Автофагия - ключ към по-здравословен и дълъг живот

Какво е автофагия? Как организма обновява собствените си клетки, за да има „клетъчното подмладяване“? Какви са основните ползи от автофагията, как да я активирате? В тази статия ще ви разкажем, какво стои зад този процес и какви са ползите от него за Вас и Вашето тяло. Как се прави?Откакто периодичното гладуване беше поставено в светлината на прожекторите, като диета, термина "Autophagy" също набра скорост. Но каква е връзката между периодичното гладуване и автофагията?
Какво е автофагия?
Човечеството копнее за вечна младост от векове. Тялото ни е способно да се обновява по напълно естествен начин или по-точно да обновява собствените си клетки . Това явление се нарича автофагия и идва от латинското „auto“, което означава „себе си“, и от гръцкото „phagein“, което означава „смилам“. На по-прост език е "самопочистване", "обновяване", „клетъчното подмладяване“!
Днес изследователи, които изучават автофагията, смятат, че ракът, болестта на Алцхаймер, автоимунните заболявания, диабетът, сърдечно-съдовите или чернодробните заболявания... могат да бъдат свързани с дефектна автофагия.
Но как точно работи „клетъчното подмладяване“?
Вашето тяло не хаби ресурси. Елементи, които са повредени или дефектни, като неправилно нагънати протеини или отделни компоненти на вашите клетки, се разграждат по целенасочен начин и се използват повторно. Така вашето тяло има своя собствена система за рециклиране.
Автофагията е напълно естествено явление за вашите клетки и е отговорна за „поддържането на качеството“. Представете си, че в една от вашите клетки определен елемент вече не работи правилно. След това тези клетъчни „отпадъци“ се разграждат и техните химически остатъци се използват повторно. Около тези остатъци, вътре в клетката, се образува двойна мембрана. Така образуваното образувание се нарича автофагозома.
След това последният ще се слее с лизозома, т.е. мехурче вътре в клетката, което съдържа определени ензими и се използва за разграждане на чужди вещества или ендогенни вещества (специфични за организма). Тези ензими разграждат клетъчните остатъци. След това рециклираният материал се използва за производството на хранителни вещества или други молекули, които са от съществено значение за клетъчния метаболизъм.
Кой получи Нобелова награда за автофагия?
Откриването на механизма на автофагията е през 1963 г. от белгиецът Кристиан де Дюв (Нобелова награда за физиология през 1974 г.) описва механизъм на разграждане на протеини вътре в клетките и го нарича автофагия. През 1988 г. японецът Йошинори Осуми (Токийски технологичен институт) е първият, който наблюдава под микроскоп, в лишени от хранителни вещества дрождени клетки, везикули, участващи в автофагия. През 2016 г. той получи Нобелова награда за медицина за това, че описа този механизъм. Йошинори Осуми има книга, която се радва на огромен успех.
Автофагия или как клетките рециклират своите отпадъци - Физиологични механизми
Клетките на тялото са като автомобили, с все повече и повече части, които трябва да бъдат заменени с напредване на възрастта. С течение на времето също е необходимо да се заменят субклетъчните части и след това, когато клетката стане твърде стара, за да изисква ремонт, тя се унищожава, за да направи път за здрава нова клетка.
Апоптозата или програмираната клетъчна смърт е процес, който започва в клетката, когато тя достигне определена възраст и я кара да се самоубие. Въпреки това, когато само някои клетъчни компоненти изискват подмяна, започва автофагията.
Автофагията е форма на сложно клетъчно почистване: това е редовен и подреден процес на разграждане и рециклиране на клетъчни компоненти, когато енергията, необходима за тяхното оцеляване, е станала недостатъчна. Когато всички дефектни или болни клетъчни компоненти са елиминирани, тялото може да започне процеса на обновяване. Нови клетки и тъкани се генерират, за да заменят тези, които са били унищожени. Така тялото се обновява.[PMC2990190]
С течение на времето нежеланите клетъчни компоненти се натрупват, когато свързаните с автофагията процеси не се активират редовно. Това насърчава появата на някои заболявания като рак. Обърнете внимание, че високите нива на глюкоза, инсулин и протеин могат да инхибират автофагията. Обратно, гладуването или издръжливостта го активират.
Клетките в тялото постоянно се увреждат от различни метаболитни процеси. И докато остаряваме и изпитваме различни видове стрес (включително оксидативен стрес), това увреждане става все по-многобройно. Тук се намесва автофагията. В самата клетка той разгражда всички стареещи протеини, протеинови агрегати, които са станали твърде големи и т.н. По този начин някои клетъчни компоненти, като известните митохондрии, енергийните центрове, се почистват и клетъчното функциониране се оптимизира. Ако клетките не извършват тази автофагична работа, те натрупват „отпадъци“, които са леглото на възпаление и много свързани хронични заболявания.
Защо автофагията е важна - Основни ползи?
Автофагията е от съществено значение за оцеляването и функционирането на клетката. Подновяването на клетката е основа за по-добро здраве, жизненост и енергия, както и предпазване от редица заболявия.
- Рециклира увредените клетъчни части в напълно функциониращи клетъчни части.
- Отървава се от нефункционални клетъчни части, които заемат място и забавят работата.
- Унищожава патогени в клетката, които могат да я увредят, като вируси и бактерии. Предпазва от Инфекциозни заболявания
- Директно отстраняване на микроби от вътрешността на клетките (ксенофагия).Премахване на токсините, създадени от инфекции
-
Модулиране на имунния отговор към инфекции
- Премахва токсични протеини от клетките, които се приписват на невродегенеративни заболявания, като болестта на Паркинсон и Алцхаймер, Хънтингтън и определени форми на деменция. Ако включите аутофагията, премахвате протеините бързо, както и предпазвате от прекомерно възпаление.
-
Намалява Възпалението в организма
Автофагията може както да увеличи, така и да намали възпалителните реакции в тялото. Тя увеличава възпалението, като представя доказателства за инвазия на патогени и включва имунния отговор. След това автофагията намалява възпалението, предизвикано от имунен отговор, като изчиства клетката от антигени, които стимулират отговора.
Как да активирате автофагията - Гладуване, диета, спорт, хранителни добавки
Автофагията изглежда е от съществено значение за здравето на клетките. Но как да предотвратим намаляването на активността и, особено с възрастта?
Периодично гладуване - фастинг хранителния режим
Както видяхме, автофагичната активност на клетките се увеличава, когато тялото e в режим на глад. Разпределянето на приема на храна по този начин естествено увеличава автофагията. Отчасти това е причината в протокола на д-р Bredesen за лечение на Алцхаймер се препоръчва да се оставят поне 12 часа между края на вечерята и закуската. Периодичното гладуване повишава автофагичната активност. Как се прави?.
Вероятно сте чували за периодично гладуване. Има различни форми. Най-известният е методът 16/8. Състои се от неядене в продължение на 16 часа, след което консумирате калориите си за деня в продължение на 8 часа. Това е най-предпочитания и съответно, най-лесно изпълним метод. Правите вечерята си до 19 ч. и сле това не приемате храна до следващия ден на Обад. Съществува и вариант, който е малко по-краен, както и други форми на гладуване. За диетата Warrior имате само 4 часа за хранене. Гладувате през останалите 20 часа.
Когато гладувате дълго време, нивата на инсулин остават ниски през цялото време. Вашето тяло получава сигнал, че вече не е достатъчно снабдено с енергия чрез храната и започва да черпи от собствените си резерви. След това се използват глюкозните резерви на вашите мускули и черен дроб, както и мастните клетки. След това идва ред на увредените клетъчни структури и тук започва автофагията. Деградацията на тези структури прави възможно създаването на нови резерви.
От колко часа точно започва автофагията? Този въпрос няма ясен отговор. Докато някои са на мнение, че явлението започва още след 12 до 16 часа гладуване, други твърдят, че процесът започва едва след 72 часа без хранене
Периодичното гладуване е вид диета, която се състои от редуване на повече или по-малко дълги периоди на гладуване с периоди на прием на храна. Това редуване на гладуване и прием на храна може да донесе много ползи за здравето и линията: регулиране на ситостта, премахване на мазнините, прочистване на тялото...
Въпреки това периодичното гладуване трябва да бъде адаптирано и добре контролирано, за да не представлява опасност. Ние обясняваме реалните ползи от периодичното гладуване и как да го практикувате добре, използвайки пример за меню за гладуване, разработено от диетолог.
Ползите за здравето от периодичното гладуване
Постенето има много ползи за тялото. Особено В нашето ощество, където Преяждането и нездравословното хранене е ежедневие. Ето основните ползи за здравето от периодичното гладуване:
- Намалява производството на инсулин и складирането на мазнини и захар в тялото;
- Стимулира изчерпването на мазнините;
- По-добър контрол върху усещанията за храна;
- Стимулиране на секрецията на растежен хормон;
- Подобрява физическото и интелектуалното представяне и намалява времето за възстановяване
- Насърчава регенерацията на клетките;
- Позволява Почистването на тлото и Стимулира автофагията или иункцията за самопочистване на тялото
- Намалява пълното окисляване и преждевременното стареене на клетките;
- Предотвратява наднорменото тегло и някои свързани патологии: сърдечно-съдови заболявания, диабет и др.
Тренировки за стимулиране на автофагията
Индукцията на автофагия също се извършва чрез естествено стресиране на клетките (по-специално тези на мускулите, черния дроб, мозъка или панкреаса) благодарение на физически упражнения (за издръжливост). Интензивни тренировки в рамките на 15-20 минути са доста ефективни за стимулиране процеса на автофагия, особенно когато те се извършват на гладно.
Автофагия диета
Генерирането на лека кетоза с диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини може също да увеличи клетъчната автофагична активност.
16/8 Периодично гладуване: Има ли някакви опасности и вреди?
Неконтролираното и лошо провеждано периодично гладуване може да натовари тялото, като причини повече вреда, отколкото полза:
-
умора;
-
разочарование;
-
Хранителни принуди;
-
Желание за храна;
За да ги избегнете, е необходимо да потърсите лекарска помощ преди да предприемете гладуването и да бъдете придружени от специалисти диетолози.
Редуване на горещо и студено
Излагането на горещи и ниски температури може да стресира клетките ви и да насърчи автофагията. Няколко изследователи са открили, че „топлинният стрес“ предизвиква автофагия и стимулира автофагичния процес, което може да намали риска от невродегенеративни заболявания. И така, как това се провежда в ежедневието? Опитайте да редувате топло и студено под душа. Или прекарайте време в сауна или парна баня и след това вземете студен душ.
Здрав и пълноценен Сън
Автофагията се активира по време на сън. Циркадният ритъм не само помага да контролирате цикъла на съня си, но също така е свързан с автофагията. Вътрешният биологичен часовник влияе върху ритъма на автофагията
Хранителни добавки, които активират автофагия
Хранителни добавки, които подпомагат автофагията са: витамин D3, рибено масло омега-3 мастни киселини, и антиоксиданти, като ресвератрол, берберин, екстракт от гроздови семки, куркумин, N-ацетилцистеин и CoQ10. Най-ефективни и популярни сред тях са ресвератрол, спермидин и никотинамид мононуклеотид, които работят много добре когато се приемат заедно. И един нов и иновативен продукт Geroprotect Autophagy Renew