;
5. Ускорява метаболизма
6. Помага при висок холестерол
Козметиката, съдържаща октакозанол, може също да насърчи кръвообращението в кожата и да активира клетките, както и да намали възпалението, да предотврати кожни заболявания и да забави стареенето на кожата.
Колко октакозанол трябва да приемам?
Дневни дози между 1 и 8 милиграма октакозанол са препоръчителни, приеман с храна. Дози от 20 милиграма или повече не трябва да се превишават. Когато се приема като част от добавки поликозанол, могат да се консумират малко по-високи дози.
Какви форми на октакозанол са налични?
Октакозанолът най-често се предлага под формата на таблетки или капсули. Понякога се смесва с други мастни алкохоли като част от хранителна добавка. Налични са и масла от пшеничен зародиш, които съдържат Октакозанол.
Какво може да се случи, ако приемате твърде много октакозанол? Има ли някакви взаимодействия, за които трябва да знам? Какви предпазни мерки трябва да взема?
Противопоказания
Октакозанол не трябва да се приема от деца или жени, които са бременни или кърмят. Някои проучвания показват, че пациентите с болестта на Паркинсон, които приемат добавки с октакозанол, могат да получат замаяност и повишена нервност. Octacosonal може също да взаимодейства с лекарството левадопа, консултирайте се с лекар преди да приемате октакозанол. Не е известно да съществуват други лекарствени взаимодействия към момента на писане.