Астаксантин - най-силният антиоксидант

Какво е Астаксантин и какви свойства притежава?
Астаксантин е 800 пъти по-активен от коензим Q10, 500 пъти по-силен от витамин Е и 40 пъти по-ефективен от бета-каротина. Астаксантинът в момента е най-силният известен естествен антиоксидант, който можем да осигурим на тялото. Той е мастноразтворим органичен ксантофил, хидроксилно (хидрокси) производно на каротините, който се среща естествено най-много във водораслите. В индустриален мащаб се получава от водораслите Hameatococcus pluvialis. Голямо количество от това багрило се съдържа и в месото от скариди, крил и сьомга, което им придава характерен розов цвят.
В съвремието водим начин на живот, който е изключително натоварващ тялото ни: бързане, стрес, липса на сън, умора, неправилно хранене. Всичко това може да доведе до здравословни проблеми, понякога изключително сериозни. Затова все повече се оценява ролята на профилактиката на цивилизационните болести и изследователите най-често посягат към неизчерпаемото богатство от природни вещества, които много често се характеризират с безценни, здравословни ефекти и безопасност на употреба. Астаксантинът е пример за това богатство: той се грижи за доброто състояние на тялото и здравето, не само физическо, но и психическо.

Произход на астаксантин – къде да го намерите?
Астаксантинът се получава от естествени източници или чрез химичен синтез. Естествено се произвежда предимно от водорасли - в индустриален мащаб се използва главно астаксантин, който се произвежда от микроводорасли Haematococcus pluvialis .
Висшите организми нямат способността да синтезират това вещество, но поради факта, че то се натрупва в тялото, можем да наблюдаваме присъствието му на по-високи нива на хранителната верига: в червеното месо на скариди, крил, сьомга, пъстърва, в цвета на раци и други ракообразни. Характерният цвят на фламингото също се дължи на наличието на този каротеноид!
Свойства и действие
Астаксантинът деактивира свободните радикали и забавя образуването на реактивни кислородни видове и по този начин предпазва ДНК, митохондриите и липидните мембрани от увреждане. Намалява оксидативния стрес, благодарение на което предпазва клетките от ускорено стареене и предпазва организма от развитието на редица заболявания. Астаксантинът е известен и със своите противовъзпалителни, имуностимулиращи и противоракови свойства, подобрява и състоянието на кожата.
Астаксантин - приложение
Астаксантинът се използва предимно заради неговия защитен ефект върху сърдечно-съдовата система. Има положителен ефект върху липидния профил на кръвта, като намалява концентрацията на LDL холестерол и триацилглицероли (триглицериди) и повишава концентрацията на HDL холестерол. Говори се и за потенциалния ефект на астаксантина върху регулирането на кръвното налягане.
- Укрепване на имунната система;
- Намаляване на риска от рак;
- Намаляване на последствията от диабет при хора със затлъстяване;
- Сърдечно-съдова защита;
- Защита на кожата отвътре;
- Забавя стареенето на мозъчните клетки;
- Въздействие върху здравето на очите.
- Защита на кожата отвътре
В козметиката астаксантинът се използва като съставка, която предотвратява разграждането на колагеновите влакна. Тези структури са отговорни за твърдостта и еластичността на кожата. Благодарение на свойствата, които предотвратяват отрицателното въздействие на UV лъчите върху кожата, той предотвратява тяхното разграждане, което намалява риска от бръчки. Веществото има специални способности в комбинация с ретинол, тъй като и двете съединения ефективно намаляват ефектите от фотостареенето на кожата.
Укрепване на имунната система
Имунната система предпазва организма от инфекции, но когато е свръхактивна, може да предизвика алергични реакции. Тези реакции могат да включват астма и автоимунни заболявания. Проучванията показват, че астаксантинът помага за балансиране на имунната система, като я стимулира, когато се бори с инфекции и ракови клетки, и потиска имунния отговор в ситуации, които създават ненужно възпаление.
Намаляване на риска от рак
Епидемиологичните проучвания показват, че консумацията на астаксантин и други каротеноиди е свързана с по-нисък риск от много различни видове рак. Повишената консумация на каротеноиди намалява риска от рак. Това действие е свързано със защитата на клетъчната ДНК срещу увреждане, причинено от ултравиолетова радиация и свободни радикали.
Намаляване на последствията от диабет при хора със затлъстяване
Симптомите на диабета и затлъстяването са тясно свързани. Диабетът при хора със затлъстяване е основната причина за метаболитния синдром. С други думи, може да се опише като набор от взаимосвързани фактори, значително повишаващи риска от развитие на атеросклероза и диабет тип 2 и техните съдови усложнения. Астаксантинът има много полезни свойства, това се дължи на неговия ефект върху оксидативния стрес, хронично възпаление, обширно увреждане на тъканите.
Лабораторни изследвания показват, че добавянето на астаксантин към вашата диета намалява нивата на кръвната захар, повишава инсулиновата чувствителност, намалява възпалението и намалява оксидативния стрес. В допълнение, астаксантинът помага да се поддържа способността на панкреаса да отделя инсулин. В допълнение към предотвратяването на основните последици от диабета при хора със затлъстяване, астаксантинът помага за облекчаване на симптомите на дълготрайни увреждания, причинени от диабета.
Сърдечно-съдова защита
Астаксантинът има силен антиоксидантен ефект, който помага за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания. Астаксантинът също така намалява възпалението и производството на определени ензими, които дестабилизират плаките и ги правят податливи на разкъсване и блокират кръвния поток. Астаксантинът понижава кръвното налягане, подобрява ендотелната функция и забавя появата на удари с високо налягане. Тези действия намаляват риска от стесняване на главните кръвоносни съдове. Това е особено полезно в случай на инфаркт, тъй като ефективността на увредените участъци на сърцето е много малка и работата се поема от неувредени участъци, които благодарение на по-голямата си сила и ефективност могат да кръвоснабдяват цялото тяло.
Забавя стареенето на мозъчните клетки
Астаксантинът има благоприятен ефект и върху нервната система. За разлика от много други антиоксидантни молекули, астаксантинът преминава кръвно-мозъчната бариера, което помага за защитата на мозъчните тъкани от оксидативен стрес. В изследвания е доказано, че астаксантинът намалява риска от инсулт.
Въздействие върху здравето на очите
Застаряването на населението и свързаните с диабета очни заболявания допринасят за зрителни увреждания и слепота при милиони хора. Астаксантинът предотвратява или забавя три от най-често срещаните очни заболявания:
Проучвания на пациенти със свързана с възрастта макулна дегенерация показват значителни подобрения в електрическата проводимост на ретината след включването на асксантин в диетата.
Глаукомата е заболяване, което причинява повишаване на налягането на течността в очната ябълка. Последствието от това може да бъде смърт на клетките на ретината поради окисляване и загуба на кръвен поток. Астаксантинът възстановява нормалните параметри на ретината в очите с експериментално индуцирана глаукома.
Астаксантинът има благоприятен ефект върху кожата
Той не само противодейства на процеса на стареене и свързаните с него промени (бръчки, бразди), но и предпазва от ултравиолетовите лъчи - дори се нарича вътрешен слънцезащитен екран. Астаксантинът повишава нивото на хидратация на кожата и възстановява нейната еластичност, повлиява производствотоколагени еластин. Намалява съдържанието на меланин в кожата, като по този начин предотвратява обезцветяването, придава на кожата равномерен цвят. Астаксантинът се използва в козметиката за защита на кожата от слънчева радиация, в препарати за намаляване на хиперпигментацията, в кремове и матиращи, подхранващи, тонизиращи, овлажняващи и стягащи продукти.
Странични ефекти от твърде много астаксантин
Астаксантинът е в списъка на безопасните вещества. Въпреки това, както всяко вещество, въпреки многото предимства, то може да предизвика странични ефекти. Най-честите нежелани симптоми са промени в пигментацията на кожата, които придобиват леко оранжев цвят. Известните странични ефекти на астаксантин включват:
- намаляване на нивото на калций в организма;
- понижаване нивото на либидото;
- промени в пигментацията;
- понижаване на кръвното налягане.
Като страничен ефект се споменава и прекомерното окосмяване. Хранителни добавки не се препоръчват на страдащите от алергии, особено на тези със свръхчувствителност към морски дарове.
Хранителни източници на астаксантин
Астаксантин може да се получи от два източника:
Естествени източници на астаксантин
В червеното месо на скариди, крил, сьомга, пъстърва, в цвета на раци и други ракообразни. За разлика от много други антиоксиданти, астаксантинът в човешкото тяло не се превръща в прооксиданти, които допълнително генерират големи количества свободни радикали. В индустриален мащаб астаксантинът се получава от следните организми:
- Тихоокеански крил (Euphausia pacifica);
- Антарктически крил (Euphausia superba);
- Haematococcus pluvialis (зелени водорасли);
- Северна скарида (Pandalus borealis).
Астаксантин – кой да изберем и как да дозираме?
Каква форма на астаксантин е най-добра? Най-ценен е този с естествен произход – на него се приписват всички изброени по-горе здравословни свойства. Естественият астаксантин, в сравнение със синтетичния, съдържа един специфичен изомер със специфични свойства; също така съдържа по-малко примеси.
Прием
Добавките с астаксантин се предлагат под формата на таблетки и капсули с една или няколко съставки (напр. с витамин Е или омега-3 киселини). Оптималната дневна доза е между 4-8 mg от чистото съединение. Астаксантинът е липофилно вещество, затова се препоръчва приема на хранителната добавка с храна, богата на мазнини. Обратно, храни, съдържащи големи количества диетични фибри, възпрепятстват усвояването на всички каротеноиди.
Тестове на човешка кръв за наличие на Астаксантин доказват, че този препарат се усвоява най-добре при орален прием. Дозите астаксантин, давани на хора в многобройни проучвания, обаче варират в широки граници, вариращи от 2 mg до 16 mg на ден. И така, каква доза е подходяща за хората? Отговорът на този въпрос зависи от няколко фактора. Първо: за какво искаме да използваме Астаксантин? Второ: какъв абсорбатор си? Пет процента или деветдесет процента?
Хората се различават по способността си да абсорбират каротеноиди, което прави много трудно намирането на универсална доза. Ако усвоявате 90% от каротеноидите, тогава приемайки 1 mg астаксантин, ще постигнете същото като вашия приятел, усвоявайки само 5% от каротеноидите, приемайки 18 mg.
Основният фактор, определящ усвояването на астаксантина от организма, е начинът му на прием: препоръчва се да се приема с храна, за предпочитане с малко мазнини, тъй като астаксантинът, подобно на другите каротеноиди, е мастноразтворим. Друг вариант е да го приемате в гел капсули, които съдържат масло като основа.
Дозировката, препоръчана от производителите, в момента е около 4 mg на ден за хора без особени заболявания.
Защо астаксантинът е уникален?
Тъй като прониква през кръвно-мозъчната и кръвно-ретиналната бариери (за разлика от бета-каротина и ликопена), което осигурява антиоксидантна и противовъзпалителна защита на очите, мозъка и централната нервна система и намалява риска от катаракта, дегенерация на макулата , загуба на зрение, деменция и болест на Алцхаймер. Астаксантинът е по-силен от бета-каротина, ликопена и лутеина, които принадлежат към същата група съединения. Той показва много силни свойства за улавяне на свободните радикали и предпазва клетките, органите и тъканите от увреждане на кислорода. Уникалните антиоксидантни свойства на астаксантина осигуряват невероятни ползи за здравето, включително: подобряване на сърдечно-съдовата система, нормализиране на нивата на кръвната захар, укрепване на имунитета, борба с рака, намаляване на възпалението, подобряване на здравето на очите и физическата форма.
В ерата на такова бързо развитие на технологиите, което оказва огромно влияние върху всичко, което ни заобикаля, имаме нужда от допълнителна защита за нашето тяло. За да се насладите на по-добро здраве. Редовен контакт със слънцето, прием на качествени пробиотици, витамини и антиоксиданти е това, от което се нуждаем. Трябва обаче да знаете как и кога да съберете всичко, за да работи.
Използвани източници:
-
Astaxanthin: A Potential Mitochondrial-Targeted Antioxidant Treatment in Diseases and with Aging PMCID: PMC6878783
-
Astaxanthin in Skin Health, Repair, and Disease: A Comprehensive Review PMCID: PMC5946307
-
Astaxanthin and its Effects in Inflammatory Responses and Inflammation-Associated Diseases: Recent Advances and Future Directions PMCID: PMC7696511
-
Astaxanthin: Sources, Extraction, Stability, Biological Activities and Its Commercial Applications—A Review PMCID: PMC3917265
-
Benefits of Exercise and Astaxanthin Supplementation: Are There Additive or Synergistic Effects? PMCID: PMC8229412
-
Astaxanthin as a Novel Mitochondrial Regulator: A New Aspect of Carotenoids, beyond Antioxidants PMCID: PMC8746862
-
Therapeutic uses of natural astaxanthin: An evidence-based review focused on human clinical trials PMID: 33549728