Бирена мая - ползи и вреди
Бирената мая се използва в медицината от векове като богат източник на ценни витамини, аминокиселини, макро- и микроелементи. Благодарение на състава си бирената мая намира приложение при много заболявания, особено при всякакви състояния, свързани с дефицит на витамини от група В.
Особено се препоръчва през есента и зимата, когато организмът е по-изложен на инфекции, тъй като чрез регулиране на сапрофитната флора на стомашно-чревния тракт има имуностимулиращ ефект.
Бирената мая е един от най-известните и широко използвани продукти в хранителната индустрия. Тя не само се използва за приготвяне на хляб и алкохолни напитки, но се счита и за една от най-добрите добавки към храната. Бирената мая е известна със своите ползи за здравето, но също така може да предизвика и някои неблагоприятни ефекти.
Какво представлява бирената мая?
Дрождите се класифицират като едноклетъчни, еукариотни (т.е. съдържащи едно клетъчно ядро) организми от царството на гъбите. Това е голяма група, която включва приблизително 1500 различни вида, разпространени по цялата планета. Техните спори (т.е. репродуктивни клетки) се намират на повърхността на растенията, почвата и въздуха.
Това е много разнообразна група организми. Те могат да бъдат разделени на такива, които са източник на хранителни вещества и такива, които са патогенни. Дрождите, които могат да се считат за полезни, включват: от род Saccharomyces cerevisiae.
Saccharomyces означава "захарни гъби" на гръцки. Това име идва от високото съдържание на ензими, разграждащи захарта в маята. Благодарение на това те могат да се използват за печене на сладкиши и за производство на алкохол. Включително за производство на бира, водка и вино. Освен това те намират своето място и в козметичната и фармацевтичната индустрия.
Ползи на бирената мая
Бирената мая е изключително полезна и ценна добавка, която може да има множество ползи за нашето здраве. В тази секция ще разгледаме някои от най-значимите ползи, които бирената мая може да ни осигури.
Богат източник на хранителни вещества
Бирената мая е изключително богата на хранителни вещества, които са от съществено значение за нашия организъм. Тя съдържа витамини от група Б, протеини, минерали като цинк, желязо и хром, аминокиселини и фибри. Тези хранителни вещества са отговорни за поддържането на оптималното функциониране на нашата кожа, коса, нокти и имунната система. Бирената мая може да се счита за естествен и богат източник на витамини и минерали, които са необходими за поддържане на здравето ни.
Бирената мая е полезна за нервната система
Добавките с бирена мая са полезни за облекчаване на много заболявания. Особено се препоръчват за хиперактивни и нервни хора. Може да приемате дрожди на таблетки, когато сте изложени на постоянен стрес, оплаквате се от преумора, хронична умора и безсъние. Бирената мая има положителен ефект върху концентрацията, затова се препоръчва при интензивно обучение. Също така е отбелязано, че облекчават мигрена, помагат при лечението на сърдечно-съдови заболявания и стимулират имунната система.
Понижава нивата на холестерола в кръвта
Благодарение на високото съдържание на ненаситени мастни киселини и лецитин, бирената мая много ефективно подпомага естественото регулиране на нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта . Супена лъжица бирена мая на ден ще помогне за предотвратяване на много сърдечно-съдови заболявания.
Прочети нашата статия: Топ 5 хранителни добавки при висок холестерол
При хонична умора и анемия
Бирената мая се препоръчва особено за хора, които се борят с дефицит на хранителни вещества. Те са ценна помощ при анемия, витаминен или белтъчен дефицит. Продуктът е безценен и за спортистите – той е изключително ценен източник на естествена енергия.
Прочетете нашата статия: Топ 3 Супер храни при хронична умора
Бирена мая за косата
Витамините от група В са необходими за правилното функциониране на кожата и лигавиците. Те могат да предотвратят прекомерното омазняване на кожата и косата. Сред витамините от група В бирената мая съдържа биотин и пантотенова киселина (витамин В5). Благодарение на тях косата остава еластична, пада по-малко и по-бавно побелява. Освен това цинкът, присъстващ в маята, е необходим за правилния растеж на косата.
Подобрява храносмилането
Една от най-важните ползи на бирената мая е нейната способност да подобрява процеса на храносмилане. Тя се състои от ензими, които помагат на организма да разгражда храната и да усвоява по-ефективно хранителните вещества. Това може да бъде от полза особено за хора със слабо храносмилане или храносмилателни проблеми, които имат затруднения с усвояването на храната, като например хронични запеки или синдром на раздразненото черво.
Борете се със запека по естествен път. Създайте си навика да добавяте чаена лъжичка бирена мая към ястията си – по този начин ще осигурите на тялото си дневна доза диетични фибри, които осигуряват правилното функциониране на червата и помагат за отстраняването на всички вредни метаболитни вещества от тялото. Това е един от най-простите и ефективни начини за естествено поддържане на правилните функции на храносмилателната система.
Прочететенашата статия: Фибри – какво е тяхното значение и ползи
Подпомага имунната система
Бирената мая е известна със своите имуномодулиращи свойства, които могат да подпомогнат функционирането на нашата имунна система. Тя съдържа бета-глюкан, който е полизахарид, известен със своите имуномодулиращи свойства. Това означава, че бирената мая може да подобри отговора на имунната система при борба с инфекции и заболявания. Редовната консумация на бирена мая може да помогне за укрепването на имунната система и да предпази организма от различни заболявания.
Както хлебната, така и бирената мая са източници на бета-глюкани. Това са биоактивни съставки, използвани като функционални храни. 50% от клетъчните стени на микроорганизмите се състоят от тези съединения. Бета-глюканите са въглехидрати, класифицирани като разтворими диетични фибри. Те могат да поддържат функционирането на имунната система и да стимулират клетките да пречистват свободните радикали. Проучванията показват, че бета-глюканите също така стимулират лимфоцитите и макрофагите. Те също така повишават имунния отговор към бактериите Staphylococcus aureus.
Вреди от бирената мая
Въпреки че бирената мая е изключително полезна и има множество предимства за здравето, трябва също така да сме наясно и със възможните вредни ефекти, които тя може да предизвика при някои хора. В тази част от статията ще разгледаме някои от вредите, с които може да се сблъскате при употреба на бирената мая.
Алергични реакции
Една от главните вреди от бирената мая е наличието на алергени, които могат да предизвикат алергични реакции при някои хора. Най-често срещаната алергия, свързана с употребата на бирена мая, е към протеините, които се съдържат в нея. Симптомите на алергични реакции могат да включват кожни обриви, свръхчувствителност, дихателни проблеми. Ако сте податливи към алергии или имате предшестващи реакции, е важно да се консултирате с лекар преди да започнете да използвате бирената мая.
Влияние върху хранителния глутен
За хората, страдащи от клетъчна непоносимост към глутен, бирената мая може да представлява проблем. Глутенът е протеин, който се съдържа в някои зърнени храни като пшеница, ечемик и ръж. При някои хора, консумацията на глутен може да предизвика сериозни проблеми с храносмилането и увреждане на тънкото черво. Бирената мая се получава от зърната и може да съдържа остатъци от глутен, което може да доведе до нежелани реакции при хората с непоносимост на глутен. Ако сте диагностициран с тази непоносимост, трябва да избягвате употребата на бирена мая.
Как да използвате бирена мая правилно
Прием като хранителна добавка
Бирена мая можете да закупите онлайн от магазин Фитнес и Здраве. Може да намерите хранителни добавки под формата на таблетки, на люспи или на прах. Бирената мая в натурален вид има леко горчив вкус. В момента много производители на този ценен продукт за нашия организъм премахват тази горчивина. Благодарение на това можем да добавяме бирена мая към почти всички ястия без никакви притеснения.
Дозиране и приложение
Когато става въпрос за използване на бирена мая, правилното дозиране и приложение са от съществено значение. В зависимост от конкретните нужди и целите, може да се използва различно количество мая. Обикновено, за хранителни добавки на прах, препоръчителната дневна доза е около 1-2 супени лъжици мая.
Също така, важно е да се обърне внимание на начина на приложение на бирената мая. Тя може да бъде добавена към различни ястия и напитки, като се постига оптимално използване на полезните вещества в нея. Например, маята може да се смесва с вода или сок за приготвяне на напитки, или да се добавя към тестото за хляб и други изделия от тесто.
Заключение
Бирената мая е ценен продукт, който може да ни помогне да подобрим нашето здраве и хранителни нужди. Тя има множество ползи като богат източник на хранителни вещества. Подобряван състоянието на косата и ноктите. Използват се за борба с акнето и за стимулиране на имунната система. Освен това помаг при лечението на сърдечно-съдови заболявания, облекчава мигрена и подпомагат мозъчната функция. Но трябва да бъдете внимателни относно възможните вреди и да я използвате правилно.