Шийтаке
В тази категория ще намерите най-добрите хранителни добавки Шийтаке. Подбрали сме продукти Shiitake, които са от доказани в световен мащаб марки, както и с най-високи отзиви и положителни мнения от клиенти. Бранд Фитнес и Здраве се е погрижил да са на достъпни цени. Събрали сме полезна информация за начин на прием, действие и ефект. Форми на хранителните добавки Shiitake – капсули, таблетки и на прах. Купи лечебна гъба Шийтаке онлайн от Fitnessdobavki.bg на най-ниска цена!
Оценки за Нашето обслужване
Гъби Шийтаке
Шийтаке е втората най-култивирана гъба в света, Китай е най-големият производител на гъба шийтаке. Защо наричаме гъбата шийтаке "суперхрана". Освен, че това растение съдържа впечатляващи количества от няколко витамини и минерали. Основното му активно съединение е лентинан. Shiitake съдържа lentinan, сложна захар (полизахарид) с антитуморна активност според проучвания, проведени, особено в случай на рак на дебелото черво. Всъщност това съединение понастоящем се използва като допълнителна терапия към конвенционалните лечения на рака (химиотерапия, лъчетерапия, хирургия), особено в Япония и Китай.
В традиционната далекоизточна медицина гъбата Шийтаке е известна като "еликсир на живота". Уникалните и свойства са, да възстановяват енергията и жизнеността на тялото, укрепват имунната система и спомагат за борба със стреса. Гъбите Шийтаке имат богатство от хранителни вещества, които влияят положително върху функционирането на организма. На първо място, те се характеризират с много високо съдържание на хипотензивен калий и ниацин (витамин В3), които влияят положително на нервната система. Гъбата също съдържа витамин D, както и калций и фосфор. Шийтаке се отличават предимно със съдържанието на вещество, наречено лентинан, което укрепва имунната система и има противораково действие. Шийтаке можете да намерите на много ниска цена в магазин за хранителни добавки Фитнес и Здраве или онлайн на fitnessdobavki.bg
Как ще срещнете като наименование
- Научно наименование: Lentinula edodes
- Общи имена: шиитаке, шии-таке, дъбов лент, ядливи лентин, ароматна гъба, черна гъба, пиого, растителна императрица, дъбова гъба , черна горска гъба , черна гъба , златна дъбова гъба , дъбова гъба
- Ботаническа класификация: семейство маразмиеви ( Marasmiaceae )
- Форми и добавки: сухи екстракти, капсули, таблетки, ампули, пресни
Ползи – Защо гъбите Шийтаке са толкова търсени
Гъбите шийтаке имат уникални свойства. Те успокояват нервите, укрепват имунитета, понижават кръвното налягане и холестерола, като по този начин предотвратяват атеросклерозата. Най-важното е обаче, че гъбите шийтаке имат противоракови ефекти. Научете, какви други свойства имат гъбите шиитаке от нашата статия.
За Имунната система
Шийтаке често се консумира като хранителна добавка, особено в азиатските страни. Защо толкова плам около тези малки “черни шапки”? Просто защото е известно, че стимулират естествената ни имунна защита. [1]
Антимикробни свойства
Различни биологично активни съединения като еритритол, копалова киселина, аденозин, карвакрол и много други са отговорни за антимикробната активност на тази гъба. Антикариогенността може да се дължи на индуцирането на отделянето на кариогенни микроорганизми от хидроксиапатит, промени в хидрофобността на клетъчната повърхност, бактерицидната активност и нарушаване на предаването на сигнала вStreptococcus mutans. Освен тези ползи, той има огромен потенциал да се използва като антиоксидант, противораково, антигенивит, противогъбично и антивирусно средство. [2]
Лентинан – противоракова и антитуморна акттивност
Shiitake съдържа lentinan, сложна захар (полизахарид) с антитуморна активност според проучвания, проведени, особено в случай на рак на дебелото черво. Всъщност това съединение понастоящем се използва като допълнителна терапия към конвенционалните лечения на рака (химиотерапия, лъчетерапия, хирургия), особено в Япония и Китай. Включените сложни механизми се дължат главно на стимулиране на имунната система , което би могло да помогне за предотвратяване на образуването на ракови клетки. Трябва обаче да се направи разлика между ефектите на lentinan - съединението като такова - и антираковите свойства на храните, които го съдържат (shiitake). Целите гъби съдържат много съставки, които могат да си взаимодействат помежду си, за да се предотврати появата на рак. Ето защо изследването не трябва да се съсредоточи само върху ефекта на един компонент изолиран, но също и в смисъл, че може да осигури консумация на цели гъби или като екстракт хранителна добавка шийтаке.
Антимикробна активност
Като цяло гъбите съдържат антибактериални и противогъбични съединения, които са от съществено значение за оцеляването им в естествената им среда. По този начин някои молекули, демонстриращи антимикробна активност, са изолирани от различни гъбички и изследвани за потенциалните им ефекти върху здравето. Shiitake съдържа няколко вещества (като лентинан, лентионин и оксалова киселина), които демонстрират антибактериални и противогъбични ефекти. По този начин екстрактите от шийтаке могат да бъдат полезни за предотвратяване на зъбен кариес и пародонтит.
Терапия срещу сърдечно-съдови заболявания
Гъбите са високо оценени като притежаващи огромни хранителни и лекарствени ценности. Има публикувано проучване за антиоксидативния и антиатеросклеротичния потенциал на гъбата шийтаке ( Lentinula edodes ). Изследванията показват, че L. edodes притежава анти-атеросклеротична биофункционалност, която може да се прилага като функционална хранителна терапия срещу сърдечно-съдови заболявания.[3]
Понижаване на плазмените липиди и предотвратяване на покачването на телесно тегло.
Доказано е, че гъбата Shiitake има ползи за здравето, включително понижаване на плазмените липиди и предотвратяване на покачването на телесно тегло. Основните им механизми обаче са до голяма степен неизвестни. В публикувано изследването се съобщава, основния механизъм на гъбите Shiitake при понижаване на плазмения триацилглицерол (TAG) при диети с високо съдържание на мазнини. Гъбите Шийтаке са функционална храна, тъй като съдържат естествени биоактивни вещества, като β-глюкан и еритаденин. Използването на диета, обогатена с гъби Shiitake, за понижаване на плазмения липид е широко съобщено [ 11 , 12 , 13 , 14 ]. Съвсем наскоро се съобщава за ролята на гъбите Shiitake за предотвратяване на натрупването на телесно тегло [ 15 ]. Предишното проучване установи, че диетата, обогатена с гъби Шийтаке, хранени с диета с високо съдържание на мазнини (HFD), значително понижава плазмения триацилглицерол (TAG) и отлагането на мазнини съответно с -55% и -35%.
Против поява на кариес
Наблюдавайки ескалиращите разходи за стоматологични услуги, разходите за лечение на последствията от зъбен кариес могат да бъдат намалени до управляеми пропорции чрез превантивни мерки, насочени към намаляване на разпространението. Една такава мярка е чрез увеличаване на консумацията на кариесни превантивни храни. Напоследък се наблюдава повишен интерес към гъбите не само като здравословна храна, но и като кариесна превантивна храна. Най-често срещаният вид гъби, Lentinula edodes, наричан още шиитаке, се изучава задълбочено за неговите ползи за оралното здраве. [6]
Какво още полезно съдържат гъбите шийтаке
Най-важните хранителни вещества които съдържа Шийтаке
Отличен източник Мед
Шиитаке приготвени и шийтаке суши се на отлични източници на мед. Като съставна част на няколко ензима , медта е необходима за образуването на хемоглобин и колаген (протеин, използван за структурата и възстановяването на тъканите) в организма. Няколко съдържащи мед ензими също помагат за защитата на организма срещу свободните радикали.
Отличен източник Селен
Шиитаке приготвени и шийтаке суши се на отлични източници на селен. Този минерал работи с един от основните антиоксидантни ензими, като по този начин предотвратява образуването на свободни радикали в организма. Освен това помага да се преобразуват хормоните на щитовидната жлеза в активната им форма.
Отличен източник Пантотенова киселина
Вареният шиитаке и сушен шийтаке са отлични източници на пантотенова киселина. Наричан още витамин В5, пантотеновата киселина е част от ключов коензим, който ни позволява да използваме адекватно енергията от храната, която ядем. Той също участва в няколко етапа на производството на стероидни хормони, невротрансмитери (пратеници в нервните импулси) и хемоглобин.
Отличен източник Витамин D
Вареният шиитаке и сушен шиитаке са отлични източници на витамин D. Витамин D работи в тясно сътрудничество със здравето на костите и зъбите, като предоставя калций и фосфор в кръвта, наред с други неща за растежа на костната структура , Витамин D също играе роля за съзряването на клетките, включително тези на имунната система.
Добър източник Цинк
Сушеният шийтаке е добър източник на цинк, докато вареният шийтаке е източник. Цинкът участва по-специално в имунните реакции, в производството на генетичен материал, във възприемането на вкуса, в заздравяването на рани и в развитието на плода. Той също взаимодейства със секс и хормони на щитовидната жлеза. В панкреаса участва в производството, съхранението и освобождаването на инсулин.
Добър източник Витамин В2
Сушеният шиитаке е добър източник на витамин В2, докато вареният шийтаке е източник. Витамин В2 е известен още като рибофлавин . Подобно на витамин В1, той играе роля в енергийния метаболизъм на всички клетки. В допълнение, той допринася за растежа и възстановяването на тъканите, производството на хормони и образуването на червени кръвни клетки.
Добър източник Витамин В3
Сушеният шиитаке е добър източник на витамин В3, докато вареният шийтаке е източник. Наричан още ниацин , витамин В3 участва в много метаболитни реакции. Той допринася по-специално за производството на енергия от въглехидратите, липидите, протеините и алкохола, които поглъщаме. Той също така участва в процеса на формиране на ДНК , което позволява нормален растеж и развитие.
Източник Фосфор
Изсушеният шиитаке е източник на фосфор. Фосфорът е вторият най-разпространен минерал в организма след калция. Той играе съществена роля за формирането и поддържането на здрави кости и зъби. В допълнение, той участва, наред с други неща, в растежа и регенерацията на тъканите и спомага за поддържането на нормално pH на кръвта. И накрая, фосфорът е една от съставните части на клетъчните мембрани.
Източник Магнезий
Изсушеният шиитаке е източник на магнезий. Магнезият участва в развитието на костите, изграждането на протеини, ензимните действия, свиването на мускулите, здравето на зъбите и функционирането на имунната система. Той също така играе в енергийния метаболизъм и в предаването на нервните импулси.
Източник Калий
Сушеният шиитаке е източник на калий. В организма той се използва за балансиране на рН и за Кръвта на английски стимулиране на английски в производството си на английски солна киселина От стомаха , като по този начин насърчава храносмилането. В допълнение, това използвайте свиването на мускулите, включете сърцето и продължете в предаването.
Източник Манган
Вареният шиитаке и сушен шийтаке са източници на манган. Манганът действа като кофактор на няколко ензима, които улесняват дузина различни метаболитни процеси. Той също така участва в предотвратяването на щети, причинени от свободните радикали.
Източник Витамин В6
Варетен шиитаке и сушен шийтаке са източници на витамин В6. Витамин В6, наричан още пиридоксин , е част от коензимите, Участват в метаболизма които на английски протеини и мастни киселини , както и в производството на невротрансмитери (пратеници в нервните импулси). Ос О О Пиридоксинът също е необходим за трансформация на гликоген в глюкоза. Допринася за правилното функциониране на имунната система.
Източник Фолат
Сушеният шиитаке е източник на фолати. Фолатът (витамин В9) участва в производството на всички клетки в тялото, включително червените кръвни клетки. Този витамин играе съществена роля за производството на генетичен материал (ДНК, РНК), за функционирането на нервната и имунната система, както и за заздравяването на рани и рани. Тъй като е необходимо за производството на нови клетки, адекватната консумация е от съществено значение по време на периоди на растеж и за развитието на плода.
Гъби шийтаке - противопоказания
Гъбите от шийтаке трябва да се отказват от хора, които имат камъни в бъбреците или подагра. Освен това те не трябва да се консумират в излишък, защото тогава те могат да причинят диария и подуване на корема. Гъбите Shiitake не трябва да се дават на деца под 12 години.
Начин на употреба и дозировка:
Използвайте 1-2 грама дневно, добавяйки към голяма чаша вода (300мл). 1 чаена лъжичка е 2 грама гъба на прах.
Използвани източници:
- Consuming Lentinula edodes (Shiitake) Mushrooms Daily Improves Human Immunity PMC4202470
- The Unexplored Anticaries Potential of Shiitake Mushroom PMC5955106
- Lentinula edodes (shiitake mushroom): An assessment of in vitro anti-atherosclerotic bio-functionality 11349892
- A High-Dose Shiitake Mushroom Increases Hepatic Accumulation of Triacylglycerol in Rats Fed a High-Fat Diet: Underlying Mechanism