Антоцианини – какво представляват и какво влияние имат върху нашето здраве?
Антоцианините са пигменти, които се срещат естествено в растенията и имат значително благоприятно въздействие върху нашето здраве. Какви са тези съединения, къде се срещат и какви са свойствата им?
Цветът е може би най-важният атрибут в света на флората - неговата роля е не само да радва зрението, но и да участва в опрашването, разпръскването на семената и предпазване и спиране на врагове. Много пигменти, намиращи се в растителните клетки, отговарят за цвета, но - кое е важно за нас и нашето здраве? Оцветяването не е единствената им функция! Антоцианините са група от природни химични съединения, които придават на множество плодове, цветя и зеленчуци цветове в червено, синьо и лилаво. Те са тип флавоноиди, които се срещат в растенията и имат антиоксидантни свойства.
За хората Антоцианините са известни със способността си да помагат за намаляване на възпалението, подобряване на здравето на сърцето и поддържане на здравето на кръвните съдове. Те могат да бъдат намерени в храни като боровинки, черни боровинки, червено грозде, череши, ананас, цвекло и други.
Какво е Антоцианини?
Антоцианините са естествени съединения от растителен произход, пигменти, принадлежащи към полифенолите, група флавоноиди. Химически те са гликозиди, съставени от две части: агликон и захар. Агликоновата част е антоцианидиновият скелет (наречен 2-фенилбензопирилиев или флавилиев катион), който е основната структура, ядрото на антоцианините. Захарната част е глюкоза или по-рядко галактоза, рамноза, арабиноза, обикновено прикрепени на позиция С-3. Разбира се, възможни са множество модификации и варианти в структурата на тези молекули - досега са разпознати няколкостотин естествени антоцианини и са създадени над сто синтетични антоцианини. Въпреки това могат да се разграничат шестте най-често срещани естествени антоцианидини: цианидин (най-често срещаният), пеларгонидин, пеонидин, делфинидин, петунидин, малвидин.
Антоцианините се намират предимно в плодовете и цветните венчелистчета, но също и в листата, стъблата, семената и издънките на растенията. Доминиращият хлорофил тук често закрива други пигменти, но при по-неблагоприятни условия антоцианините поемат водеща роля в цвета: виждаме ги в есенните листа, в тъканите на растения, изложени на суша, растящи на сянка или в ситуации на дефицит на важни минерали.
Антоцианини – за какво са полезни?
Какво влияние оказват върху човешкото здраве?
Какви са ползите за здравето от диета, богата на антоцианини?
Антоцианините имат силни антиоксидантни свойства – по-силни от витамин Е, витамин С и β-каротин – благодарение на което имат например противоракови свойства. Те регулират процесите на апоптоза, активират много ензими и рецептори и индуцират клетъчни сигнали и отговори.
Те имат положителен ефект върху кръвоносната система
уплътняват кръвоносните съдове, придават еластичност на капилярите, намаляват хиперреактивността на тромбоцитите, понижават кръвното налягане, имат кардиопротективен ефект, повишават концентрацията на HDL холестерол в кръвта (т.нар. "добър" холестерол ), инхибират окисляването на LDL холестерола (наречен "добър" холестерол). лош"), имат антиатеросклеротични свойства.
Това са компонентите на т.нар френският парадокс , т.е. феноменът на намалена честота наатеросклерозаи други сърдечни заболявания при французите (в сравнение с останалата част от Западна Европа), които консумират големи количества червено вино, богато на антоцианини и ресвератрол.
Противовъзпалителни свойства
Имат положителен ефект върху зрението: подобряват зрителната острота, подпомагат нощното виждане, ограничават развитието на глаукома и намаляват случаите на свързана с възрастта макулна дегенерация.
Ефект върху нервната система
Антоцианините като хранителни добавки се считат за напълно безопасни и не предизвикват никакви отрицателни ефекти. Няма съобщения за алергични реакции или други странични ефекти. Затова си струва да помислите за увеличаване на доставките на хранителни продукти и добавки, богати на антоцианини във Вашата диета и да ядете НЯКОЛКО порции зеленчуци и плодове всеки ден, за предпочитане сурови или минимално термично обработени.
Какви функции изпълняват антоцианините при растенията?
Те са предимно атрактанти: те примамват и привличат опрашващи насекоми и животински видове, които разпръскват семена. Те също така предпазват от вредители, действат като слънчев филтър и не водят до фотоинхибиране (увреждане на фотосинтетичните апарати поради твърде висок интензитет на светлината). Имат антиоксидантни и антибактериални свойства.
Името антоцианин произлиза от комбинация от гръцките думи: anthos - цвете и kyanos - синьо и е използвано за първи път през 1835 г. от немския ботаник Лудвиг Маркварт, за да опише цвета на венчелистчетата на цветето на петел.
Свойства и употреба на антоцианините
Антоцианините се характеризират с различни цветове, произтичащи от разликите в молекулярната структура: от оранжево, през червено, до лилаво и синьо.
Антоцианините са нестабилни съединения. Когато се разтворят във вода, в зависимост от рН, те претърпяват обратими промени в цвета: киселинната среда благоприятства развитието на червени нюанси, алкалната среда благоприятства развитието на сини нюанси. Стабилността на антоцианините може също да бъде повлияна от метални йони, ензими, протеини и дрфлавоноидиналичие в разтвора, температурни колебания, светлина.
Антоцианините се използват в хранително-вкусовата, фармацевтичната и козметичната промишленост.
Въпреки тяхната нестабилност, хранително-вкусовата промишленост цени антоцианините заради техните разнообразни, интензивни цветове и ги използва като хранителни багрила с код E163 . Кодовете E163a до E163f отговарят на най-разпространените антоцианидини, а кодовете E163(i) до E163(iii) представляват екстракти и смеси от багрила.
Антоцианините оцветяват десерти, напитки, сладкиши, всички плодови и зеленчукови продукти, сладолед, кисело мляко и консерви. Като имат антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства, те предпазват хранителните продукти от разваляне. Те се използват и като показатели за качество на хранителни продукти, например плодови конфитюри или вина. Те могат също да придадат вкус (например тръпчивият и леко горчив вкус на какаото е резултат от наличието на антоцианини ).
В козметиката антоцианините понякога се използват в препарати, предпазващи от ултравиолетово лъчение, но преди всичко те се ценят заради антиоксидантните си свойства и запечатването на кръвоносните съдове. Маски, кремове и околоочни кремове с антоцианини успокояват зачервяванията и кожните раздразнения , намаляват видимостта на паяжините, тъмните кръгове и обезцветяванията, имат успокояващ, озаряващ, овлажняващ и подмладяващ ефект.
Във фармацевтичната индустрия употребата на антоцианини не се изчерпва само с оцветяването на обвивките на таблетките. Предлагат се редица перорални препарати, съдържащи антоцианини, напр.хранителни добавки, поддържащи очите и зрението, препарати, подпомагащи хора с хипертония и други проблеми на кръвоносната система, препарати за симптоми на настинка и грип– прилага се дори при бременни жени, кърмачки и деца.
Източници на антоцианини – къде са най-изобилни?
Основният източник на антоцианини в света е червеното грозде. В нашата климатична зона това са най-често аронията и касиса, плодовете на боровинките, цветовете на метличината и плодовете на бъза.
Ето съдържанието на антоцианин в примери за ядливи растения, популярни в България (в mg/100 g продукт):
- арония 200-1000,
- червено грозде 30–750,
- черен бъз 450,
- червено френско грозде 80–420,
- касис 130-400,
- череша 350-400,
- къпина 83–326,
- портокал 200,
- репички 11–60,
- домат 15-45,
- червено зеле 25,
- червен лук 7–21.
Антоцианините имат множество ползи за здравето и могат да бъдат ценен част от хранителната ви диета. Някои от ключовите ползи включват:
Антиоксидантна защита: Антоцианините са мощни антиоксиданти, които помагат да се намалят свободните радикали в организма, които могат да повредят клетките и да допринесат за различни заболявания, включително рак и сърдечно-съдови заболявания.
Подобряване на сърдечното здраве: Антоцианините могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания, като подобряват здравето на съдовете и намаляват възпалението.
Поддържане на здравето на мозъка: Изследванията свързват консумацията на Антоцианините с подобрено когнитивно функциониране и намален риск от невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.
Подкрепа за зрението: Антоцианините могат да подпомогнат здравето на очите и да намалят риска от различни очни заболявания като макуларна дегенерация и катаракти.
За да се възползвате от ползите на Антоцианините, включете храни богати на тези съединения във вашата диета, като боровинки, черни боровинки, череши, ананас, цвекло и други плодове и зеленчуци с ярки цветове.