Ацидоза — нарушение на киселинно-алкалния баланс
Ацидозата е състояние на повишена киселинност на кръвта, когато рН на кръвта падне под 7,35. Ацидозата може да бъде причинена от повишаване на концентрацията на киселини (които са метаболитни продукти ) и/или намаляване на концентрацията на основи (доставени с храната). Казваме, че ацидозата се компенсира, когато тялото не позволява рН на кръвта да падне под 6,8, и че е небалансирана, когато регулаторните механизми се провалят и рН на кръвта падне под 6,8.
Ацидоза - нивото на pH в тялото
Човешкото тяло се състои от 60-70 процента вода. Тук протичат всички химични и биологични процеси и там се разтварят необходимите за тези процеси съставки. Една от характеристиките на водната среда е нейното рН, т.е. киселинно-алкална реакция.
Колкото по-висока е стойността на pH, толкова по-алкална е реакцията. В нашето тяло има много телесни течности и всяка от тях изисква различна стойност на pH, за да изпълнява функциите си добре. Например панкреасната секреция има pH 7,5-8,8, а стомашният сок има pH само 2,5.
Ако нашето pH започне да пада, т.е. реакцията се промени към кисела, това ще има сериозни последствия, включително животозастрашаващи. Затова в интензивните отделения едно от изследванията за състоянието на пациента е определянето на pH на кръвта. Намаляването му показва тревожна ситуация.
За щастие тялото ни има система за сигурност, например белите дробове са в състояние да изхвърлят много въглероден диоксид, което помага за елиминирането на излишните киселини. Бъбреците играят подобна роля. Най-прецизните устройства, които контролират нивата на рН, са буферните системи за кръв и плазма.
Това са наименованията на химически съединения ( кръвни протеини, фосфати и карбонати), които реагират с киселини като основи и с основи като киселини. Следователно изглежда, че благодарение на такива перфектни биологични регулаторни системи не сме изложени на риск от подкисляване.
Ацидоза - какво е това?
Ацидозата е състояние на повишена киселинност в кръвта. Проблем може да възникне, когато болестният процес увреди един от органите, участващи в отделянето на токсини, например бели дробове или бъбреци, и те започнат да функционират по-зле. Тогава излишните киселини се отлагат в тъканите и получаваме ацидоза.
Но има и друга опасност. Органите, които изпълняват добре ролята си, се претоварват и не могат напълно да контролират киселинно-алкалния баланс.
Подкисляването е леко, но причинява тежест върху буферните механизми на кръвта. Това е т.нар латентна ацидоза, която може да е причина за много скрити заболявания.
Ацидоза - ефекти
За да поддържат буферните системи на кръвта, минералите се освобождават от костите. Киселините се неутрализират, но плащаме за това с бавното развитие на... остеопороза .
Структурата на хрущялната тъкан се нарушава и в резултат на това се увеличава рискът от дегенерация на ставата. И в резултат на повишаване на концентрацията на пикочна киселина се появява подагра, заболяване, характеризиращо се със силна болка в ставите .
Латентната ацидоза може също да доведе до диабет, хипертония, нарушена бъбречна функция и развитие на камъни в бъбреците, както и аномалии във функционирането на имунната система .
Нарушенията на киселинно-алкалния баланс често са придружени от пристъпи на глад, умора, апатия, влошаване на кожата, силен косопад, чупливи нокти и прекомерно изпотяване. Те могат да се подозират и при хора, които страдат от главоболие, болки в ставите или мускулите.
Причини
Оказва се, че майката природа, създала толкова сложни защитни механизми, не е очаквала, че най-големият проблем ще бъде самият човек. Начинът на живот, който водим може значително да увеличи подкиселяването на организма.
На първо място – диетата. Рискът идва, когато ядем твърде много животински протеини. Но маслото, сиренето, сладките, алкохолът, яйцата и кафето също са киселинно образуващи. Тези продукти повишават нивото на киселините в организма, които трябва да се неутрализират. Ако се храним по този начин в продължение на години, тялото ни става все по-малко способно да ги неутрализира.
На второ място, стресът – което води до повишаване на нивото на адреналин и кортизол - хормони, които засилват киселинно-образуващите реакции. Ситуацията се влошава, ако пушим цигари. Никотин, между другото стимулира производството на гастрин, който стимулира производството на стомашни киселини.
Трето – ниската физическа активност. Дневната доза упражнения кара метаболитните процеси в мускулната тъкан да протичат с по-бързи темпове, което подобрява изгарянето на мастни киселини и други киселинни съединения.
Симптоми
Ацидозата не винаги включва симптоми или е неспецифична, като умора, гадене и повръщане. Острата ацидоза може да причини ускорен сърдечен ритъм и проблеми с дишането, объркване, главоболие и може да доведе до епилептични припадъци, кома и понякога дори смърт.
Тестове
Целта на тестовете е да открият алкално-киселинния дисбаланс, да определят неговия интензитет и да помогнат за идентифициране на причините, които са в основата на такова нарушение (като диабетна кетоацидоза или поглъщане на токсини). Извършват се и тестове за наблюдение на критично болни хора със заболявания, които засягат киселинно-алкалния баланс, като хронично белодробно заболяване или бъбречно заболяване.
Лечение
Лечението на ацидоза включва идентифициране и лечение на заболяванията, които са в основата на нарушаването на киселинно-алкалния дисбаланс. В повечето случаи пониженото или повишеното pH не се лекува директно, но в случаи на животозастрашаващо ниско pH в болнична среда лекар прилага интравенозно. Лечението на острите заболявания се извършва в болнични отделения. То изисква едновременно лечение на причинителя (инсулин при диабет, диализа при някои отравяния, лечение на остри сърдечно-съдови заболявания и шок). Освен това пациентите се нуждаят от интензивна хидратация и корекция на водно-електролитните нарушения.
Какво да ядем и какво да избягваме?
Някои продукти са киселинно-образуващи, други са алкално-образуващи. И не става въпрос за техния вкус или наличието на киселинни вещества. Киселите храни не трябва да са кисели, но те произвеждат много киселини, когато преминават през метаболитни процеси в човешкото тяло.
Прочети нашата статия: Кои храни са алкални?
Ацидоза - балансирана диета
Една от най-важните причини за дисбаланс е неправилно балансираната диета. Тъй като някои продукти са киселинни, а други алкални, трябва да се грижите за правилното им съотношение в храната. Смята се, че 80 процента от храната, която ядете, трябва да е алкална.
Алкализиращите продукти включват зеленчуци и плодове, както и повечето млечни продукти. Протеините, нишестето и мазнините обаче имат киселинен ефект.
Поддържането на алкализираща диета може да бъде твърде трудно за някои хора. Тогава си струва да използвате алкални добавки, например Olimp Alkagen. Те съдържат вещества, които възстановяват и поддържат киселинно-алкалния баланс.
За да улесните тялото си в неутрализирането и отделянето на киселини, трябва да пиете много вода. За да активирате бъбреците, преди обяд си струва да пиете около литър негазирана минерална вода с ниско съдържание на натрий.
През деня се пият по една-две чаши между храненията. Тялото се стреми да поддържа оптималното ниво на рН, т.е. подходящата концентрация на киселинни и алкални вещества, от гледна точка на правилността на биологичните процеси.
Ацидоза - профилактика
За да избегнете риска от много заболявания, причинени от повишени киселинни нива в организма, спазвайте ежедневно следните правила:
- Яжте възможно най-малко свинско месо, ограничете мазнините и захарта. Храната трябва да се дъвче внимателно в устата.
- Яжте всеки ден зеленчуци и плодове, които имат алкализиращи свойства.
- Избягвайте прекомерната консумация на алкохол и кафе.
- Откажете се от пушенето и избягвайте места, където се пуши.
- Уверете се, че имате достатъчно физическа активност, която е адекватна за Вашия организъм
- Контролирайте стреса, използвайте техники за релаксация, релаксирайте на открито.
- Пийте поне 2 литра негазирана минерална вода с ниско съдържание на натрий.