Когато си правите "Кино вечер" едва ли ще чуете израза „Ооооо, много ми се иска да хапна броколи“ ! Винаги си мислите за пица, пуканки или шоколад това е по-позната територия, прав ли съм!? Някога чудили ли сте се защо е така, какво казват научните факти, защо винаги бихме искали тези вкусни комбинации от въглехидрати и мазнини за разлика от зеленчуците? Не? Е, ето Ви малко факти.

 

Нашия звезден играч  - ДОПАМИН

 

Допаминът е важен химически пратеник във вашия мозък, който има много функции. Той участва в възнаграждението, мотивацията, паметта, вниманието и дори регулирането на движенията на тялото. Когато допаминът се освобождава в достатъчни количества, той създава усещане за удоволствие и благополучие, което Ви мотивира да повторите определено поведение. Обратно, ниските нива на допамин са свързани с намалена мотивация и намален ентусиазъм за неща, които биха развълнували повечето хора.

Човешкото тяло има вградени пътища за насърчаване на оцеляването. Един от тези пътища за оцеляване гарантира, че ядем достатъчно. Преди сме разглеждали темата за хормона на глада грелин и хормони на ситостта инсулин и лептин.

 

Прочети статията : 

 

желание за сладкоТози набор от хормони работи чрез модулиране на освобождаването на нашия звезден играч в тази статия, ДОПАМИН. Вентралната тегментална зона (VTA) на мозъка съдържа допаминергични неврони, които след това се проектират към други части на мозъка. Това се нарича мезокортиколимбична допаминова система, отговорна за механизмите на възнаграждение и укрепване на поведението. Смята се, че хормона на глада грелин увеличават Вашата награда (допамин), докато хормоните на ситостта; инсулинът и лептинът го намаляват. Учените предполагат, че всъщност има два пътя, един за мазнините и един за въглехидратите. Все пак пещерняците нямаха пица. Те са яли своите въглехидрати и мазнини отделно, тъй като това е начинът, по който храната се получава естествено. Едва с развитието на земеделието започва пътя към вкусната комбинация.

 

Прочети още : Ролята на допамина в мотивацията за храна при хората: последици за затлъстяването


И така, дали тези еволюционни пътища са ни "пожертвали" на боговете на пицата? Безсилни ли сме пред първичните си пориви? Установено е, че при хората гледането на храни, както се казва "Само ги миришеш" съдържащи както мазнини, така и въглехидрати заедно, увеличава количеството на освободения допамин в сравнение, ако същото количество въглехидрати или мазнини се визуализира самостоятелно. Телата ни са настроени да повтарят възнаграденото поведение и затова ще избираме комбинацията отново и отново. Интересното е, че проучването също установявя, че сме добри в регулирането на приема на калории, когато приемаме или мазни, или въглехидратни храни. Спираме да се храним когато сме сити. Ако обаче направим комбинация с двете(мазнини и въглехидрати), храненето и приема на калории, излиза извън контрол. Това Ви е познато?

 


Накратко, комбинирайки мазнини и въглехидрати в едно храннене, ни кара да искаме още и още! Боже мой, не го ли усещаме!? Ще е полезна ли тази информация да устоите на пицата? Вероятно не! Просто, както винаги казвам, понякога е по-лесно да приемем желанията и чувствата, ако разбираме техните корени. Следващия път, когато жадувате за вкусната смес, опитайте да ядете храна с високо съдържание на протеини и гладът ви ще бъде заситен. Вашето психологическо желание за пица обаче няма да спре, така че бъдете умни, ако не сте на диета, ако жадувате за пица, може би просто я изяжте.

 

 

Как да повишите нивата на допамин по естествен и здравословен начин

 

Нивата на допамин обикновено се регулират добре в нервната система, но има някои неща, които можете да направите, за да повишите естествено нивата си.


1. Увеличете приема на протеини

 

Една аминокиселина, наречена тирозин, играе критична роля в производството на допамин. Ензимите в тялото ви могат да превърнат тирозина в допамин, така че наличието на адекватни нива на тирозин е важно за производството на допамин. Тирозинът може да се получи и от друга аминокиселина, наречена фенилаланин. Както тирозинът, така и фенилаланинът се намират естествено в храни, богати на протеини , като пуешко, говеждо, яйца, млечни продукти, соя и бобови растения. Проучванията показват, че увеличаването на количеството тирозин и фенилаланин в диетата може да увеличи нивата на допамин в мозъка.


2. Консумирайте пробиотици

 

През последните години учените откриха, че червата и мозъкът са тясно свързани. Всъщност червата се наричат ​​„втори мозък“, тъй като съдържат голям брой нервни клетки, които произвеждат много невротрансмитерни сигнални молекули, включително допамин. Вече е ясно, че някои видове полезни бактерии, които живеят в червата ви, също са способни да произвеждат допамин, което може да повлияе на настроението и поведението. Помислете за прием на качествени пробиотици!


3. Яжте кадифени зърна (Mucuna pruriens)

 

Кадифените зърна, известни също като Mucuna pruriens , естествено съдържат високи нива на L-dopa, молекулата-прекурсор на допамина. Проучванията показват, че яденето на тези зърна може да помогне за повишаване на нивата на допамин по естествен път.


4. Спортувайте често

 

Активните и интензивни тренировки, определено ще спомогнат и  подобрят настроението, както и да повишат нивата на допамин, когато се изпълняват редовно. 


5. Спете достатъчно

 

Когато допаминът се освобождава в мозъка, той създава усещане за бдителност и будност. Проучванията показват, че допаминът се освобождава в големи количества сутрин, когато е време за събуждане, и че нивата естествено спадат вечер, когато е време за сън. Липсата на сън обаче изглежда нарушава тези естествени ритми. Когато хората са принудени да останат будни през нощта, наличието на допаминови рецептори в мозъка им е драстично намалено до следващата сутрин.

Получаването на редовен висококачествен сън може да ви помогне да поддържате нивата на допамин балансирани и да ви помогне да се чувствате по-будни и по-функционални през деня.


6. Получавайте достатъчно слънчева светлина

 

Добре известно е, че периодите на слабо излагане на слънчева светлина могат да доведат до намалени нива на повишаващи настроението невротрансмитери, включително допамин, и че излагането на слънчева светлина може да ги увеличи.

Въпреки че излагането на слънце може да повиши нивата на допамин и да подобри настроението, важно е да се придържате към указанията за безопасност, тъй като излагането на твърде много слънце може да бъде вредно.


7. Помислете за прием на хранителни добавки

 

Вашето тяло се нуждае от няколко витамина и минерала, за да създаде допамин, включително желязо, ниацин, фолат и витамин B6. Ако имате дефицит на едно или повече от тези хранителни вещества, може да имате проблеми с производството на достатъчно допамин, за да задоволите нуждите на тялото си. Анализът на кръвта може да определи дали имате дефицит на някое от тези хранителни вещества. Ако е така, можете да допълвате, ако е необходимо, за да възстановите нивата си.

Още няколко хренителни добавки, като Dopa Mucuna,  магнезий, витамин D, куркумин, екстракт от риган и зелен чай повишават производството на допамин.


Допаминът е важен мозъчен химикал, който влияе на настроението и чувствата ви за награда и мотивация. Помага и за регулиране на движенията на тялото. Нивата обикновено се регулират добре от тялото, но можете да повишите нивата си по естествен път, като направите няколко промени в диетата и начина си на живот. Една балансирана диета, която съдържа достатъчно протеини, витамини, минерали и пробиотици и умерено количество наситени мазнини, може да помогне на тялото ви да произведе допамина, от който се нуждае.

 

Факторите за начина на живот също са важни. Достатъчният сън, редивни упражнения, слушането на музика, медитацията и прекарването на време на слънце могат да повишат нивата на допамин. Като цяло, балансирана диета и начин на живот могат да допринесат много за увеличаване на естественото производство на допамин