Дефицит на Витамини при драстично ограничение на мазнини в диетата

Все повече се говори за важността на здравословното хранене и балансираната диета. Една от основните тенденции в това отношение е ограничаването на мазнините в храната. Ограничаването на мазнините е популярно поради две основни причини: превенция на сърдечно-съдови заболявания и при диети за отслабване. Когато това ограничение е драстично, то може да доведе до дефицит на някои мастноразтворими витамини, които са от съществено значение за нашето здраве и добро самочувствие.
Причини за ограничаване на мазнините в храната
Ограничаването на мазнините в храната се използва от много хора с различни цели. Независимо дали става въпрос за поддържане на здраво сърце, отслабване или избягване на животински продукти, тази практика има своите основни причини и предимства. Естествено мазнините не трябва да се поставят под общ знаменател! Прочетете нашата статия за Мастните киселини и техните ползи за здравето. Именно от тук идва основната грешка. За много хора “мазнините” са просто 9 калории на 1 грам, съответно, трябва да се орежат драстично, особенно при строги диети с калориен дефицит. Това е основна грешка при диетите за отслабване, но истинския проблем се корени в здравословните проблеми, до които води това драстично намаляване на мазнините.
Видове Мазнини в диетата
- Ненаситените киселини са единствената група мазнини, от която не трябва да се отказваме в никакъв случай. Те могат да бъдат намерени в растителни масла с омега-3, морска риба и зехтин.
- Наситени мастни киселини – намират се главно в тлъсто месо и млечни продукти. Въпреки че са отличен източник на енергия, те също повишават "лошия" холестерол и триглицеридите. Техния прием през деня трябва да бъде контролиран.
- Трансмазнини – това е групата мазнини, която е най-лоша за нашето тяло. Те се намират в най-големи количества в силно преработени продукти, сладкиши, готови сладкарски изделия и тлъсти меса. За съжаление, тези мазнини са много пристрастяващи и обикновено е трудно да ги елиминираме от нашата диета, но трябва да ги сведете до минимум.
Прочети цялата статия : Видове мазнини — техните източници и въздействие върху здравето
Превенция на сърдечно-съдови заболявания
Една от най-честите причини за ограничаване на мазнините в храната е превенцията на сърдечно-съдовите заболявания. Високата консумация на наситени и транс мазнини може да повиши нивото на лошия холестерол в кръвта, който е основен фактор за развитието на сърдечни проблеми. Ограничаването на мазнините, особено на тези от животински произход, помага да се намали риска от сърдечно-съдови заболявания и подобрява общото състояние на сърцето. Естествено, трябва да е в норма, когато това отраничение е драстично, то става вредно за здравето.
Намаляване на калориите за отслабване
Ограничаването на мазнините в храната е ефективен метод за намаляване на калориите, което от своя страна е ключов фактор при отслабването. Мазнините имат по-висока калоричност в сравнение с въглехидратите и протеините, което означава, дори в малки количества могат да допринесат за значително увеличаване на калориите, които приемаме. Ограничаването на мазнините помага да се постигне Калориен дефицит, който е необходим за загуба на тегло. Това схващане се приема погрешно, и започва драстично орязване на прием на мазнини в диетата. Не се ли намери точния баланс, всяка диета е обречена да неуспех!
Витамини, които се нуждаят от мазнини за усвояване
Витамин А
Витамин А, известен също като ретинол, е мастноразтворим витамин, който играе важна роля във функционирането на очите, имунната система и растежа на клетките. За успешното му усвояване от организма е необходимо наличието на мазнини. Витамин А се среща в две форми - ретинол и бета-каротин. Ретинолът се намира в животински продукти като червеното месо, риба и млечни продукти. Бета-каротинът, от друга страна, се среща в плодовете и зеленчуците с ярка оранжева и зелена цветова гама като моркови, сладки картофи, спанак и тиквички.
Витамин D
Витамин D, известен и като "витамин на слънцето", е от съществено значение за здравето на костите и имунната система. За да бъде усвоен от организма, витамин D изисква наличието на мазнини. Главният източник на витамин D е синтезът му от кожата при излагане на слънце. Освен това, витамин D се среща и в някои храни като риба (сом, скумрия, лосос), яйца, масло от риба и обогатените млечни продукти.
Витамин E
Витамин E е мастноразтворим антиоксидант, който помага в борбата със свободните радикали в организма, като го предпазва от оксидативния стрес. За оптималното му усвояване от организма са необходими мазнини. Храни, богати на витамин E, включват ядки (бадеми, лешници, фъстъци), семена (слънчогледови, тиквени), зелени листни зеленчуци (спанак, магданоз) и масла (зехтин, олио от житни кълнове).
Витамин К
Основната функция на витамин К е да участва в синтеза на протромбин и коагулационните фактори на кръвта и да поддържа правилния калциев метаболизъм в организма. Има доказана връзка между дефицита на витамин К и риска от сърдечно-съдови заболявания. Заедно с витамин D и калций, витамин К играе важна роля в поддържането на добро състояние на костите, предотвратявайки, наред с другото: остеопороза.
Най-богатите източници на витамин К са зелените зеленчуци, които съдържат голямо количество хлорофил, включително: броколи, къдраво зеле, спанак, брюкселско зеле, римска салата, салата айсберг, рукола, царевична салата, савойско зеле и аспержи. По-малки количества от този витамин могат да бъдат намерени и в животински продукти. Те включват: черен дроб, яйца и млечни продукти.
Последици от дефицит на витамини
Проблеми със зрението
Дефицитът на мазнини в храната може да доведе до сериозни последици за здравето. Един от най-известните проблеми, свързани с дефицит на витамини, е възможни проблеми със зрението. Витамин А, който е разтворим в мазнини, е от съществено значение за здравето на очите. Витамин А играе роля в поддържането на здравето на роговицата, което е прозрачният преден слой на окото. Той също така помага за формирането на ретинола, който е необходим за зрението в слабо осветление и за разпознаване на цветовете. Дефицитът на витамин А може да доведе до сухота и възпаление на очите, нощна слепота.
Ослабена имунна система
Мазнините са от съществено значение за здравето на имунната система. Витамин Е, който е разтворим в мазнините, има антиоксидантни свойства и помага за защитата на клетките от увреждане. Той е от съществено значение за имунната система, като подсилва нейната функция и помага за борба с инфекции. Дефицитът на витамин Е може да доведе до ослабена имунна система, която е по-уязвима за различни инфекции и болести. Това може да се изрази в по-чести простуди, грип и други вирусни или бактериални инфекции.
Увреждане на нервната система
Мазнините са от съществено значение за здравето на нервната система. Витамин D, който също е разтворим в мазнини, има роля в поддържането на здравето на нервите и мозъка. Той помага на тялото да абсорбира калций и фосфор, които са необходими за развитието и функционирането на нервната система. Дефицитът на витамин D може да доведе до различни проблеми с нервната система. Това може да включва умора, депресия, затруднения в концентрацията и проблеми с координацията. Освен това, някои изследвания свързват дефицита на витамин D с повишен риск от развитие на неврологични заболявания като множествена склероза и Паркинсонова болест.
Остеопороза, анемия, калцификация на кръвоносните съдове, нарушения на кръвосъсирването
Дефицитът на витамин К при възрастни е относително рядък. Това е така, защото значителна част от дневната нужда от това вещество се покрива от чревната микрофлора. Но при драстично намаляване на мазнините е възможно да има и дефицит на витамин К. Това може да доведе до развитие на остеопороза, анемия, калцификация на кръвоносните съдове, нарушения на кръвосъсирването, както и жълтеница и увреждане на черния дроб.
ЗаключениеДефицитът на мастноразтворими витамини, който може да възникне в резултат на драстичното ограничение на мазнините в храненето, може да има сериозни последици за здравето. Проблемите със зрението, ослабена имунна система и увреждане на нервната система са само някои от възможните последици. Затова е важно да се запази балансирана диета, която включва достатъчно мазнини, особено онези, които са необходими за усвояването на витамини.
Ето защо, преди да започнете някаква диета или да промените режима си на хранене, е препоръчително да се консултирате със специалист в областта на храненето или диетолог. Те могат да ви предоставят индивидуални насоки и помощ за създаването на балансирана и здравословна диета, която отговаря на вашите нужди и предпочитания.