Какво е Подагра?

Черешите и екстракт от череша са особено полезни при подагра. Подаграта е специфична форма на артрит, свързана с необичайно високи нива на пикочна киселина в кръвта. Пикочната киселина се произвежда в черния дроб, откъдето навлиза в кръвта. При определени обстоятелства човешкото тяло произвежда твърде много или твърде малко пикочна киселина. При повишени нива на пикочна киселина се образуват солни кристали, т.нар кристали натриев урат. Тези кристали започват да се натрупват в ставите, причинявайки възпаление и болка, типични за подаграта. Доказано е, че антоцианините, съдържащи се в черешите, инхибират активността на ксантин оксидазата, ензим, участващ в производството на пикочна киселина. Клиничните проучвания показват, че яденето на около 250 г пресни череши дневно или прием на екстракт от череша е много ефективно за понижаване на нивата на пикочната киселина и предотвратяване на пристъпи на подагра.

Прочети още : Какво е Подагра?

Екстракт от череша при подагра и високи нива на пикочната киселина


Защо екстракт от череша помага за намаляване на пикочната киселина?


Черешите съдържат Антоцианини, които са антиоксиданти и имат противовъзпалителни свойства и намаляват синтеза на пикочна киселина. Антоцианините са група от природни химични съединения, които придават на множество плодове, цветя и зеленчуци цветове в червено, синьо и лилаво. Те са тип флавоноиди, които се срещат в растенията и имат антиоксидантни свойства.

Антоцианините са известни със способността си да помагат за намаляване на възпалението, подобряване на здравето на сърцето и поддържане на здравето на кръвните съдове. Те могат да бъдат намерени в храни като боровинки, черни боровинки, червени грозде, череши, ананас, цвекло и други.

В изследвания е установен ефектът от консумацията на череши върху понижаването на концентрацията на пикочна киселина и креатинин в кръвния серум. Поради това се препоръчва да използвате екстракт от череша за предотвратяване на пристъпи на подагра. В проведените изследвания се доказва, че Благоприятният ефект от консумацията на череши се наблюдава независимо от други рискови фактори, като пол, наднормено тегло, консумация на алкохол, диета с високо съдържание на пурини, употреба на диуретици и независимо от използваните лекарства: НСПВС и лекарства, които понижават нивата на пикочната киселина.

Консумацията на екстракт от череши, може да се препоръча на пациенти, които имат противопоказания за употребата на лекарства за подагра, както и на пациенти, чието лечение се оказва неефективно.

Разглидай продукта: Екстракт от череша при подагра на NOW Foods


Аналгетичен и противовъзпалителен ефект

Флавоноидите, открити в черешите, имат редица полезни свойства. Учените са изследвали способността на черешите да имат антиоксидантни и аналгетични ефекти, състоящи се в инхибиране на активността и производството на провъзпалителни фактори на клетъчно ниво (т.нар. СОХ-1 и СОХ-2 циклооксигеназа). Инхибирането на активността на циклооксигеназата (COX-1 и COX-2) предотвратява синтеза на провъзпалителни простагландини, което води до намаляване на симптомите на възпаление, включително чувството за болка. 


От всички тествани плодове черешата показва най-високо съдържание на ключови антоцианини (26,5 mg/100 g). Ефективността на такива количества антоцианини, съдържащи се в черешите, за инхибиране на COX ензимите се оказа сравнима с ефективността, получена с ибупрофен и напроксен. Друг флавоноид, открит в черешовите плодове - цианидин - показва по-силен ефект от аспирина. Струва си да се отбележи, че често използваните болкоуспокояващи са свързани със странични ефекти.

Използвани източници:

  1. Effectiveness of Cherries in Reducing Uric Acid and Gout: A Systematic Review PMCID: PMC6914931
  2. Is there a role for cherries in the management of gout? PMCID: PMC6535740
  3. Cherry Consumption and the Risk of Recurrent Gout Attacks PMCID: PMC3510330
  4. Efficacy and safety of tart cherry supplementary citrate mixture on gout patients: a prospective, randomized, controlled study PMCID: PMC10483724