Аскорбил палмитат е естер на палмитинова киселина и витамин С. Приложен външно, стимулира метаболизма на съединителната тъкан и потиска разхода на колаген, благодарение на което при продължителна и редовна употреба стяга кожата и укрепва колагеновите влакна. Той е силен антиоксидант, подобрява кръвообращението и забавя процеса на стареене на кожата. Аскорбил палмитатът предпазва и от UVA и UVB радиация, има слаб противовъзпалителен ефект, изсветлява кожните обезцветявания, включително възрастовите петна.

 

Прочети още : Vitamin C основни ползи - Прием, Предозиране, странични ефекти.

Какво е аскорбил палмитат

 

Аскорбил палмитат в козметиката

 

Аскорбил палмитат е една от познатите в козметологията форми на витамин С. Има благоприятен ефект върху кожата. Подобрява външния й вид, намалява петната, бръчките и я изглажда. Най-често е под формата на жълт прах, неразтворим във вода. В комбинация с кожата се трансформира в аскорбинова киселина, известна още като витамин С. Има много ценни функции в продуктите. Най-важните свойства на тази съставка включват:

 

 

 

Действие

 

Стимулира по-доброто кръвоснабдяване на кожата, като подпомага процеса на синтез на колаген, влияе върху стегнатостта и еластичността на кожата, укрепва стените на кръвоносните съдове, озарява кожата и намалява бръчките. Забавя процесите на стареене на кожата, причинени например от UV радиация или цигарен дим. Наличието на аскорбинова киселина предизвиква регенерацията на витамин Е.

 

Витамин С се препоръчва и за грижа за кожата с акне и след слънчеви бани. Действа основно върху повърхността на кожата. Като индиректно стимулира деленето на клетките, има умерен ексфолиращ ефект и изравнява тена на кожата и изсветлява петна и обезцветявания. Използва се в козметика за кожата, препарати за намаляване на обезцветяването и плажна козметика. Действа като антиоксидант. Предотвратява или значително намалява скоростта на окисляване на мастните съставки, съдържащи се в козметиката, например някои ценни растителни масла. Добавянето на антиоксиданти осигурява дълготрайност на продуктите, удължава срока им на годност, предпазва от образуване на неприятни миризми, промени в цвета и консистенцията на готовия продукт.